Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

o robakach mówi pewnie ten co kiedyś postawił drewniany szałas

cywilizacja idzie jednak do przodu i na wszystko są sposoby

takich nie radzę słuchać

ja buduję drewniany dom i cały czas słyszę od znajomych że buduję dom letniskowy :roll:

skłoniłem sie jednak na płaski bal z ociepleniem

jest kilka powodów:

nie wszędzie do okolicy pasuje dom w stylu "góralskim""

tu trzeba rozpatrzyć jak to będzie wyglądało

wewnątrz drewno może się jednak znudzić a zmienić nic się nie da

przy wykończeni gk zawsze można przemalować

jednak decyzja należy do ciebie

trzeba rozsądnie rozpatrzyć wszystkie opcje i wybrać to przy czym "serce zadrży"

pozdrawiam i życzę trafnych decyzji

Dzięki, mi serce drży na widok bala z prawdziwego zdarzenia, im więcej drewna tym lepiej, od 10 lat żyję w równych, gładkich, malowanych ścianach i mam już dość. Taki solidny dom z bali kryty gontem. Poza tym wymyśliłam sobie już dawno, ze jak będziemy budować to dom jak bajki, no i mamy budować więc muszę powalczyć o marzenia. A na wystrój wnętrz mam pomysły żeby drewno się nie przejadło. Chciałabym m.in. w niektórych pokojach pomalować ściany i wypatynować, bardzo mi się to podoba. Tylko właśnie się zastanawiam, że jak się zdecydujemy na bale bez ocieplenia, jak one zaczną pękać, co się do nas może wprowadzić...

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mały :)

Nie powiem ale puzzle są tańsze więc lepiej sie postaraj.

Jakby co daj znać kiedyś byłem dobry w te klocki.

Przyjeżdżaj - weźmiemy kratę piwa i postawimy... statek kosmiczny (albo co tam z tego wyjdzie ;-) ).

A na dom to się potem jakoś zaadaptuje.

ano właśnie... firmy impregnują bale od robactwa metoda ciśnieniową więc nie martwiłam sie obcymi w domu. Do wczoraj.

Kładsliśmy deski boazeryjne na strop i nie była obdarta do końca kora z jednej z nich( nawiasem mówiąc deski w pierwszej klasie a nie okorowane do końca :evil:)Ściągneliśmy korę a pod nią siedzą dwie obrzydliwie tłuste białe larwy i wpieprzaja w najlepsze częśc naszego sufitu!!!!Sprawdziliśmy w necie, były to najprawdopodobniej larwy spuszczela pospolitego, najgroźniejszego szkodnika drzew!! Nie wiem jak mogły przezyc suszenie tych desek :evil: ale jakby to rozpęzło nam sie po domu to kaplica. :cry:

Boję sie właśnie tego że jakieś robactwo zawlecze sie do domu np. z drewnem kominkowym...

Powrocil temat ogrzewania w domku z bali - kiedys pisalismy juz o tym na forum.W moim domku - bal 22cm okragly - sciana w najcienszym miejscu ma ok18cm - jest bardzo cieplo.Mam kominek z plaszczem wodnym i grzejniki - temp w domku rzadko kiedy spada ponizej 22st C.W ostatnim sezonie grzewczym zuzylem ok 10m3 drewna - mieszanina grabu o akacji.Zima byla jednak bardzo ciepla:).

Mysle - i moje obserwacje to potwierdzaja, ze bardzo wazna jest izolacja dachu - ja u siebie zmniejszylem przekroj bala, a zainwestowalem wiecej w izolacje dachu.Co do wiatrow - daja sie we znaki szczegolnie te z zachodu, ale raczej nie jest tragicznie - mam swieze powietrze w domu:).Nawet zima przy niskich temperaturach gdy wieje, ustawiam wieksza temperature na kominku i nie czuje zadnego dyskomfortu.

Ja nie zmienilbym mojego domku z bali na zadenego murowanca :D

Witam, Przeczytalam poprzednie posty dotyczące Twojego domku. Bardzo cenne informacje. Czy mogłbys wkleic jakies zdjecia. Niestety stare linki do zdjec juz nie dzialaja. Pozdrawiam

Jestem obecnie z granica i nie mam przy sobie zadnych zdjec, ale wlasciciel firmy budujacej byl niedawno w moim domku, zrobil kilka zdjec i umiescil na swojej stronie - mozesz tam wejsc i ogladnac:

http://www.logpol.com.pl - wejdz w Galeria i dalej domy z poddaszem uzytkowym - powyzej 120m2 - moj domek nazywa sie Tomasz.

Gość Piotr Wlezień
mam pytanie i prośbę jednocześnie. Czy ktoś posiada Murator z 12/2006. Jest tam artukuł o domach z bali i perypetie z firmą Stollux. A właśnie mam zamiar z nimi podpisać umowę na budowę domu. O artykule dowiedziałem się z innego forum na którym Pan W Nitka zamieścił odpowiedź na pytanie o firmę Stollux. Skierował właśnie do tego artykułu.

Może ktoś posiada ten artykuł i mógłby go zeskanować i puścić mailem

pwlezień

Tak się składa, że ten artykuł trakuje między innymi o moim domu. Konkretnie to nasz dom stawiała firma Stollux. Nie było żadnych perypetii, wręcz przeciwnie bardzo symaptycznie wspominam współpracę z tą firmą. Podpisanie umowy poprzedzało wiele wizyt w tej firmie i za każdym razem otrzymywaliśmy dokładne informacje. Umowę podpisaliśmy w sierpniu 2002r. na realizację w marcu 2003r.Wiele razy szef firmy był na naszej budowie, jeszcze w trakcie stawiania fundamentów/ robiła je zupełnie inna firma/, informował co i jak powinno być zrobione. Instruował innych naszych wykonawców jak powinny być zrobione instalacje / wod.kan i elektryczna/ żeby uwzglednić osiadanie budynku. O tym, że budynek będzie osiadał i będą szczeliny po wyschnięciu drewna wiedzieliśmy już po pierwszej rozmowie o tym, że bale będą pękać też/ no może w niektórych miejscach pęknięcia są dość duże, ale taki jest urok drewna i nie zauważyłam , żeby były powodem ubytku ciepła. Mankamenty wymienione w artykule są sprawą mokrego drewna górskiego a nie firmy.Dodam jeszcze, że przeżyliśmy w domku zimę i jak wcześniej pisałam grzejemy tylko kominkiem z rozprowadzenie, temp. w salonie i pokojach na poddaszu w porywach osiągała 30 st.

pozdrawiam

Edzia

Dzięki za info właśnie zdecydowałem się podpisać umowę ze Stolluxem. Jestem umówiony na przyszły tudzień. Mam jeszcze trochę spraw do załatwienia a mianowicie Pozwolenie na budowę, bo na razie posiadam tylko Warunki zabudowy, ale jestem dobrej myśli. Na warunki zabudowy czekałem tylko 5 tygodni (super burmistrz gminy i planistka). Tak więc w lipcu planuję, że mój domek L-57 ze strony http://www.moj-dom.pl , z małymi zmianami będzie stał na działce

Gość Piotr Wlezień
Ja też przekopałam swoją kolekcję muratora, a że nie kupuję wszystkich numerów to oczywiście tego brak :evil:

Również jestem zainteresowana opinią nt. Stolluxu bo ciągle nie podjęliśmy decyzji co do wykonawcy.

Pozdrawiam wszystkich zdecydowanych i nie

Cześć Folklorystka

Jednak podjąłem decyzję co do wykonawcy. Wybrałem Stollux. Komentarz 'Edzi" nie wpłynął na mój wybór. Przeczytałem go dopiero w piątek a zdecydowałem sięł w czwartek. Nie jestem do końca pewny czy to najlepszy wybór, ale taki mam charakter, że nigdy nie będę do końca pewny. Natomiast za jakieś 5 tygodni założe dziennik budowy i będę krok po kroku opisywał budowę. Umowę ze Stolluxem chcę podpisać tak aby dom stał w lipcu na działce. W chwili obecnej dla mnie chyba najlepszym wyborem był Stollux i tak wybrałem. A co z tego wyjdzie zobaczymy w lipcu i rok później

Hej!

Gratuluję podjęcia dezycji, bo to strasznie męcząca sprawa. Doskonale rozumiem wszelkie wątpliwości z tym związane. Co do Stolluxu to firma nam osobiście wydawała się całkiem w porządku. Z tego czym chwalił się ich doradca, budowali i budują domy dla wielu wpływowych osób :roll:

Ale najbardziej podobały nam sie chatki w ich wydaniu. Jasny świerk i jasna stolarka i do tego czarna blacha z posypką imitująca gont. Niestety my ciągle kręcimy się wokół wykonawcy bardziej lokalnego i robiącego wersję pod klucz. Już wstępne kalkulacje dają obraz jak kosztowna to sprawa, ale po prostu nie stać nas na budowanie latami i bieganie za wirtualnymi wykonawcami. U nas rynek wykonawców jest w opłakanym stanie. Tym bardziej z podziwem czytam dzienniki tych, którzy sami potrafią to wszystko dopiąć.

Trzymam kciuki za dalsze decyzje.

Ok no to mam prośbę/pytanie :

Zna ktoś kogos chętnego i AMBITNEGO na złożenie domu z bala okrągłego w formie puzzli za jakiś dobry miesiąc? Nie chciałbym żeby zgnił mi on przez zimę...

Dom jest, plany są , ale oznaczeń "ni chuchu". Zacząłem robic ławy, ale że robie to sam to może chwilkę zejść, potem podpiwniczenie/fundamenty i strop pod domkiem.

Pozdrawiam Niewielki.

Moi Drodzy

Powiedzcie proszę ze swoich doświadczeń.. W jakim czasie wyrobiliście się z fundamentami (pytanie głównie do stawiających ściany fundamentowe z bloczków)? Czy długo sobie stały Wasze fundamenty przed wejściem na plac ekipy od bali??

A czy ktoś robił to na tzw. "huraa" - bo czasu mało, a ekipa tuż, tuż lub ktoś robił fundamenty w ekstremalnych warunkach pogodowych (mróz)??

Aga

WITAJ Agagaj.,...

u nas bloczki zaczeli stawiać na ławie po ok. 24- 30godzinach od ich wylania- wysokość 4warstw bloczków, a tam gdzie jest ich 8 warstw to ławy schły 2dni,

bloczki na calym domu poustawiali przez 2 pełne dni!!! (9x10- podstawa domu)

co się tyczy czasu do momentu stawiania bali na fundamencie...to są różne zdania.

1. Wykonawca naszego drewna mowi że dobrze jak fundament tzn. stan zero! trochę postoii, poobsiada, etc.... (ale to nie jest warunkiem, a trochę to rozumuje się kilka tygodni)

2. Jak przyjechał koparkowy to pyta się dlaczego nie stawiamy dalej,..to było 3tyg. po wylaniu wieńca na bloczkach....więc my mówimy że musi trochę odstać, osiąść, mocy nabrać,..a ON Z LEKKIM UŚMIECHEM MÓWI, CO WY OPOWIADACIE A JAK STAWIAJĄ ODRAZU NA STROPIE ŚCIANY DALEJ W GÓRĘ I SIĘ NIC NIE WALI A PUSTAKI PRZECIEŻ CIĘŻSZE, WIĘC PO CO WAM CZEKAĆ DALEJ Z TYMI BALAMI????

i patrząc obiektywnie i zdrowym okiem, to tak sobie pomyślałam..no fakt, ma facet racje.

Wnioski wyciągnijcie sami,... jak we wszystkim rózne szkoły...

Znajomy chce szkieleciaka obłożyć balem. może macie jakieś namiary na producentów ? Znaleźliśmy tylko producentów domów, nie chcą sprzedać samego bala. Obdzwoniliśmy kilkanaście tartaków i też nic. Pomóżcie, bo chyba będzie musiał zmienić na szalówkę (ale to ostateczność)

Skontaktuj sie z KPPD w Szczecinku - http://www.kppd.pl - produkują bale dla kilku firm stawiajacych domy z bali.

Dzięki serdeczne za (w tym przypadku) słowa otuchy... Doczytałam się, że nawet w murowańcach czas pomiędzy stanem zero a murowaniem ścian w praktyce nie jest baaardzo długi:)

Powiedzcie proszę jeszcze, czy ktoś z Was planuje pompę ciepła w domu z bali??

Czy Waszym zdaniem inwestowanie w pompę i rekuperator ma w balu większy sens?? Bilansowi cieplnemu dla domów z bali 25 straaasznie daleko do domu pasywnego. I nie wiem pod jakim kątem oceniać opłacalność takich instalacji.. Czy to nie przypadkiem skórka za wyprawkę??

U mnie to już raczej pozamiatane.... Projekt nie przewiduje ogrzewania podłogowego, choć marzy mi się pompa ciepła, oj marzy :roll:

Co do rekuperacji, to już postanowione - nie tyle zmniejszenia nakładów na ogrzewanie, ile na poprostu dobra wentylację.

Pozdrawiam życząc miłego dzionka :)