Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No nie gadaj, że nie poświęcisz 10 zeta :p:P

Na taką okoliczność:D:D

A tak poważnie, to jest tam to samo, co znajdziecie w dzienniku...Sporo okrojone, ale jednak....

No i moją facjatę można zobaczyć....

Nie chodziło mi, żebym to czytał u Ciebie, tylko Ty wirtualnie w swoim dzienniku pochwaliłbyś się, że Twój dziennik doczekał się wersji drukowanej - taka ciekawostka dla czytających w sieci.

No nie gadaj, że nie poświęcisz 10 zeta :p:P

Na taką okoliczność:D:D

A tak poważnie, to jest tam to samo, co znajdziecie w dzienniku...Sporo okrojone, ale jednak....

No i moją facjatę można zobaczyć....

Gratuluję ....fajnie się czyta Twój dziennik na forum, ale w gazecie też bardzo ok.

No i nareszcie poznałam Kruszona...znaczy wiem jak wyglada.

Fajna pamiątka

Witaj, mthc 13

Też miałem kiedyś problemy z budową na działce rolnej, siedliskowej.

Jeżeli uzyskasz średnią gminną, może być dzierżawa gruntu, ilości hektarów, bądź arów wszędzie różnie,

to możesz spokojnie się na siedliskowej budować.

A plany zagospodarowania mogą robić długo...

Dziwię się że konserwator siedzi na Twoim pomyśle, może mu się działka spodobała????

Pozdro

maro

Hej Kruszon. Ja już po przeczytaniu Twojego wywiadu- fajnie, chociaz mogli dołączyć więcej pozytywów Twojej budowy, żeby nie zniechęcać tych co zaczynają...Ale i tak fajnie wyszło- super fotki!!. A propos mógłbys podac linka do Twoich zdjęć na picasie? Próbowałam znaleźć " na piechotę", ale z tego kupa. Plisss.

Witam Wszystkich ponownie,

Ktoś z szanownych balowiczów ocieplał dom ekofibrem? Macie jakieś opinie na ten temat, koszty, producenta itd?

Będę wdzięczna za komentarze.

Ja będę ocieplał termexem, to chyba to samo co ekofiber tylko inny producent. Ale opinnie to pewnie dopiero za rok będę mógł napisać.

Niewatpliwie sa tu osoby o wiele lepiej zorientowane co gdzie i za ile:yes: Otrzymałam miedzy innymi taką oto ofertę na dom wg projektu L-85 (pow. uzytkowej 116,5m2 a całkowitej 134,1m2) cana za stan opisany poniżej to 176tyś netto +transport+zakwaterownie pracowników.

Co jakiś czas powtarzają sie takie pytania. Po zakończeniu SSO wiem już że różnice w kosztach budowy mogą sięgać 300%. Można było dom zadyblować nie 450 kołkami a 40, można było nie kręcić tragarzy śrubami 40 cm, krokwie łączyć gwoździami(tak jak większość) i nie dawać podwójnych jętek. Można je było też przytwierdzić samymi gwoździami , a nie dodatkowo śrubami i jeszcze blachą. Można było w okna i drzwi zamiast ceownika hutniczego 5 mm dać deskę calówkę lub wcale słupów nie dawać. Rzeczy potaniających lub podrażających są setki i większość inwestorów kieruje się ceną - wykonawcy to wiedzą. Więc dlatego w hurtowni metalowej nie ma srub dłuższych niż 20 cm tylko gwoździe bo nikt nie będzie tracił czasu na wiercenie i kręcenie śrub tylko młotkiem zabije gwoździa. Budujemy dla siebie, bezpieczeństwo jest najważniejsze i przy anomaliach pogodowych trzeba przygotować się na duże opady śniegu i silne wiatry. Polecałbym pójść z taniąofertą do droższego wykonawcy i zapytać się co daje więcej w większych pieniądzach.

Ja zrobiłem 2,5 m na moją małą chatkę. Zrobiłem tyle, bo gdyby było więcej będzie zachwiana proporcja - chatka jest mała 7m na 4m. I jeszcze jedno mam ograniczenie wysokości do 5m.

petervdo

Z cenami różnie jest. Z tartaku cena drewna podobna do tej co podałeś chociaż może być taniej. Z lasu możesz nawet złapać drewno za 200 zł kubik - mi się tak zdarzyło.

w Bieszczadach to jodła chodzi 250 za drzewo z lasu a tartak to liczy sobie 600 m2 z tym że z większym zleceniem to można zbić cenę do 550 zł.

Jeśli bym robił ściany z okrąglaków to najtaniej jest zakupić drzewo z lasu część na konstrukcję zwalić na działce a reszta do obrobienia na tartak który bierze za przetarcie drzewa około 100 za m2 jest z tym trochę roboty logistycznej ale ma się taniej drzewo i można wybrać sobie dobre sztuki

ktoś się orientuje jaka cena modrzewia ?

jaka różnica w stosunku do jodły / świerka ?

Telewy, dzieki za informację. A mógłbyś jeszcze zdradzić cene i firme od której kupujesz.

Dzięki, za informację. Jakbyś mógł zapytać swoich stolarzy to byłoby super.

Jak masz jeszcze trochę cierpliwości to podpytam Cię o sprawy techniczne: jaką grubość dajesz, przy jakiej grubości bala, dajesz folie wiatroizolacyjną. Rozmawiałam z dwiema firmami i jedni powiedzieli ze przy grubości bala 10cm wystarczy 10 cm ekofibru i nie dawać żadnej foli, a drudzy, że trzeba dać folię i co najmniej 15cm ekofibru.

Ja chcę dać 15, ale nie wiem co z folia, bo to trzeba dodatkowy ruszt stawiać, no i zmniejsza się powierzchnie.