przemo1 18.07.2018 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2018 Przegląd mojego Vitodensa 100 to 150 pln rocznie - jak na razie (od 5 lat) bez jakichś dodatkowych "niezbędnych" wymian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.07.2018 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2018 Asolt ciekawi mnie to ogrzewanie buforem. Czy koszt grzania takim buforem jest porównywalny do grzania pelletem lub gazem? Jeśli tak, to nie widzę sensu podciągać gazu ani instalować pomp ciepła a jeśli koszt porównywalny do ekogroszku to już całkiem supr rozwiązanie. Jak to wygląda z twojego doświadczenia? Opłacalnosc grzania buforem jest scisle uzalezniona od lokalizacji a dokladnie od dystrybutora i sprzedawcy energii elektrycznej oraz jego taryf. W obecnej chwili nie do pobicia jest taryfa G13 niestety tylko dla odbiorców z terenu działania Tauronu. Najmniej opłacalne jest to na terenie PGE. Biorąc pod uwagę brak kosztów serwisu, tani koszt ewewtualnych napraw jest to alternatywa w stosunku do gazu i pelletu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.07.2018 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2018 asolt - a jak rozwiązuje sie wówczas ciepłą wodę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 18.07.2018 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2018 W buforze dla CWU jest wężownica, ze stali nierdzewnej lub miedzi o powierzchni wymiany minimum 4 m2. Pozwoliłem sobie na odpowiedź bo widzę że asolt spi:) PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.07.2018 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2018 asolt - a jak rozwiązuje sie wówczas ciepłą wodę? Najprosciej jak tylko mozna, w buforze jest wezownica przepływowa cwu, nie potrzeba anody, wygrzewania legionelli, naczynia wzbiorczego do cwu, mówiac kolokwialnie proste jak budowa cepa (chociaz nie jestem przekonany czy wszyscy wiedzą jak wygląda oryginalny cep). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.07.2018 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2018 W buforze dla CWU jest wężownica, ze stali nierdzewnej lub miedzi o powierzchni wymiany minimum 4 m2. Pozwoliłem sobie na odpowiedź bo widzę że asolt spi:) Pozdrawiam Cezary Ja stosuję wezownicę o powierzchni 8 m2 z nierdzewki karbowaną fi 32 (1 1/4") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 18.07.2018 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2018 Czy moglibyście napisać ile płacicie za przeglądy kotłów, PC? Zastanawiam się czy serwisant nie zrobił sobie ze mnie łatwego źródła zarobków. Koszt przeglądu rocznego to 240 zł - autoryzowany serwis Junkersa. I co przegląd to wynajduje jakieś problemy, które kosztują kolejne setki. Serio tak często w Junkersie padają części? Teraz wymieniał mi anody i uszczelki. Rozważam zrezygnowanie z gazu na rzecz prądu lub powietrznej PC, ale chcę wiedzieć ile konserwacja tego sprzętu kosztuje? Tylko dlaczego pytasz tutaj? Jak widać, konkretne odpowiedzi na Twoje pytania to .ułamek postów. Resztę trudno nazwać...jakieś problemy z EGO, lub coś gorszego. Skoro rozważasz PC dzwoń do ludzi,którzy Ci to mogą montować i serwisować, bo to nie komuna i sterowanie centralne, tylko każdy instalator wycenia wedle swego widzimisię. Ja za przegląd kondensacyjnego pieca V płacę 150, ale tylko dlatego, że mam jeszcze 4 piece turbo (po 80zł za przegląd/szt) Moja znajoma mieszkająca w innym mieście za przegląd Vitodensa płaci 300zł a u nas to 250zł. Za Termeta z otwartą komorą, przegląd roczny też 80 zł. W innym wątku piszą o przeglądach PC i tam to dopiero jest wolna amerykanka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 18.07.2018 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2018 (edytowane) Ja stosuję wezownicę o powierzchni 8 m2 z nierdzewki karbowaną fi 32 (1 1/4") Dlatego pisałem minimum, takie socjalne. Z tym naczyniem wzbiorczym na CWU, bardziej jego brakiem trzeba uważać, bo czasami montowany jest zawór zwrotny na rurociągu zimnej wody. Ale jeśli brak zaworu, to kompensacja ciśnienia pójdzie w sieć. Pozdrawiam Cezary PS Bardziej tyczy się wężownicy z miedzi, bo karbowana z nierdzewki działa jak kompensator. Edytowane 18 Lipca 2018 przez cezary.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.07.2018 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2018 Dlatego pisałem minimum, takie socjalne. Z tym naczyniem wzbiorczym na CWU, bardziej jego brakiem trzeba uważać, bo czasami montowany jest zawór zwrotny na rurociągu zimnej wody. Ale jeśli brak zaworu, to kompensacja ciśnienia pójdzie w sieć. Pozdrawiam Cezary PS Bardziej tyczy się wężownicy z miedzi, bo karbowana z nierdzewki działa jak kompensator. Pojemnosc wezownicy to ok 10-12l, nie przesadzajmy z naczyniem wzbiorczym, to nie bojler. Przyjmuje sie pojemnosc naczynia wzbiorczego ok 3% pojemnosci zasobnika. 3% z 12l to 0,36l. Nie istnieją takie naczynia bo do takich pojemnosci sie ich nie stosuje, pomijając rodzaj wezownicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.07.2018 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2018 czasami montowany jest zawór zwrotny na rurociągu zimnej wody. Jak to czasami? W rozporządzeniu w sprawie WT stoi: Instalacja wodociągowa powinna mieć zabezpieczenia uniemożliwiające wtórne zanieczyszczenie wody, zgodnie z wymaganiami dla przepływów zwrotnych, Czyli niedopuszczalne jest wpuszczeni do wodociągu wody, która z niego wyszła i zawór antyskażeniowy jest obowiązkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 19.07.2018 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2018 A nie lepiej porostu osobna grzałka do bojlera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 19.07.2018 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2018 U mnie w zeszłym roku miałem montowaną pompę LG Therma V 9KW. Zapytałem sie co jaki czas przegląd i ile kosztuje u niego to powiedział że raz w roku i 300 zł. Nie tak dawno montowała mi firma (oddalona o ponad 100km) klimę to pytałem ile u nich przegląd klimy Gree to powiedzieli że 150zł. Co do "przeglądu" pompy ciepła to uważam że nawet 300zł na rok jest ceną przesadzoną , bo zakres możliwej pracy jest symboliczny i na pewno nie warty tych pieniędzy .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.07.2018 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2018 Nie tak dawno montowała mi firma (oddalona o ponad 100km) klimę to pytałem ile u nich przegląd klimy Gree to powiedzieli że 150zł. U Gree jest za to 2x w roku - Punkt 8. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 19.07.2018 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2018 U Gree jest za to 2x w roku - Punkt 8. W LG jest też 2x w roku a instalator powiedział że starczy raz w roku. Po prostu zapewne instalator postawi od razu dwie pieczątki i tyle .. Myślę że tak samo przy klimie Gree. Tak jak pisałem zależy dużo od zachłanności instalatora ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.07.2018 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2018 Asolt - nie rozumiem tej instalacji, o której piszesz. W tej chwili ciepłą wodę mam zgromadzoną w zasobniku. Dzięki temu mogę sobie zapełnić wannę bardzo ciepłą wodą "z marszu". Zaś w podłogę wpuścić np. tylko 23 stopnie, bo piec grzeje osobno. Na dodatek sterownik ustawia mi bardzo ciepłą wodę do mycia wieczorem i rano, a w ciągu dnia może być letnia. A jak to jest w buforze? Ciepła woda ogrzewana przepływowo? Jak zróżnicować temperaturę do podłogówki i do kąpieli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.07.2018 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2018 Asolt - nie rozumiem tej instalacji, o której piszesz. W tej chwili ciepłą wodę mam zgromadzoną w zasobniku. Dzięki temu mogę sobie zapełnić wannę bardzo ciepłą wodą "z marszu". Zaś w podłogę wpuścić np. tylko 23 stopnie, bo piec grzeje osobno. Na dodatek sterownik ustawia mi bardzo ciepłą wodę do mycia wieczorem i rano, a w ciągu dnia może być letnia. A jak to jest w buforze? Ciepła woda ogrzewana przepływowo? Jak zróżnicować temperaturę do podłogówki i do kąpieli? Tak, ciepła woda jest ogrzewana przepływowo. Do podłogówki zastosowałem zawór mieszający, do cwu zawór antyoparzoniowy (tez mieszajacy). W lecie działa tylko grzałka w połowie bufora bo nie ma potrzeby grzac całego bufora, oczywiscie temp wody w lecie obnizona do niskiej ale wystarczajacej temperatury. W zimie działa grzalka dolna ktora grzeje cały bufor do dozsze temperatury niz lecie. Cała obsługa sprowadza sie do dwukrotnego przełaczenia trybu lato/zima i dwukrotnej zmiany temperatury w buforze., zajmuje to ok 2 x 5 min/rocznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.07.2018 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2018 miałam przepływowy w mieszkaniu i się nie sprawdził... Jak ktoś odkręcał kran w zlewie, to ten pod prysznicem miał chłodną wodę. Ok, jak na razie, nie dla znajomych, przegląd za 200-240 zł za gaz to widzę normalna cena.300 zł za PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 20.07.2018 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2018 miałam przepływowy w mieszkaniu i się nie sprawdził... Jak ktoś odkręcał kran w zlewie, to ten pod prysznicem miał chłodną wodę. . Nie kazdemu psu burek. Nie miałas do czynienia z przepływowym grzaniem wody w buforze, przepływowe grzanie kotłem gazowym lub elektrycznie to nie to samo. Trzeba dokladnie czytac co napisałem, wężownica ma srednicę dn32 i odpowiednią wydajnosc i moc duzo wiekszą niz przepływowe ogrzewacze gazowe i elektryczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 20.07.2018 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2018 (edytowane) miałam przepływowy w mieszkaniu i się nie sprawdził... Jak ktoś odkręcał kran w zlewie, to ten pod prysznicem miał chłodną wodę. Ok, jak na razie, nie dla znajomych, przegląd za 200-240 zł za gaz to widzę normalna cena. 300 zł za PC. Mam 3 wyceny na pompy i cena serwisu to min 500zł. Co do buforu to jeden kolega z forum ma dwa zbiorniki. 160m2 dom (podobny do mojego) i grzeje zbiornik CWU 250L oraz bufor 400L. Rozwiązanie to ma takie plusy, że takie zbiorniki są sumarycznie tańsze od porządnego zbiornika z wężownicą CWU, Latem grzejesz tylko bojler - nie obawiasz się, że zabraknie Ci wody w 3 ujęciach jednocześnie. Trzeba natomiast wymieniać anodę i grzać cyklicznie wyżej aby zabić bakterię. Z tego co wiem to płacił w styczniu i lutym około350zł miesiecznie za oba zbiorniki. Pierwsza zima. A i uwielbiam posty typu: "ja nic nie płacę za serwis bo jestem gazownikiem i nie będę sobie rachunku wystawiał" Czy " niektórzy grzeją podłogówkę wężownicą a CWU maja ze zbiornika". Co to wnosi? nie można usuwać takich postów? potem wątki mają po 300 stron... Edytowane 20 Lipca 2018 przez pandzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.07.2018 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2018 Nie kazdemu psu burek. Nie miałas do czynienia z przepływowym grzaniem wody w buforze, przepływowe grzanie kotłem gazowym lub elektrycznie to nie to samo. Trzeba dokladnie czytac co napisałem, wężownica ma srednicę dn32 i odpowiednią wydajnosc i moc duzo wiekszą niz przepływowe ogrzewacze gazowe i elektryczne. Co nie zmienia faktu, że temperatura na wyjściu jest zależna od przepływu i odkręcenie innego punktu poboru CWU powoduje spadek temperatury pod prysznicem. Chyba, że na wyjściu jest zawór mieszający ciepłą wodę z zimną i temperatura z zasobnika po odkręceniu kolejnego kranu na tyle wysoka, że zawór się przestawi i na jego wyjściu będzie stała temperatura. No i baterie termostatyczne mogą ratować sytuację. Tak czy inaczej wymaga to jednak utrzymywania wysokiej (wyższej od temperatury CWU) temperatury bufora, co z kolei powoduje zbędne straty ciepła w porównaniu ze zwykłym zasobnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts