Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej Grzesiek,

może dasz namiar na tego cieślę, ceny takie, że mi oko zbielało,

może jak skończą u Ciebie za miesiąc to mogą przyjechac do mnie?

Cześć Nie ma sprawy moge Ci podać namiary na Górala. Najpierw musze go zapytać. Z tego co wiem to ten rok ma jóż zapełniony. Terminy trzeba ustalać z około półrocznym zapasem. Bede sie widział z nim we wtorek więc wyśle Ci PW jak coś. Co do cen to naprawde, samemu szukając materiału jesteś w stanie za te pieniądze kupić dobre drzewo. Wielu ludzi ma nacięte i tzyma na czarną godzine, albo sprzedaje bo sie nadaża okazja. Większe firmy jada na tym koniu. Pierwsza wycena materiału przez firme "Zajda była 1000 - 1200 za kubik. Koszmar normalnie jaka przebitka.

pozdrawiam

Grzesiek

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, tak jak pisałem zamówiłem projekt domu z bala;

http://www.moj-dom.pl/39,bale,oferta_detail.html#projekt

Jedyna jaka zmiana to bal 24 cm na ściany na parterze bez docieplenia oraz podpiwniczenie pod całym budynkiem (oprócz garażu). Jeśli chodzi o bale na parter to już zakupiłem. Pozostaje zakup belek stropowych, desek, krokwi itp. Jestem na etapie poszukiwania ekipy do budowy. Zaznaczam, że piwnice wykonuje mi inna ekipa. Jedni krzyknęli mi 120 tys zł za stan surowy otwarty (materiał ja daję), natomiast 280 tys zł za stan surowy zamknięty (pod klucz), oczywiście trzeba do tego doliczyć wyposażenie, ogrzewanie, pokrycie dachu itp - ogólnie wykończeniówka. Moim zdaniem to wszystko wyszłoby około 400 tys. Troche przegięcie. Prosze, o ocenę na ile realnie oceniacie koszty budowy? Pozdro

Mam do Was pytanie odnosnie ocieplania od wewnatrz scian w domach z bali. Spotkalem sie z dwiema koncepcjami, ktore roznia sie ukladem warstw:

1. bal->szczelina powietrzna->welna mineralna->folia paroprzepuszczalna->plyta g-k

2. bal->folia wiatroszczelna->welna mineralna->folia paroprzepuszczalna->plyta g-k

Czy ktorys z powyzszych wariantow jest lepszy, jesli tak, to dlaczego?

Pzdr.

Jak dla mnie to wersje pierwsza bo wszystko oddycha, ale nie jestem w stanie powiedziec w praktyce, bo ja mam grube bale niedocieplane. I od razu mowie - mimo ze zima lagodna w domu jest cieplo. Na minimum idzie ogrzewanie podlogowe w kuchni i jest cieplo w calym domu. Czasami zapalimy w kominku na jakies 2-3 godziny

Pozdrawiam i zycze milego budowania

Doświadczonych proszę o rade.

Dzióba może ty słówko .

Czym zasmarować podwaliny ?

Już są zaimpregnowane (smarowałam kilka razy na zielono)

teraz mąż uparł się że przed zalaniem wylewki (tak to sie chyba nazywa -będą kładli podłogowe ogrzewanie) należałoby jeszcze raz zasmarować i teraz wymyślił pokost albo ropa .Słyszał ktoś o czymś takim?

ja-anna

1. bal->szczelina powietrzna->welna mineralna->folia paroprzepuszczalna->plyta g-k

2. bal->folia wiatroszczelna->welna mineralna->folia paroprzepuszczalna->plyta g-k

Zdecydowanie lepsza jest druga obcja - folia chroni izolację cieplną przed wychładzaniem i zawilgoceniem z zewnątrz. Trzeba bowiem uwzględnić że ściany zewnętrzne z bali nie zawsze bywają szczelne w 100%.

Zagadnienie ścian zewnętrznych domów z bali bardzo szczegółowo jest omówiony z Katalogu Budownictwa Drewnianego '2005, dostępnym na stronach http://www.szkielet.pl/sklep lub http://www.szkielet.pl/bale - niestety płatnych.

Zdecydowanie lepsza jest druga obcja - folia chroni izolację cieplną przed wychładzaniem i zawilgoceniem z zewnątrz. Trzeba bowiem uwzględnić że ściany zewnętrzne z bali nie zawsze bywają szczelne w 100%.

Zagadnienie ścian zewnętrznych domów z bali bardzo szczegółowo jest omówiony z Katalogu Budownictwa Drewnianego '2005, dostępnym na stronach http://www.szkielet.pl/sklep lub http://www.szkielet.pl/bale - niestety płatnych.

Jeśli używać wełny minetarlnej to może i tak ale po cholere budowac dom z bala jesli bal jest tylko do ozdoby???????????? Sciana z bala+folia+wełna=ściana martwa, taka sama (a może i gorsza) niż ściana z siuporexu...

Zamknięte drewno w folii nie spełnia II podstawowego zadania (1- to po prostu przegroda-ściana) jakim jest regulowanie w sposób naturalny wilgotności powietrza w pomieszczeniu i infiltracji świeżego<->zastałego powietrza(oddychające ściany)!

I jak bal ma być tylko dla efektu wizualnego to proponuje jeszcze pomalowac chemo-lakierem od wewnątrz by ładnie lśniły. I mamy komplet. :evil:

Jesli mozna zapytac Panie Wojciechu dlaczego raptem strony te zrobily sie platne???? Jakis czas nie zagladalam na szkielet.pl i doprawdy ciezko sie zdziwilam wprowadzeniem tych "udogodnien". Jeszcze kilka miesiecy temu mozna bylo bez problemu i za darmo owe strony sobie czytac i uczyc sie a tu raptem taka niespodzianka wcale nie mila. Mnie to zdecydowanie zniechceca do czerpania wiedzy z tej strony - na szczescie jest forum muratora - i to bezplatne :lol:

Rozumiem ze szkielet.pl musi jakos zarobic na koszty utrzymania sie ale powinno sie szukac sponsorow zamiast isc na latwizne i siegac do kieszeni przyszlych klientow promowanych na szkielecie firm.

Pozdrawiam

Jeśli używać wełny minetarlnej to może i tak ale po cholere budowac dom z bala jesli bal jest tylko do ozdoby???????????? Sciana z bala+folia+wełna=ściana martwa, taka sama (a może i gorsza) niż ściana z siuporexu...

Zamknięte drewno w folii nie spełnia II podstawowego zadania (1- to po prostu przegroda-ściana) jakim jest regulowanie w sposób naturalny wilgotności powietrza w pomieszczeniu i infiltracji świeżego<->zastałego powietrza(oddychające ściany)!

I jak bal ma być tylko dla efektu wizualnego to proponuje jeszcze pomalowac chemo-lakierem od wewnątrz by ładnie lśniły. I mamy komplet. :evil:

Bardzo przepraszam, ale istnieje tu pewne nieporozumienie. Otoż nie ma czegoś takiego jak oddychanie ścian - gdyby było, to niepotrzebna byłaby wentylacja i pół świata by tak budowało (oprócz wiezowców). Sciana nie oddycha!!!! a przepływ powietrza przez drewno jest tak diabelnie intensywny, ze bez nawiewów dodatkowych ani chyba w dobrze zrobionym domu udusilibyscie się po niedługim czasie.

Siła tego rozwiązania jest gdzie indziej - optóż drewno dzięki silnym właściwościom magazynowania/oddawania wody może doskonale regulować poziom wilgotności w domu i jedynie to nalezy rozumiec pod pojęciem oddychania a nie infiltrację świeżego/zastałego powiertza(chyba że ktoślubi jak mu szparami przez ściany wieje).

A wełnę powinno się zakładać od zewnątrz.

Pozdrawiam

Doświadczonych proszę o rade.

Dzióba może ty słówko .

Czym zasmarować podwaliny ?

Już są zaimpregnowane (smarowałam kilka razy na zielono)

teraz mąż uparł się że przed zalaniem wylewki (tak to sie chyba nazywa -będą kładli podłogowe ogrzewanie) należałoby jeszcze raz zasmarować i teraz wymyślił pokost albo ropa .Słyszał ktoś o czymś takim?

ja-anna

Smarowanie na zielono jest o tyle bez sensu że tam gdzie się woda na podwaline dostanie, to zielone wypłucze.

Pokost albo ropa tez sa marnym środkiem, chyba że lubicie zapach napalmu o poranku.

Należy zastosować impregnat typu drewnochron (aktualnie w zmianach , więc moze być niedostępny), sadolin czy podobny. Podwaline dobrze jest troszkę cofnąć do środka domu a z prtzodu na małych "wysięgnikach" założyc pasujące do całości deski elewacyjne Dzięki temu podwalina będzie w dużej mierze chroniona przed zaciekami oraz miała zapewnioną wentylację.

Hmm.. a czy ozdoba, to nie moze byc wystarczajacy powod?;-)

Poza tym wersja bal+ocieplenie jest ekonomiczna. Mozna zostosowac troche cienszy i tanszy bal. Latwiej poprowadzic instalacje. Dodatkowo nie kazdy ma ochote mieszkac w goralskiej chacie, choc lubi drewno i jego naturalny wdziek. Jesli chce sie miec wnetrza, gdzie widac nie tylko drewno, to wtedy jak najbardziej wersja z ociepleniem jest na miejscu.

Co do ocieplenie od wewnatrz i z zewnatrz, to jest to bardziej wedlug mnie kwestia gustu. Wiem, ze beda jakies mostki termiczne przy ocieplaniu od wewnatrz, ale dla mnie kwestia priorytetu wygladu domu przewaza. Gdybym zdecydowal, ze najwazniejszy jest brak mostkow termicznych i odpowiednio niski wspolczynnik U, to moze wybralbym jakis termomur lub podobna technologie.

Jedno co, to wełna ma mniejszy wskaźnik przenikalności cieplnej niż drewno, w związku z czym powinna być na zewnatrz. Inaczej bal jest świetnie chroniony przed ciepłem z zewnątrz domu i traci część swoich właściwosci izolacyjnych.

A wtedy pełni już tylko rolę dekoracyjną, dość droga zresztą. Ale kto zabroni bogatemu

:)

Jedno co, to wełna ma mniejszy wskaźnik przenikalności cieplnej niż drewno, w związku z czym powinna być na zewnatrz. Inaczej bal jest świetnie chroniony przed ciepłem z zewnątrz domu i traci część swoich właściwosci izolacyjnych.

A wtedy pełni już tylko rolę dekoracyjną, dość droga zresztą. Ale kto zabroni bogatemu

:)

Patrzac od drugiej strony, to wlasciwosci izolacyjne bala sa jak najbardziej wykorzystywane na zewnatrz budynku. Natomiast welna dobrze chroni przed zimnem, ktore 'przeszlo' przez bal. Czy nie mam racji?

Ale wtedy nie mamy możliwości z korzystania z ciepła zatrzymywanego przez bal, co prowadzi do jego gębszego przemarznięcia, co za tym idzie do wełny dojdzie więcej zimna (to tak bardzo ogólnie).

Dwa: nie wykorzystamy wtedy w żadnej części właściwości higroskopijnych drewna, co sprawia, że bal jest tylko naprawdę drogą elewacją. A wtedy taki sam efekt można uzyskac nieporównywalnie mniejszymi kosztami.

Generalnie powinno sie budowac albo z grubego bala, albo też szkielet porzadny, (nie kanadyjka) a na nim imitacje bala. Wtedy taniej, a też ciepło i "balowo"

W tej chwili przygotowujemy się do budowania domu, który ma miec klimat (wizualnie) i klimat (powietrznie). Zasotosowaliśmy konstrukcję szkieletu na dużych przekrojach (szkielet krosnowy , z bala czy podobne, ino nie rygiel, jak ktoś tam sobie wymyślił) i dwie "okładziny" zewnętrzną - bal sosnowy i wewnętrzną - bale np. z topoli po 1m średnicy bądź więcej.

Dzięki temu cena domu 320 zamknie się poniżej 600tysiów ( z ogrodem zimowym, pod prawdziwy klucz - podłogi, instalacje itp, itp). Dom będzie jednocześnie zabezpieczony przed jakimikolwiek ruchami drewna stanowiącego konstrukcję ścian, będzie niezwykle ciepły - w szkielecie będzie normalne ocieplenie i trwały.

[/url]

Ale wtedy nie mamy możliwości z korzystania z ciepła zatrzymywanego przez bal, co prowadzi do jego gębszego przemarznięcia, co za tym idzie do wełny dojdzie więcej zimna (to tak bardzo ogólnie).

Rozumiem to tak: pod wplywem zimna bal zmienia swoje wlasciwosci i przestaje byc dobrym izolatorem. Wtedy jedyna oslona pozostaje welna. Dlatego trzeba chronic bal przed zimnem, bo moze nie wystarczyc welny, a najlepiej odizolowac bal od zewnatrz. Z tym, ze ja zakladam, iz od pewnych grubosci bala problem ten jest pomijalny i niekoniecznie musi to byc bal o srednicy 40cm, ktory jest bardzo drogi.

Dwa: nie wykorzystamy wtedy w żadnej części właściwości higroskopijnych drewna, co sprawia, że bal jest tylko naprawdę drogą elewacją. A wtedy taki sam efekt można uzyskac nieporównywalnie mniejszymi kosztami.

Welna, o ile wiem, dobrze przepuszcza wilgoc, wiec mozna ja pewnie potraktowac jako warstwe transparentna dla wilgoci. Co za tym idzie, bal na pewno ma kontakt z wilgocia pochodzaca z budynku.

Generalnie powinno sie budowac albo z grubego bala, albo też szkielet porzadny, (nie kanadyjka) a na nim imitacje bala. Wtedy taniej, a też ciepło i "balowo"

W tej chwili przygotowujemy się do budowania domu, który ma miec klimat (wizualnie) i klimat (powietrznie). Zasotosowaliśmy konstrukcję szkieletu na dużych przekrojach (szkielet krosnowy , z bala czy podobne, ino nie rygiel, jak ktoś tam sobie wymyślił) i dwie "okładziny" zewnętrzną - bal sosnowy i wewnętrzną - bale np. z topoli po 1m średnicy bądź więcej.

Dzięki temu cena domu 320 zamknie się poniżej 600tysiów ( z ogrodem zimowym, pod prawdziwy klucz - podłogi, instalacje itp, itp). Dom będzie jednocześnie zabezpieczony przed jakimikolwiek ruchami drewna stanowiącego konstrukcję ścian, będzie niezwykle ciepły - w szkielecie będzie normalne ocieplenie i trwały.

Twoj dom wydaje sie byc oparty na ciekawym pomysle.

Generalnie uważam, że wełenka pelni rolę swetra, który chroni calą resztę przed wyziębieniem. Na pewno pokutuje tu także system murowany, gdzie ocieplanie od wewnątrz moze doprowadzić do pieknego grzyba.

Wełnie trzeba zapewnic wentylację, co sprowadzi się do odprowadzania wilgoci na zewnątrz. I ok. Ale w tym przypadku nie skorzystamy nijak z właściwości bala (mówimy o ociepleniu od wewnątrz).

Nie chodzi tu o usuwanie wilgoci (czyli przepływ powietrza przez ścianę) ale o jej magazynowanie. Ja innego sposobu oddychania nie widze.

To niestety nie mój dom, ale inwestora:) Mam nadzieję, ze będzie mu się dobrze mieszkało:)

o. a jednak jest temat o domu z bali, a ja glupi po forum z cennikami szukalem

tak czy tak, zadalem w innym miejscu juz pytanie, nie wiem czy powinno sie znalezc tu czy tam

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=91351

a pytanie brzmialo tak:

Hej

Jestem kompletnie zielony w temacie, dlatego prosze o wyrozumialosc

Chodzi o koszty budowy takiego wlasnie domku z bali. Widzialem firmy oferujace za 100 000 stan "pod klucz" z ociepleniami, czy to realna suma? czy moze jest w tym jakis haczyk?

ile bede musial dolozyc?

wiem ze musze zakupic grunt, wylac fundament.

wiem, ze musze dociagnac wode i prad (gazu nie chce). Ile kosztuje dociagniecie na granice dzialki, a ile jesli juz media sa na granicy?

zalozyc szambo, ew. zalozyc kanalizacje - co tansze?

wiem ze podobne pytania juz byly, ale nie moglem znalezc zadnego dotyczacego konkretnie domu z bali

z gory dziekuje za odpowiedz