Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszty eksploatacji urządzeń grzewczych

Elfir

Recommended Posts

Być może bojler z pacholęcych lat Kaizen'a był zbiornikiem pionowym i miał grzałkę na samym dole i faktycznie grzał całą pojemność, jak pisałem wcześniej. Ale nie można tego przekładać na wszystkie zbiorniki.

Fizyka jest ta sama. Jak mam rano pół zbiornika wody o temperaturze 60*, i pół o temperaturze 10* to wieczorem mam cały o temperaturze 35* - straty.

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Być może bojler z pacholęcych lat Kaizen'a był zbiornikiem pionowym i miał grzałkę na samym dole i faktycznie grzał całą pojemność, jak pisałem wcześniej. Ale nie można tego przekładać na wszystkie zbiorniki.

Bojler Kaizena jest bojlerem wzorcowym, tak jak w nim sie miesza i usrednia temperatura z 60 i 10 oC w obydwu połowach bojlera i z tego wychodzi 35 oC, tak samo ma byc we wszystkich innych bojlerach, buforach, zasobnikach, niezaleznie od pojemnosci. Dla niego nie istnieje warstwowosc buforze, bo takiego zjawiska nie ma w jego bojlerze ani on takiego zjawiska nigdzie nie zaobserwował. Taki bojlerowo buforowy niewierny Tomasz.

Wypadnę na kompletnego ignoranta, ale czy trzeba, jest obowiązek robic przeglądy kotła gazowego raz w roku lub w innych cyklach? Czy to jest kwestia sprawdzenia kondycji kotła by w zimie nie padł "ni z tego ni z owego" kiedy na dworze jest -20 st.

Odpowiem Ci:

Tu na forum jest jeszcze większy ignorant. Doradza , że wystarczy tylko dogadać się z serwisantem i załatwić sobie pieczątkę. Myjk ma ksywę. Pisze w temacie PC. PC a gazowy różnicy nie widzę

Mi padł ni z tego ni z owego w sezonie grzewczyn, niezależnie od przeglądów.

Obowiązek teoretycznie jest (Art 62 prawo budowlane), tylko nikt tego nie sprawdza (poza pewnie ubezpieczycielem i prokuratorem, gdyby coś się jednak stało) .

Podobnie jak masz obowiązek regularnie badać instalację elektryczną w domu, a pokaż mi kogoś, kto to robi w budownictwie jednorodzinnym :) Kominiarskie przeglądy są zwykle jako tako realizowane.

W sumie w mieszkaniu miałam przepływowy kocioł do cwu i nie robiłam przeglądów. Serwis wzywałam kiedy przestawał działać.

Edytowane przez Elfir

ROTFL.

Izolator doskonały? czemu nikt w gorącym klimacie nie wpadł na to, żeby zamiast decymetrów wełny czy styropianu na stropie czy dachu nie dać 1mm wody w folii?

Być może dlatego, że musiał by, zachowując analogię którą chcesz przełożyć, zalać cały dom wodą i grzać słońcem od połowy :). Takie dachy pokazywali w programie "Wielkie projekty". Ale jest to drogie w utrzymaniu min z uwagi na parowanie. Lepsze są dachy "odwrócone" albo "zielone".

A tak poważnie to nie jest izolacja doskonała, przewodzenie zachodzi, ale bardzo wolno (w zbiornikach niższych i szerszych szybciej, w wyższych i węższych wolniej - z uwagi na powierzchnię styku warstw wody) . Prąd konwekcyjny i tak powoduje, że ciepło zabierane jest do góry (zimniejsza woda jest przecież cięższa). Nie przypadkowo też pewnie, w bojlerach dopływ zimnej wody jest niżej, a wypływ ciepłej u góry.

Daj spokój, po prostu niepotrzebnie się upierałeś (zdarza się każdemu) . Fizyka jest jedna, jak napisałeś, ale przecież rządzi się różnymi prawami. Są różne warunki, środowiska - pisałem o różnych bojlerach, wyżej masz przykład z buforem (autorzy cytowanego artykułu raczej nie mają powodu głosić kłamliwych teorii) , asolt też tematem nie zajmuje się od wczoraj.

Nie ma co rozciągać tutaj tego tematu, swoje wątpliwości możesz rozwiać w wątku o buforach.

Ja mam chyba taki sam kocioł co Twój (Junkers Smart Cerapur 3-14kW). Mi działa od ponad 8 lat bez zarzutu (odpukać). Nie pamiętam na jaki okres on miał gwarancje, ale chyba na 2 lata, ale jak się wykonało jakichś przegląd bodajże po roku to można było gwarancje przedłużyć bodajże o kolejny rok. Natomiast jak zapytałem serwisanta o koszt tego serwisu to zaproponował mi bodajże ok 1 tys albo cos koło tego, co przy koszcie samego kotła, ok 2,5 tys uznałem za szaleństwo. Inna sprawa jest to, że serwisanci Junkersa w mojej okolicy sa do d..py. Ich wiedza, jets w zasadzie żadna, ale widzę, że u Ciebie jest nie lepiej. W tych okolicznościach tym bardziej uznałem, że nie chciałbym mieć z nimi za często do czynienia. Ponadto mam wrażenie że ich zadanie jest jak najbardziej naciągnąc klienta bo każda czynnośc, każda pierdoła kosztowała dodatkowe pieniądze i racjonalnie nieadekwatne.

Wypadnę na kompletnego ignoranta, ale czy trzeba, jest obowiązek robic przeglądy kotła gazowego raz w roku lub w innych cyklach? Czy to jest kwestia sprawdzenia kondycji kotła by w zimie nie padł "ni z tego ni z owego" kiedy na dworze jest -20 st.

Ja robię (latem taniej) - zawsze to wyczyszczą i być może coś wcześniej wyłapią. Gwarancji niezawodności oczywiście nie ma, ale mniejsze ryzyko wystąpienia dużej, niespodziewanej awarii.

Mi padł ni z tego ni z owego w sezonie grzewczyn, niezależnie od przeglądów.

Obowiązek teoretycznie jest (Art 62 prawo budowlane), tylko nikt tego nie sprawdza (poza pewnie ubezpieczycielem i prokuratorem, gdyby coś się jednak stało) .

Podobnie jak masz obowiązek regularnie badać instalację elektryczną w domu, a pokaż mi kogoś, kto to robi w budownictwie jednorodzinnym :) Kominiarskie przeglądy są zwykle jako tako realizowane.

W sumie w mieszkaniu miałam przepływowy kocioł do cwu i nie robiłam przeglądów. Serwis wzywałam kiedy przestawał działać.

Art o którym wspominasz, mówi o corocznym przeglądzie INSTALACJI gazowych a nie urządzeniu, jakim jest kocioł gazowy. Mam przeglądy instalacji 2x w roku i człowiek, który je robi, nie zagląda do kotła.

inny owszem

b) co najmniej raz na 4 lata - opalanych nieodnawialnym paliwem ciekłym lub stałym o efektywnej nominalnej wydajności 20 kW do 100 kW oraz kotłów opalanych gazem

mario - nie napisałeś jaki piecyk masz. Jesli z otwartą komorą, to sobie sam oczyścisz, przedmuchasz. Przy turbo i kondensatach jest więcej roboty, szczególnie, kiedy ma się zaazotowany gaz jak u mnie. W okresie gwarancyjnym robię przeglądy co roku i okazało się, że warto, bo mi w jednym piecyku po kilku miesiącach padła elektronika za ok 500zl. Po gwarancji..różnie. Np w jednym wynajmowanym mieszkaniu mam chłopaka, który tylko "tam śpi" a zimą siedzi u rodziców by szczędzić na ogrzewaniu. Po 4ch sezonach, jak przyszedł serwisant, to pytał, czy piec nowy :D Ale to sytuacja wyjątkowa. Moim zdaniem, przynajmniej co dwa lata turbo i kondensaty trzeba przejrzeć.

Edytowane przez Pytajnick

Nie mam termowizji w oczach. Izolacjantez nie ułatwia "oględzin". Fizyka jest jedna. Cieplo w wodzie rozchodzi się. Lambda wody to 0,6. Nawet gdyby magicznym sposobem się nie mieszała (ale konwekcja jest nie do unilnięcia) to ciepło rozchodzi się po całym naczyniu. Sprawdziłem i przetestowałem wielokrotnie od pacholecych lat w domu rodzinnym z bojlerem. Teraz jestem na dzialce z bojlerkiem 5l. Zawsze szybko zużyć mogę prawie całą pojemność. Zostawienie części powoduje uśrednienie po kilku godzinach temperatury.

"Kilkukrotnie" - to Twoje stwierdzenie. Ja obiektywnie stwierdziłem, że większe. Bo wieksza powierzchnia strat i większa dT. Zamiast uskuteczniać czcze wycieczki personalne wyliczylbys fschowo i udowodnil, ze straty nie są większe?

Kaizen spałeś na lekcji matematyki i fizyki . Przypomnij sobie wzór na pole powierzchni walca i potem bredź o większych stratach w buforach. Różnica temperatur jest na ogół większa w przypadku bojlerów ( grzanych do 70-80C w II taryfie ) w stosunku do buforów ( 45-50 C).

Art o którym wspominasz, mówi o corocznym przeglądzie INSTALACJI gazowych a nie urządzeniu, jakim jest kocioł gazowy. Mam przeglądy instalacji 2x w roku i człowiek, który je robi, nie zagląda do kotła.

.

W blokach administracja przegląda instalację gazową WSPÓLNĄ. Odbiornik jest częścią instalacji, ale już indywidualną. Dlatego podczas przeglądu jej się nie uwzględnia.

Natomiast artykuł 62 Prawa budowlanego zakłada , że obowiązkowo przegląda się instalację w budynkach wielorodzinnych, a nie ma takiego obowiązku w domach jednorodzinnych.

Dlatego faktycznie popełniłam błąd w wypowiedzi wcześniejszej, ale inny, niż zarzucasz :)

W blokach administracja przegląda instalację gazową WSPÓLNĄ. Odbiornik jest częścią instalacji, ale już indywidualną. Dlatego podczas przeglądu jej się nie uwzględnia.

Natomiast artykuł 62 Prawa budowlanego zakłada , że obowiązkowo przegląda się instalację w budynkach wielorodzinnych, a nie ma takiego obowiązku w domach jednorodzinnych.

Dlatego faktycznie popełniłam błąd w wypowiedzi wcześniejszej, ale inny, niż zarzucasz :)

Aby na pewno właściciel domku jednorodzinnego nie musi robić przeglądów ? Wszystko wychodzi "w praniu" czyli jak coś poważnego się stanie a ubezpieczyciel szuka powodu, dla którego może kasy nie wypłacić.

"Co w paragrafach?

Zacznijmy od podstaw prawnych przeprowadzania przeglądów obiektów budowlanych. Zgodnie z art. 62 ust. 1 Ustawy „Prawo Budowlane” z dnia 7 lipca 1994 r. z późn. zm. „Obiekty budowlane powinny być w czasie ich użytkowania poddawane przez właściciela lub zarządcę kontroli: 1) okresowej, co najmniej raz w roku, polegającej na sprawdzeniu stanu technicznego: (…) c) instalacji gazowych oraz przewodów kominowych (dymowych, spalinowych i wentylacyjnych)”. Przepis ten dotyczy wszystkich obiektów budowlanych, które wyposażone są w instalację gazową, w tym budynków jednorodzinnych i zagrodowych. Często właściciele tych budynków nie wypełniają tego obowiązku, a osoby, które mają uprawnienia do wykonywania przeglądów uważają, że obowiązek ten nie dotyczy budynków jednorodzinnych.

Skąd ten błąd?

Błąd ten bierze się prawdopodobnie z niedokładnego odczytania zapisów zawartych w art. 62 ust. 2 tej Ustawy, w którym w pkt. 1 zapisane jest, że obowiązek kontroli nie dotyczy budynków mieszkalnych jednorodzinnych. Po uważnej lekturze zauważyć można, że właściciele i zarządcy budynków mieszkalnych jednorodzinnych zwolnieni są tylko z obowiązku corocznej kontroli „elementów budynku, budowli i instalacji narażonych na szkodliwe wpływy atmosferyczne i niszczące działania czynników występujących podczas użytkowania obiektu” (art. 62 ust. 1 pkt. 1 lit. a Ustawa Prawo Budowlane)"

https://www.instalator.pl/2014/04/okresowa-kontrola-stanu-technicznego-instalacji-gazowej-kurek-na-przegldzie/

Faktycznie, chodzi o pkt. 1a tylko.

Czyli jednak przegląd jest roczny instalacji gazowej obowiązkowy tylko niewielu to przestrzega.

Z tego wynika, ze w bloku do swojego piecyka i kuchenki powinieneś też wzywać przegląd. Bo spółdzielnia czy wspólnota bada tylko część wspólną (od licznika do odbiornika)

Edytowane przez Elfir

• 1 month później...

Witam,

Przegląd kotła należy wykonywać co najmniej raz do roku, przed sezonem grzewczym. Jest to skuteczna metoda na ograniczenie awarii układu grzewczego w sezonie grzewczym, dzięki czemu będziemy mieli większą pewność pracy urządzenia przy niskiej temperaturze powietrza zewnętrznego. Pod kątem prawnym wykonywanie przeglądów zawarte jest w

Prawie budowlanym art. 62 p. 1 .C.

Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers - Bosch