Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Słuchajcie,

Miałem dzisiaj przyjemność oglądać dom EDZI na żywo !

Pięknie się prezentuje i wspaniale wygląda. Bardzo ładnie bale są "oszlifowane". Są równe i ułożone z odstępem na ocieplenie (mszenie). Świeciło słoneczko i w tym świetle jak patrzyłem na ten dom (na razie stan surowy otwarty) to aż żałowałem, że zmieniłem decyzję na szkielet... :smile:

A w firmie, która ten właśnie domek buduje rozmawiałem na temat szuszenia większych przekrojów i powiedziano mi, że owszem można (chociaż długo musiałem ich do tego stwierdzenia "przyciskać&quot:wink: tylko że to trwa ze dwa tygodnie i niektóre "bale" mogą się mimo tego tak poskręcać, że nie będą się nadawały do użycia. Ja akurat rozmawiałem o "balach" 16x16cm - materiale na konstrukcję szkieletu "niemieckiego".

Tam mi jeszcze powiedziano, że struganie (czy heblowanie) nie zabezpiecza przed robakami bo jest jakiś taki robal, który ma coś w rodzaju żądła tak ostrego i twardego, że bez problemu wbija się w heblowane drewno i znosi przez to żądło jajka (czy larwy) swojego potomstwa. Potomstwo sobie potem zajada drewienko "strugane"... Czy ktoś może to skomentować ?

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Miło przeczytać na Forum tak pozytywną opinię na temat swojego domku. Zważywszy, że jest to opinia kolegi bardzo dobrze zorientowanego w temacie :smile:.

pozdrawiam

Witam wszystkich,

czy ktoś miał może przyjemność (bądź wręcz przeciwnie :wink:) współpracować z firmą War-Eco - http://www.wareco.pl? Na zdjęciach domki wyglądają na ciekawie zaprojektowane i solidnie wykonane, część projektów pochodzi ze znanej pracowni, a cena (przy wykończeniu pod klucz) chyba nie rzuca na kolana (a może się mylę?). Nie znalazłem wcześniej pytania na ten temat na forum - mam nadzieję, że się nie powtarzam :wink:

Pozdrawiam,

Rafał

[ Ta wiadomość była edytowana przez: raff dnia 2003-04-16 13:36 ]

Ja tam od początku wierzyłem w Edzię i byłem pewien, że Jej Dom stanie się swoistym Domem Modelowym, do którego ciągnąć będą pielgrzymki (na kolanach) z całej Polski, a w przyszłym roku z całej zjednoczonej Europy. Edzia, chyba wybuduję naprzeciwko Ciebie jakąś knajpę, bo gdzieś Ci ludzie będą musieli się posilić. A tak na serio, to gratuluję konsekwencji w realizacji marzeń.

Cześć, jestem fanką tego balowego forum. Jest ono dla mnie skarbnicą wiedzy i doświadczeń. Mam w planach wybudować letniskowy dom z bali.W grę wchodzi również przeniesienie starego.Wątek "chałupa kurpiowska" zamilkł, a ten na pierwszym miejscu - gratulacje. Ale do rzeczy, mam pytanie dotyczące fundamentów /chodzi o dom bez piwnicy/czy ma sens wylewanie płyty /myszy/? Ktoś kiedys pisał o wentylacji podpodłogowej, chyba najlepsza będzie, gdy dom postawimy na słupkach? Jak się chroni podwalinę przed wilgocią ( chodzi mi o konstrukcję)? Czy to prawda, że nie przymocowuje sie jej na stałe do fundamentów?

Pozdrawiam, Kasia.

Jastak

Dzięki i nie bądź taki skromny, :smile: bo sam wiesz ile Ci zawdzięczam a Twój dom wcale nie ustępuje mojemu zaczekaj aż złożę Ci wizytę, wtedy zachwyty się rozłożą :smile:

W ramach rewanżu odstąpię Ci kawałek działki na knajpę i płatny parking :wink: A tak poważnie to miło przeczytać takie wiadomości w pierwszą rocznicę obecności na Forum

W MPiK-ach możesz dostać "Log Homes" - pismo amerykańskie o domach z bali.

Witam,

MPiK to Kiosk?

Juz w sumie nie wiem jak dlugo szukam jakichkolwiek (polskich) gazet na Mazurach?

Jest moze jakis polski "kiosk internetowy", lub zna ktos adresy internetowe takich gazet/czasopism??? Tam przeciez powinny tez byc adresy (reklamy) do wiecej firm ktore buduja domy z bali (chyba kazdego tutaj by to interesowalo :smile:...

Pozdrawiam

Lukasz

Wiem, że krąży wśród uczestników tego wątku lista takich firm, sama kiedyś byłam w jej posiadaniu ale, że mi już niepotrzebna to usunęłam. A próbowałeś znaleźć w którejś wyszukiwarce :smile:

Panie Wojciechu,

skorzystam z okazji i skieruję bezpośrednio do Pana moje pytanie z kilku postów wyżej - czy posiada Pan wyrobione zdanie o firmie War-Eco (http://www.wareco.pl)? Planuję budowę domu w perspektywie kilku lat, ale myślę, że już teraz warto rozglądać się za technologią i odpowiednią firmą.

Uprzedzając pytanie - jeżeli z bali to tylko o grubości nie wymagającej ocieplenia (stąd m.in. zainteresowanie rzeczoną firmą); w innym przypadku z drewna raczej kanadyjczyk, i to nie udający raczej domu z bali (jakoś tak mam, że nie nie do końca przepadam za deskami udającymi bale). Na razie prowadzą bale :wink:

Jeżeli odpowiedź miałaby zawierać wyrażenia powszechnie uważane z obelżywe (pod adresem firmy, oczywiście :wink:, proszę o informacje na priv ([email protected]). Byłbym wdzięczny również za rekomendacje firm budujących z grubego bala.

Z pozdrowieniami,

Rafał

Z podanej wyżej listy, nie ukrywam, preferuję dwie firmy - Logpol, która chyba jako jedyna w kraju buduje z pełnych bali suszonych komorowo, oraz firmę braci Trochowskich - mają doświadczenie z budowy domów z bali w Kanadzie, a jako jedyni w kraju budują domy z bali ciosanych ręcznie.

Dziękuję za opinię - przyznam, że na podstawie własnych skromnych doświadczeń i przemyśleń te firmy również umieściłem w czołówce rankingu.

W zamian podzielę się informacją przydatną dla wszystkich, którzy mają problemy z przekonaniem swoich współspaczy :wink: obawiających się pożaru do domów z bala. Otóż zadałem znajomemu z firmy - dyplomowanemu strażakowi - krótkie pytanie: czy jako strażak właśnie nie bałby się mieszkać w takim domu. Odpowiedź była ciekawa - jeżeli będzie to dom z grubego bala, to pod kątem ogniotrwałości będzie bardzo dobry, _zdecydowanie_ lepszy, niż np. ze stali. Według kolegi grube bale niezwykle ciężko jest przepalić - dlatego np. (o czym nie wszyscy wiedzą) najbardziej profesjonalne sejfy mają wzmocnienia z grubego drewna właśnie.

U mnie ten argument poskutkował - mogę spokojnie przygotowywać się od wzięcia szturmem kolejnych pozycji obronnych :wink:).

Pzdr,

Rafał

On 2003-04-18 19:39, Wojciech Nitka wrote:

Z podanej wyżej listy, nie ukrywam, preferuję dwie firmy - Logpol, która chyba jako jedyna w kraju buduje z pełnych bali suszonych komorowo, oraz firmę braci Trochowskich - mają doświadczenie z budowy domów z bali w Kanadzie, a jako jedyni w kraju budują domy z bali ciosanych ręcznie.

Właśnie odwiedziłem stronę polecanych przez Pana braci Trochowskich i mam jedną wątpliwość -budują ze świeżego drewna bez suszenia , bez sezonowania -co pan na to?

Drodzy forumowicze.

Mam klasyczne pytanie czy ktoś już zweryfikował w praktyce (lub w teorii) ofertę i technologię firmy "Mazurskie Domy" ?

Budują z podwójnego bala 7 cm lub 9 cm + izolacja EKOFIBER pomiędzy belkami.

Technologa wygląda atrakcyjnie.

Może P. Wojciech Nitka ma o nich jakieś dobre lub złe informacje ?