Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Szukałem wątku dotyczącego odbioru domów z bali pełnych bez żadnego docieplenia, ale niestety nie mogę nic znaleźć, albo kiepsko szukam...

Jak sobie radzicie z odbiorem, skoro wg. nowych norm przenikania normę tą spełnią bale ponad 50cm grubości?

Masakra!

Trza ocieplić... Mi się udało ominąć wszelkie obostrzenia, bo budowa zaczęta w 2008r. Jeśli w 2009 to już bym musiał docieplić, inaczej nie dostałbym odbioru.

I JAK Z OGRODZENIAMI ? NIE MACIE ??

8)

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

przepraszam że wtrącę się do dyskusji , ale problem polega na tym że przy obecnych normach "ciepłochronnych" budynków całorocznych w Polsce bal zaczyna spełniać te wymagania dopiero przy grubości co najmniej 50 cm ( a to duża kasa) i tak na prawdę słusznym zaczyna być pytanie poprzednika. Znacznie taniej jest pobudować dom szkieletowy i obłożyć go we wnętrzu przyzwoitej grubości deską ,a na zewnątrz przyzwoitą elewacją drewnianą w zależności od upodobań. Efekt można uzyskać ten sam co przy balu , ale koszt jest dużo mniejszy.pozdrawiam :o

Jakaś paranoja z tym dociepleniem? po co w takim razie dom z bali?

W Honce i jeszcze jednej firmie zapewniają mnie że z odbiorem nie będzie problemu. Chodzi o bal okrągły grubości ca.30 cm.

A czy nie jest tak, ze jedna rzecz, to norma na przenikalnosc cieplna sciany, a druga to bilans energetyczny budynku, ktory uwzglednia kubature itp. Domy drewniane rzadko maja olbrzymie kubatury, wiec moze tedy droga. Ten problem byl juz kiedys omawiany albo tutaj, albo na http://www.szkielet.pl (p. Nitka). Z tego, co pamietam, to bylo gdzies napisane, ze przy uwzglednieniu kubatury itp, itd. to bal 24 cm spokojnie moze spelniac normy.

Ciężko znaleźć cokolwiek i dojść do ładu. Wam też przestało "śledzić" jakiekolwiek tematy i powiadomienia przesyłać?

I ja też długo szukalam, ale teraz wrzuciłam do subskrypcji i mam wątek pod ręką i dodałam powiadomienie o wpisch.

Powoli zaczynam się oswajać z tym forum;)

witajcie,

chcialem tylko zameldowac, ze problem muszy zostal zlikwidowany. Pomoglo uszczelnienie obrobek okiennych pakulami lnianymi (z zewnatrz i od wewnatrz).

Ani muszki w domu (no chyba, ze otworzy sie okno;) ).

Walcze w wolnych chwilach z wyrownaniem terenu, co jest trudne bo w tygodniu pracuje do pozna a w weekendy foce slubnych desperatow. Ale przyjdzie czas, ze w koncu uda mi sie wyplaszczyc te moje pietnascie arow.

Dodatkowo zaczalem kopac oczko wodne (nieregularny ksztalt, wymiary mniej wiecej 6x4m, glebokosc od 25cm - 1.40m.

Kopie recznie, bo wpuszczenie koparki na wyplaszczony juz w duzej czesci teren spowoduje, ze znowu bede mial tu poligon czolgowy.

Tak wiec uzywam sobie na tej darmowej silowni i przerzucam tony ziemi recznie ;].