Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Madd!!!

Nie wiem dlaczego ale właśnie pierwszy raz widzę zdjęcia z Twojego domku :o

Pewnie to moje lenistwo

Jest piękny - kiedyś miałam zajechać do Ciebie ale jakoś się nie udało :oops:

Nie wiedziałam że jest kryty strzechą choć nawet w emblemacie to widać.

Jest śliczny no i ta strzecha - mało kto kryje dziś strzechą chyba ze względu na koszty - u mnie tyż będzie dachówka.

Madd a gdzie Twój dziennik budowy???? Był kiedyś????

Pozdrowionka

Rencia - dobra, przyznam nieskromnie, ze moj dziennik budowy mozna czytac co wtorek w Gazecie Krakowskiej w dodatku Nieruchomosci. Ale to juz bedzie z 15 odcinek (takie raczej jaja).

A co do wklejania zdjec w tym watku - nie rozumiem dlaczego nie mozna???? Mysle ze raczej trzeba. Niech sobie ludziska poogladaja

A u mnie sie juz zazielenilo taadaaaa

http://images21.fotosik.pl/314/5172eec81b09d42emed.jpg

Madd, przekręciłam ;)

http://www.mloda.ekrakow.pl/!ola/domek_madd.jpg

Gdy masz otwarte zdjęcie na komputerze, przyciśnij Ctrl+j i wtedy zobaczysz jak przekręcać zdjęcia :)

Pamiętasz o wykonawcy drewnianych elewacji?

Dzeki Sloneczko!

Juz widze :o :roll: :p , strona jest szeroka i 2 mi sie schowalo. Dobre zdjecia z budowy, ale chcalbym zobaczyc jak wyglada gotowy. Chyba, ze zwowu zle widze.

Czesto jak ludzie sie juz wybuduja to zapominaja o forum, a nam przeciez potrzeba tez informacji o uzytkowaniu takich domow.

Pozdrawiam

Aha - ciekawostka:

byłem w domu z bala w Bojanie (półbal z okrąglaka ok. fi 50, a właściwie ćwierćbal) i Pani która tam mieszka stwierdziła że w sumie chcieli ocieplać od wewnątrz, ale po zimie stwierdzili że na razie nie ma sensu. Jest cieplutko (grubość rzeczywista ściany ok. 20 cm).

Ogrzewanie DGP + konwektory elektryczne.

Prawdą jest że dom z bali jest cieplejszy zimą niż tradycyjny murowany, natomiast latem panuje przyjemny chłodek. Mowimy oczywiście o domu z bala bez dociepleń. Tesciowie mają chate postawiona z bala 18cm, uszczelnioną mchem. Fakt, że ten mech to przez 50 lat troche wywiał, ale mimo wszystko jest zima cieplutko i panuje świetny klimat.

Czesc

Domy z drewna sa bardzo cieple zima i chłodne latem, a te góralske jeszcze bardziej. Cały wic polega na tym, ze poza elewacje budynku wystają rysie na nich jest deskowanie (zapomniałem jak to Górale nazywają). Co to daje? Daje to, że latem kiedy słońce jest wysoko, promienie słoneczne nie wpadają do domu, do wewnątrz panuje tam cień i jest chłodno. Natomiast zimą kiedy słońce jest nisko nad choryzontem, świeci do wnętrza i jednocześnie nagrzewa wnętrze. Takie proste rozwiązanie a ile kożyści z niego :)

Czesc

Domy z drewna sa bardzo cieple zima i chłodne latem, a te góralske jeszcze bardziej. Cały wic polega na tym, ze poza elewacje budynku wystają rysie na nich jest deskowanie (zapomniałem jak to Górale nazywają). Co to daje? Daje to, że latem kiedy słońce jest wysoko, promienie słoneczne nie wpadają do domu, do wewnątrz panuje tam cień i jest chłodno. Natomiast zimą kiedy słońce jest nisko nad choryzontem, świeci do wnętrza i jednocześnie nagrzewa wnętrze. Takie proste rozwiązanie a ile kożyści z niego :)

Sanki, gdyby tak było tylko dzięki rysiom i deskowaniu to tak samo powinno być dla każdego domu z wystającym poza obrys budynku dachem z podbitką czy nabitką. :lol: Po prostu ściana z pełnego bala (drewna) ma zupełnie inne właściwości izolacyjne. Nie chcę się wdawać w szczegóły, bo nie jestem w tej dziedzinie specjalistą... :D

Poza tym to widzę, że pilnie śledzisz stronki z balami - niedawno ktoś na forum podawał link do którejś z firm budujących z bala i właśnie z tamtąd ten fragment, zgadłem? :wink:

Pozdrawiam.

Czesc

Sanki, gdyby tak było tylko dzięki rysiom i deskowaniu to tak samo powinno być dla każdego domu z wystającym poza obrys budynku dachem z podbitką czy nabitką. :lol: Po prostu ściana z pełnego bala (drewna) ma zupełnie inne właściwości izolacyjne. Nie chcę się wdawać w szczegóły, bo nie jestem w tej dziedzinie specjalistą... :D

Poza tym to widzę, że pilnie śledzisz stronki z balami - niedawno ktoś na forum podawał link do którejś z firm budujących z bala i właśnie z tamtąd ten fragment, zgadłem? :wink:

Pozdrawiam.

Tak właśnie. Te wystające okapy mają głównie chronić drewniane ściany przed deszczem a efekt o którym pisze SANKI to raczej "efekt uboczny". Chociaż oczywiście może być bardzo pożądany i to nie tylko w domach drewnianych. Tak samo jak dobre ustawienie domu względem stron świata.

Pozdrawiam