Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W większości przypadków ludzie nie maja czasu MYŚLEĆ i POKOMBINOWAĆ bo robią KASĘ która idzie potem w ręce FIRM i rachunek jest prawie taki sam. Wyłaczam przypadku 2 lewych rąk, zagubionych w akcji, marzycieli-myślicieli, itp itd.

Prosty przykład: drewno pocięte, porąbane do opalania -trzeba zaplacić minimum 130zł/mp; takie samo drewno w lesie (metrówki) można kupić po 70-80zł/mp. Różnica: minimum 50zł/mp. Na rok potrzeba około 25-30mp. Koszt drewna na cały rok: około 3500zł. Jesli sami sobie przywieziemy z lasu: 2000zł, koszt dowozu (w moim przypadku 4km za co płace sąsiadowi 50zł): dajmy 100zł. suma 2100. Za 1000zł można kupić Husqvarne która bedzie słuzyła bezawaryjnie przez co najmniej przyjmnijmy 5 lat. Czyli w pierwszym roku wydajemy na drewno z piła i paliwem/olejem 3200, zostaje nam 300zł. W kolejnych latach zostaje nam co najmniej 1300zł. ALE oczywiscie trzeba miec czas i chęci coby te 25mp popilować i rozłupać. Ale jak sie pracuje 6-20 to sie na to czasu nie ma. Jak sie ma 2 lewe ręce to lepiej nie brac do nich piły. Jak sie jest wygodnym i lubi sie spędzac wolny czas przed TV to trzeba za to placić.....

Sie opisałem, ale tak jest z wieloma sprawami przy budowie, użytkowaniu domu itd...

to ja bardzo chętnie poprosze o namiary takiego sąsiada, który 25-30 mp drzewa za 100 zł przywiezie.

jak mieszkasz w Snopkowie to moge dac namiary.

Jeszcze raz powtórze: 4km, wyszło 2 kursy 9ciągnik z przyczepą). A sąsiad jest OK, poza tym mamy "rozliczenia sasiedzkie". Dobrze zyj z sąsiadami a zycie bedzie łatwiejsze....jesli oczywiście sąsiedzi chcą dobrze ze sobą żyć....

marcin_aneta: prosty rachunek: 4km ze 100 to 4%, 4% z 800 to 32zł więc i tak przepłaciłem :D

z sasiadami zyję dobrze, a nawet bardzo ( tak mi się przynajmniej wydaje :roll: :lol: ). Dlatego przywiezli mi dokładnie tydzien temu 10m dębiny ( na kolejny sezon) i zapłaciłam im z radością 100 zł za załadunek, transport i rozładunek. Jakies 5 km, 2 traktory, 4 chłopa. I uważam, że to nieduzo, dlatego się dziwie, że za 100 mozna załatwić transport 30mp! Jesli tak, to tylko pogratulować i mysle to naprawdę szczerze.

Pozdrawiam

D.

Mam to przećwiczone, bo za pierwszym podejściem sarostwo odrzuciło wniosek o pozwolenie na budowę. Teraz już wiem, że dom z bala może stać od granicy oddalony o 4 m pod warunkiem, iż dach jest niepalny. Decyzje taka może podjąć starostwo na podstawie opini Instytutu Techniki Budowlanej, mówiacej o tym iż ściana z bala o przekroju minimalnym 14 cm spełnia normy nie rozprzestrzeniania ognia - jeśli ktoś potrzebuje dysponuję kserokopią.

Czy mogłabym Cię prosić o to xero?

Witamy wszystkich balowiczów,

Ponieważ już jesteśmy na etapie zakupu działki zastanawiamy się nad wyborem technologi w jakiej budowany będzie nasz domek a nie ukrywamy, że marzy nam się dom z bali. W związku z tym po przejrzeniu dokładniejszym forum mamy kilka nurtujących nas na początek pytań:

1) czy to że większość buduje domy piętrowe ma jakieś uzasadnienie? (wielkość działki, koszty budowy, projekty gotowe proponowane przez biura projektowe)

2) czy faktycznie koszty budowy są porównywalne z domami w technologii tradycyjnej (tzn. dla mnie murowanej)?

To pewnie dopiero początek pytań więc prosimy o wyrozumiałość specjalistów...reszta pytań jest przygotowywana na specjalnej liście.

Pozdrawiam i z góry dziękujemy za pomoc w udzieleniu nam odpowiedzi na nurtujące pytania

Hej Ewa,

Ja też mam Macieja!

1) Poza wielkością działki i kosztami budowy domy parterowe mają też większe straty ciepła. Więc są droższe nie tylko w budowie ale i w eksploatacji.

2) Z moich doświadczeń wynika, że domy z bali są sporo droższe niż murowane.

Niektóre firmy biorą 1500 zł/m2 stanu surowego!

:roll: i już się zaczyna a to dopiero początek ...

planujemy wybudować parterówkę żeby nie biegać jako seniorzy po schodach, dlatego też zdecydowaliśmy się na zakup większej działki ca.2000 m2, ale rozważamy również np. piętrowy z antresolą ...

Co do kosztów to dopiero się orientujemy, ale już gdzieś widzieliśmy ceny ok.1000 zł.m2, kwestią oczywiście pozostaje jakość wykonania...

A jak z tym doświadczeniem Mani? Wybudowałaś, budujesz czy też dopiero w fazie planowania?

EWA&Maciej-

Mam już fundamenty!!!

U nas też będzie antresola.

Parterowy by nie przeszedł, bo mam taką linię zabudowy. A z bieganiem po schodach masz słuszność- to nie jest fajne na stare lata.

Mam umówionego górala, który liczy sobie koło 1200/m2, wychodzi drogo,

ale jakoś taniej nie mogłam znaleźć. Za to drożej nietrudno...

Chodziło nam też o odpowiednią grubość bala, styl itp.

Takich firm, co budują z 70 lub 90 mm jest sporo, ale takie domki

wyglądają wg mnie jak letniskowe.

Myślę, że znalezienie wykonawcy przy domu z bali to kluczowa sprawa, zwłaszcza że górale w większości mają już zapisy na przyszły rok.

Djan,

Czemu nie słuchać Nitki?

Witam,

Znalazłem firmę, która buduje domy z bali w technologii sumikowo-łątkowej z tym że jedyną grubością bala jaki oferują jest 115 mm (bal prostopadłościenny, wysokośc to 200 mm). Do tego z tego co się dowiedziałem od nich bal jest robiony z pnia przeciętego wzdłuż na pół, w efekcie czego na zewnątrz jest środek pnia - rdzeń.

Chciałbym się spytać czy taka grubość bala jest dobra, chodzi mi głównie o wytrzymałość mechaniczną. Bale i tak zamierzam ocieplić ok 200 mm izolacji (wełna lub ekofiber - jeszcze się zastanawiam). Dodam, że moi znajomi maja dom z bala w technologii węgłowej z okrąglaków o średnicy 140 mm, ale w miejscach styków bali grubość ściany to ok 70 mm.

Oferta tej firmy wydaje mi się bardzo atrakcyjna i biorę ją poważnie pod uwagę.

Jeszcze chciałbym się spytać metodę impregnacji drewna wykorzystującą związki boru. Czy jest to bezpieczne dla drewna? Pytam się, bo usłyszałem w jednej firmie, że podobno ma zły wpływ na drewno.

Za wszelkie odpowiedzi dzieki :-)

Djan - swieta racja z tym "macie pomysl to go realizujcie"! Najwazniejsze to sluchac glosu serca! A maluch bledow i tak sie na budowie nie uniknie. Musze sie wam pochwalic. Od dwoch tygodni mam internet! Siedzie wiec sobie teraz przed kominkiem - chlop spi, kot spi, gapie na ten dom z bali i nie zamienilabym go za zadne skarby. A rano jeszcze pogapie za okno i bede wymyslac jakie zielska gdzie posadzic!

Zycie jest piekne! A wiosna tuz-tuz

Witam,

Jeszcze chciałbym się spytać metodę impregnacji drewna wykorzystującą związki boru. Czy jest to bezpieczne dla drewna? Pytam się, bo usłyszałem w jednej firmie, że podobno ma zły wpływ na drewno.

Za wszelkie odpowiedzi dzieki :-)

Związki boru to sprytna chemia oprócz tego, że ma dobre działanie grzybobójcze to posiada możliwość kumulowania wilgoci w ilości zależnej od stężenia tzn jeżeli jest za dużo wilgoci w okładzinach bor przyjmuje ją i odaje ją kiedy i każdemu kto chce i może ją przejąć może być to drewno czy regips stosowanie foli duży błąd wg mnie). Tak na marginesie to mój dom z bali ocieplam termexem bez dziwnych foli.

Tematu schodów jeszcze chyba nie było...

Ciekawi mnie jakie robicie lub już macie schody (foty mile widziane).

Czy z miękkiego drewna jak ściany czy inne np. dębowe?

Mój ojciec twierdzi że ze świerku się nie robi schodów, bo się zniszczą,( pazury psa, szpilki itp.)

Mani ja też planowałam schody z drewna sosnowego/świerkowego, ale stolarz skutecznie wybił mi ten pomysł z głowy.

Mam schody dębowe z tym, że moje nie są zbyt wyeksponowane i tak to wygląda.

http://images11.fotosik.pl/45/98e2215ae242aafcm.jpg

Przedpokój jeszcze taki chaotyczny i tymczasowe, obecnie nasza uwaga skupia się na urządzaniu poddasza

pozdrawiam

Edzia

witam wszystkich

i ja zachorowałem na dom z bala ale tu moje pytanie dajcie namiary na ludzi zajmujących sie budową takich domów ale takich co to zrobią dobrze i za rozsądne pieniądze bo nie wiem czy mnie stać na taki dom

pozdrawiam

Ja z moich wykonawców byłam zadowolona i z pracy i z kasy za jaką postawili mi dom, ale to było 4 lata temu.

Obecnie z tego co donoszą mi forumowicze u wykonawców spore zmiany na minus niestety dlatego nie chciałabym ich polecać

pozdrawiam

Edzia

• 2 weeks później...