Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Madd,

A czy masz namiary na jakichś poleconych górali. Firmy cały czas studjuje, terminy są na już przyszły rok. :cry: A nie ukrywam, że chciałoby się wcześniej zamieszkać we własnym domku z bali. Tak sobie pomyślałam może górale są mniej obciążeni robotą no i oczywiście liczy się doświadczenie i fachowość.

Interesuje mnie dom z bali okrągłych 25-30cm.

Bardzo dziękuję za podpowiedzi.

przypomniałam sobie..jest jeszcze jakieś przedstawicielstwo w Garwolinie- i Mrozach...ale nie pamiętam nazwy firmy..

w Tygodniku Siedleckim ogłasza się też firma która stawia domy- ale oni mają chyba tylko takie do 10cm - więc trzeba ocieplać- (w TS jest nawet zdjęcie przykładowego domu)

ale tak jak wyżej ktoś ci pisal- wpisz w google domy drewniane i znajdziesz dużo firm

w Łochowie są też jakieś 2firmy, jest naprawdę dużo, każda buduje z innych grubości, inne warunki etc.... inne terminy, ale nie wiem czy znajdziesz coś aby w tym roku postawic???

ale dzwoń, czytaj strony, ..może

ANNNJA- dzięki za namiary. Oczywiście szukałam przez google ale wiele z firm wydaje mi się mało wiarygodnych, choć oczywiście może być inaczej. Do Radzynia mamy blisko więc pewnie to sprawdzimy, a budowę planujemy na przyszły rok. Akurat myślę,że uporamy się z papierami, czeka nas budowa przydomowej oczyszczalni i jeszcze problem garażu. Jak budujecie? W bryle domu czy wolnostojący. My działkę mamy dużą ale wąską wiec póki co nie mam pomysłu.

Akurat myślę,że uporamy się z papierami, czeka nas budowa przydomowej oczyszczalni i jeszcze problem garażu. Jak budujecie? W bryle domu czy wolnostojący. My działkę mamy dużą ale wąską wiec póki co nie mam pomysłu.

Ja buduje garaz wolnostojacy - z cienszego bala, by troche zaoszczedzic.

Witaj, garaż budujemy w bryle domu ale już nad garażem nie mamy zaplanowanych żadnych pomieszczeń, tzn. na początku chcieliśmy zupełnie wstawić garaż w dom i zrobić z tego samego materiału- ale odradzono nam ze względu na strate powierzchni i koszty, i zrobimy ze zwykłych desek tzn. na początku będzie tak jakby sama wiata- po 2-3latach jak już te bale troche osiądą to obijemy naokoło tą wiatę deskami aby zrobić garaż (w planie docelowo mamy garaż)...

uważam że jak wybierzecie firmę to i tak dobrze jest 1-2 domki które ta firma stawiała obejrzeć i pogadać z właścicielami-.....

No właśnie to chodziło mi po głowie: że szkoda takiego materiału na garaż (bo i po co) i że można wolnostojący bo chyba wtedy łatwiej rozłożyć koszty budowy. Z doświadczenia wiem (mieszkam w domu )że przydają się bardzo wszelkie wiaty i zadaszenia, których nie zastąpi żaden zamykany garaż. Więc może zdecydujemy się na podwójną wiatę, którą będzie mozna w części zadaszyć. Ale o czym ja tu piszę :roll:

Czekamy dopiero na warunki zabudowy!!!

Ale mam jeszcze jedno pytanko do szanownego grona:

czy podłączenie do przydomowej oczyszczalni wiąże się z doborem jakiegoś określonego projektu. Nie wiem czy to jest zrozumiałe. Chodzi mi o to czy należy to jakoś w planie uwzględnić i kiedy się za to brać, tzn. za instalowanie tej oczyszczalni.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

poczytać o oczyszczalniach możesz zawsze- najlepiej jak najwięcej i możesz zacząc od zaraz..ale najwcześniej- i tak ostatecznie może zostać w planie zagospodarowania działki tj. w adaptacji projektu możesz mieć podaną oczyszczalnie a raczej wrysowaną w działkę i wtedy powinno być określone jaka to oczyszczalnie i gdzie na działce będzie- będzie też potrzebny do tego osobny projekt na oczyszczlanie ale to chyba już nie architekt tylko ktoś kto sprzedaje te oczyszczalnie dostarczy Ci ten plan- niektóre są gratis..tzn. pewnie w cenie samej oczyszczalni,..

ANNNJA: dziękuję za informacje. Jeśli chodzi o firmy blisko Lublina to nawet zaglądałam na strony http://www.castor.net.pl i http://www.arbol.com.pl ta ostatnia to chyba z Garwolina, więc jeśli ktoś z forumowiczów wie coś o nich to jestem b. zainteresowana.

Dzisiaj rozmawiałam ze stolluxem no i trzeba się spieszyć bo mają dużo zamówień. No i jeszcze ta różnica w cenie pomiędzy balem 16 a 24, sama nie wiem. Może po wizycie w Urzucie coś się wyjaśni.

wyjasni się napewno...sporo zobaczysz ALEEEE: nie zastąpi to wizyty i obejrzenia domków które ta firma stawiała...niech podadzą ci jakies namiary do ludzi którzy robili i z tych cieńszych i z tych grubszych....dopiero oglądając takie domy, rozmawiając, będąc w środku będzie CI łatwiej i konsekwentniej wybrać Twoja technologie...

Czekam na email od gościa ze stolluxu. Zaproponował, że prześle mi listę wybudowanych domów do obejrzenia gdzieś jak najbliżej. Więc jest ok.

Teraz wertuję projekty, bardzo podoba mi się ten z pracowni mój-dom o symbolu L-34, no i chyba wszystkie z przacowni http://www.dom-projekt.pl np. oleśnica drewniana

Ciewawa jestem opinii znawców tematu, czy to dobre projekty. Zależy mi na chacie prostej i funkcjonalnej.

Pozdrawiam

Folklorystka L-34 to super projekt, tez go rozważalismy, ale powierzchnia i kubatura są nie prawidłowo podane na tej stronie :( poza tym jak zrobisz z 16 cm bala to jeszcze odejmij powiedzmy 15-20 cm na scianie zewnetrznej ocieplenia i robi sie ciasno :x

No właśnie, widzę już pierwszy minus tej różnicy między balami. Druga sprawa jak wyglądają realizacje projektów w realu. Ja też najchętniej pomieszkałabym albo chociaż odwiedziła dom zbudowany na podstawie projektu który mam wybrać.Przerażają mnie schody w salonie, ciasne korytarzyki i mnóstwo skosów na poddaszu, przez które pomieszczenia są nieustawne. Nie wiem czy macie podobne doświadczenia, ale ja po obejrzeniu ileśdziesiąt projektów dochodzę do wniosku, że jak zewnątrz ładny to w środku lipa i na odwrót.

a z tego L-34 chyba póki co rezygnuję i szukamy dalej :roll:

a jakie terminy wykonania podaje obecnie Stollux?? Oni mają w swojej ofercie duży wybór poprzez "beleczki" do nawet 40cm bali - zdjęcia tez są ok, ale najlepiej obejrzec na żywo taki domek zanim podejmiesz decyzję czy im powierzasz "swój" domek..

W dzisiejszej rozmowie pan powiedział,że z budową w następnym roku będzie ciężko, ale... żeby się pospieszyć bo w sierpniu chyba podnoszą ceny :roll:

Więc jak tylko coś upatrzymy to chyba damy projekt do wyceny i sie zobaczy

Podziwiam wszystkich balowiczow, Chcialabym dolaczyc do tego szanownego grona, marzy sie domek z bali :D !Mam pytanie czy ktos cos wie na temat elektrycznych mat grzejnych w domku z bali jak sie sprawdzaja czy to bezpieczne w domu drewnianym? Tzn jako dodatkowe ogrzewanie, oprocz kominka. Bardzo prosze o jakas porade.

folklorystka..

my mamy schody w holu który jest pomiędzy łązienką a gabinetem i dokładnie naprzeciwko salonu (ale salonu nie będzie widać bo właśnie oddzielony bedzie z lekka 5-ścianą z bali)

niestety nie mogę wrzucic szkicu bo...... nie załącza mi..ciągle coś nie tak robie...?dużo nauki przedemną!!