Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

bed,

może się wynmienimy namiarami.

Płyta fundamentowa z ogrzewaniem powietrznym jest opisanan na stronie firowej http://www.legalett.com.pl ale opis tam jest bardzo marny. POlecam inną stronę http://www.ied.pl/z_czego1.htm gdzie jest to o wiele barzdiej dokładnie opisane.

Napisz co znalzłaś na Priva, OK ?

Maciek

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oj droga.Też mi się takie pokrycie dachu marzy.Ale o ile się orientuję wymagana jest większa odległość od sąsiadów ze względu na p.poż.W moim przypadku odpada.A ceny można sobie porównać na stronie domów drewnianych firmy http://www.misoni.com.pl są tam różne warianty pokrycia dachu.

Ewa

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: EDZIA dnia 2002-06-11 10:42 ]

Dom faktycznie piękny, ale to chyba coś strasznie wielkiego. Ja potrzebuję jakieś 180-200 m2. A kto buduje takie cuda?

Rozmawiałam z człowiekiem, który buduje domy z czegoś tam, ale ważne jest to, że używa czasem tych dziwnych fundamentów grzejących. Bardzo poleca z jednym zastrzeżeniem, kiedy na zewnątrz szybko wzrośnie temperatura trzeba otwierać okna, bo one wolno stygną. To jednak może być zaletą. Oczywiście nie zapytałam go jakij firmy były te fundamenty... o ja głupia.

Z fundamentów grzejącyh ciepłym powietrzem to raczej nie ma wielkiego wyboru...

Ogólnie duża bezwładność jest wadą i zaletą (zależy od sytuacji) tego ogrzewania.

Ale. W przypadku o jakim mówisz (który wydaje mi się niezbyt częssty w Polsce) można zawsze włączyć chłodzenie podłogi - to jest właśnie to co mi się niej podoba, można w lecie mieć ją chłodną i trochę to schładza całe mieszkanie.

Oczywiście już Ci wysłałam.A swoją drogą to nieprawdopodobny zbieg okoliczności,bo wczoraj wieczorem przełałam sobie Twoją kwietniową wiadomość do pracy.I proszę jak się przydało :smile:

Ja nie mam Twojego e-maila.Przesłałam to do Maćka.Chyba ,że prześlesz mi na priv to będzie szybciej.No a co do gontu to też nie odrzucam tej wersji.

Ewa, nie ma zbiegów okoliczności !

Ja w to wierzę.

Jest za tym jakaś inna tajna moc...

Wiadmomości już przesłane - przepraszam za małe zamieszanie.

My myślimy o dachówce bitumicznej w kolorze gontu...

Gont chyba jednak też za zdrogi (chociaż dokładnych porównań jeszcze nie robiliśmy)

Z tym ogrzewaniem poddasza to jest mały problem. Trochę zależy jaki będzie element grzewczy w fundamencie :

A. Jeśli grzałka elektryczna to może też prądem na górze (wtedy muszą być 2 taryfy i przy sensownym grzaniu można chyba wytrzymać. Można wtedy zastosować elektryczne maty grzewcze i pokoje wyglądają ładnie wtedy

B. Jeśli wkład wodny z jakimś piecem albo pompą cieplną to wtedy jakieś kaloryfelki na poddaszu

Jak będziemy mieli kominek to można się pokusić o rozprowadznie jego ciepła na górę - my lubimy spać w chłodnym wieć to będzie chyba tylko wymagane w zimne dni (ciepło z dołu będzie normalnie szło na górę a pozatym my lubimy spać w zimnym)

Albo zupełnie niezależne ogrzewanie na górze w stylu wolnostijącego piecyka (znowu wydaje mi się, że potrzeba używania będzie ograniczone do kilkunastu dni w roku - a sam pamiętam jak się świetnie spało u babci z piecem kaflowym)

Ewa, a jakie Ty planujesz pogrzewanie ?

No to macie dobrze. Ja lubię mieć ciepło i wiecznie marznę, a zdrugiej strony lubię świerze powietrze. Trochę ciężko to pogodzić.

Wiem, że ciepło ucieka do góry. Mamy dwupoziomowe mieszkanie zrobione z dwóch pojedynczych ok. 40-metrowych. Zimą wygląda to tak, że odkręcony jest na 3-4 poziom duży kaloryfer na dole, dwa małe kaloryfery szczebelkowe - po jednym w każdej łazience (góra dół), a reszta jest na 1, co w praktyce oznacza, że nie są nawet "ledwociepłe". Z tym, że mieszkanie jest stosunkowo nowe, ma świetne ciepłe ściany i okna - aż za szczelne. Góra nagrzewa się właściwie samoistnie, ale są duże schody, a co za tym idzie duża dziura, którą to powietrze tam ucieka.

Zakładam więc, że w domu z przyzwoitymi ścianami (k=0,2) i oknami na górze można grzać prądem, a przy drugiej taryfie, to może też na dole.