Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

mthc13 a spróbuj może pogadać ze skansenem może od ciebie odkupią dom i przeniosą do siebie bo szkoda takiej zacnej chaty.

Już sam fakt, że chata z 1820 roku, barok wiejski, może jakieś dodatkowe środki z UE można by było dostać. Jestem ciekaw jak chata wygląda :). Wątpię, czy konserwator zabytków chciałby zachować ruinę, nie widząc żadnej szansy na renowację.

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Takie małe pytanko ile mniej-więcej można tą wełnę ścisnąć np. 25%, 50%, 75% - będę wdzięczny za odpowiedź

Im bardziej ściśniesz tym gorsze właściwości izolacyjne (mimo większej gęstości) więc nie radzę.

Miałem przestrzeń za rurami kanalizacyjnymi 6,5cm i nie dało rady ścisnąć "10" więc musiałem ją odwarstwić o 2 cm....

Jutro sprawdze jej sprasowalność

Im bardziej ściśniesz tym gorsze właściwości izolacyjne (mimo większej gęstości) więc nie radzę.

Miałem przestrzeń za rurami kanalizacyjnymi 6,5cm i nie dało rady ścisnąć "10" więc musiałem ją odwarstwić o 2 cm....

Jutro sprawdze jej sprasowalność

Chciałbym tą wełnę wcisnąć w przestrzeń pomiędzy balami ok. 20-30mm (wełna ma być przycięta na paski 25cm) więc pomyślałem iż 40mm można by ścisnąć. Piszesz coś o rozwarstwianiu więc może lepiej było by zamówić 60mm i rozwarstwić na pół - tylko czy rozwarstwianie tej wełny jest proste. Szkoda że nie mam w pobliżu sklepu z tą matą bo bym sobie pooglądał jak to się zachowuje.

Txt 66

Witam "Balowiczów"

Mam pytanko: "Czy ktoś uszczelniał swoje bale w technologi bala toczonego? -na węgłach i pomiędzy balami po rozschnięciu się drewna??

Jeśli tak to jakie materiały do tego zastosowaliście.....

Nadchodzi zima stulecia i trzeba troszkę się pozabezpieczać ;)

Z poważaniem Narcyz z pod Legnicy ;)

Wełna mineralna nie jest dobrym pomysłem. Przez początkowy okres będzie ok, ale kiedy nadejdzie wilgoć - wiosna, jesień, nie daj boże podobna pogoda jak tej wiosny, wełna nasiąknie i sflaczeje.

Propozycją może być uszczelnienie pianką i przykrycie liną jutową. Pianka ściemnieje na słońcu, a lina ładnie to pokryje.

Opcja do zastosowania w środku i na zewnątrz...

8)

Już sam fakt, że chata z 1820 roku, barok wiejski, może jakieś dodatkowe środki z UE można by było dostać. Jestem ciekaw jak chata wygląda :). Wątpię, czy konserwator zabytków chciałby zachować ruinę, nie widząc żadnej szansy na renowację.

mthc13 - wklej fotki tej zabytkowej "ruiny"

Witam,

Przeczytalem pare ostatnich stron, na wiecej niestety nie mam czasu ani mozliwosci, w XXI wieku mozna miec lacze internetowe na poziomie pierwszych modemow :bash:

Chcialbym odpowiedziec kilku osobom na pytania z ich postow, nie wymieni jednak nickow mam nadzieje ze kazdy znajdzie odpowiedz dla siebie ;)

- firma Felden - bardzo sympatyczny Pan z syem, ogladalismy ich domy (z zewnatrz tylko) ladne i solidnie wykonane, my jednak nie zdecydowalismy sie na wspolprace ze wzgledu na roznice zdan co do pewnych detali, miedzy innymi nie chcieli robic scianek szczytowych poddasza z bali, niechetnie tez podchodzili do paru innych rzeczy, gdybysmy mieli inny projekt i troszke inne wymagania to pewnie bysmy sie dogadali, cena moim zdaniem byla bardzo atrakcyjna

- Honka - ktos pytal o ceny - w zeszlym roku na jesieni w wiosce w Urzucie przedstawiono nam ceny rzedu 5tys za metr

- Odwiedzanie domow i odwiedzacze - my na razie odwiedzacze ;) bylismy w kilku domach w sumie cztery czy piec roznych firm, wszytkie domy oprocz jednego byly w trakcie budowy, dom wykonczony byl domem czteroletnim i wlasciciele wyrazili zgode na odwiedzanie ich domu, bardzo mili i sympatyczni.

Moje osobiste zdanie jest takie, jak mam budowac z kims dom to chcialbym najpierw zobaczyc jak pracuje i co robi, zdjecia w internecie maja sie nijak do rzeczywistosci. Jeden z Ciesli zabral nas do domku letniskowego gdzie okna uszczelnione byly sylikonem :jawdrop: ja bym sie wstydzil takiego wykonania ale moze nie wszyscy maja takie wymagania jak ja ;)

Sam sobie mysle ze nie chcialbym miec zwiedzajacych :D, ale do konca budowy postanowilem wyrazic zgode na odwiedziny, sam przeciez chcialem ogladac i ogladalem, w koncu wykonawca nie moze zabierac nowych klientow do tych samych domow bo ich wlasciciele chca miec jednak troche prywatnosci.

Nasz budowa jest obecnie na etapie postawionego fundamentu a niebawem ma przyjechac domek :), projekt indywidualny.

Mam jednak w zwiazku z tym pytanie, zadalem je juz na ogupie Otwockiej ale mysle ze i tu moge zapytac :)

Czy macie kogos sprawdzonego do postawienia kominow systemowych Schiedel w okolicy Celestynowa?

prosze o namiary, moj wykonawca fundamentow moze mi je zrobic ale zasugerowal bym wzial kogos z okolicy bo on musialby zawyzyc cene ze wzgledu na dojazd...

Wełna mineralna nie jest dobrym pomysłem. Przez początkowy okres będzie ok, ale kiedy nadejdzie wilgoć - wiosna, jesień, nie daj boże podobna pogoda jak tej wiosny, wełna nasiąknie i sflaczeje.

8)

Dlaczego wełna po jakimś czasie, miała by być sflaczała przez wilgoć? Może w technologii podhalańskiej, gdzie płazy pomiędzy sobą mają szczelinę odsłoniętą i widać jak przechodzi światło przez nie na drugą stronę. Jest tam otwarta droga do zacinającego deszczu. Natomiast wełna mineralna w balach toczonych, czy surowych, powinna być schowana w wzdłużnych frezach na górze.Dolna belka chowa się częściowo w górnej. Wtedy zacinający deszcz nie wsiąka tak w wełnę, bo wełna jest prawie nie widoczna a krople wilgoci, spadając prawie omijają ją. A jak jeszcze szczelina będzie dodatkowo uszczelniona sznurkiem lub innym "pomysłem", to tym bardziej będzie to ograniczało wpływ wilgoci na wełnę. Odpowiednia rozpiętość dachu również daje ochronę.

Teraz mam do czynienia z pianką i widzę, że po wyschnięciu środek jest dosyć sprężysty i fajnie by się nadawał do uszczelnienia bali, tylko jak długo taka sprężystość utrzyma się przy pracującym drewnie? Tego akurat nie wiem.

Edytowane przez JerzyBw

- firma Felden - bardzo sympatyczny Pan z syem, ogladalismy ich domy (z zewnatrz tylko) ladne i solidnie wykonane, my jednak nie zdecydowalismy sie na wspolprace ze wzgledu na roznice zdan co do pewnych detali, miedzy innymi nie chcieli robic scianek szczytowych poddasza z bali, niechetnie tez podchodzili do paru innych rzeczy, gdybysmy mieli inny projekt i troszke inne wymagania to pewnie bysmy sie dogadali, cena moim zdaniem byla bardzo atrakcyjna

Ścianka szczytowa z bali jest bardziej pracochłonna i trudniejsza, więc nie dziwę się, że byli do tego niechętni.

Od siebie dodam, że warto umówić się z firmami na osobiste spotkanie. Wczoraj miałem kurs 400km po 3 firmach i opinie po mam zupełnie inne niż przed spotkaniem. Postaram się je podsumować. Na gorąco dodam, że warto spotkać się firmą loghome z Starego Sącza. Właściciel bardzo kompetentny i o dużej wiedzy. Choćby dlatego warto się kontaktować.

Dla Macieja i innych zainteresowanych tu macie linka do zdjęć: http://picasaweb.google.pl/JanJarzyna/PieknyWiejskiDomek#

Propozycje macie dobre, wszystko zmierza do tego iż w tym domku będzie stajnia, a nowy się postawi obok według projektu przygotowanego na przebudowę:), może uda się ze skansenem, może? Gmina obiecuje na marzec 2011 gotowy plan zagospodarowania, w którym to nasza działka ma być przekwalifikowana na budowlaną, częściowo oczywiście ale powinno wystarczyć placu na dom:) może 2011 będzie dla nas lepszy:) czekamy w napięciu.

zdjęcia są kiepskie, żaden ze mnie fotograf, w tej miejscowości jest jeszcze drewniany kościół również z takim deskowaniem jak nasz dom, jak widać to był dom razem ze stajnią, od strony północnej ma "przyczynę" czyli taki ganek na całej długości domu. podziwiajcie i dla wszystkich przestroga: aby sobie dokładnie sprawdzić przed zakupem czy państwo nie ma innych planów, odnośnie drewnianego starego domu, niż My.

Pozwolę się podzielić nieco moimi doświadczeniami z wczorajszych spotkań z firmami budującymi z bali. Spotkałem się z trzema: ProEko, Bracha oraz Loghome. Trzeba powiedzieć otwarcie, że każda mówi co innego. Przykład: Jeśli budować to z świerka lub tylko jodła. I tutaj jestem ciekaw waszej opinii, bo zdania sobie niestety nie wyrobiłem. Na pewno doszedłem do wniosku, że z przyczyn praktycznych i ekonomicznych na pewno będę budował dom bez mszenia, czyli bale na pióro, wpust. Przekonany zostałem również przez właściciela Loghome, że docieplanie 20cm bala nie jest racjonalną inwestycją i zamierzam lepiej docieplić dach zamiast bali na ścianach nośnych.

Pytanie jakie się urodziły, to czy rozprowadzenie ciepła od kominka jest bezpieczne, jak jest zabezpieczana rura rozprowadzająca ciepło? Czy warto inwestować w piorunochron?

Zasadniczo polecam wszystkim spotkać się z konkretną firmą osobiście, bez tego 80% jest poza nami. Na koniec dodam, że w moich objazdach tradycyjni górale wyszli najdrożej.

Mam ze świerka i jest w porządku. Dylemat z jakiego drzewa tak naprawdę jest bardzo istotny przed budową, potem już mniej...

Świerk w stosunku np. do sosny będzie bardziej zachowywał jednobarwność. Jodła śmierdzi przez długi czas, w tym sensie, że ma dość specyficzny zapach, który bardzo długo się utrzymuje .... Mi on bardzo nie odpowiada....

Moim zdaniem ocieplenie ma swój sens i wcale się nie zgadzam z twierdzeniem, że nie jest racjonalnym pomysłem ocieplanie ścian. Choć sam mam ściany bez...

Rozprowadzenie ciepła mam u siebie. Wszędzie rury idą w wełnie - ze strychu w ściankach na poddaszu i potem stropie parteru. Powietrze w nich nie osiąga aż tak wysokich temperatur, żebym musiał się nad tym trząść.....

Tradycyjni górale u mnie wyszli najtaniej.... Z zakresem prac sporo większym od firm.....

8)