Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam!

Fajnie ze sie odezwal ktoś z banży. Astaszel napisz cos wiecej o swojej pracy.

To chyba jakis palac drewniany. Piekny, wszystko jak trzeba, ale mieszkac bym tam nie chcil. Za duże.

_jarl_ kidy jedziemy na Syberie?

Pozdrawiam

Rzeczywiscie jest to kolos, bo to ma byc karczma i to jedna z najwiekszych jakie widziałem z bala. Bedzie tez druga część hotelowa nie mniejsza od tej wybudowanej i tez z bala (z połówek).

Na żywo wygląda jeszcze okazalej!

astaszel - budujesz to ?

astaszel - budujesz to ?

Buduje kto inny, ja zajmuje sie tylko i wylacznie mszeniem

Hey astaszel

Piszesz, że zajmujesz się mszeniem? Możesz nam coś opowidzieć o Twojej robocie np. jak taką wełniankę wykonujecie (z czego)? Myślę, że to jest odpad z heblowania. Jak ją skecasz i czym zapychasz - ubijasz w szczelinach. Wiem, że to jest tajemnica przekazywana z pokolenia na pokolenie ale może nam coś pokażesz.

Pozdrawiam

Faktycznie, duzy ten domek na Skibówkach. Trochę dziwnie jest montowany dach. Po pierwsze folia (ze znajomych mi ekip górali) polecaja pełne deskowanie, później papa i na to gont, po drugie na zdjęciu widać najpierw poszło deskowanie od środka, na to wełna i folia. Nie powinno czasem być odwrotnie? - tzn. wełna jak już jest pokrycie? W przypadku opadów wszystko nasiąka. Astaszel, po jakim czasie dobijacie skrontkę? Z tego co sie orientuję to po ok. roku pótora trzeba troche uzupełnic. Ja buduję z bala (kantówka) o szerokości 24cm. Łączenia na podwójny wpust i wypust, w środek dodatkowe uszczelnienie. Myślę, że nie trzeba będzie docieplać :) . Górale się smiali, że schron buduję.

Faktycznie, duzy ten domek na Skibówkach. Trochę dziwnie jest montowany dach. Po pierwsze folia (ze znajomych mi ekip górali) polecaja pełne deskowanie, później papa i na to gont, po drugie na zdjęciu widać najpierw poszło deskowanie od środka, na to wełna i folia. Nie powinno czasem być odwrotnie? - tzn. wełna jak już jest pokrycie? W przypadku opadów wszystko nasiąka. Astaszel, po jakim czasie dobijacie skrontkę? Z tego co sie orientuję to po ok. roku pótora trzeba troche uzupełnic. Ja buduję z bala (kantówka) o szerokości 24cm. Łączenia na podwójny wpust i wypust, w środek dodatkowe uszczelnienie. Myślę, że nie trzeba będzie docieplać :) . Górale się smiali, że schron buduję.

Jaka papa, jakie deskowanie pod gont?!! Tu jest przekrój całej chałpy góralskiej : http:// http://www.studio51.com.pl/przekroj2.html ... i tak to powinno wygladać. A jak chodzi o dobijanie mszenia to najczęściej wykonuje się to po pierwszym sezonie grzewczym, wtedy najwiecej się rozsycha. A to na ile nam sie rozeschnie zależy od czasu jaki były sezonowane bale (płazy). I pamietajcie jeszcze że płazy zsychając sie beda osiadały dlatego wazne jest by ich nie zblokować innymi elematami pionowymi np: słupy, okna (jezeli nie sa montowane w słupach nalezy nad oknem zostawić luz okolo 6 cm 7cm ) ,opasek w okół okien, schody itp;

Pozdrawiam

astaszel - budujesz to ?

Hey astaszel

Piszesz, że zajmujesz się mszeniem? Możesz nam coś opowidzieć o Twojej robocie np. jak taką wełniankę wykonujecie (z czego)? Myślę, że to jest odpad z heblowania. Jak ją skecasz i czym zapychasz - ubijasz w szczelinach. Wiem, że to jest tajemnica przekazywana z pokolenia na pokolenie ale może nam coś pokażesz.

Pozdrawiam

Nie jest to odpad od heblowanie, ale spcjalnie strugane wióry ze świerka ( po nasemu ze smreka). Tu jest troche opisane jak sie to robi http://www.studio51.com.pl/archpod1.htm a najlepiej to zobaczy na zywo wtedy wszystko jasne.

astaszel - budujesz to ?

Hey astaszel

Pozdrawiam

Nie jest to odpad od heblowanie, ale spcjalnie strugane wióry ze świerka ( po nasemu ze smreka). Tu jest trochę opisane jak sie to robi http://www.studio51.com.pl/archpod1.htm a najlepiej to zobaczy na zywo wtedy wszystko jasne.

AAAAcha! dzięki za wskazówkę. Ten tekst, który mi dałeś już przerobiłem. Myślałem, że takie wióry struga się heblem. 8) Te wióry są długie i cienkie? dobrze myślę? Lepiej z suchego smerka :-? Zdradź trochę tajemnicy dla "cepra"

Hey :(

Witam....

czy ktoś jest aktualnie na etapie /ew.; skończył budowanie z bali min. 25cm- okrągłe lub kwadratowe???

napiszcie prosze Wasze spostrzeżenia, uwagi, porady.....będe wdzięczna!!!!

dzieki....

czekamy na dalsze kolejne dni stawiania domku - chodzi o zdjęcia powyżej!

Trzymam kciuki!!!!!

Witam! Powiedz nam Julko w jakiej technologii masz ten domek skoro tak w nim cieplo?

Pozdrawiam

przepraszam że dopiero dziś odpowiadam

dom jest z bala drewnianego o grubości tylko 8 cm, ale od środka mamy folię a na to wełnę 15 cm i na to gk

te ściany, które mają być dekoracyjne - tzn drewniane to sa ściany wewętrzne w salonie i taka ściana pomiędzy schodami a mikro pokoikiem - gabinetem męża

a drewna w tę zimę spaliliśmy za niecałe 900zł (właściwie to od połowy grudnia 2005 - wtedy był zamontowany kominek do marca 2007)

pozdrawiam

pewnie ze bede wklejac fotki, jutro jade na budowe to wkleje wiecej.

juz podobno sciany sa wszystkie parteru az do stropu. W przyszlym tygodniu podobno wiecha ma byc.. wiec tempo zawrotne. Jutro jade sprawdzic jak tam z jakoscią. Ostatnio jedna scianka odeszla im od pionu wiec mialam pare uwag 8)

Fajny domek :D

Jeśli masz zamier wklejać dużo zdjęć ze swojej budowy to raczej należy założyć "dziennik" :wink: