Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Podziwiam wszystkich balowiczow, Chcialabym dolaczyc do tego szanownego grona, marzy sie domek z bali :D !Mam pytanie czy ktos cos wie na temat elektrycznych mat grzejnych w domku z bali jak sie sprawdzaja czy to bezpieczne w domu drewnianym? Tzn jako dodatkowe ogrzewanie, oprocz kominka. Bardzo prosze o jakas porade.

maty kładzie się na podkładzie niepalnym czyli na gips-kartonie, OSB albo wylewce betonowej. Wiecej informacji na http://www.e-multimax.pl/index1.html i jak spojrzałem na ceny i porownalem z ktorymś z producentów rodem zza Odry to oszczędzić można i wesprzec polską firmę....

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

PYTANIE Do FORUM:::::::::

czy od 1.07.2007 planowana jest jakaś zmiana prawa budowlanego...coś kiedyś slyszałam że ma wejsc ustawa która nakazuje obiór każdego etapu przez kierownika budowy,tj. coś w sensie takim: stan 0 - odbiór przez kierownika, parter- odbiór przez kierownika, pietro-poddasze- odbior przez kier...etc..- PRAWDA TO???COŚ WIECIE???

Podziwiam wszystkich balowiczow, Chcialabym dolaczyc do tego szanownego grona, marzy sie domek z bali :D !Mam pytanie czy ktos cos wie na temat elektrycznych mat grzejnych w domku z bali jak sie sprawdzaja czy to bezpieczne w domu drewnianym? Tzn jako dodatkowe ogrzewanie, oprocz kominka. Bardzo prosze o jakas porade.

my mamy maty grzewcze w łazience i kuchni. Sprawdzają się chyba jak wszędzie. Nad garażem jaki planujemy teraz budować ( z bala oczywiście), planujemy docelowo 2 pokoje z ogrzewaniem z mat.

PYTANIE Do FORUM:::::::::

czy od 1.07.2007 planowana jest jakaś zmiana prawa budowlanego...coś kiedyś slyszałam że ma wejsc ustawa która nakazuje obiór każdego etapu przez kierownika budowy,tj. coś w sensie takim: stan 0 - odbiór przez kierownika, parter- odbiór przez kierownika, pietro-poddasze- odbior przez kier...etc..- PRAWDA TO???COŚ WIECIE???

Z tego co wiem to Ministerstwo Budownictwa opracowało projekt nowej ustawy Prawo budowlane, który przewiduje zniesienie pozwolenia na budowę domu jednorodzinnego. Zgodnie z zapisami inwestor będzie miał jedynie obowiązek zgłoszenia zamiaru budowy i załączenia dokumentów w postaci np. projektu budowlanego. Następnie urząd ma 30 dni na ewentualny sprzeciw. Po tym terminie, w przypadku braku sprzeciwu, inwestor może rozpocząć budowę. Procedura taka będzie możliwa jedynie w przypadku budynków wznoszonych na działkach objętych miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego.?Obecnie projekt jest na etapie uzgodnień międzyresortowych.

Ale wiecej bede wiedziala pod koniec tygodnia

Witam:)

Ech, dlaczego kobiety są tak niezdecydowane:/. Chciałam kupić gotowy dom murowany.. a teraz, myślę o kupnie projektu i budowy domku z bali.

Przeczytałam wszystkie za i przeciw.

Na jednej stronie http://www.domyzbali.pl przeczytalam ze daja 10 letnią gwarancję. I tak się zastanawiam dlaczego tak mało? Czy to norma wśród tych domków?

Aż się troszkę przestraszyłam, że tylko 10... dom ma byc na wieki...

Na jednej stronie http://www.domyzbali.pl przeczytalam ze daja 10 letnią gwarancję. I tak się zastanawiam dlaczego tak mało? Czy to norma wśród tych domków?

Aż się troszkę przestraszyłam, że tylko 10... dom ma byc na wieki...

hmm a ciekawe ile Pan Józek daje gwarancji na dom postawiony systemem gospodarskim;)

myśle, że 10 lat to przyzwoita gwarancja co ma sie "powyginać" to sie wygnie, co ma popękać peknie.

więcej optymizmu :wink:

Hej

Jak to miło przeczytac , ze ktos tez buduje dom z bali , Witajcie jestem tu nowa ;-) Buduije sie na podlasiu. Dom średniej wielkości 9 na 12. Budowa ma sie zacząć na początku sierpnia .. Grubość bala to 21 na 12, technologia sumikowo łątkowa, dach dwuspadowy z uzytkowym poddaszem, ogrzewania kominek z płaszczem wodnym, a jako wspomagające elektryczne. To tak w dużym skrócie o moim domku ;-)))

Pozdrowienia

Ula

Panie Wojciechu, alez oczywiscie ze jest to w planie. Caly teren przed duzym frontowym oknem ma byc zabrany i przewalony na bok, tutaj gdzie sterczy rura od kanalizacji. Bedzie usypany taras z ziemi, dzieki temu wykorzysta sie ziemie i powstanie taraz od strony polnocnej ( ulga w uplane lato) rura od kanalizacji zostanie oczywiscie automatycznie schowana ;-) na wzmocnionym tarasie zostanie polozone drewniane podloze.

Jestem na etapie wyboru projektu i zastanawiam sie nad ogrzewaniem. Przeczytalem juz tyle postow i nic:(. Czy jest sens robienia ogrzewania kominkowego z plaszczem wodnym + ogrzewanie gazowe (butla zakopana propan butan) lub olejowe do wspomagania kominka i ogrzewania wody? Nie chce pieca na opal staly choc koszty ogrzewania sa wtedy nizsze. Dom bedzie mial okolo 150 m2.

Jestem na etapie wyboru projektu i zastanawiam sie nad ogrzewaniem. Przeczytalem juz tyle postow i nic:(. Czy jest sens robienia ogrzewania kominkowego z plaszczem wodnym + ogrzewanie gazowe (butla zakopana propan butan) lub olejowe do wspomagania kominka i ogrzewania wody? Nie chce pieca na opal staly choc koszty ogrzewania sa wtedy nizsze. Dom bedzie mial okolo 150 m2.

My właśnie zdecydowlismy sie na ogrzewanie domu , kominkiem z płaszczem wodnym, dodatkowym ogrzewaniem bedzie elektryczne, kocioł elektryczny w obwodzie kominka. Myśle ze takie ogrzewanie kominkiem najbardziej nadaje sie dla ludzi którzy duzo czasu spędzają w domu tzn nie wychodzą na 9 godzin i w tym czasie dom sie wyziębia tylko w miare regularnir dokładaja opał.

SAAB-.. my też wlaśnie tak sie zastanawialismy co z tym ogrzewaniem...

na początku mieliśmy mieć sam kominek..potem jednak troche sie zastanowiliśmy że to może być uciążliwe po kilku latach nam się znudzi to ciągle palenie w kominku, pozatym mroźne zimy i wyjazd na 7- 14dni....może okazać się totalną klapa..tj...zamarzanie rur w nieogrzewanym i po kilku dniach wyziębionym domu..

i mamy w projekcie kominek + ogrzewanie gazowe- a ponieważ nie mamy nitki gazowej więc zostaje butla... (

chociaż zastanawialiśmy się też nad elektrycznym ogrzewaniem.... ale jakoś odpadło-chyba przeraziliśmy się kosztów energi..chociaż badań matematyczno-wyliczeniowo-ekonomicznych nie robiliśmy...

A jak mają inni...jak wy ogrzewacie swoje domki???