aston84 17.07.2018 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 Witam Nurtuje mnie pytanie, czy możliwe jest w jakiejś rozsądnej cenie wykonanie stropu żelbetowego, nad pomieszczeniem o wymiarach 12,5m x 5,5, którego ścianami są ściany nośne domu - nad tym pomieszczeniem miałby być strych bez specjalnego przeznaczenia.Dodam, że to miałoby być pomieszczenie na piętrze, a cały dom miałby mieć podstawę kwadratu o boku 13m. Jeśli by to miało być za drogie, to proszę o informacje ile maksymalnie mogłaby wynosić długość takiego pomieszczenia, aby to było rozsądne kosztowo.Ewentualnie myślę, że jakieś dodatkowe wsparcie, typu słup, czy mała ściana mógłby by też wchodzić w grę. Wiem, że zaleca się robić strop o maksymalne rozpiętości 7m x 7m, tylko nie wiem jak to wygląda gdy strop nie jest kwadratowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlo111 17.07.2018 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 Możliwe na pewno. Projektant by się przydał. 5,5 metra to nie jest jakaś duża szerokość Długość nie ma większego znaczenia, liczy się krótszy odcinek. Zależy co uważasz za rozsądne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aston84 18.07.2018 10:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2018 Wstępnię liczę, że cały strop nad piętrem (13x13) z robocizną będzie kosztował około 60k zł (szczerze to liczę, że da się zejść z tej ceny, ale taką sobie kalkuluje), jeśli takie jedno duże pomieszczenie podniesie koszt o 10% to moim zdaniem bez problemu, jak o 20% to się zastanowię, jeśli więcej to raczej podzielę je. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurtz 20.07.2018 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2018 długość nie ma znaczenia, jak wspomniał kolega wyżej - rozpiętość 5,5m to nic wielkiego, tylko przydałoby się z 15-16cm grubości i zbrojenie fi 14 albo fi 16 co 10-15cm (szczegóły określi projektant), jak zrobisz pomieszczenie 5,5x6 to zbrojenie i grubość będą takie same, nic to nie zmieni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
młotek 21.07.2018 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2018 A czy strop nad tym pomieszczeniem będzie niezależny, czy może będzie częścią większej całości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 21.07.2018 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2018 Może zastosować podciągi (belki) na stropie, a strop "typowy" 12cm grubości i zbrojenie np 12, skoro nie będzie tam nic szczególnego. Nie jestem fachowcem od konstrukcji, więc może gadam głupoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 22.07.2018 00:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2018 Może zastosować podciągi (belki) na stropie, a strop "typowy" 12cm grubości i zbrojenie np 12, skoro nie będzie tam nic szczególnego. Nie jestem fachowcem od konstrukcji, więc może gadam głupoty. Gadasz głupoty. Stropy gr 12 cm robiono w latach '80 i '90, często te stropy bardzo mocno pracują , często się za mocno uginają, czemu robiono cienkie? Bo beton robiło sie na budowie nie było sprzedaży betonu dla klienta indywidualnego. 12 cm często wynikało z możliwości 8-12 ludzi którzy często w dziwnych konstrukcjach mieszali beton....... 18-20 cm nie szło wyprodukować. Nie am czegoś takiego jak "typowa" 12 cm grubość stropu - to wielka bzdura. Tu minimum 14-15 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 22.07.2018 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2018 Gadasz głupoty. Stropy gr 12 cm robiono w latach '80 i '90, często te stropy bardzo mocno pracują , często się za mocno uginają, czemu robiono cienkie? Bo beton robiło sie na budowie nie było sprzedaży betonu dla klienta indywidualnego. 12 cm często wynikało z możliwości 8-12 ludzi którzy często w dziwnych konstrukcjach mieszali beton....... 18-20 cm nie szło wyprodukować. Nie am czegoś takiego jak "typowa" 12 cm grubość stropu - to wielka bzdura. Tu minimum 14-15 cm Pisałem że może gadam głupoty. To co radzisz, po całości 20 cm i zbrojenie fi 16. co 15 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurtz 22.07.2018 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2018 20 to może przesada, ale minimum 15, ja u siebie bym dał 18 cm - od grubości betonu zależy ugięcie, dasz 12cm to to się może i nie zarwie, ale tynk może pęknąć, bo się ugnie z 15mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 22.07.2018 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2018 Pisałem że może gadam głupoty. To co radzisz, po całości 20 cm i zbrojenie fi 16. co 15 cm. To się liczy a nie z czapy #16 co 15............. nawet dla jednoprzęsłowej płyty sporo chyba ze ma piętrze magazyn............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurtz 23.07.2018 03:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2018 Są proste programy nawet w wersji demo, ja sobie tak u siebie liczyłem wtedy widać jak zwiększa się ugięcie zmieniając poszczególne parametry. Na ugięcie lepiej dać grubszy beton niż więcej stali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p l 01.09.2021 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2021 problem pewnie już rozwiązany ale napiszę coś od siebie dla potomnych, buduję dom i salon z aneksem kuchennym mają wymiary 5m x 10m (taki prostokąt) i nad tym strop monolityczny żelbetowy (bez podciągów), zrobiłem wszystko prawie zgodnie z projektem, zbrojenie dolne kratownica co 15 cm, drut 12 pręty bardziej nośne (te po krótkiej ścianie), drut 10 te po długiej ścianie, zbrojenie górne drut 12 (w projekcie był 10, dodatkowo w projekcie każdy drut zbrojenia górnego przypominał swoim kształtem takie małe n tylko rozciągnięte w poziomie, ja zamiast tego giąłem figury co moim zdaniem jest jedynym słusznym rozwiązaniem ), rozstaw i ilość drutów tak jak w projekcie, strop grubości 16cm - kierownik budowy powiedział mi że przy tak rozległym stropie nie mogę zejść z grubością stropu poniżej 15 cm, po rozszolowaniu szalunków strop nie obwisł nawet o 1cm co sprawdzałem laserami, mam nadzieję że to rozwieje wątpliwości forumowiczów mających dylematy czy można robić stropy żelbetowe o większych rozpiętościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 01.09.2021 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2021 A po obciążeniu obwisł? Na co komu strop, co się nie zapada pod własnym ciężarem, obciążony to nie wiadomo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts