Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

MANI - czekam na opis do zdjęcia! :roll:

Też chciałbym coś się więcej dowiedzieć 8)

Mogę powiedzieć, że dom jest z płazów, ze ścięym oflisem, na węgłach prostych otwartych. A tutaj niech mnie ktoś poprawi;)jak się mylę: Wzdłuż płazów co jakiś odstęp (jaki?) powinny być kotwy - dębowe kołki - szczególnie jeżeli nie ma ścianek działowych po drodze. Kotwy te powinny być jeszcze wpuszczone w węgłach prostych ale nie wiem, czy to nie osłabi konstrukcji, wszak wiem, że na tych węgłowych połączeniach opiera się konstrukcja domu. Mędzy płazami powinna być szczelina 1-2cm na mszenie domu. Płazy powinny mieć wtedy wzdłużny frez na łatwiejsze zakotwienie mszenia. Na focie tego nie widzę. Widoczne deski oparte na wydłużonych węgłach służą prawdopodobnie jako sprytne "rusztowanie".

Na taką technologię nastawiam się w "budowaniu" mego wymarzonego ;). jeszcze daleka droga

pozdrawiam

Mogę powiedzieć, że dom jest z płazów, ze ścięym oflisem, na węgłach prostych otwartych. A tutaj niech mnie ktoś poprawi;)jak się mylę: Wzdłuż płazów co jakiś odstęp (jaki?) powinny być kotwy - dębowe kołki - szczególnie jeżeli nie ma ścianek działowych po drodze. Kotwy te powinny być jeszcze wpuszczone w węgłach prostych ale nie wiem, czy to nie osłabi konstrukcji, wszak wiem, że na tych węgłowych połączeniach opiera się konstrukcja domu. Mędzy płazami powinna być szczelina 1-2cm na mszenie domu. Płazy powinny mieć wtedy wzdłużny frez na łatwiejsze zakotwienie mszenia. Na focie tego nie widzę. Widoczne deski oparte na wydłużonych węgłach służą prawdopodobnie jako sprytne "rusztowanie".

Na taką technologię nastawiam się w "budowaniu" mego wymarzonego ;). jeszcze daleka droga

pozdrawiam

Jak dla mnie to wygląda to na bal szykowany pod ocieplenie od środka - trochę za cienki żeby był bez dodatku. Mszenie w takim przypadku jest zbędne (będzie zapewne folia wiatroizolacyjna od środka). Ale poczekajmy na info od właścicieli :wink:

Pozdrawiam

pozdrawiam

Jak dla mnie to wygląda to na bal szykowany pod ocieplenie od środka - trochę za cienki żeby był bez dodatku. Mszenie w takim przypadku jest zbędne (będzie zapewne folia wiatroizolacyjna od środka). Ale poczekajmy na info od właścicieli :wink:

Pozdrawiam

Zgadzam się, płaz 34/18 cm już powinien mieć 5 cm wełny+błazeria. Ten płaz ma na moje oko ma 30/16 i tutaj już chyba wełna jest potrzebna 10cm + błazaeria np "płazy"

A dzięki Madd - a jak uszczelniali połączenia bali?

Ja mam podobną średnicę, ale dół też wyżłobiony, ale góra jeden rowek szerokości ok. 0,5cm.

Przed rozbiórką była wełna, ale nie zgodzę się na powtórzenie tego (wełna ciągnie wilgoć) i kombinuję z uszczelkami gumowymi.

Domosław! A gdzie ty byles jak cie nie bylo???? A to ze Pilch dal ci termin na wrzesien to moja wina. Pije sie w piersi, ale dawalam numer do tego ciesli wszystkim, ktorzy chcieli. Taka jestem.

Tu i tam :lol: :D

100m2 piwnic postawiłem

(no może pomagałem stawiac,bo pomocnicy murarzy do Irlandii wyjechali) i czekam na cieśli.

A i nie na wrzesień tylko na WIOSNĘ :cry: :-? :cry:

Chyba musisz się zgłosic po prowizje do pana Zbyszka :D 99,9%jego klijentów to ludzie poleceni przez ciebie :p :) :p.No może przesadziłem.

Pan Zbigniew buduje teraz w Konarach koło Świątnik,z bala "Słowiańskiego" (kwadratowego)byłem się "ugadac" tydzień temu,superos dom i bardzo sympatyczni właściciele

Jak wszystko pujdzie dobrze to tak powinien wyglądac mój dom

http://img263.imageshack.us/img263/3961/01r3zf8.jpg