Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ankamienna.... taras od północy???? to będziesz miała naprawde chłodne popołudnia i wieczory..

ja nigdy bym nie zdecydowała się na taras od północy...kocham słoneczko i chcę go jak najwięcej widzieć, i czuć!

czy ktoś ma jeszcze taras od północy ew. od południa= proszę o wrażenia, o plusy i minusy obu kierunków... ?? jak to widzicie?

a co z ogrzewaniem domu??czym i jak???

Ja tez mam taras od polnocy i dziekuje chlopu ze mnie na taki namowil. Przy takich upalach przyjemnie usiasc w cieniu. Moj ojciec ma taras na poludnie i zawsze jest problem z rozkladaniem parasolow i innymi cudami. A ze wszyscy robia taras na poludnie...No coz, jestem inna

Ankamienna.... taras od północy???? to będziesz miała naprawde chłodne popołudnia i wieczory..

ja nigdy bym nie zdecydowała się na taras od północy...kocham słoneczko i chcę go jak najwięcej widzieć, i czuć!

czy ktoś ma jeszcze taras od północy ew. od południa= proszę o wrażenia, o plusy i minusy obu kierunków... ?? jak to widzicie?

a co z ogrzewaniem domu??czym i jak???

Ja tez mam taras od polnocy i dziekuje chlopu ze mnie na taki namowil. Przy takich upalach przyjemnie usiasc w cieniu. Moj ojciec ma taras na poludnie i zawsze jest problem z rozkladaniem parasolow i innymi cudami. A ze wszyscy robia taras na poludnie...No coz, jestem inna

Ja zaś zastanawiam się nad tarasem na zachód, a może lekko na północny zachód. Mam tam ładną dolinę Osoblahy w Czechach i Góry Opawskie. Przy dobrej pogodzie widzę Pradziada oddalonego o godzinę drogi samochodem, też w Czechach.

Zgrywam się? :) :wink:

HEJ Jerzy BW...

z tymi gorkami czeskimi- to wierze....

znam trochę tamte okolice,.. Głubczyce mniej, bardziej Lubrza, Prudnik....

piękne tereny- może i przy dobrej pogodzie z lornetką w ręku i z poziomu drzewka można obejrzeć i Twojego pradziada jak pomyka uliczkami krętymi .... ;)

EEEE u mnie Pradziad nie musi być widziany przez lornetkę z czubka drzewa. Jestem bliżej i akurat jest szczelina między Górami Opawskimi i widzę jak Pradziad siedzi dumny i nie pomyka na rowerze po uliczkach :wink:

Lubrza, Prudnik znam - jakże bym nie znał - wszak zza miedzy a przeszedłszy ok 100 m dalej na wzgórze widzę i Prudnik na horyzoncie 8) hehe

SAABB...

tani też nie będzie...., pamiętaj że nie tylko więcej blachy musisz naciąć- czy dachówek położyc i docinać ale to co jest najdroższe to są zawsze elementy wykańczające dach..czyli gąsiory, ..etc. wszystkie te elementy które idą na te całe załamania w dachu lub wgłębienia,

kolejne to łaty/kontrłaty -

to z mojego punktu widzenia, ale dekarzem nie jestem!!!-więc może ktoś bardziej fachowy cos powie..

a co do trudności wyboru projektu- ..wierzę CI na SLOWO...

my nad naszym siedzieliśmy łącznie nad dwoma projektami: 2- 3 miesiące..i ciągle mieliśmy wrażenie że kręcimy się w kółko...(może za mało kreatywnie pracował nasz architekt.??.)

w końcu projekt pierwszy odpadł, więc do drugiego juz mieliśmy wyobrażenia co gdzie ma być, i jakiej wielkości- co nie znaczy że nie było kolejnych dylematów- i tutaj uważam że wielkie pole mają architekci.....naprawde- albo poznaje Twoje/ Wasze zapotrzebowania i rzuca pomysłami albo jest mało kreatywny i klepie standardy...

Bardzo proszę o pomoc w szukaniu wykonawców domu z bala. Już wołałam tu o pomoc ale bez odzewu. Czytałam o wykonawcach M. K z Istebnej - może macie namiary?

Jesteśmy na etapie wyboru projektu i wykonawcy, tak jak sugerują wytrawni forumowicze zaczynamy od znalezienia wykonawcy A TO JEST BARDZO TRUDNE :-?

Moje maile do firm na razie nie przynoszą odzewu.

Mam pytanie jeszcze o odległości domu drewnianego względem sąsiednich. Po przeczytaniu artykułu w muratorze 12/2006 troche się załamałam; przepisy p.poż mówią, że dom drewniany musi stać w odległości nie mniejszej niż 12 m od domu murowanego

co wy na to?

HEJ...

nie muszą..tzn. bale powyzej (hm...chyba cos kolo 20cm) uznawane są za trudno palne i tym samym nie muszą mieć tej odległosci 12m..chyba ze planujesz strzechę,

my w planie na działce mamy 5m. i jest OK,.

coz za wykonawcow mogę ci polecic-..to trudne, napisz przynajmniej z jakiej grubosci bala chcesz budowac,.. w Łochowie są 2firmy, 1 w Garwolinie, 1 we Włodawie (widziałam ich domek...nawet dość ciekawy, ale w środku nie byłam, nie rozmawialam z inwestorami)..

to tyle koło mnie, jak chcesz strony internetowe to daj znac na pirv to prześlę ci...

my zdecydowaliśmy się na firmę LOGS i bale powyżej 30cm... (ze względu na to że nie ocieplamy i zaufaliśmy tej firmie i jej wykonawcom)

pisz na priv jak chcesz konkretne adresy..

Bardzo proszę o pomoc w szukaniu wykonawców domu z bala. Już wołałam tu o pomoc ale bez odzewu. Czytałam o wykonawcach M. K z Istebnej - może macie namiary?

Jesteśmy na etapie wyboru projektu i wykonawcy, tak jak sugerują wytrawni forumowicze zaczynamy od znalezienia wykonawcy A TO JEST BARDZO TRUDNE

Jeśli mogę coś doradzić to sugeruję mimo wszystko znalezienie wykonawcy, który zbuduje Ci dom w wybranej przez Ciebie technologii. Każda ma swoje ograniczenia i specyfikę. Musisz wcześniej wiedzieć czego chcesz.

Projekt możesz narysować sobie sama: rozmieszczenie pomieszczeń, umiejscowienie okien, liczba kondygnacji, kąt dachu itd - z tym do wykonawcy - niech się odniesie - i dopiero do architekta.

Ja wykonawcy szukałem około roku, w miedzyczasie zleciłem wykonanie projektu indywidualnego architektowi, który specjalizował się w domach z bali - efekt projekt do kosza ze względu na niebotyczne koszty wykonania stanu surowego :evil:

No i koło się zamyka :cry: bo:

muszę złożyć wniosek o warunki zabudowy (brak planu miejscowego), a we wniosku podać parametry planowenej inwestycji. Nie wiem czy dobrze myślę, ale może warto złożyć wniosek o dom o większych parametrach i uwzględnić od razu przyszłościowe pomieszczenia gospodarcze i garaż itd...?

Może ktoś miał podobną sytuację?

"we wniosku podać parametry planowenej inwestycji"

No własnie PARAMETRY a nie konkretne co do centymetra wymiary projektu. Nie wiem jak u Ciebie ale w "moich" okolicznych gminach we wniosku o WZ można pisać BARDZO przybliżone dane. Na przykład :wysokość kalenicy 7 - 9 m , Szerokość elewacji frontowej : 10 - 18 m , itp.

:roll:

A co to znaczy wg tego urzędu parametry planowanej inwestycji? Oni pewnie chcą tylko, zeby budynek mieścił się w wyznaczonych przez nich warunkach - tzn wysokość, wymiary, nachylenie i kolor dachu.... Nie musisz decydować się teraz na projekt. Na pewno nie chodzi teraz o układ pomieszczeń :p

A najlepiej podpytaj kogoś w urz.

Folklorystka..

nie panikuj...spoko,,,,,- Gmina daje CI do wypełnienia taki "papierek"..masz racje że lepiej wpisać więcej jak mniej- a oni jak potem to zatwierdzają to nie narzucają Ci takich ostrych warunków jak np. plan zagospodarowania...- jest to w zasadzie całkiem luźny opis na co CI pozwalają..a pozwalają na duzo..-

pisz ze dom jednorodzinny, podajesz wymiary (ja u siebie podałam 15 x 9,5)

9,5to były max. jakie mogłam podać aby zachować te 4m. i 3m. z drugiej strony bez okna...

hm..co tam jeszcze było..aha- ze z użytkowym poddaszem, ze drewniano-murowany..(bo nie wiedziałam jaka będzie budowa)..

na decyzję czekałam ponad 2mce, potem jakieś uprawomocnienie...-

mam porównianie bo w tamtym roku właśnie składałam te papierki do gminy gdzie nie było planu: XI.06 a w tym roku około III.07 odbierałam wypis z planu zagospodarowania w innej gminie- stąd widzę jakie róznice..a gminy oddalone o 30km...

No też tak myślałam, ale pani w gminie powiedziała, że dobrze by było aby dane zatwierdzone we wniosku były jak najbardziej precyzyjne stąd moja panika!

Co do wykonawcy to rzeczywiście skłaniam się ku tym, którzy robią bale ocieplane ( chyba nie dojrzałam do okrąglaków)- u nas na wsi będzie to i tak przełom w myśleniu "porządny dom musi być murowany" :lol:

Cały czas myślę o stolluxie i jeszcze ta firma z Istebnej- dajcie namiary na priv.

Może ktoś buduje Osiek drewniany z garażem z pracowni http://www.dom-projekt.pl ?

Folklorystka..

nie panikuj...spoko,,,,,- Gmina daje CI do wypełnienia taki "papierek"..masz racje że lepiej wpisać więcej jak mniej- a oni jak potem to zatwierdzają to nie narzucają Ci takich ostrych warunków jak np. plan zagospodarowania...- jest to w zasadzie całkiem luźny opis na co CI pozwalają..a pozwalają na duzo..-

pisz ze dom jednorodzinny, podajesz wymiary (ja u siebie podałam 15 x 9,5)

9,5to były max. jakie mogłam podać aby zachować te 4m. i 3m. z drugiej strony bez okna...

hm..co tam jeszcze było..aha- ze z użytkowym poddaszem, ze drewniano-murowany..(bo nie wiedziałam jaka będzie budowa)..

na decyzję czekałam ponad 2mce, potem jakieś uprawomocnienie...-

mam porównianie bo w tamtym roku właśnie składałam te papierki do gminy gdzie nie było planu: XI.06 a w tym roku około III.07 odbierałam wypis z planu zagospodarowania w innej gminie- stąd widzę jakie róznice..a gminy oddalone o 30km...

No dzięki, to już luzik, będę wiedziała co i jak.

Lecę jutro składać wnioseczek :p