Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Podobnie jest u mnie: waskie gardło długości 50m po jednej stronie płot, po drugiej skarpa i po jednym metrze garaż (sciana), droga szerokości 3m, calościowo 4,2... i zakręt 90*....dało rade. proponuje zmierzyć całkowią szerokość ciężarówki, szerokość drogi, dogadać się z lesniczym żeby wyciąć przeszkadzające gałęzie z drzew i bedzie OK.

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co do "dociskania" domu to sie jeszcze z taka opinia nie spotkalam. Dotychczas widzialam pare ofert domow z bali (np. domzbieszczad)ktore docelowo/ewentualnie mialy byc pokryte blacha, dlatego wydawalo mi sie ze nie bedzie z tym problemu.

Krycie blachą nie jest zabronione, po prostu lepiej sprawdza sie dachówka. Zreszta to nie jest mój wymysł, powtarzam tylko to co usłyszałam od fachowca.

Projekt mamy indywidualny- przeróbka murowańca na bale 8)

aleksandra9:dzieki, popytam jeszcze. a gdzie sie budujecie? w ostatnim czasie objechalam okolice wrocka ze sto razy ogladajac rozne dzialki. trudno sie zdecydowac, mam nadzieje ze szybko powstanie jakas obwodnica :)

jurand79: dzieki za fotki, rzeczywiscie miejsca zostawiaja duzo. jak na to nie patrzec to super moc ogladac jak wlasny dom powstaje krok po kroku....

pozdrawiam!

madd

bardzo ładny domek,

ile masz metrów?

jaką masz grubość tej strzechy,

możesz podać namiar na strzechowców?

I jeszcze ostatnie pytanko:

jak wysoko wystają Ci kominy ponad strzechę?

One nie są chyba dokładnie w kalenicy?

POZDRO

A ja mam już górę drewna na domek :p :p :p :p 8)

madd

No właśnie mój namierzony strzechowiec mówi że musi być 2m!!!!!!

trochę mnie to przeraża i chciałam to skonsultować z kim innym.

Co do ceny to naprawdę tanio Cię to wszystko wyniosło,

ja nie mogłam nic znaleźć taniej niż 1200.

Wykończenie wiadomo drugie tyle.

A niektóre firmy z gór właśnie chciały 1600/1700 zł/m2 za stan pt. wszystko co z drewna...eh nie wiem jak Wy to robicie.

Albo wiem... nie budujecie pod Warszawą.. :(

Okolica też piękna :p[/b]

hmmm.... i na to znajdzie sie sposob, na okolicznych drzewach zamontuje kamery :lol: A potem tymi nagraniami bede dreczyc gosci przez nastepne dwa lata..... :D

:)

Ja dokładnie tak zrobiłem - z pracy podglądałem na żywo jak mi dom rośnie :lol:

Nie nagrałem nic niestety, pozostały mi tylko zrzuty zdjęć robionych co jakiś czas na skrzynce mailowej...

Witajcie

Wydaje mi się, że domy z bali też idą w górę. Dostałem wycenę za domek (30-cm bal) 105m2 i szczena mi opadła - 300tys. za stan surowy zamknięty z papą. Zastanawiam się czy byli śmiałkowie, którzy zwozili bale z pobliskiego lasu i po okorowaniu tych bali, suszyli je na dworze przez min 2 lata a potem budowa domku z ekipą np. z gór. Ciekawy jestem ile taka belka kosztuje od firmy z którą budujecie, a ile taka belka kosztuje z lasu, którą sami wybierzecie z leśniczym?

Bardzo byłbym wdzięczny za odpowiedzi.

Renarde budujemy się w pobliżu wrocławskiej Leśnicy. Cisza i spokój, do miasta niedaleko, nawet podmiejskie kursują. Co prawda 3 razy na dzień :D ale są...

Co do cen domów- na pewno poszły do góry od nowego roku. Śpieszyliśmy sie podpisać umowę z firmą w 2006, inaczej dom byłby droższy o około 12 tyś.( 125m2, bal25 cm). JerzyBw to wycena od Zajdy? Nas nie było stac na tą firmę...

Witajcie

Wydaje mi się, że domy z bali też idą w górę. Dostałem wycenę za domek (30-cm bal) 105m2 i szczena mi opadła - 300tys. za stan surowy zamknięty z papą. Zastanawiam się czy byli śmiałkowie, którzy zwozili bale z pobliskiego lasu i po okorowaniu tych bali, suszyli je na dworze przez min 2 lata a potem budowa domku z ekipą np. z gór. Ciekawy jestem ile taka belka kosztuje od firmy z którą budujecie, a ile taka belka kosztuje z lasu, którą sami wybierzecie z leśniczym?

Bardzo byłbym wdzięczny za odpowiedzi.

Czy mógłbyś powiedzieć kto Cię tak wycenił ?

I pamiętaj, że drzewo drzewu nie równe i samemu to bym raczej drzewa na dom nie wybierał, no chyba że się na tym dobrze znasz, no i jeszcze z jakiego regionu kraju, z jakiego stoku, jaka pora roku ..... ja bym nie zaryzykował, w końcu domu nie budujemy codziennie.

Renarde budujemy się w pobliżu wrocławskiej Leśnicy. Cisza i spokój, do miasta niedaleko, nawet podmiejskie kursują. Co prawda 3 razy na dzień :D ale są...

Co do cen domów- na pewno poszły do góry od nowego roku. Śpieszyliśmy sie podpisać umowę z firmą w 2006, inaczej dom byłby droższy o około 12 tyś.( 125m2, bal25 cm). JerzyBw to wycena od Zajdy? Nas nie było stac na tą firmę...

Tak od nich. :) Oni mi tylko wycenili po projekcie http://www.z500.pl/index.php?projekt=3&podwarianty=1

dokładniej podwersja Z3 bp. Chciałem na bal 30cm. oczywiście jest to wycena szacunkowa. Wysłałem jeszcze inne maile firm ale jest cisza.

Pozdrawiam

witajcie

ja jestem jednak trochę uparty i pojadę do lasu, zadzwonię do leśniczego i coś będę wiedział. Mam blisko las. Mieszkam przy granicy z Czechami i tam też pojadę, może tam taniej i drewno z wyższych partii gór. Jak ktoś napisał, że nie podjął by się szukania samemu drewna, bo drewno nie równe drewnu - odpowiem, że wystarczy trochę literatury i dowiemy się o co chodzi w budowie z bali. Wielkiej filozofii nie ma, wszak dawniej tylko z tego budowali a studia budownictwa z bali były nie znane - nie wiem, czy takie istnieją.

Oczywiście są to moje przemyślenia, marzyciela o domku z bali, który nie wie, czy uda mu się zrealizować swoje marzenia. Na razie mam tylko ziemię 25 arów z pięknym widokiem na góry.

pozdrawiam bardzo serdecznie.

JerzyBw - sam wybrałem sobie drewno na dom, sam też jestem leśniczym.Ceny metr jodły 210 zł+vat za najgrubszą klase, koszt przetarcia 75 zł za metr kantówki.Do tego doliczam koszt transportu z lasu i w górydo górali. Kupiłem trochę ponad 80 m drewna, z czego wyszedł cały materiał na dom, włączeni z deskowaniem dachu, wiązaniem. Jeszcze potrzeba sosny na podłogi.Buduję z bali 18 cm bo i tak ocieplam i tak od wewnątrz.Dom 9*10 poddasze użytkowe 116 m. Dogadałem sie z góralami za 50000 złoża to na stan surowy otwarty + schody i scianki działowe. Możesz mieć problemy z kupnem teraz drewna bo ceny wywindowały aukcje internetowe. Pozdrawiam i życze powodzenia.

JerzyBw - sam wybrałem sobie drewno na dom, sam też jestem leśniczym.Ceny metr jodły 210 zł+vat za najgrubszą klase, koszt przetarcia 75 zł za metr kantówki.Do tego doliczam koszt transportu z lasu i w górydo górali. Kupiłem trochę ponad 80 m drewna, z czego wyszedł cały materiał na dom, włączeni z deskowaniem dachu, wiązaniem. Jeszcze potrzeba sosny na podłogi.Buduję z bali 18 cm bo i tak ocieplam i tak od wewnątrz.Dom 9*10 poddasze użytkowe 116 m. Dogadałem sie z góralami za 50000 złoża to na stan surowy otwarty + schody i ścianki działowe. Możesz mieć problemy z kupnem teraz drewna bo ceny wywindowały aukcje internetowe. Pozdrawiam i życze powodzenia.

Dzięki

Zawsze to informacja i cenne światełko w tunelu :)

Pozdrawiam