Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Odnośnie woskowania woskiem pszczelim sam się nad tym zastanawiłem ale wykonawca mojego domu mi odradził ze względu na utrzymanie tego w dobrym stanie przy dzieciach jednak chcąc zastosować coś bardzo naturalnego znalazłem produkty OSMO.

Są to olejo-woski ponoć 100% naturalny produkt. Na dzień dzisiejszy mam nimi zrobione schody, według mnie piękny kolor udało mi się uzyskać i ściany w koło okien pod opaskami (reszte jak będzie cieplej) a jak to się sprawdzi w użytkowaniu to bedę wiedział dopiero latem jak się wprowadze

Efekty widoczne na zdjęciach

http://dzioba.fotosik.pl/albumy/5020.html

Pozdrawiam Dzióba

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Olejowoski osmo tanie to one nie są ale łatwe w użyciu i jakościowo bardzo dobre z tego co czytałem na forum

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=46462&postdays=0&postorder=asc&start=480&sid=5f6959a0fde4dc00a88f91b274759be8

od niedawna można je kupić w castoramie

a coś więcej o nich na stronie

http://www.osmo.com.pl

pozdrawiam

Ps chętnie się podziele swoimi doświadczeniami z budowy co by nie było, że wybudowali i znikają z forum

swieta racja z tym woskiem, ale ja zauwazylem, ze pachnie tylko do czasu. po kilku miesiacach pachniec przestaje, a trwalosc powierzchni tez niewielka. ja zastosowalem olej Carl's kupiony na bartyckiej w wawie. oto link do strony produktu http://www.bona.com/global/global/Products/Professional/Finishing__Coatings/Oil/ nie narzekam nic a nic, a kolor piekny. trwalosc tez nie najgorsza. jak napisano w instrukcji olej ten bazuje na oleju sosnowym (?) pozdro

Witam miłośników bali.

Jestem nowicjuszem i na forum, i w balach- dopiero

rozpoczynamy budowę domu z bali w okolicach Góry Kalwarii.

Jeśli ktoś może pomóc, poszukujemy kierownika budowy, który będzie miał pojęcie o tej technologii. Dom będą budować górale, ale oni nie mają uprawnień.

Za strzeche cos kolo 150 zlotych za metr - zajebiscie drogo, ale efekt jest super. Robakow zadnych nie zauwazylam, z reszta nie laze po dachu :-)

Dla mnie wielkim plusem jest to, ze nie musialam montowac rynien. Przy duzym deszczu strzecha namaka na jakies 5-10 centymetrow i deszcz malutkimi kroplami sobie spada na ziemie.

Co do impregnacji - jest to droga sprawa wiec nie robilam, ale doszlam do wniosku ze nasi pradzioadkowie tez niczym nie impregnowali i nic sie nie dzialo. Facecik, ktory mi ukladal ta strzeche dawal gwarancje na 70 lat. Chociaz jestm mloda, nie bede mogla tego sprawdzic ;-)

Mani. Teraz dopiero przeczytalam, ze gorale krzykneli 200 tysiecy. Dla mnie szok. Moi za 133 metry kwadratowe + dach kryty papa z materialem i robocizna wzieli 80 tysiecy. 20 wyszly mnie fundamenty, wiec stan surowy otwary to byla rowna stoweczka. Za 200 to niech sobie sami swoj dom buduja.

Jak oni zrobią to za te 200 tys. to będę szczęśliwa,

ceny z innych firm oscylowały wokoło 300...

Firma Bartek wyceniła robotę na sporo ponad 300.

Dodam, że chodzi o dworek o pow. uż. 160m. Bal 16cm. Robią "wszystko co jest z drewna", ale nie wiem do końca co to ma oznaczać (balkony, okna, schody, drzwi, może podłogi), na pewno nie zrobią ocieplenia i GK.

A 80 to za jaki stan?

A sorry, teraz dopiero doczytałam że surowy otwarty.

A Fundamenty zrobili za 45. Miało być 30, ale doszły im tarasy no i garaż 60m, instalacje, wylewka. 35 kubików B20 im poszło.

Niestety nikt inny nie chciał się podjąć, wszyscy albo uciekli do Irlandii albo juz mają inne budowy...

Witajcie Balowicze.

Właśnie dołączyłem do grona tych szczęśliwych ludzi którzy mają (prawie bo Górale poinformowali mnie że zaczeli stawiać zrąb) drewniany Dom. Piszecie tutaj dużo o firmach które zajmują się budową takich domów, pozwólcie że opisze Wam moje doświadczenia w tej materii. Na początku jakieś półtory roku temu zacząłem szukać wykonawcy, na pierwszy strzał poszły firmy wykonawcze takie jak : "Dom z duszą" (Rewelacja jakość wykonanych domów przez Pana Duszę powala zegarmistrzowska robota, bardzo konkretny człowiek skrupulatny, można mu zaufać, niestety ceny za jego usługi są wręcz zaporowe 2500 PLN za metr kwadratowy powierzchni domu liczony poobrysie, nasz dom ma wymiary 9m x 10m wieć cena stała sie zaporowa :) ). Druga Firma to "Zajda" Nic szczególnego. Klienta traktują bezosobowo, na każde moje pytanie odpowiadali, że wszystko sie da, że nie ma problemu. Robili wszystko aby tylko złapać klienta, a jakość ich pracy zostawia wiele do życzenia. Następna firma to "Tatra House" Z nimi nie chce mieć nic do czynienia po chamsku windują cene (w moim przypadku chciałem aby dom był z połówek z prostymi zciętymi Chohołowskimi węgłami. Powiedzieli że za to muszę extra zapłacić, w gruncie rzeczy wyszło na to że ta technologia jest tańsza bo mniej pracochłonna tyle że ja ceper o tym pojęcia nie miałem, a oni to wykożystali do podbicia ceny) . W końcu doszedłem do wniosku że muszę znaleźć klaycznego góralskiego Cieślę, który zajmuje sie ciesielka a nie budowaniem domów od A do Z W końcu znalazłem. Góral mieszka w Cichym tuż obok Chochołowa. Jóż przy pierwszej rozmowie wiedziałem że On postawi Nasz dom. Teraz co do cen. Razem z Cieślą pojechaliśmy kupić materiał. Zjeżdziliśmy kilka podchalńskich wiosek, naprawde egzotycznych miejsc. W końcu wytargowaliśmy od pewnego Chłopa materiał. Cieśla obejżał i stwierdził ze jest bardzo dobry i sie nadaje. Po godzinie targowania staneło na tym że kupiłem 55 kubików Połówek średniej grubości 40 cm i wysokośći 60 cm za 26.000 ale byłem szczęśliwy. Na dach miał iść gont. Niestety nie dostałem pozwolenia i musze sie posiłkowac blachą gontopodobną z posypką. Kolejna wyprawa z Cieśla i za 9.000 kupiliśmy blache na dach dodatki powiedział ze kupi sie arkusze blachy i zleci to znajomemu do zrobienia. Cieśla za postawienie zrębu zrobienie więżby i pokrycie dachu powiedział ze weźmie 9.000. Więcej było by wstyd wziąść za miesiąc roboty na trzech powiedział. Cza być uczciwym. Ekipe do mszenia już mi nagrał tyklo musze się z nimi dogadać jeszcze. Musimy jeszcze uzgodnić sprawy wykończeniowe typu stropy schody itp. Napisze na forum jak wszystko uzgodnie. Prponuję wszystkim budującym aby zaczeli rozglądać się za Tradycyjnymi cieślami bo warto. Firma zedrze z Was skure i każe sobie za to słono placić

pozdrawiam

Grzesiek