Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gasol a kiedy ogladales ten domek??? Mnie kolor wlasnie sie podobal tylko czy faktycznie drewno zaczyna czerniec....jak to poznac i gdzie patrzec?

Dom widzialem w ubieglym tygodniu - przejezdzalem, zobaczylem tablice z ogloszeniem i wstapilem obejrzec. Bylo to po 19:00, wiec juz nie bardzo moze widno, ale z tego co zapamietalem, to przy koncach bali widzialem zaczernione obszary, a tak wyglada drewno, ktore dlugo jest wystawione na slonce. Oczywiscie mozna sie tego na pewno pozbyc, bo to sprawa wyczyszczenia i zeszlifowania powierzchni. Dla porownania mam w pamieci inny domek, ktory juz pare miesiecy stal i nie bylo na nim sladu po wystawieniu na slonce - tak ladnie byl pomalowany.

Co do wielkosci dzialki to oczywiscie kwestia gustu. Jesli ma byc trawnik, to jasne, ze nie nalezy przesadzac z jego powierzchnia. Ale maly trawnik mozna miec tez na wiekszej dzialce, za to na mniejszej poza trawnikiem niewiele juz miejsca na cos innego.

sloneczko - okno jest takie a nie inne poniewaz oprocz walorow miejsca do zycia... zalezy mi na wyglacie ladnym.. prostokatne okna sa takie nowoczesne, a ten domek stoi na wzgorzu na wsi i wlasnie takie okna pasują tam ;-)

saab- co to podmorowki, fundament jest dokladnie wpasowany w dzialke, z tylu ( na zdjeciu nie widac) jest piwnica duza pod cala jedna czescia domu, jest spadek do salonu ( ktory widac na zdjeciu) fundament jest bardzo wysoki. pozniej jak sie zakoncza prace , cala ziemie z tej strony zabierzemy na okolo 0,5 metra tak zeby woda nie ciekla,. calosc oblozona bedzie naturalnym kamieniem. A ziemia bedzie odlozona na bok lewy ( patrzac na zdjecie) i usypany bedzie naturalny taras ziemny. Na gorze jeszcze nie wymyslilam podloza ( kamienie, drewno... ale napewno nie kafle bo nie pasuja)

:p

Agagaj

Ja jeszcze nie mam umowy z wykonawcą gdyż właśnie ze względu na przeprowadzkę do Gdyni moje plany musiałem lekko odłożyć w czasie.

Niemniej nie ukrywam że ścierają się 2 szkoły

Bal mokry -okrągły- Trochanowskiego

Bal suchy o przekroju prostokątnym - szkoła góralska :)

Coś takiego jak mam w galerii chyba mnie bardziej wciąga :)

http://www.picasaweb.google.com/arekiwona

galeria z domem :)

Witam.Jestem tutaj nowy choć od dłuższego czasu obserwuje to forum i bardzo sie ciesze ,ze jest tylu entuzjastów bala.Musze sie przyznać ze nigdy nie dopuszczałem mysli ze kiedykolwiek bede sie budował,wychowałęm sie w dużej płycie i nic poza niej nie widziałem.Ale jeszcze na dodatek od dłuższego czasu choruje na dom własnie z bala.Nie mam wygórowanych planów,chciałbym coś skromnego (ograniczenia finansowe)ale znowu coś solidnego.Myslę nad domkiem 100-110metrów z poddaszem użytkowym.Chciałbym zasięgnąć porady bo wiem ze dysponujecie dużą wiedzą i doswiadczeniem z racji ze macie albo juz jestescie powaznie zaawansowani w planach na taki domek.Którą firmę byscie polecili,solidną i w miarę tanią?ile kosztuje orientacyjnie zrobienie fundamentów pod taki domek,ile zrobienie kanalizy,podłaczenie prądu,ogrzewanie(jakiego typu), no i ile kosztowałby taki domek w stanie zamkniętym surowym,czy po postawieniu domku nalezy troszkę odczekać z robieniem scianek działowych z płyt az usiądzie.dzieki za pomoc.

po dlugich naradach i rozmowach z wlascicielem nie kupujemy tego domku ale......ten sam czlowiek postawi nam inny. Mamy juz na oku kilka dzialek i mysle, ze decyzja zapadnie jeszcze w tym miesiacu....

Oczywiscie dom bedzie z bala 30cm. Wstepny projekt juz jest:) Bede informowal jak tocza sie sprawy.

Saabb

fajnie że budujecie swój domek! trzymam kciuki!

mam pytanie czy mógłby mi ktoś wyjasnić: z jakiej grubości bali trzeba budować? bo czytam forum i jedni piszą że trzeba ocieplać inny że nie? czy to zależy od grubości bala? która metoda Waszym zdaniem jest lepsza?

pozdrawiam

Dzieki za trzymanie kciuk/kciukow :)

Z tego co sie dowiadywalem i czytalem min. tu na forum to nie ociepla sie domu zbudowanego z bala o srednicy od 25 cm wzwyz. Wszystko inne co budowane jest z bala mniejszego nalezy ocieplic. Jesli sie myle to prosze o poprawienie mnie.

Co do wyboru to juz jak kto woli. W domu z grubego bala nie obija sie juz scian we wnatrz i wiekszosc jest drewniana (pomijajac oczywiscie lazienki i ewentualnie kuchnie). Jesli ktos lubi taki klimat to polecam wlasnie takie rozwiazanie:)

Niektorzy twierdzą że nawet od 18cm nie trzeba ocieplac...(powątpiewam w to),..

kilka razy spotkałam się z informacją że 22cm pozwala już nie ocieplac.

Maghda..

oczywiście Saabb ma racje- musisz odpowiedzieć sobie na pytanie co bardziej ci odpowiada- czy klimat pełnego, surowego drewna w domu- ...wszystkie ściany- wtedy bierzesz grubszy bal i nie bawisz się w ocieplanie,

jeśli natomiast wolisz mieć w środku chociaż troszkę przysłonięte drewno i trochę koloru innego niż drewno; (niektórzy chcą mieć troche wrażenie że to tak nie samo itylko samo drewno- aby się czuć troche jak w murach)- wtedy stosujesz ocieplenie i płyty gipsowo-kartonowe: i w takim przypadku jeśli mają iść płyty GK to malo logiczne byłyby bale pełne tj.powyżej 25cm,...

jak kto woli i lubi,,,my budujemy z pełnego bo:

nie chcemy mieć płyty GK

szybciej

nie wiem czy taniej ale napewno odpadają wszelkiego rodzaju: ocieplenia, folie, płyty - a to też kosztuje!!! (oczywiście na parterze,bo na poddaszu nie da się tego uniknąc)

Jeszcze jedna bardzo ważna rada- a może nawet przodująca:

OBEJRZYJ SOBIE PRZYNAJMNIEJ PO 1 DOMKU- wybudowanym z grubych bali których nie trzeba ocieplać i domek taki który jest ocieplany w środku, ze względu na swoją szerokość bala..

zresztą uważam że to jest podstawa do podjęcia decyzji- musisz wejsc, obejrzeć, popytać, pobyć chwilke... (no przynajmniej na dłuuugą kawkę)..

poczuć jak się będziesz czuła- czy się w tym odnajdziesz...

a potem oczywiście niezastąpione i nieocenione są rady innych na Forum....- też z tego bardo dużo korzystamy, czytamy, podpytujemy...

dzięki po stokroć wszystkim za informacje i pozdrawiam upalnie...

Z tego co sie dowiadywalem i czytalem min. tu na forum to nie ociepla sie domu zbudowanego z bala o srednicy od 25 cm wzwyz. Wszystko inne co budowane jest z bala mniejszego nalezy ocieplic.

Tu - http://www.szkielet.pl/bale/ - Wszystko o domach z bali - możesz poczytać ile ocieplenia jest niezbędne ze względu na grubość zewnętrznego bala.

Czy na Lubelszczyźnie ktoś buduje domy z bali? Pozdrawiam wszystkich. jestem na etapie wyboru firmy i projektu. Planujemy dom z bala prostokątnego bez ocieplenia.Póki co muszę nauczyć się obsługi na forum bo to już któraś próba wysłania postu. :-? A tak ładnie napisałam.Bedę wdzięczna za wszelkie namiary na firmy na tym terenie.

A cha wątek przeczytany, no i w poniedziałek wycieczka do Urzutu!!!