Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

borge napisał:
[ATTACH=CONFIG]270166[/ATTACH]

dzieki marmur7

tylko gdzie szukac takiego wieszaka jak zaznaczylem na rysunku?

w sklepach najpierw dlugo musze tlumaczyc co mam na mysli a pozniej slysze 'nie ma' : /

w katalogu 'Wkret-met' znalazlem cos na podobienstwo wieszaka (katownik nastawny) tylko ze szczelina krotka i sztuka kosztuje ok. 4 zl a potrzeba ich 80

musze cos wymyslic do poniedzialku bo tego dnia mam mam zapewnic front robot 'fachowcowi'

pozdrawiam

możesz otwory zrobić w deskach , kładziesz parę sztuk na siebie nawiercasz dwa otwory a reszta wyżynarką

marmur7 napisał:
Pikne detale, pikne chatki, choć przyznam, że zdziwiłem się widząc folię przeciwwietrzną Tyveka zamontowaną napisami do wewnątrz budynku.

No właśnie. Za moment czeka mnie ten zabieg i też chcę założyć folię napisem na zewnątrz, czyli do ściany z bali (zastosuję Tyvek Housewrap). Uznałem, że robi się to analogicznie jak w folii dachowej. :confused:

Jeżeli chodzi o folie tyvek to jest kilka jej rodzajów do poszczególnych zastosowań. Po konsultacjach zastosowany został ten właśnie model folii, konkretnie do tego domu,tak jak na zdjeciach i pod ekofiber....którym owe ściany będą ocieplane. Często firmy robiące ocieplenie ekofibrem nie stosują żadnych folii, wynika to z jego ( ekofibru ) właściwości.

Pzdr

Michał Lubelski napisał:
No właśnie. Za moment czeka mnie ten zabieg i też chcę założyć folię napisem na zewnątrz, czyli do ściany z bali (zastosuję Tyvek Housewrap). Uznałem, że robi się to analogicznie jak w folii dachowej. :confused:

i dobrze uznałeś folia prtzepuszcza wilgoć z warstwy ocieplenia do szczeliny dylatacyjnej ktura powinna być wentylowana i odprowadzać ją do góry .

Ja nawiercam jeden otwór f10mm co 60cm w podwalinie a u góry wyprowadzić można w np ściankę kolankową . U góry dwa otwory f12mm na 60cm ściany.

Edytowane przez maciej74

DANIEL SIS napisał:
Jeżeli chodzi o folie tyvek to jest kilka jej rodzajów do poszczególnych zastosowań. Po konsultacjach zastosowany został ten właśnie model folii, konkretnie do tego domu,tak jak na zdjeciach i pod ekofiber....którym owe ściany będą ocieplane. Często firmy robiące ocieplenie ekofibrem nie stosują żadnych folii, wynika to z jego ( ekofibru ) właściwości.

Pzdr

Ok, folie przeciwwietrzne Tyveka różnią się gramaturą a zastosowany tutaj Solid jest nieco grubszy od standardowego Housewrap. Jednak zasada i kierunek paroprzepuszczalności i izolacyjności wiatrowej jest taki sam dla wszystkich folii tego typu. Ekofiber ma specyficzne własciwości, ale właściwie co uzyskujecie montując folię w ten sposób ? Przecież folia będzie zatrzymywać parę wodną w budynku. Wszystkie dostępne schematy zastosowań Tyveka pokazują kierunek montażu folii napisami na zewnątrz ( choćby ten poniżej ) dlatego przyznam, że nie rozumiem sensu odwrócenia folii, jak na przykladowych zdjęciach z Twojego linka. Może jednak jako laik, popełniam jakiś błąd logiczny ?

http://www.proidea.hu/termekujdonsagok-1/tyvek-solid-silver-lelegzo-alatethejazat-5993/rwbautech_tyvek_alatathejazat_beeputm.jpg

Edytowane przez marmur7

Ufff wracam na forum po załatwieniu pozwolenia na budowę i kredytu. Nieźle się człowiek musi nabiegać zanim cokolwiek da się postawić.

Moja ekipa właśnie kończy fundamenty więc czas pomyśleć o kolejnych pracach.

Rozglądałem się za dachówką rustykalną i podoba mi się to co montuje Daniel SIS:

https://www.facebook.com/672882519397921/photos/a.825990100753828.1073741838.672882519397921/825990197420485/?type=3&theater

Czy ktoś wie kto jest producentem tej dachówki ?

Ja znalazłem coś podobnego:

http://www.obud.pl/dachy,art,5406,dachy_skosne,ceramiczna_dachowka_firmy_wienerberger

Szukam dalej, może ktoś poleci coś wartego uwagi.

Witam

a u nas wczoraj popłynęła pierwsza woda ze studni głębinowej.Wydaje się prawie dobra (trochę jest osadu i przez to mętnawa ale bez tragedii)Za miesiąc zrobimy badania i się zobaczy,a na razie musimy znależć ujście.Pewnie będzie trzeba odprowadzać do rzeczki.Wczoraj też musieliśmy pozbyć się gniazda os,które zostało zbudowane w jednym z garaży.Dobrze,że firma przyjechała od razu,bo nie bardzo pewnie czuliśmy się na własnym podwórku.

Mam pytanie o połączenie podwaliny z fundamentem tak aby fundament nie wystawał szerzej niż ściana domu.

Jak to rozwiązaliście na swoich budowach ??

Widzę że stomasz tak robi:

http://www.stomasz.pl/portfolio/dom-wojnowo/

Myślę że wysuwają podwalinę 2-3cm na zewnątrz fundamentu i potem dają płytkę imitującą kamień 2-3cm grubości. Mam rację ??

Mi zaizolowano 5cm stryopianem fundament i zastanawiam się czy na to przyklejać płytki i robić jakieś okapniki czy jednak od poziomu ziemi wyciąć steropian, wysunąć podwalinę i dać płytkę imitującą kamień, wtedy nie trzeba robić okapników. Co o tym sądzicie ?

Zdanek. To nie tak z tymi płytami imitującymi kamień:

Masz dwie możliwości:

- jeśli stawiasz dom na fundamencie, bez podpiwniczenia, wtedy na etapie budowy fundamentu, przednią jego część wykonuje się z ciosanego kamienia. Często, na samej górze, zamyka się to koroną z cegły stawianej na sztorc. Dajesz rozbiórkową piaskowaną, albo cegłę kraśnicką, i wygląda to przepięknie.

Upierdliwsze to bardziej, niż normalne wylewanie betonu do szalunku, no i więcej kosztuje, ale żadna płytka tego nie zastąpi. Następnie kamień jest fugowany zaprawą cementową. Oczywiście tak czy inaczej, musisz wykonać hydroizolacje na szczycie fundamentu. Na taki fundament, stawiasz "podwalyny" ;-). Z tego co widzę na zdjęciach, belka podwaliny wysunięta jest 1-2 cm poza obrys kamienia.. Napisałem "z tego co widzę", ponieważ ja mam drugie rozwiązanie...

- jeśli stawiasz dom na podpiwniczeniu, wtedy naturalnym jest, że trzeba wykonać warstwę ocieplenia od zewnątrz. Dlatego, aby obłożyć ściany kamieniem, po ociepleniu ścian piwnicy, położeniu siatki, otynkowaniu, i zaciągnięciu hydroizolacją pionową, wykonuje się wokół ścian, dodatkowy fundamencik, który jak półki okala cały dom. Fundament kotwiony jest do właściwego fundamentu przez styropian, na prętach stalowych. U mnie wyglądało to tak, że po odkopaniu fundamentu na głębokość szpadla, wprowadzono poziome kotwy, na których ułożono wzdłuż pręty zbrojeniowe. Szalunek, i wylewanie betonu. Na tak wykonaną półkę, kłądzie się kamień łupany. Grubość okładziny zmniejsza się stopniowo ku górze.

Strasznie upierdliwa robota z pasowaniem, obtłukiwaniem kamienia, i po zakończeniu całości z fugowaniem.

Wygląda to strasznie:-)

https://lh5.googleusercontent.com/-44nqcgEMWqk/UyYJ4qY0dDI/AAAAAAAAcWo/TJ2NsjddziU/s912/IMG_0469.jpg

Ale efekt końcowy jest obłędny.

Ja właśnie jestem w trakcie pokostowania swojej elewacji:

https://lh6.googleusercontent.com/-40CrbWXYtqY/U80z9ZQT88I/AAAAAAAAdTY/bsJJzFOXzkE/s912/DSC05845.JPG

(nie zwracaj uwagi na sztukowaną rynnę, prowizorka na czas pokostowania, i robienia ścieżek :-) )

Oczywiście, w takim wypadku, trzeba wykonać odpowiedni kapinos, który będzie odprowadzał wodę z powstałej półki na szczycie okładziny. U mnie na kapinos z cegły kraśnickiej (2x pokostowanej) pójdzie jeszcze wąski parapet z blachy, chroniący dylatację pomiędzy cegłą i podwaliną, przed zamoczeniem.

Witam

W najnowszym papierowym wydaniu Muratora znalazłam zdjęcie bardzo fajnej ścianki działowej z takim oto opisem:

..."Ściany działowe zbudowano z belek i zastrzałów,między nimi wstawiono płyty OSB,pokryto je tynkiem mineralnym zmieszanym z piaskiem i pomalowano."I tak się zastanawiamy czy między te płyty nie powinno się włożyć waty ,foli paraprzepuszczalnej?Nie jesteśmy też pewni czy takie płyty się tynkuje?Czy ktoś z Was ma takie ścianki?Może coś podpowiedzieć.