Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, powiedzcie proszę ile cm. wynosiliście swoje fundamenty od poziomu pod dom z bali????? mamy z tym troche zagadki....nie chemy mieszkać wysoko, ale z drugiej strony żeby nas kiedyś nie zalało???? a wiadomo ze w PL. jak nie pada to wielka susza ale jak już zacznie.....?;;;;; na szczęscie nasze tereny nie są zagrożone powodzią, ale mimo to napewno są jakieś minimalne wymiary fundamentów????? Podzielcie sie zdaniem....

my myślimy o 38cm... i 2 schodki!!!

tylko czy to nie będzie za mało-??jak myślicie?

PORATUJCIE swoimi spostrzeżeniami...! dzieki serdecznie

Witam wszystkich serdecznie:)

Jak w podpisie widać też mam zamiar zaBALować z żoną:)

Trochę obawiamy się o koszty ale chyba rzucimy sie na to. Kto nie ryzykuje ten nie ma, trzeba spełniać marzenia i nie kisić się w cegiełkach tylko kwitnąc w drewnie :).Narazie jesteśmy na etapie wyceny :(

Bardzo liczę na waszą pomoc:)

Siedziałem wczoraj do 2:00 w nocy czytając to forum i jest naprawdę świetne. Dobrze żeby znowu ożyło. Zbliża się znowu sezon budowania więc pewnie tak będzie;)

Mam kilka ogólnych pytań. Jeśli gdzieś wcześniej były odpowiedzi to przepraszam ale jakoś mi umknęły:)( stary i ślepy jestem ;))

1. Domy z bali siadają więc mam obawę co do instalacji (woda, co, kanaliza). Myślicie że zwykły hydraulik wystarczy?? Zapewne bezpiecznie wziąć takiego który ma doświadczenie ale teraz znaleźć fachowca to....

2. Wiadomo chcemy oszczędzić i np wykończenie wnętrza moglibyśmy zrobić sami tzn. ocieplenie wełną + płyty karton gips. Robiłem to ale na ścianach murowanych które nie osiadały. Rozumiem że technicznie mogłoby to sie różnić. Jeśli ktoś wie jak to będę wdzięczny;)

3.Standardowe. Polećcie kogoś;)!!!

Zastanawiamy się nad budowaniem z Misonim ale może znacie kogoś kto to zrobi taniej :) Wiem że ekipy górali ale chcemy się budować pod Olsztynem a tu góroli ani jednego ino same cepry;)

Pozdrawiam wszystkich zaBALowanych i BALujących:)

WItam,

przedewszystkim odwiedz pare domow z bali....min. 2sztuki..wtedy bedziesz duzo wiedział i miał sam przekonanie lub NIE...

polecam spotkanie w Urzut dnia 19.V-(kolo WAWA)....

tam bedziesz mogl zobaczy pare domow, pogadac, podpatrzec....my tez sie tam wybieramy..bo duzo jeszcze do Nauki przed NAMI..

jestesmy na etapie PROJEKTU./..holernie cieżkie zadanie.111

Przekonywać do domu z bali to nas nie trzeba są piękne :) i mają super klimat.

My narazie na etapie mieszkanie/dom. Ale jak się zdecydujemy na dom to tylko z bali. Koszt domu z bali i mieszkania będzie bardzo zbliżony więc pewnie stanie domek:). Tylko boimy sie ile przy tym zachodu. Ale trzeba walczyć o marzenia:)

A co do propozycji to fajna tylko że pracuję :( ale mam nadzieję że poznacie tam kilka firm i pomożecie:)

carbov: domy z bala osiadaja zgadza sie. ale instalacje co i wod kan nie ma nic do tego poniewaz leci przewaznie w podlodze. bierzesz goscia ktory sie na tym zna i tyle. nie potrzeba fachowca od domow z bala :)

nie rozumiem do konca co masz na mysli piszac ocieplenie welna + plyty gk ? z bala to bala a ty chyba masz na mysli szkielet ?

z tego co widze sie dzieje na rynku to wogole ciezko polecic jakakolwiek ekipe poniewaz podpisuja teraz umowy nawet na przyszly rok ! jest masakra poprostu ! ale tak czy inaczej powodzenia :)

marcin_aneta:

pisząc z bala mam na myśłi bal:) tylko że w Polsce są to różne grubości. Firma Misoni np buduje z "bali" o grubości 16cm co wymaga niestety ocieplenia.I dlatego pytam o wełna+płyty:)

Oczywiście chcielibyśmy z takich 30 cm ale niestety te firmy które to robią są strasznie drogie:(

Ale porozglądam się. A budowa i tak ruszy pewnie dopiero w przyszłym roku więc yak bardzo się nie martwie.

Chociaż ostatnio słyszałem że Vat ma się zmienić z 7 na 22% a jeśli tak to trzeba się ruszyć bo będzie ciężko

Wiem że przy płycie gipsowej traci sie klimat domu ale zrobimy tak jeśli będzie trzeba :(. Chciałem tylko wiedzieć czy dam radę zrobić to sam....

Ale już dzisiaj zadecydowaliśmy że napewno zaczniemy budowę:)

Jeszcze nie ma projektu ani wyceny ale jest decyzja.:) WYsłane maile do kilku firm i czekamy a pewnie i tak nikt nie odpisze i trzeba będzie dzwonić:(

Apel do wszystkich którzy jadą na imreze 19.V opiszcie prosze:) napewno wszystkim się przyda :)

pozdrowienia:)

P.S. Już mi się dzisiaj dom z bala w nocy śnił. UZALEŻNIŁEM SIĘ!!! :)

Carbov - zawsze można zastosować Ekofiber albo Termax (ocieplenie na bazie celulozy) + obiecie z drewna. Wtedy nic nie stracimy z atmosfery domu z bala. Sam się zastanawiam czy wybrać bal bez ocieplenia czy bal z ociepleniem. Moj znajomy postawił dom z płazów (18cm), nie zastosował żadnego docieplenia od środka i spokojnie przezimował ( tzn nie stracił majatku na ogrzewanie).

Według mnie szansa na tanie budowanie z grubego bala to materiał i firma z Rosji (albo tylko sam materiał; sosna lub modrzew syberyjski). Np dom 200m2 za 100tys http://www.ewm1.pl/pl/reklama/domsyberyjski/projekty.htm - firma z Tomska

Zresztą sam stan surowy otwarty to tylko 25% całkowitych kosztów budowy.

Witam, powiedzcie proszę ile cm. wynosiliście swoje fundamenty od poziomu pod dom z bali????? mamy z tym troche zagadki....nie chemy mieszkać wysoko, ale z drugiej strony żeby nas kiedyś nie zalało???? a wiadomo ze w PL. jak nie pada to wielka susza ale jak już zacznie.....?;;;;; na szczęscie nasze tereny nie są zagrożone powodzią, ale mimo to napewno są jakieś minimalne wymiary fundamentów????? Podzielcie sie zdaniem....

my myślimy o 38cm... i 2 schodki!!!

tylko czy to nie będzie za mało-??jak myślicie?

PORATUJCIE swoimi spostrzeżeniami...! dzieki serdecznie

Hej :wink:

Co prawda Twoje pytanie doszło także na mojego priva, ale odpiszę tutaj.

Mój domek jest dość wysoko posadzony - jakieś 1-1,2m ponad poziom gruntu, ale to z racji piwnicy, jakiej mi się zachciało :lol: Bardzo obawialiśmy się, że takie wysokie podniesienie zakłóci harmonię, że domek straci na uroku. Na szczęście nie jest tak źle, poza tym, jeszcze będziemy robić podsypkę z humusu, który mam zgromadzony za domkiem :D

Co do zalewania to nie obawiałbym się, jednakże tuż nad gruntem nie budowałbym z racji możliwości "chlapania" błotkiem czy choćby odbitymi od jakiejś kostki (czy czegośtam dookoła domku) kroplami wody. Te Twoje 2 schodki to moim zdaniem tak w-sam-raz :)

Do zobaczenia w Urzucie :wink: :lol: :D

Witam

Jurand79

Jaki masz wymiar domku (długość i szerokość) i jaki koszt wyniosła Tobie piwnica? Jak możesz odpowiedzieć to będę bardzo wdzięczny.

8)

Pozdrawiam

Hej :wink:

Domek mam dość wąski, postawiony szczytem do ulicy (niestety wąziutka działka - 16 mb) Wymiary po fundamentach to 7,5 x 9,5. W sumie ma jakieś 13 mb długości, bo dochodzą balkoniki z przodu i z tyłu. Koszt piwnicy - hmm, musiałbym poszukać i zsumować. Zbieram się do podsumowania kosztów w dzienniku już od dawna, ale jakoś czasu brak... Nie podam ci tego na razie, poza tym ceny tak poszalały, że już na pewno nie będzie to wartość miarodajna...

Pozdrawiam :lol:

HEJ JURAND>..dziekuje za szersze wyjasnienia...- a co do piwnicy- pytanie na ktore komus odpowiadales, to PRAWDA.... holernie ceny szaleja..dzisiaj nikt nie jest nic przewidziec w stanie...tak z grubsza przykład,: domek w stanie surowym otwartym stawiając na jesieni 2006- cena do 100tys. łącznie z robocizna!! metraż około 130m2, z garażem, gazobeton,

obecnie szacuje tak z grubsza na ok. 140tys z robocizna...-( miej na uwadze WIELKIE PROBLEMY z cementem, pustakiem, i ekipa!!!)) cena na dzień dzisiejszy..tzn. że za 2-3 miesiące może być zupełnie inna cena!

DO obaczenia ze wszystkimi na Urzucie...ciesze sie diabelnie na spotkanie z innymi i na te DREWNIANE chałupki!

Witam serdecznie wszyskich balowiczow jako nowy forumowicz!

Od wielu lat mojej zonie i mnie podobaja sie domy z bali. Mamy zamiar taki zbudowac. Oszczedzamy, moglismy jedak zaczac wczesniej ( ceny), madry Polak po szkodzie.Lubie sam robic wiele rzeczy i nie zawsze ufam wykonawca. Chodzi mi po glowie aby kupic dom i poskladac go we wlasnym zakresie. Jezeli wszysko jest przygotowane to nie powinno byc problemow. Mysle ze moze to byc przyjemne i dopilnuje sie wszystkiego. Jezeli ktos mial doswiadzenia w tej materi to bylbym wdzieczny. Mazy mi sie dom z sosny syberyjskiej. Fajnie by bylo przywiezdz wagon drewna i zbudowac dom. Zona mowi ze jestem szalony, mi tez sprowadzenie wydaje sie dosc trudne. Czy mozna sprowadzic i z kad dokladnie. Wiem ze mozna kupic w Gdansku rosyjskie domy ale okragle bale i projekty mi sie nie podobaja.Pisalem zeby mi przyslali inne projekty a dostalem jedno zdjecie. Jeszcze musza popracowac nad marketingiem albo im nie zalezy. Chcemy nie drogo ale dorze, a to trudno pogodzic. Podoba nam sie dom we fiolkach. Jezeli chodzi o technologie to chcialbym zastosowac sciany z grubych bali pelnych lub podwojnych z ociepleniem pomiedzy.

Pozdrawiam