Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kolbas

Też myślałem o wełnie celulozowej, a jesteś pewien że 150 za m3 , a nie czasami 250 za m3. Jak naprawdę 150 za m3 top chętnie ja również skorzystam, jak możesz daj namiary, będę wdzieczny.

Odin

Co prawda nie jestem z Gdańska ale z zamiedzy. Mój dom bedzie budował pan Roman Trochanowski z firmy LOGS, jak chcesz popatrzeć to tu

http://www.logs.com.pl.

Facet naprawdę wie co robi i ma otym super pojęcie, doradzi we wszystkim, zrobi co będziesz chciał, kwestia oczywiście ceny. Domy są z bali ok 32 cm.

Także domy są naprawdę ciepłe, i solidnie zrobione.

Ja w swoim planuję zrobić ogrzewanie przy pomocy pieca kaflowego, własnie jestem umówiony na rozmowy ze zdunem, dodatkowo jak bedzie potrzeba. a pewnie bedzie, będą grzejniki elektryczne na górze, do ewentualnego dogrzania.

Pozdrawiam Wszystkich Balowiczów

Zygmunt

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeśli o nas chodzi, to spędziliśmy trochę czasu w Norwegii i zafascynowani jesteśmy architekturą skandynawską. Stąd zastanawialiśmy się długo nad projektem i jak dotychczas najbardziej w nasze oczekiwania trafia firma HONKA. Nie znam opinii na ich temat i jak dotychczas (dopiero zacząłem przeglądać forum) nie spotakałem się. Wolimy bal czworokątny mimo wszystko, a w domu chcialeibyśmy zainstalować ogrzewanie podłogowe elektryczne (fundamenty na tym terenie wylkuczone - tylko płyta fundamentowa), kominek z płaszczem wodnym oraz panele słoneczne. Grzania węglem nie przewidują warunki zabudowy... Teren ekologiczny.

hmmm schody. raczej debowe bo twarde. ja mam klejone bo teraz wszystko jest klejone. moi rodzice maja schody sosnowe i daje rade aczkolwiek pedantom nie polecam bo sie zaplacza po kilku tygodniach nad ryskami i wgnieceniami. ale funkcje trzymaja...http://homepage.mac.com/rogaleo/.cv/rogaleo/Sites/.Pictures/domstrona/DSCN7458.jpg-thumb_269_202.jpg[/img]

Odin

Honka fajna firma , tylko z tego co wiem to trochę chcą za swoje domki, ale oczywiście każdy ma wybór. Co do węgla, to w piecu kaflowym pali się również z powodzeniem drewnem.

A co wy na takie domy

http://www.surelog.com/image.asp?image=exterior/5.jpg

bo ja jestem pod wrażeniem.

Pozdrawiam

Zygmunt

Witam po raz pierwszy.

Jestem krótko po zakupie działki pod budowę domu (i pensjonatu) na Wyspie Sobieszewskiej. Zawsze chciałem mieszkać w domu z bala, i to się nie zmieniło. Wykonawcy wciąż szukam (z projektem też nie mogę sobie poradzić). Chciałem zapytać jakie systemy grzewcze stosujecie w swoich domach?

Wiem, że to temat kontrowersyjny na naszym forum, ale ja jakoś domu z bala nie mogę sobie wyobrazić bez kominka.

My mamy podlogi z deski sosnowej, oprócz łazienek i przdpokoju na parterze, więc tylko tam gdzie płytki mamy ogrzewanie podłogowe/narazie włączamy tylko w przedpokoju/ . Grzejemy głównie kominkiem z rozprowadzeniem, alternatywnie grzejniki elektryczne, ale nie używaliśmy ich jeszcze, bo kominek wystarcza. Mamy tez solary w zimie wodę dogrzewamy w bojlerze elektrycznym.

Kominek jest oczywiście nieodzowny w drewnianym domu! Osobiście grzejników w pomieszczeniach nie chciałbym montować ze względów estetycznych, dlatego myślę o rozprowadzeniu ciepła dawanego przez kominek albo poprzez ogrzewanie podłogowe albo przez nawiewniki.

Z drugiej strony z tego co czytam, to systemy kominkowo-elektryczno-solarne są dosyć popularne w domach drewnianych.

Na jakim etapie wkomponowywaliście systemy grrzewcze i wentylacyjne? Dobieraliście projekt pod system, czy odwrotnie?

Zbigniew,

Projekty HONKI są superanckie. Ciekawe, czy jakaś firma podjęłaby się zbudowania czegoś w tym stylu? Domyślam się, że w orginale ceny mają powalające. Domy ze strony, którą podałeś są też fajne, ale obstaję przy balu o przekroju prostokątnym...

Kominek jest oczywiście nieodzowny w drewnianym domu![...]

Projekty HONKI są superanckie. Ciekawe, czy jakaś firma podjęłaby się zbudowania czegoś w tym stylu? [...]

Zamiast kominka mozna miec koze, np. http://www.romotop.pl. Mysle, ze do stylu Honki pasuje bardziej niz kominek. Oczywiscie kwestia gustu. Ja w swoim domu chce miec koze, bo kominek jest ciezki wizualnie, a poza tym nie bede domowego paleniska w salonie uzywal jako kotlowni.

Co do zbudowania domu w stylu Honki, to jest to nie tylko kwestia projektu. Technologicznie Honka jest takze 'w dobrym stylu': drewno skandynawskie, suszone komorowe, itp itd. Na Forum byl jeden kolega, ktoremu dom zbudowala Honka - przeszukaj dokladnie, to znajdziesz jego posty.

Ok. Dzięki. Na forum jestem od niedawna i ciągle sobie czytam archiwalne posty. Sporo tego...

Co do kozy, to w tej chwili palę w kozie. Mam małe mieszkanko, otwarte, praktycznie tylko z drzwiami wejściowymi. Jak się dobrze podłoży, to trzeba okna otwierać. W zeszłym sezonie w nocy dogrzewałem piecem akumulacyjnym, ale w tym jeszcze go nie włączyłem. Jak budzę się rano, to dmucham tylko ciepłym powietrzem z klimatyzatora przez chwilę i wystarczy.

Pozdrawiam.

jak dla mnie kominek jest nieodzowny w każdym domu :wink: i nie mogę się doczekać kiedy zamontujemy u siebie, przewidziany jest z płaszczem wodnym, wszystkie ustrojstwa już są zamontowane, teraz tylko kominek-tylko kiedy????-jak zarobimy trochę więcej kasy.

Na dole mamy podłogówkę wodną a na górze grzejniki i podłogówka w łazience, jak na razie wszystko sprawuje się bez zarzutu, podłogówka to super sprawa, chociaż na początku miałam opory....

Co do Honki też nam się bardzo podobają ich domy, ale ceny kosmiczne

witam

mam taki problem:

http://www.smsnet.pl/~fungous/problem/cimg6310.jpg

http://www.smsnet.pl/~fungous/problem/cimg6311.jpg

http://www.smsnet.pl/~fungous/problem/cimg6313.jpg

http://www.smsnet.pl/~fungous/problem/cimg6330.jpg

http://www.smsnet.pl/~fungous/problem/cimg6331.jpg

czy ktos ma jakas koncepcje jak to uszczelnic ? od zewn i wewn oczywiscie.

od zewn jak takie okraglaki ladnie zamaskowac ?

z gory dzieki za pomoc

Grzejemy głównie kominkiem z rozprowadzeniem, alternatywnie grzejniki elektryczne, ale nie używaliśmy ich jeszcze, bo kominek wystarcza. Mamy tez solary w zimie wodę dogrzewamy w bojlerze elektrycznym.

No właśnie, podchwycę temat wentylacji/ogrzewania.

My też planujemy rozprowadzić rury z kominka plus rekuperator i odzysk ciepłego powietrza, mam ofertę z firmy Heatec.

Tylko zachodzę w głowę gdzie umieścić te rury, skoro poddasze jest użytkowe,

nie chcę żadnych podwieszanych sufitów. Nie po to budujemy z bali, żeby je wszystkie pozasłaniać! :evil:

Edzia i inni jak to rozwiązaliście u siebie?

Zastanawiam sie czy wy macie szyscy tak duzo pieniedzy, czy moze chodzi o cos innego. Jakies reee cos tam do rozprowadzania powietrza cieplego jakiejs tam firmy, ktora zedrze z was kupe kasy itd. Mysmy rury spiro od kominka sami rozprowadzili, a ze nie bylo kasy na porzadny wentylator czy jak to sie tam nazywa zeby nadmych byl to wwalilismy miedzy rury normalny wentylatorek. I tez jest cielo.

Ludzie!!!! naprawde wiele mozna samemu zrobic. Nie dajcie sie naciagac jakims firmom bo one tylko patrza jak kase z nas wydrzec. Nie dziwie sie ze ktos pozniej placze ze dom z bali kosztowal go 300 tysiecy, albo i wiecej!

Dam przyklad. Chcielismy miec piec w kuchni. Taki prawdziwy z kafli. W firmach krzyczeli od 6 do 12 tysiecy! Znaliezlismy zduna, ktory piec postawil za 500 zlotych. Razem z kaflami i innymi pierolami wyszlo kolo 2 tysiecy. Trzeba tylko pomyslec i nie dac sie naciagnac!!!

W większości przypadków ludzie nie maja czasu MYŚLEĆ i POKOMBINOWAĆ bo robią KASĘ która idzie potem w ręce FIRM i rachunek jest prawie taki sam. Wyłaczam przypadku 2 lewych rąk, zagubionych w akcji, marzycieli-myślicieli, itp itd.

Prosty przykład: drewno pocięte, porąbane do opalania -trzeba zaplacić minimum 130zł/mp; takie samo drewno w lesie (metrówki) można kupić po 70-80zł/mp. Różnica: minimum 50zł/mp. Na rok potrzeba około 25-30mp. Koszt drewna na cały rok: około 3500zł. Jesli sami sobie przywieziemy z lasu: 2000zł, koszt dowozu (w moim przypadku 4km za co płace sąsiadowi 50zł): dajmy 100zł. suma 2100. Za 1000zł można kupić Husqvarne która bedzie słuzyła bezawaryjnie przez co najmniej przyjmnijmy 5 lat. Czyli w pierwszym roku wydajemy na drewno z piła i paliwem/olejem 3200, zostaje nam 300zł. W kolejnych latach zostaje nam co najmniej 1300zł. ALE oczywiscie trzeba miec czas i chęci coby te 25mp popilować i rozłupać. Ale jak sie pracuje 6-20 to sie na to czasu nie ma. Jak sie ma 2 lewe ręce to lepiej nie brac do nich piły. Jak sie jest wygodnym i lubi sie spędzac wolny czas przed TV to trzeba za to placić.....

Sie opisałem, ale tak jest z wieloma sprawami przy budowie, użytkowaniu domu itd...

W większości przypadków ludzie nie maja czasu MYŚLEĆ i POKOMBINOWAĆ bo robią KASĘ która idzie potem w ręce FIRM i rachunek jest prawie taki sam. Wyłaczam przypadku 2 lewych rąk, zagubionych w akcji, marzycieli-myślicieli, itp itd.

Prosty przykład: drewno pocięte, porąbane do opalania -trzeba zaplacić minimum 130zł/mp; takie samo drewno w lesie (metrówki) można kupić po 70-80zł/mp. Różnica: minimum 50zł/mp. Na rok potrzeba około 25-30mp. Koszt drewna na cały rok: około 3500zł. Jesli sami sobie przywieziemy z lasu: 2000zł, koszt dowozu (w moim przypadku 4km za co płace sąsiadowi 50zł): dajmy 100zł. suma 2100. Za 1000zł można kupić Husqvarne która bedzie słuzyła bezawaryjnie przez co najmniej przyjmnijmy 5 lat. Czyli w pierwszym roku wydajemy na drewno z piła i paliwem/olejem 3200, zostaje nam 300zł. W kolejnych latach zostaje nam co najmniej 1300zł. ALE oczywiscie trzeba miec czas i chęci coby te 25mp popilować i rozłupać. Ale jak sie pracuje 6-20 to sie na to czasu nie ma. Jak sie ma 2 lewe ręce to lepiej nie brac do nich piły. Jak sie jest wygodnym i lubi sie spędzac wolny czas przed TV to trzeba za to placić.....

Sie opisałem, ale tak jest z wieloma sprawami przy budowie, użytkowaniu domu itd...

to ja bardzo chętnie poprosze o namiary takiego sąsiada, który 25-30 mp drzewa za 100 zł przywiezie.

No właśnie, podchwycę temat wentylacji/ogrzewania.

My też planujemy rozprowadzić rury z kominka plus rekuperator i odzysk ciepłego powietrza, mam ofertę z firmy Heatec.

Tylko zachodzę w głowę gdzie umieścić te rury, skoro poddasze jest użytkowe,

nie chcę żadnych podwieszanych sufitów. Nie po to budujemy z bali, żeby je wszystkie pozasłaniać! :evil:

Edzia i inni jak to rozwiązaliście u siebie?

My mamy na poddaszu w pokojach legary i dechy sosnowe, rury są prostokątnę i wysokość mają dość małą, nie wychodzą ponad legary, więc i nie straciliśmy nic na wysokości pomieszczeń na poddaszu.

Podłogę w łazience podwyższyliśmy do poziomu pozostałych pomieszczeń więc też problemu nie było.

No oprócz tego, że w łazience mocno trzebabyło pogłowkować jak to wszystko pogodzić z rurkami wod.kan.

Wbrew temu co czytałam na forum w łazience też mamy nadmuch i jak narazie jest ok.

to ja bardzo chętnie poprosze o namiary takiego sąsiada, który 25-30 mp drzewa za 100 zł przywiezie.

jak mieszkasz w Snopkowie to moge dac namiary.

Jeszcze raz powtórze: 4km, wyszło 2 kursy 9ciągnik z przyczepą). A sąsiad jest OK, poza tym mamy "rozliczenia sasiedzkie". Dobrze zyj z sąsiadami a zycie bedzie łatwiejsze....jesli oczywiście sąsiedzi chcą dobrze ze sobą żyć....

marcin_aneta: prosty rachunek: 4km ze 100 to 4%, 4% z 800 to 32zł więc i tak przepłaciłem :D