Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kicius nam dom siadł sporo, a nad oknami z 5 cm sie zmienjszyła szpara przez prawie rok. Pewnie jeszcze bedzie osiadał ale nie tak intensywnie. U nas modrzew (24 grubość) niedosuszony, ale tez nie zielony. Jeszcze zostało z siedem cm. pamietaj zeby Ci nie zapiankowali na sztywno ( na górze onka nie piankuj tylko wełna czy inne ustrojstwo), bo pianka trzyma i moze za bardzo sciznac okno przy osiadaniu.

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

uprzejmie donoszę, że temperatura w mojej chałupie jest prawie 10 stopni niższa niż przed chałupą :-) Jaka to ulga w te dzikie upały

mam nadzieje ze chałupa i zima będzie działac jak termos :-)))))))

..w naszym domku też przyjemny chłodzik.....a przynajmniej duuuużo chłodniej niż w ogrodzie:)

Witam!

Dziękuję za informacje odnośnie okien i osiadania. Pianki montażowej nie będzie w ogóle. Trochę nie wiem jak zrobić z parapetami zewnętrznymi. Mocowanie śrubami tylko po bokach czy dół też?

Osłoniliśmy dom plandekami żeby nie smażyło bali i nas. Nie ma okien, wiatr wieje i też chłodniej.

Pozdrawiam

Kicius to ladnie ci siadlo przez tak krotki czas. u mnie to jest jakies 6-7 cm moze miejscami wiecej a miejscami mniej. siada bardzo nierowno.

na poddaszu ukrop, chyba za rok bedziemy klime montowac na poddasze. teraz na pewno za duzy koszt i ludzi od roboty brak ale na wiosne...kto wie

ogrod sie powoli ksztaltuje wreszcie...i moze juz niedlugo beda sciezki :)

w domku jest super chlodek jak sa zamkniete okiennice. przy otwartych okiennicach ale zamknietych oknach juz troche jest mniej przyjemnie bo mamy bardzo duzo przeszklen od poludnia i zachodu. genralnie drzwi tarasowe mam otwarte na cala szerokosc caly czas aw sypialni stale zamkniete okeinnice. to jest jednak dobry wynalazek...

a wiecie ze okiennice mozna zrobic z gotowych frontow od szafek kuchennych ktore mozna kupic w castoramie czy innym obi....wystarczy ze polaczyc zawiasami :)

A jak na poddaszu?

no niestety juz nie ma takiej rewelacji..... Jest ciplej niz na dole:-( Tyle, ze na górze okna były zamknięte, więc dośc duszno. :-( Założe na górze termometr i zrobie dokładne badanie :-)

wielkich doswiadczen nie mam z porównaniem dołu i góry, bo dopiero wczoraj zamontoewano schody a wczesniej jakos mało ochoczo wspinałam się na górę balansujac na drabinie....

Osoby z którymi na ten temat rozmawiałem (mieszkają w domach tradycyjnych) zdecydowanie radzą instalować jakieś rolety na poddaszu, szczególnie jeśli okna są skierowane na południową stronę. Ja chcę dać 30cm wełny żeby utrzymać w miarę przyzwoitą temperaturę właśnie na poddaszu, myślę też o jakiś roletach na 2 okna.

telewy, nie wiem co masz miec na dachu ale ja mam ahi roofing czyli blache+30 cm welny+rolety zewnetrzne veluxa na oknach poludniowcyh i du....30 stopni jest nadal i brak tlenu.

moze jak jest dachowka ceramiczna to jest lepiej....

kasia_sloneczko, to mnie pocieszyłaś, bo mam mieć dokładnie to co Ty z tą różnicą, że nie ahi roofing ale jakaś normalna blachodachówka. W sumie kryszon11 ma rację, z upałem na poddaszu się nie wygra, chyba że ktoś klimę sobie zafunduje. Ale roletę na zewnątrz chyba jednak warto zainstalować. U moich rodziców w bloku na 4 piętrze z w dużym pokoju z 2 oknami i drzwiami skierowanymi na południe jednak zdecydowanie się poprawiło po instalacji rolet zewnętrznych. Kiedyś w najgorsze upały była sauna, a teraz ledwo daje się wytrzymać, więc jest lepiej ;)

Witam i pytanie takie mam do bardziej doświadczonych:

Czy naprawdę nie ma żadnej możliwości izolacji dachu na poddaszy, żeby nie było piekarnika ;)?

Mieszkam teraz na 4 piętrze w bloku i już nie mogę wytrzymać tych upałów. Następne lato spędzę prawdopodobnie już we własnej chałupce i trochę mnie przestraszyliście z tą duchotą na poddaszu:(

Zlikwidowałam wszystkie okna dachowe. Czy to coś zmieni???

ja mam pełne deskowanie, papę, na to dachówkę ceramiczna, dach ocieplony ekofibrem (25 cm) więc na chłopski rozum powinno być ok, ale jednak to właśnie jest takie zwykłe standardowe rozwiązanie jak w każdym innym domu niedrewnianym. A na dole gruby bal działa jak termos.... na górze nie ma tragedii ale na pewno jest sporo cieplej.

WItam wszystkich. Ja w swoim domu zastosowałem zamiast popularnej foli paroprzepuszczalnej folię paroprzepuszcalną z warstwą aluminiową (na zewnątrz). Odbija ona promieniowanie cieplne. Jest ogromna różnica temperatur pomiędzy dachówką a folią, a pomiędzy folią a wełną. Poza tym wełna 24 cm. Ciepło jest ale tragedii nie ma. Da się wytrzymać.

Witam!

Ja planuje wentylacje mechaniczna z odzyskiem i GWC, ale się chyba tym jeszcze nie chwaliłem. Będę stawiał ściany i kominy wie zrobię odpowiednie kanały. Byłem raz na targach budowlanych i dowiedziałem się ze teraz kanały nawiewające świeże powietrze prowadzone robią w podłodze i nawiew jest od dołu nie od góry. Twierdza że powietrze się ogrzewa i wędruje do góry (wiadomo). Że tak niby lepiej.

Czytam o ukropach na poddaszach mimo 30 cm wełny i mnie to przeraza :jawdrop:! Mam sztywne poszycie. Zrobię szczelinę wentylacyjna miedzy wełną a poszyciem rozpinając sznurek miedzy krokwiami, żeby się wentylowało.

Wszędzie będę miał podłogówkę, wiec może latem pasywne chłodzenie posadzek?

Wiem że rolety musza być na zewnątrz okna. Jak są w środku to już i tak powstaje efekt szklarniowy i grzeje jak kolektor słoneczny. Wiem bo mam samoróbke. W te upały woda ciepła że aż ; )

Jeżeli dobrze zaizoluje wełną, zrobię odstęp dla jej wentylacji, dam małe okna dachowe, wentylacje mechaniczna z bypasem na lato + GWC i chłodzenie podłogowe to może da się wytrzymać : ) Może nie wszystkie systemy uruchomię od razu, ale przygotuje póki się da.

Zwykle klimy to naganne marnowanie energii. Ciepło z domu można odpowiednio skierować i wykorzystać do ogrzewania CWU. Są specjalne pompy ciepła do tego.

Pozdrawiam

Edytowane przez imported_Kiciuś