Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam bardzo serdecznie wszystkich "Forowiczow"! Jestem poraz pierwszy na forum i nie znam jeszcze wszystkich poruszanych tematow odnosnie budowy domow z bali. Dlatego z gory przepraszam, jesli pytam o informacje zawarte do tej pory na forum. Postaram sie jak najszybciej przestudiowac wszystkie 37 stron:)

Od dluzszego czasu przegladam strony internetowe dotyczace domkow z bali, gdyz w niedalekiej (mam nadzieje) przyszlosci, wraz z mezem bede chciala zainwestowac w postawienie wlasnie takiego domku. Targaja jednak nami pewne watpliwosi i pytania, na ktore mam nadzieje, ktos udzieli nam odpowiedzi:)

Mianowicie:

1. Jakie sa naistotniejsze wady i zalety domkow z bali?

2. W jaki sposob sa ogrzewane? Czy tylko poprzez kominek, czy rowniez przez C.O? Gdzie znajduje sie miejsce na piec C.O jesli nie ma w takich domkach podpiwniczen?

3. Czy i w jaki sposob domy z bali sa impregnowane, by nie nasiakaly wilgocia i zapachami? (Chodzi mi głownie o zewnetrzne sciany, kuchanie i lazienke.)

4. Czy domy z bali trzymaja cieplo?

5. Czy jest jakas zaleznosc między grubosci bala, z jakiego ma byc zbudowany dom, a trwaloscia, wytrzymaloscia czy zywotnoscia domu?

6. Czy ma ktos informacje a propos tego, w jaki sposob po kilkunastu, kilkudzisieciu latach od postawienia domu zadbac o estetyczny wyglad scian? Mam swiadomosc tego, ze dom z biegiem lat traci wyglad - co wtedy zrobic?

To by bylo wszystko (jak narazie) :)

Pozdrawiam, Aga

PS. Czy zna ktos jeszcze inne fora o tej temetyce?

Witaj Staga! Fajnie, ze jest Nas co raz wiecej. Ja niestety nie wiele Ci moge pomoc bo sama jestem jeszcze zielona :oops: ale balowicze chetnie dziela sie swoimi doswiadczeniami wiec nic tylko czytaj te 37 stron, znajdziesz tam wiele odpowiedzi.

alexsandra9: czyzby okolice Zaboru Wlk, albo Lutynia? mialam tam dwie dzialki na oku, ale wreszcie decytowalam sie na tansza czesc pn-wsch. Kiedy zaczynacie budowe, a moze juz sie rozpoczela?

Adriae: Witaj, jak postepy?

Wraz z Adriae jest nas troje pod Wrockiem!

:D

Pozdrawiam Wszystkich!!

Jakie sa naistotniejsze wady i zalety domkow z bali?

Wady? - jedna z droższych technologii, o ile będziesz chciała budować z bala grubości ie wymagającej dodatkowej warstwy docieplenia. Zalety - czysta ekologia.

W jaki sposob sa ogrzewane? Czy tylko poprzez kominek, czy rowniez przez C.O? Gdzie znajduje sie miejsce na piec C.O jesli nie ma w takich domkach podpiwniczen?

Każdy jeden system ogrzewania możliwy, a w budynku należy przewidzieć pomieszczenie techniczne.

Czy i w jaki sposob domy z bali sa impregnowane, by nie nasiakaly wilgocia i zapachami? (Chodzi mi głownie o zewnetrzne sciany, kuchanie i lazienke.)

Należy stosować odpowiednie impregaty - zabezpieczające drewno przed warunkami atmosferycznymi, a jednocześnie nadające kolor.

Czy domy z bali trzymaja cieplo?

Tak, drewno akumuluje ciepło, choć nie w takim stopniu jak ściany murowane czy betonowe.

Czy jest jakas zaleznosc między grubosci bala, z jakiego ma byc zbudowany dom, a trwaloscia, wytrzymaloscia czy zywotnoscia domu?

Oczywiście, grubszy bal zapewi większą trwałość. Ponadto - jeżeli mniejszy wymiar przekroju poprzecznego bali lub średnica okrąglaków jest nie mniejsza niż 14 cm ściany wieńcowe z takich elementów uważa się za nierozprzestrzeniające ognia - zapraszam - http://www.szkielet.pl/forum/viewtopic.php?t=336

Czy ma ktos informacje a propos tego, w jaki sposob po kilkunastu, kilkudzisieciu latach od postawienia domu zadbac o estetyczny wyglad scian? Mam swiadomosc tego, ze dom z biegiem lat traci wyglad - co wtedy zrobic?

Górale (Góralki), każdego roku na wiosnę szorują elewacje swoich budyków używając szarego mydła.

Czy zna ktos jeszcze inne fora o tej temetyce?

Głupio mi zapraszać, ale zapraszam - http://www.szkielet.pl/forum/index.php

Witam poraz kolejny:) Bardzo dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Co do domku, to jeszcze nic nie zaczelismy. Poki co orientujemy sie w cenach, rodzajach, wielkosciach, i innych rzeczach dotyczacych domkow z bali. Jesli nasze plany przybiora realistyczny obraz, to chcielibysmy postawic domek w naszej rodzinnej miejscowosci, w Annopolu (woj. lubelskie) - nieopodal lasu lub nad Wisla. Alternatywa jest rodzinna miejscowosc mojej mamy - Ryglice kolo Tarnowa. Piekne gorzyste tereny.. Domek z bali genialnie komponowalby sie z tym krajobrazem. Zastanawiamy sie jaka jest potrzebna minimalna wielkosc dzialki do postawienia domu? Chcemy wzniesc maly domek (7x8m). Od budowlanca dowiedzielismy sie, ze minimalna dzialka pod dom to 10 arow - czy to mozliwe? Nam najwyzej potrzeba 4 ary. Ciekawi nas rowniez wyglad domkow z bali od wewnatrz. Czy sa to plaskie sciany - zrobione np. z plyty gipsowej, czy pozostaja widoczne calkowicie bale? Z gory dziekuje za odpowiedzi. Pozdrawiam.

FUNIU 28

http://images2.fotosik.pl/234/c37d4c82b0f828f6med.jpg

http://images20.fotosik.pl/173/7e45cab8bf370628med.jpg

pomogę : otwierasz zdjecie klikasz na niego prawym przyciskiem-na dole masz wlasciwości zaznaczasz je lewym przyciskiem na niebiesko, prawym robisz kopiuj, nastepnie w odpowiedziach muratora w ikonkach tresci wiadomości klikasz na IMG , dalej w edycji- u góry po lewej klikasz wklej, dalej ponownie IMG z tresci muratora i masz, przed puszczeniem weter zrób sobie podglą -obok ikony wyslij i widzisz czy ci sie udało.jesli nie to próbuj dalej

STAGA:

witam,

kazda miejscowosc ma swoj plan zagospodarowania przestrzennego(tzn. powinna mieć, ale jednak życie jest takie że jedna ma inna gmina nie ma, generalnie jak duża gmina, lub miasto to napewno jest taki plan) - i w nim okreslone sa minimalne wymiary dzialek, czasami moze byc to i 400m2, czasami min. to jest 900m2, u mnie jest np. 700m2,

ponadto minimalne wymiary ktore musisz zachowadz od granicy swojej dzialki to jest:

3m musi byc oddalony dom od granicy dzialki jesli nie ma ani okien , ani drzwi,

jesli jest chociaż 1okienko to musisz odejsc od dzialki 4m,..

to sa podstawowe wiadomosci

witam:)

jestem od niedawna na forum a do budowania domu z bala przygotowujemy sie z żona od prawie 3 lat:)wtedy to tez kupilismy bale na nasz dom o wymiarach 28 na 12(wymiary bala)teraz do dnia dzisejszego schna na przekladkach pod przykryciem:)kupowalissy i scinalismy je w okresie zimowym ponoc najlepszym!caly dom bedziemy stawiali z ojcem zony:)stawial juz domy drewniane jest stolarzem/ciesla :)

Mam w sumie pytanie w szczegolnosci do EDZI

jak sie sprawuja solary w domu drewnianym

dlaczego nie nalezy budowac na obce pioro o co chodzi z tym woskiem:)

dlaczego nie moze byc puszek w instalacji elektryczne?

wiecej nie pamietam ale jeszcze zapytam:)

z gory dziekuje za odpowiedzi!

ps jednym tchem przeczytalem wszystko do 17 strony a pozniej od 33 do 37:)ciekawa lektura

Witam

Mam pytanie do stefanis:

Wiadomo, że na dom z bali najlepiej scinac drzewa zima bo maja najmniej sokow. Ciekawi mnie ktory miesiac jest najlepszy? Moze byc listopad? czy lepiej styczen -luty? czy to nie ma znaczenia.

Pozdrawiam

hm z tego co pamietam to my to robislismy w styczniu :)pamietam ten snieg i oblocone bale!ponoc w zime!czyl ja to rozumie grudzien styczen luty

Jak mówią starzy górale Najlepiej ścinaj drzewo w Adwent. A czemu? Podstawowa sprawa to nie zawiera tyle wilgoci jak na wiosne gdy trwa przyrost. A woda w drewnie to trudniejsze suszenie z uwagi na pękanie i krzywienie. Są jeszcze inne wady ścinki letniej(łatwiejsza możliwość wejscia grzyba, sinizna) ale dużo by mówić. A drewno można czasem i samemu zciąc na własny dom.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/311627fef24486ee.html

Witam

Widzę, że urodzło się kilka osób myślących tak szalenie jak ja :D, czyli budowaniem swoim drzewem kupionym w lesie. Dzisiaj rozmawiałem z leśniczym a jeszcze wcześniej znałem cenę 1m3 np. wieźby dachowej z tartaku to powiem Wam, że cena drewna z lasu za 1m3 wychodzi ok. 2 razy taniej. Dodam jeszcze, że może nawet i więcej niż 2 razy. To daje do myślenia.

Do stefanis Od kogo taka wiadomość, że nie wolno mieć puszek do instalacji el. w domu z bali? a jak jest możliwe, żeby zrobić instalacje bez puszek? Ja nie widzę instalacji bez plastikowych puszek przykręcanych na wkręty do bali. A może ktoś ma instalację el. bez puszek? niech coś wtedy skrobnie.

Pozdrawiam

do madd- nie nie zamierzam sama scinac drzew ani tez kupowac u lesnika ale mysle , że im wiecej sie wie tym lepiej wiec troche sie dziwie Twoim zdziwieniem.

do JerzyBw- w Muratorze 12/2006 byl opisany dom z bali, w ktróym wlasnie zastosowano instalacje bez stosowania puszek: "...zdecudowal,że w domu kazde źródlo poboru prądu bedzie mialo swoj obwod. Kazde gniazdko, kazdy wlacznik czy punkt swietlny ma osobny obwod biegnacy do skrzynki elektrycznej! Wszystkie kable sa ulozone w peszlach..." Wlaściciele tego domku mają tez zdaje sie swoj dziennik budowy na forum ale nie pamietam niestety ich nicku.

W numerze muratora z tamtego roku były porównane dwa domy z bali. W pierwszym właściciel nie robił puszek elektrycznych na wypadek spięcia w takowej puszce i ewentualnego pożaru; przewody puszczał bodajże gwiaździście od szafy z bezpiecznikami. Idzie przy tym masa kabla, ale to jest dobre rozwiązanie do zrobienia inteligentnego, programowalnego oświetlenia, rolet, wentylacji.

W drugim, właściciel umieścił puszki elektryczne i bodajże kable na rusztach metalowych.

Domaracuch

Witam

Widzę, że urodzło się kilka osób myślących tak szalenie jak ja :D, czyli budowaniem swoim drzewem kupionym w lesie. Dzisiaj rozmawiałem z leśniczym a jeszcze wcześniej znałem cenę 1m3 np. wieźby dachowej z tartaku to powiem Wam, że cena drewna z lasu za 1m3 wychodzi ok. 2 razy taniej. Dodam jeszcze, że może nawet i więcej niż 2 razy. To daje do myślenia.

Do stefanis Od kogo taka wiadomość, że nie wolno mieć puszek do instalacji el. w domu z bali? a jak jest możliwe, żeby zrobić instalacje bez puszek? Ja nie widzę instalacji bez plastikowych puszek przykręcanych na wkręty do bali. A może ktoś ma instalację el. bez puszek? niech coś wtedy skrobnie.

Pozdrawiam

raczej, sądzę, że mozna dawac puszki pod warunkiem extra wykonania instalacji i dobrych materiałów (solidny elektryk) oraz sprawdzania stanu połączeń w puszkach co np 2 lata..... ja planuje posłożyć kable w niepalnych peszlach - zabezpieczają przed rozprzestrzenieniem ognia. Powinno wystarczyć.... Górale mją inne rozwiązanie: uszki i instalacja idzie na wierzchu. I od razu wszystko widać...

Witam

A przepraszam, zaciagniesz sobie to tez sam do domu i sam przetrzesz poheblujesz etc???

A odpadzik sobie policzyłeś??

Jak mówią starzy górale Najlepiej ścinaj drzewo w Adwent. A czemu? Podstawowa sprawa to nie zawiera tyle wilgoci jak na wiosne gdy trwa przyrost. A woda w drewnie to trudniejsze suszenie z uwagi na pękanie i krzywienie. Są jeszcze inne wady ścinki letniej(łatwiejsza możliwość wejscia grzyba, sinizna) ale dużo by mówić. A drewno można czasem i samemu zciąc na własny dom.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/311627fef24486ee.html

Sinizna wejdzie i w zimowe cięcie, wystarczy, ze nie zapewnisz odpowiedniego przepływu powietrza. A i grzybki zahodujesz.

Drewno z tzw, zrębu jest lepsze - po pierwsze cięcie jest zimą - ja akurat ciąłbym w na przełomie stycznia/lutego, ale u górali krótsza wegetacja niz u nas;po drugie zrąb idzie całościowo, czyli bez wybierania, natomaist latem tnie sie tylko gorsze sztuki.