Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kawal chatki :D A czym bedziesz krył? Ile teraz Pilch krzyczy za metr?

EEe tylko 98 pow.urz. 9,80 X7m+3,30 tarasu. Piwnica(pracownia) będzie duża to fakt.Cena jest w trakcie negocjacji,chłop cały czas w rozjazdach nie ma czasu siąśc i policzyc

Co do krycia to pewnie pujdę na minimalizm i pokryję saydingiem(tak się pisze??)

Oj przeliczyłem się z wydatkami,tylko piwnice pochłoneły 45tyś :-?

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O rzesz ty ! (lub " O żesz ty !" )

Cacko będzie ! :p

:lol: Proponuję zerknąć na kilka ostatnich stron tego wątku i zwrócić uwagę na posty madd. To cacko nie tyle już stoi co jest zamieszkane... :D:D:D

:oops: Czytam ten wątek na bieżąco od 4 lat . Chyba siada mi zdolność kojarzenia faktów. :cry: Znaczy się ,że czas pomyśleć o urlopie. :roll:

Kawal chatki :D A czym bedziesz krył? Ile teraz Pilch krzyczy za metr?

EEe tylko 98 pow.urz. 9,80 X7m+3,30 tarasu.

Oj przeliczyłem się z wydatkami,tylko piwnice pochłoneły 45tyś :-?

Hey domosław

45tys za piwnicę 9,8x7m?? :o. i jeszcze pewnie stan surowy z oknami? :-? Jak wspomniałeś masz 100m2 piwnicy, to wychodzi poza obrys budynku.

Jeżeli to prawda to przewiduję recesję w budownictwie. Ci którzy już zaczeli to skończą budować z ciężkim sercem i stanem przed zawałowym - nie mają wyjścia . Następni "spóźnialscy" będą obserwować rynek budowlany, tylko jak długo? stadiony mają budować a już teraz nie ma rąk do pracy i jest paradoksalnie bezrobocie. Coś tu nie gra. Wzrost wzrostem ale bez przesady. :evil:

Teraz można sobie powspominać jak jeszcze 3 lata temu była taka recesja na budowach, że każdy murarz "całował Ciebie po rękach", kiedy dostał robotę na dwa tygodnie. Jak był słaby następny czekał w kolejce. Łezka się w oku kręci - :cry: ehh.

Pozdrawiam

no właśnie, a teraz sami kierownicy, inżynierowie, tylko nie ma kto tak naprawdę pracować, u nas budowa trwa i trwa, a podobno domy drewniane buduje się szybko ???? :o

Dawno tu nie zaglądałam i widze, że masa nowych balowiczów.

Madd, strasznie żałuję, że nie mieliśmy tego cieśli który budował u Ciebie, może juz moglibyśmy się wprowadzać a tak to szkoda mówić... :cry:

Mam pytanie do tych, ktorzy juz zamawiali bale lub maja budowe za soba. Czy normalne jest, ze w zamowieniu jest bal o srednicy np. 20cm, a de facto dostarczone bale maja mniejsza srednice na skutek wyschniecia? Czyli np. mysle caly czas, ze bal bedzie mial 20cm, a dostaje bal 19cm, bo reszta doslownie wyparowala.

Witam po raz pierwszy wszystkich balowiczów :D

buduję dom z bali 16 i mam problem z wykonaną izolacją. Czy ktoś mógłby mi pomóc i doradzić jak wyeliminować skraplanie się wody na foli paroizolacyjnej?

Ocielpenie wykonanano następująco:

bal 16 + Foliaa wiatroizolacyjna + wełna 10cm + folia paroizolacyja

i na to ma przyjść płyta GK

Nie mam jeszcze wylewek i wietrzę dom ale podczas upałów ciągle woda się skrapla.

Witam po raz pierwszy wszystkich balowiczów :D

buduję dom z bali 16 i mam problem z wykonaną izolacją. Czy ktoś mógłby mi pomóc i doradzić jak wyeliminować skraplanie się wody na foli paroizolacyjnej?

Ocielpenie wykonanano następująco:

bal 16 + Foliaa wiatroizolacyjna + wełna 10cm + folia paroizolacyja

i na to ma przyjść płyta GK

Nie mam jeszcze wylewek i wietrzę dom ale podczas upałów ciągle woda się skrapla.

Nie jestem fachowcem, ale na logike, to folia paroizolacyjna ma zatrzymac wilgoc przed wprowadzeniem jej do welny. Takze jesli skrapla sie na zewnatrz od welny, to chyba nie jest tak zle. Jesli masz domek juz w stanie zamknietym, to wtedy winilbym wentylacje, ktora to nie usuwa wilgoci z pomieszczen. Sprawdz, czy wentylacja rzeczywiscie dziala. Poza tym plyta g-k chyba tez musi byc wentylowana. Gdzies widzialem rysunek, gdzie pokazany byl sposob ukladania boazerii, tak by byla wentylacja - chodzilo o odpowiednie rozstawienie lat, do ktorych byla mocowana boazeria. Z plyta g-k moze byc podobnie.

asia: zawilgocona paroizolacja to chyba logicznie myslac nic nadzwyczajnego. gdzies ta para wodna z budynku musi uciekac. paroizolacja ma zabezpieczyc welne aby nie wnikla w nia wilgoc bo wowczas stracila by swoje wlasciwosci i zaczela moze nawet gnic. jesli ma przyjsc plyta gk na to a nie boazeria to proponuje ci zostawic jeszcze pustke powietrzna miedzy paroizolacja a plyta gk i po problemie. juz chyba za pozno ale sa jeszcze paroizolacje ktore troszke oddaja tej wilgoci... sprawdz i poczytaj o tym

http://www.corotop.pl/?p=productsMore&iProduct=23

Dzień dobry,

Jestem tu nowy i będę zadawał zapewne żenująco głupie pytania. Z góry przepraszam.

Otóż: kupiłem 50-letni dom z bali /niby z dobrym stanie/ 8x6m i zamierzam go przeniesć. Ma to być dom letniskowy. Czy znacie jakąś stronę w necie lub forum na ten dokładnie temat tj. przenoszenia starych domów?, bo czuje głeboki niedobór wiedzy w tym względzie.

Dzięki za jakiekolwiek wskazówki.

Przemek.

Dziękuję za linka i rady :-)

Niestety para skrapla mi się nie na zewnątrz czyli na foli paroizolacyjnej, na której później ma przyjśc GK ale wewnątrz ,czyli również na foli ale od strony termoizolacji czyli od strony wełny mineralnej co powoduje zawilgocenie wełny etc. I tu jest chyba poważniejszy problem :cry: . Narazie poodchaczałam folię żeby zapobiec zawilgoceniu wełny ale w końcu będe musiała ją przyczepić ponownie i "zabić" GK.

Potencjalni znawcy twierdza, że to wynik braku izolacji na chodziaku ( jeszcze nie ma wylewek) i w wyniku tego zbyt wielkiej róznicy temperatur( w domu jest chłodno , na zwenątrz "upał") i , że jak się zrobi wylewkę i bedzie izolacja podłogi to nie powinno byc takich różnic w temperaturze i nie powinno się skraplac.

Tylko coś nie bardzo wierzę tej interpretacji i martwię się. Nie wiem może niepotrzebnie daliśmy folię wiatroizolacyjną?

Może ktoś na forum spotkał się z takim problemem albo ma jakiś pomysł?

Witam .

Jestem w trakcie zastanawiania się nad budową domu i teraz nie wiem czy wybrać dom z bali - który to nam bardzo sie podoba - czy tez metodą murowana .

Czy ktoś też z forumowiczów którzy są teraz przed budową kalkulował koszta , jak teraz wychodzi budowa z bala a jak murowana .

Wiadomo , ceny drzewa poszły w górę tak samo jak i cegły i reszty materiałów budowlanych .

Która metoda jest lepsza to dowiedziałem się z tego tematu na forum , ale która metoda jest teraz tańsza ? - domek ok. 120m 2 .

Proszę o odpowiedź tych co są teraz na etapie wyboru , albo budowie domu .

Poszukuje również ludzi którzy już mieszkają w okolicy Bełchatowa , Łodzi , Piotrkowa , Radomska i zamieszkują już dom z bali - chciałbym się spotkać ,zobaczyć , porozmawiać nad tematem eksploatacji takiego domu .

Pozdrawiam

mr_doctor

Dziękuję za linka i rady :-)

Niestety para skrapla mi się nie na zewnątrz czyli na foli paroizolacyjnej, na której później ma przyjśc GK ale wewnątrz ,czyli również na foli ale od strony termoizolacji czyli od strony wełny mineralnej co powoduje zawilgocenie wełny etc. I tu jest chyba poważniejszy problem :cry: . Narazie poodchaczałam folię żeby zapobiec zawilgoceniu wełny ale w końcu będe musiała ją przyczepić ponownie i "zabić" GK.

Potencjalni znawcy twierdza, że to wynik braku izolacji na chodziaku ( jeszcze nie ma wylewek) i w wyniku tego zbyt wielkiej róznicy temperatur( w domu jest chłodno , na zwenątrz "upał") i , że jak się zrobi wylewkę i bedzie izolacja podłogi to nie powinno byc takich różnic w temperaturze i nie powinno się skraplac.

Tylko coś nie bardzo wierzę tej interpretacji i martwię się. Nie wiem może niepotrzebnie daliśmy folię wiatroizolacyjną?

Może ktoś na forum spotkał się z takim problemem albo ma jakiś pomysł?

Z tego, co wiem, to wazne jest, by folie ukladac zachowujac kierunek 'przeplywu' wilgoci. Powinno to byc wyraznie napisane na folii. Moze masz folie zalozona odwrotnie, czyli przepuszcza/zatrzymuje nie w tym kierunku, co trzeba? Co do teorii z chudziakiem, to nie bylbym tego pewny. Bo co, jesli bedziesz miala zwiekszona ilosc wilgoci w domu (gotowanie, wieksza ilosc gosci)? Ta wilgoc tez nie moze byc wchlaniana przez welne.

WITAJCIE

do: mr_doctor

my mieliśmy juz wybrany projekt, dopracowany co do szczegółow jeśli chodzi o rozmieszczenie,okna, ew. poprawki, i inne zmiany- projekt miała robić nam koleżanka- przesiedzieliśmy nad nim ponad 6tygodni wszystko rozwiażając i zapisując...

i jak chciałam zamówic pustaki okazało sie że własnie 1dzień wcześniej przestali przyjmować zamówienia na bieżaco..

kilka dni konsternacji i padło hasło "a może z bali"???

kolejnych kilka dni i decyzja podjęta...- teraz już jest może lepsza dostępność mat. budowlanych ale przy ponownym wyborze wybralibyśmy BALE!!!

właśnie kończymy projektowanie indywidulane.....

i narazie niesamowicie cieszymy się na ten drewniany domek chociaż ma też i sporo ograniczeń w porównaniu do tradycyjnej budowli z betonu....ale jak pomyśle o tych tonach BETONU,cementu,stali,,,,to zdecydowanie stawiamy na ekologię i drewno..

wyliczeń matematyczno-finansowych nie robiliśmy, kierowaliśmy się raczej czy będziemy się dobrze czuć w domu z drewna..stwierdziliśmy po oglądaniach, czytaniu forum ze TAK..i TAK zostało..

Witam wszystkich "balowiczów"!

Właśnie dołączyłam do Waszego grona!

Madd, super ten Twój dom!

Ja nie bardzo znam się na budowaniu więc będę pytała o wiele rzeczy, o których na pewno już pisaliście a ja nie czytałam od początku, więc proszę o wyrozumiałość!

Na początek mam kilka pytań: z jakiego drzewa budujecie i czy macie jakieś firmy godne polecenia?