Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Uff... dawno mnie tu nie było i juz prawie cała stronka zapisana :) Fajnie, że jest nas coraz więcej :)

Renarde- budujemy się w Brzezinie pod Wrocławiem, działkę kupiliśmy 5 lat temu więc było jeszcze tanio. Dom montuje sie juz od wczoraj i jest super!!!! :p Naprawdę bardzo szybko to idzie :D

Też słyszałam że puszek się nie robi, ale jeszcze nie mamy elektryka więc nie wiem jak to będzie u nas.

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Widzę, że urodzło się kilka osób myślących tak szalenie jak ja :D, czyli budowaniem swoim drzewem kupionym w lesie. Dzisiaj rozmawiałem z leśniczym a jeszcze wcześniej znałem cenę 1m3 np. wieźby dachowej z tartaku to powiem Wam, że cena drewna z lasu za 1m3 wychodzi ok. 2 razy taniej. Dodam jeszcze, że może nawet i więcej niż 2 razy. To daje do myślenia.

A przepraszam, zaciagniesz sobie to tez sam do domu i sam przetrzesz poheblujesz etc???

A odpadzik sobie policzyłeś??

Nie bądźmy sceptykami 8) . Mam las jakieś 2 km od mojej ziemi można poprosić kogoś ze wsi albo może leśniczy coś załatwi. U mnie jest wszystko w drodze intensywnego myślenia może będzie dobrze. Odpadzika nie liczyłem a cena w tartaku nie była z heblowaniem. Jakiś czas temu natrafiłem na taką stronkę

http://www.logosol.pl/_sawmills/m7/?p=2

bardzo zaciekawiła mnie. Dostałem od nich katalog i jestem mniej sceptyczny jak 2 tygodnie temu.

krysiagdy - nie poruszaj sie tak. Ja uwazam ze im mniej czlowiek wie tym lepiej spi. Poza tym co da ci informacja kiedy bylo scinane drzewo? Jak goral bedzie chcial cie zrobic w trabe (mowiac na przyklad, ze scial drzewo w styczniu, a tak naprawde to sicinal we wrzesniu) to i tak cie zrobi. Mnie martwi co innego - cena materialów - a mam robic jescze gore. jakbym miala budowac w tym roku, to mysle ze domek kosztowalby dwa razy tyle co w zeszlym. :roll:

nie wiem o co chodzi z tymi puszkami wyczytalem to na ktorej stronie tego watku!z tym drewnem to jest tak ze moje akurat wyhebluje tesc !transport nie jest tez bardzo drogi:)drewno sciete w zimie nie ma sokow i dlatego sie je scina w zime!a co do tego ze moze zsiniec tez prawda musi byc ze tak powiem owiewac je powietrze! nasze drewno jest ulozone na przekladkach zaden bal nie styka sie z innym!

Hmm.. przeczytałam wczoraj artykuł w ostatnim Muratorze o drewnianym domu i okazuje się,że gość ma wszystko puszczone kanałami wywierconymi w balach, zero przewodów na zewnątrz. Nie wyobrażam sobie tego typu instalacji bez puszek, no chyba że każdy bal ma po kilka kanałów na przewody..a to raczej bez sensu..

Jest zbujecka! Drewno od nowego roku podrożało 10%. Widać, że firmy budujące drewnem chcą na robocie wywindować cenę, żeby wykorzystać szybki wzrost budowlany. I to mają dużo zleceń. Zwykłe "prawo rynku" :roll:. Domy murowane drożeją, bo materiały drożeją i to dużo. Drewno nie tak dużo zdrożało to trzeba za robotę więcej płacić. A myślałem, że wreszcie domy z drewna będą tańsze :-? .

Witam

Ciezko wymyslic gdzie wrzucac posty na tym forum :) Za duzo tego :)

W zeszlym roku ubralam sie w stary dom z bali z 38 roku i powoli zaczynam sie rozgladac za kims kto moglby go wyremontowac. Mozecie polecic kogos sensownego ? Gdzie szukac takiej ekipy ? W internecie niestety nie da sie nic sensownego wygrzebac. Najlepiej z podkarpackiego, bo dom jest w miejscowosci Ropa kolo Grybowa.

pozdrawiam

Renata