Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy mozliwy jest to wykoannia strop żelbetowy 12,5x5,5m ?

Recommended Posts

Witam

Nurtuje mnie pytanie, czy możliwe jest w jakiejś rozsądnej cenie wykonanie stropu żelbetowego, nad pomieszczeniem o wymiarach 12,5m x 5,5, którego ścianami są ściany nośne domu - nad tym pomieszczeniem miałby być strych bez specjalnego przeznaczenia.

Dodam, że to miałoby być pomieszczenie na piętrze, a cały dom miałby mieć podstawę kwadratu o boku 13m.

Jeśli by to miało być za drogie, to proszę o informacje ile maksymalnie mogłaby wynosić długość takiego pomieszczenia, aby to było rozsądne kosztowo.

Ewentualnie myślę, że jakieś dodatkowe wsparcie, typu słup, czy mała ściana mógłby by też wchodzić w grę.

Wiem, że zaleca się robić strop o maksymalne rozpiętości 7m x 7m, tylko nie wiem jak to wygląda gdy strop nie jest kwadratowy.

Wstępnię liczę, że cały strop nad piętrem (13x13) z robocizną będzie kosztował około 60k zł (szczerze to liczę, że da się zejść z tej ceny, ale taką sobie kalkuluje), jeśli takie jedno duże pomieszczenie podniesie koszt o 10% to moim zdaniem bez problemu, jak o 20% to się zastanowię, jeśli więcej to raczej podzielę je.

długość nie ma znaczenia, jak wspomniał kolega wyżej - rozpiętość 5,5m to nic wielkiego, tylko przydałoby się z 15-16cm grubości i zbrojenie fi 14 albo fi 16 co 10-15cm (szczegóły określi projektant), jak zrobisz pomieszczenie 5,5x6 to zbrojenie i grubość będą takie same, nic to nie zmieni

Może zastosować podciągi (belki) na stropie, a strop "typowy" 12cm grubości i zbrojenie np 12, skoro nie będzie tam nic szczególnego. Nie jestem fachowcem od konstrukcji, więc może gadam głupoty.

Gadasz głupoty. Stropy gr 12 cm robiono w latach '80 i '90, często te stropy bardzo mocno pracują , często się za mocno uginają, czemu robiono cienkie? Bo beton robiło sie na budowie nie było sprzedaży betonu dla klienta indywidualnego.

12 cm często wynikało z możliwości 8-12 ludzi którzy często w dziwnych konstrukcjach mieszali beton....... 18-20 cm nie szło wyprodukować.

Nie am czegoś takiego jak "typowa" 12 cm grubość stropu - to wielka bzdura.

Tu minimum 14-15 cm

Gadasz głupoty. Stropy gr 12 cm robiono w latach '80 i '90, często te stropy bardzo mocno pracują , często się za mocno uginają, czemu robiono cienkie? Bo beton robiło sie na budowie nie było sprzedaży betonu dla klienta indywidualnego.

12 cm często wynikało z możliwości 8-12 ludzi którzy często w dziwnych konstrukcjach mieszali beton....... 18-20 cm nie szło wyprodukować.

Nie am czegoś takiego jak "typowa" 12 cm grubość stropu - to wielka bzdura.

Tu minimum 14-15 cm

Pisałem że może gadam głupoty. To co radzisz, po całości 20 cm i zbrojenie fi 16. co 15 cm.

• 3 years później...
problem pewnie już rozwiązany ale napiszę coś od siebie dla potomnych, buduję dom i salon z aneksem kuchennym mają wymiary 5m x 10m (taki prostokąt) i nad tym strop monolityczny żelbetowy (bez podciągów), zrobiłem wszystko prawie zgodnie z projektem, zbrojenie dolne kratownica co 15 cm, drut 12 pręty bardziej nośne (te po krótkiej ścianie), drut 10 te po długiej ścianie, zbrojenie górne drut 12 (w projekcie był 10, dodatkowo w projekcie każdy drut zbrojenia górnego przypominał swoim kształtem takie małe n tylko rozciągnięte w poziomie, ja zamiast tego giąłem figury co moim zdaniem jest jedynym słusznym rozwiązaniem ), rozstaw i ilość drutów tak jak w projekcie, strop grubości 16cm - kierownik budowy powiedział mi że przy tak rozległym stropie nie mogę zejść z grubością stropu poniżej 15 cm, po rozszolowaniu szalunków strop nie obwisł nawet o 1cm co sprawdzałem laserami, mam nadzieję że to rozwieje wątpliwości forumowiczów mających dylematy czy można robić stropy żelbetowe o większych rozpiętościach.