Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czesc Mani!

Z tego co wiem to potrzepne jest jedno i drugie, ( szczelina wentylacyjna i folie. "Folia" paroprzepuszczalna (wiatroizolacja) chroni welne przed zamoknieciem i wiatrem od zewnatrz, np przez nieszczelnosci miedzy balami, a ewentualna wigoc wypuszcza na zewnatrz ( taki gore-tex dla domu). Szczelina went. dodatkowo pomaga. Jezeli welna zamoknie to traci wlacsiwosci izolacyjne. Ciezko ja wysuszyc. Na ciagnie wody, obsunie sie i bedze sobie siedziec tam jak mokra szmata. Grzyby sie zalegna. A Ty potem mozesz pruc sciany.

Folia paroizolacyjna miedzy welna a np. plyta K-G zapobiega przedostawaniu sie pary z pomieszczen do welny, jak i wydostawaniu sie pylu z welny do pomieszczen. Wystarczy dotknac welny by sie przekonac ze gryzie.

Mysle ze miekka welna z rolki jest wygodniejsza. Przycinasz na cala wysokosc sciany, dobrze dolega do krawedzi bo jest elastyczna. Moze jednak sie wygiac i zagnies szczeline. Jednak jezeli wiatroizolacja jest wysokoparoprzepuszczalna to szczelina nie jest podobno konieczna.

Kupuj folie i bedzie dobrze. Izolacja to jedna z najwazniejszych spraw w domu.

Powodzenia

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ta firma z Gdanska http://www.ewm1.pl/pl/reklama/domsyberyjski/projekty.htm to tylko pośrednik, ja na pytanie wysłane emailem też dostałem jedno zdjęcie :-D. Po rozmowie telefonicznej z panem odpowiedzialnym za handel domami z bala okazało się że nie ma problemu z wykonaniem domu zgodnie z dostarczonym projektem (kosztuje to 500euro extra opłaty za adaptację projektu). Gotowy dom przychodzi z instrukcją montażu (koszt transportu kolejowego to około 1000euro).

Generalnie nie ma w Polsce jeszcze nikogo kto by korzystał z tej oferty ( wszystko idzie do naszych zachodnich sąsiadów), największy problem jest z koniecznością zapłaty z góry za całość.

Gdyby było kilku chętnych można by szukać kontaktu z firmami rosyjskimi na własną ręką korzystając z pomocy poloni w Rosji. np. http://dom-polski.tpu.ru/polski/main.htm

Jest firma z olsztyna która buduje z drewna syberyjskiego (sosna, modrzew), koszt stanu surowego otwartego za 1m2 użytkowej w przypadku modrzewia (bal okrągły 26cm) to około 1300zł. Tylko czy modrzew nie jest za ciemny ?

JARL- i inni!! NIE kupujcie najpierw projektu a potem szukacie firmy!!!

znajdzcie najpierw Firme a potem kupujcie projekt...

nie mówię tutaj o oglądaniu i podglądaniu projektów- bo to należy robić żeby wiedzieć co się chce mieć, tylko nie kupujcie projektu zanim nie znaleźlicie wykonawcy i upewnijcie się czy jest w stanie taki konkretny projekt wprowadzić w życie czy ma np. swojego projektanta!!!!!!- tak jest u mnie,

wykonawca robi wstępny szkic wg. swoich i naszych wtycznych a następnie domek jest projektowany przez konkretną projektantkę która zna zakres, możliwości i inne sprawy i sposoby budowy tej firmy.....

Zazdroszczę Wam domów z bali. Taki dom zawsze był moim marzeniem :oops:

Budujemy jednak bliźniaka dla całej rodzinki i z bala byłby za drogi :(

Będzie murowany, ale oszalowany drewnem, jeśli nie od razu, to na pewno w bliskiej przyszłości :)

Jest taka firemka niedaleko Krakowa ktora szluje drewnem. Jak nawiaze kontakt - dam znac

a! projekt wymyśliłam sama a potem mi to ładnie architekt wyrysował, właściwie to w 99% jest taki jak miał być z moich szkiców, nawet wentylację i kanalizację przemyślałam,

ale tak to jest jak się chce w miarę mały i się tysiące projektów naoglądało

no i firma zbudowała jak chciałam

pozdrawiam

Dziękującym dziękuję. Służe pomocą w kwestii budowania :D . Niestety pytania proszę zadawać na priva bo rzadku tu bywam - a tak dostaję info na pocztę. Domek fakt jest ciepły. Wczoraj też patrzyłam na dym z komina sąsiada sama stojąc przy otwartym oknie :D .

Pozdrawiam wszystkich budujących, wykańczających i wykańczanych :wink:

Prawdą jest że dom z bali jest cieplejszy zimą niż tradycyjny murowany, natomiast latem panuje przyjemny chłodek. Mowimy oczywiście o domu z bala bez dociepleń. Tesciowie mają chate postawiona z bala 18cm, uszczelnioną mchem. Fakt, że ten mech to przez 50 lat troche wywiał, ale mimo wszystko jest zima cieplutko i panuje świetny klimat.

Znalazłam na dysku taki cudny dom:

http://www.mloda.ekrakow.pl/!ola/dom_z_bala1.jpg

http://www.mloda.ekrakow.pl/!ola/dom_z_bala2.jpg

Niestety nie znam źródła i ewentualnego autora zdjęć bardzo przepraszam :oops:

Witam!

Ten dom jest na skibówkach w Zakopcu. Dobrze sobie zapamietałem ta budowe. Mszyliśmy ja, przy -20°C, ale odrobina herbaty z sokiem malinowym, cytryną i prądem :lol: rozgrzewała. Fajnie, że można zobaczyć, póżniej natrafić w necie na takie zdjecia.

A wracając do bali. Co wy na to...,http://picasaweb.google.com/astaszel1/Budowa

... czekam na komentarze.

Pozdrawiam.

Witam!

Fajnie ze sie odezwal ktoś z banży. Astaszel napisz cos wiecej o swojej pracy.

To chyba jakis palac drewniany. Piekny, wszystko jak trzeba, ale mieszkac bym tam nie chcil. Za duże.

_jarl_ kidy jedziemy na Syberie?

Pozdrawiam

Rzeczywiscie jest to kolos, bo to ma byc karczma i to jedna z najwiekszych jakie widziałem z bala. Bedzie tez druga część hotelowa nie mniejsza od tej wybudowanej i tez z bala (z połówek).