Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ankamienna.... taras od północy???? to będziesz miała naprawde chłodne popołudnia i wieczory..

ja nigdy bym nie zdecydowała się na taras od północy...kocham słoneczko i chcę go jak najwięcej widzieć, i czuć!

czy ktoś ma jeszcze taras od północy ew. od południa= proszę o wrażenia, o plusy i minusy obu kierunków... ?? jak to widzicie?

a co z ogrzewaniem domu??czym i jak???

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

gaz....wiemy tylko tyle ze mamy w projekcie komin do ogrzewania gazem...narazie zupełnie nic się nie rozeznawalismy w temacie gazu, poniewaz nie bedziemy przez 2-3lata go zakładać- ... zostawimy tylko w fundamentach rurke do podłaczenia gazu (chyba tak się da i robi ???co myślicie- ma ktoś takie doświadczenia??),.

a może za 3lata zdecydują się podciągnąc i do nas gaz... chociaż obecnie w najbliższej 5-cio latce nie ma na to planów, ale jak wiecie POLSKIE prawo i rządy są przewrotne i nieobliczalne.

Ale jeśli juz miałaby byc butla to o ile nie będzie to bardzo drogie, różnica 2-3tys. od tej naziemnej to zdecydowanie wybierzemy zakopaną....

ale to dopiero za jakiś czas, narazie wybieramy ekipe od fundamentów...uFFFFFF,.. i moze wkońcu coś sie zacznie dziać tak że będizemy to widzieć a nie tylko liczymy kase i rozdajemy na prawo i lewo.... (projekty, zaliczki, urzędy, woda-projekt, prąd= umowa etc..) jeju..ile to kasiory idzie.

Droga Aniu, Taras od polnocy - tak proponowala nam Pani architekt, my mamy akurat ten komfort ze mamy od poludnia duzy ganek zadaszony+ taras ziemny trawka otwierane okno, a z drugiej strony domku taras od polnocy. Dzieki temu bedziemy miec sloneczko i opalanie i oddech w upaly z drugiej strony.Domek jest tak ustawiony ( duza dzialka duzo mozliwosci) ze z kazdej strony o kazdej porze dnia jest troche slonca.

Na temat ogrzewania, dlugo chcielismy miec kominek z plaszczem wodnym ,ale jednak hydraulik nas wyleczyl od posiadania kotlowni w salonie. Bedziemy miec kociol boscha, na wegiel ( ale moze wsz. przyjac) + komien jotul bez rozprowadzenia tylko z kratkami z samego komina na wsz. strony ( jest komien w centralnym pkcie domku) i podlogowe ogrzewanie, a tam gdzie deski na podlogach to grzejniki.

Droga Aniu, Taras od polnocy - tak proponowala nam Pani architekt, my mamy akurat ten komfort ze mamy od poludnia duzy ganek zadaszony+ taras ziemny trawka otwierane okno, a z drugiej strony domku taras od polnocy. Dzieki temu bedziemy miec sloneczko i opalanie i oddech w upaly z drugiej strony.Domek jest tak ustawiony ( duza dzialka duzo mozliwosci) ze z kazdej strony o kazdej porze dnia jest troche slonca.

Na temat ogrzewania, dlugo chcielismy miec kominek z plaszczem wodnym ,ale jednak hydraulik nas wyleczyl od posiadania kotlowni w salonie. Bedziemy miec kociol boscha, na wegiel ( ale moze wsz. przyjac) + komien jotul bez rozprowadzenia tylko z kratkami z samego komina na wsz. strony ( jest komien w centralnym pkcie domku) i podlogowe ogrzewanie, a tam gdzie deski na podlogach to grzejniki.

Cześć Mani!

Aby zachować odstęp miedzy balami a folią, wydaje mi się że można zastosować rozwiązanie z dachu: kontrłaty i łaty. Pierwsza warstwa łat na bale, na nie folia, druga warstwa łat lub uchwyty do ich mocowania, wełna, folia paraizolacyjna i np. płyty K-G. Można też miedzy pierwszymi latami rozciągnąć sznurek lub drut, aby wełna nie dociskała folii do bali.

Ładny dom

Pozdrawiam

Kiciuś

Cześć Mani!

Aby zachować odstęp miedzy balami a folią, wydaje mi się że można zastosować rozwiązanie z dachu: kontrłaty i łaty. Pierwsza warstwa łat na bale, na nie folia, druga warstwa łat lub uchwyty do ich mocowania, wełna, folia paraizolacyjna i np. płyty K-G. Można też miedzy pierwszymi latami rozciągnąć sznurek lub drut, aby wełna nie dociskała folii do bali.

Ładny dom

Pozdrawiam

Kiciuś

Można dodać: wewnętrzna ściana musi być tak zamocowana do ściany z bali, żeby bale zewnętrze mogły pracować, czyli osiadać bez żadnych oporów. Musi być również racjonalna odległość ściany wewnętrznej od sufitu. Powstałą na górze szczelinę zamaskowałbym listwą. Podobne rozwiązania widziałem na stronie W. Nitki

Pozdrawiam

No właśnie, dlatego łaty odpadają bo będą strzelać jak drewno będzie pracowało,

myślałam o takich kwadracikach dystansowych mniejszych niż wysokość jednego bala, kilka takich na ściane i do tego folia i na to stelaż, ale myślałam,że ktoś już to robił wcześniej, dlatego pytam... :roll:

No właśnie, dlatego łaty odpadają bo będą strzelać jak drewno będzie pracowało,

myślałam o takich kwadracikach dystansowych mniejszych niż wysokość jednego bala, kilka takich na ściane i do tego folia i na to stelaż, ale myślałam,że ktoś już to robił wcześniej, dlatego pytam... :roll:

Czyli tak myślisz:

Bale > szczelina >folia > stelaż?

A nie ma być może taka kolejność:

Bale > folia > szczelina >stelaż a w to wełna > folia > błazeria ala bale :wink: ?

Stelaż ma pracować po swojemu, stanowi osobny szkielewt ściany. Nie montuj go na stałe do bali - połączenia muszą mieć możliwość wzdłużnego przesuwania się (góra dół). Proszę mnie poprawić jak jestem w błędzie 8)

Czy możecie podać namiary na wykonawców, o których wiele pozytywnych uwag czytałam na forum. Jest to M. K z Istebnej. Czy ktoś może podzielić się wrażeniami ze współpracy z nimi?

Jestem też ciekawa waszej opinii w sprawie projektu, do którego się przymierzamy- projekt AT-64z pracowni http://www.atstudioprojekt.com

Z góry dziękuje za wszystkie uwagi.

Folklorystka..

niestety ale specem od rysunków to nie jestem, więc moje uwagi mogą być bardzo zawężone pod to co sami będziemy budowac..

wieć wg. mnie- dom ciekawy w bryle,..ale masz 2 ganki, i 2 poziomy dachu -...podraża budynek, (chociaż może znów nie tak aż duzo,..,)to taka moja pierwsza uwaga,

nie wiem na ile spiżarnia potrzebna jest w domu???? - nie miałam nigdy takiej i sami też nie zaplanowaliśmy teraz, za to łazienka nawet na dole jest bardzo duża u nas (w większości z powodu pieca gazowego który chcemy tam postawić) i ma ponad 8m2- mam nadzieje że nie będzie za duza- Twoja wydaje mi się maleńka- ale skoro masz na dole 1pokój (sypialnie) to więc będziecie korzystać z tej łazienki- nie będzie to prawdopodobnie tylko gościnny pokój???

Przejście z domu do garażu- jest bardzo praktyczne- jestem ZA (u siebie też mamy w planie)

Rozmieszczenie pomieszczeń jest w miare optymalne- ale przedewszystkim popatrz na kierunki świata i co chcesz mieć naświetlone a co zacienione...

no i zobacz co mówi TWOJ PLAN ZAGOSPODAROWANIA-...

u nas narzucony był: bok domu do ulicy!! i kąt nachylenia 30 i 45 stopni...

dobrze że koloru dachu mi nie dobierali..;)

ANNNJA- dzięki za uwagi. Co do spiżarki to jeśli tylko można ją mieć to warto! Nasz dom będzie :wink: 10 km od Lublina, do sklepu daleko a ja lubię mieć zapasy pod ręką.Łazienka mała ale obok jest kotłownia więc chyba tam będzie pralnia, no i te dwa poziomy dachu? Jeśli wyceny będą powalające to być może zrezygnujemy z garażu póki co :-?

Mnie bardzo podoba się taras bo chciałabym aby dom był blisko ogrodu.

Jak ja zazdroszczę tym, którzy szybko podejmują decyzję!!!

No to czekam na wstępną wycenę ze stolluxu i Biernackiego