Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziękuję za namiary, do dziennika zajrzę a co do projektu to taki prototyp. Podoba mi się proporcje samej bryły i taka sensowna funkcjonalność.

A co do garażu to chyba ok. Ja zakładam, że najważniejsze są pomieszczenia pomocnicze typu: spiżarnia, kotłownia, garderoba, nawet kosztem wielkości tzw. salonów. Oczywiście to kwestia gustu i stylu życia. Jak widzisz ten projekt nie ma wielu z tych rzeczy na których by mi zależało. Mam jeszcze jedną propozycję i generalnie podoba mi się ten styl projektowania- mam na myśli elewacje. pracownia http://www.atstudioprojekt.com projekt AT-64 (u mnie byłaby to wersja lustrzana)

Co do projektu

Wydaje się bardzo ładnie poukładany.

Pytania:

Czy jadalnia będzie w salonie?

Czy w garażu zamierzasz mieszkać?

I chyba na poddaszu, jesli już mają być dwa balony, to czy nie zrobić pojedynczych drzwi wyjściowych - no ale może wygląd domu na tym straci...

Wg mnie osiek jest ładny. Ma trochę za dużo miejsca na komunikacje. A gdyby tak wstawić ganek od strony wschodniej jako wiatrołap i wejście. Spowoduje to mocne powiększenie kuchni i jadalnia już by była. hmm? Trochę podroży to koszt ale ile miejsca zyskujesz. Nie jestem przekonany do dwóch łazienek. Dla mnie WC wystarczy na dole ale to już kwesita indywidualna. Także nie wiem co do drzwi balkonowych. Może muszą być większe, żeby wiecej światła wpadało do środka. Albo pojedyńcze drzwi tam wstawić i po jednym oknie dachowym z dwóch stron, tylko, czy to nie wyjdzie drożej. 8)

Co do projektu

Wydaje się bardzo ładnie poukładany.

Pytania:

Czy jadalnia będzie w salonie?

Czy w garażu zamierzasz mieszkać?

I chyba na poddaszu, jesli już mają być dwa balony, to czy nie zrobić pojedynczych drzwi wyjściowych - no ale może wygląd domu na tym straci...

Wg mnie osiek jest ładny. Ma trochę za dużo miejsca na komunikacje. A gdyby tak wstawić ganek od strony wschodniej jako wiatrołap i wejście. Spowoduje to mocne powiększenie kuchni i jadalnia już by była. hmm? Trochę podroży to koszt ale ile miejsca zyskujesz. Nie jestem przekonany do dwóch łazienek. Dla mnie WC wystarczy na dole ale to już kwesita indywidualna. Także nie wiem co do drzwi balkonowych. Może muszą być większe, żeby wiecej światła wpadało do środka. Albo pojedyńcze drzwi tam wstawić i po jednym oknie dachowym z dwóch stron, tylko, czy to nie wyjdzie drożej. 8)

my się zakochaliśmy w "Ośku" od pierwszego wejrzenia ;) nam w nim wszystko pasuje... a co do łazienek to właśnie szukaliśmy takiego, który miałby na dole łazienkę, ze względu na to, że mamy daleko rodzinę, której nie uda się do nas przyjechać na jeden dzień tylko, więc dodatkowy pokój na dole będzie służył jako "gościnny" - a więc musieliby się chodzić myć na górę..

Folklorystka nie przejmój sie biurwą z gminy!!! my wpadliśmy na pomysł budowy domu w wielkanoc tego roku i w gminie i wstarostwie "subtelnie" zakomunikowano nam, że nie będzie tak prosto, ładnie i przyjemnie...mamy 5 lipca a ja czekam na uprawomocnienie sie decyzji :p

RÓBCIE SWOJE I NIE DAJCIE SOBIE WEJŚĆ NA GŁOWĘ :wink:

Mnie osiek też się podoba i to był taki punkt wyjścia w poszukiwaniach. Niestety dla nas ma za mało pomieszczeń dodatkowych. Zerknijcie proszę na naszego faworyta: projekt AT-64 z http://www.atstudioprojekt.com w wersji lustrzanej.

Czekam na wycenę tego projektu i zastanawiam się o ile będzie droższy od ośka. Oba projekty mają porównywalną powierzchnię użytkową ale liczba okien połaciowych, kąt nachylenia dachu no i jego konstrukcja...

Powiedzcie coś...

A... byłam w gminie i powiedzieli,żeby budować co się chce i zachowywać odległości jak dla domu drewnianego :p

Mnie osiek też się podoba i to był taki punkt wyjścia w poszukiwaniach. Niestety dla nas ma za mało pomieszczeń dodatkowych. Zerknijcie proszę na naszego faworyta: projekt AT-64 z http://www.atstudioprojekt.com w wersji lustrzanej.

Czekam na wycenę tego projektu i zastanawiam się o ile będzie droższy od ośka. Oba projekty mają porównywalną powierzchnię użytkową ale liczba okien połaciowych, kąt nachylenia dachu no i jego konstrukcja...

Powiedzcie coś...

A... byłam w gminie i powiedzieli,żeby budować co się chce i zachowywać odległości jak dla domu drewnianego :p

oczywiście odległości jak dla domu MUROWANEGO czyli 4m od ogrodzenia

ten Osiek jest jakby "lżejszy" zgrabniejszy..i na pierwszy rzut oka bardziej mi sie podoba...., ale ty powinnaś patrzeć też i na wnętrze--tzn. mi jest trudno powiedzieć co dla Ciebie lepsze bo nie wiem co jest ważniejsze, na co zwracasz uwagę, co woliśz mniejsze a co większe..

a może na podstawie projektu zróbcie sobie projekt indywidualny??-wtedy i wnętrze dopasujesz do swoich potrzeb..a to nie musi wcale dużo drożej wyjsc..tzn. drożej będzie ale za to satysfakcje masz gwarantowaną-..tylko pewnie i dłużej.....- przedewszystkim znajdz wykonawce... czasami jest tak że firmy mają zaprzyjaźnionych architektów znających technologie, a moze ten architekt będzie już miał cos w swoich wcześniejszych projektach co wam odpowiada?????

Radekkow

Piękny będzie domek - jak z bajki 8) . Dla mnie najbardziej zagadkową kwestią to ten szeroki frez dopasowany do każdego bala. Jak oni to robią? Nie używają chyba wielkiego dłuta :o

Pozdrawiam

Mają niezłe narzędzie podobne do cyrkla z poziomicą rodem z Kanady, żeby płaszczyzny pasowały do siebie. Reszta to ręczna robota.

Radekkow

Piękny będzie domek - jak z bajki 8) . Dla mnie najbardziej zagadkową kwestią to ten szeroki frez dopasowany do każdego bala. Jak oni to robią? Nie używają chyba wielkiego dłuta :o

Pozdrawiam

Mają niezłe narzędzie podobne do cyrkla z poziomicą rodem z Kanady, żeby płaszczyzny pasowały do siebie. Reszta to ręczna robota.

>Narzędzie podobne do cyrkla z poziomicą rodem z Kanady - ciekawe, bardzo ciekawe 8)

Wiadomo, że reszta to ręczna robota, wszak każdy bal inny i ciężki, bo to sosna. Takie domy to istny majstersztyk :o bez obrazy dla górali, bo i oni są świetni.

Mam pytanie odnosnie polecanych/niepolecanych wykonawców.

Czy ktoś z szanownego forum buduje/budowal/planuje budowac w technologi BALA na dolnym śląsku?

Jestem na etapie papierologicznym i mam dylemat z jakim wykonawcą budować.

Dom w niewielkiej wsi pod Wrocławiem, projekt z pracowni DOM-Projekt

http://www.dom-projekt.pl/projekt-domu-39.html

Moglibyście coś polecić?

Z góry dziękuje.

Pozdrawiam

Domin

Bardzo się cieszę, że udało mi się trafić na to Forum. Od roku planuję swój, a właściwie nasz domek z bali, a obecnie jest na etapie jego projektowania. Szczęśliwie los nam sprzyja i jeśli (tfu) nic się nie wydarzy postawimy domek z bali 30 cm.

Pozdrowienia dla Turoazji-jestem ze świdnicy i zamierzam budować w okolicach ślęży.Mam nadzieję, że mieszkasz gdzieś niedaleko bo ja nie znam w najbliższej okolicy nikogo kto też ma fioła na punkcie bali :)

Znalazlem juz dwoch zapalencow technologi domow z BALI z naszych okolic,

ja buduje się pod Wroclawiem (kierunek Sroda Slaska). Szukam wszelkich informacji na temat wykonastwa tego typu domow na dolnym slasku.

Mam juz info z dwoch firm (wrocław, zurawina) ale mysle nad Logpolem,

czekam na wycene i szczegoly realizacji od nich. Z tego co wiem ciezko jest z terminami :(

Pozdrawiam

Dominik

A dlaczego mówisz o Dolnym Śląsku?

Przecież górale, czy inni "górale" budują w całej Polsce.

Co do projektu. Na zewnątrz wygląda pięknie - ale czy nie uważasz, że przy takich rozmiarach domku - salon powinien być trochę większy. Nie mówię,że dach skomplikowany - bo to widać... jak zagospodarujesz pokoje na parterze?

Chodzi mi o oddzielenie części dziennej od nocnej :D

Pamiętaj - każda zmiana w gotowcu to koszty. Namawiam - najpierw technologia(bal 40, 30, 25, szkielet) - potem wykonawca, potem projekt. Wykonawcy często mają gotowe sprawdzone projekty w swojej technologii.

Piszę tak dlatego, że też zrobiłem ten błąd :evil:

mówiąc o firmie z Wrocławia masz na myśli Osadę? Nie wiem jaka firma jest w żurawinie, więc proszę podaj jej nazwę albo lepiej stronę http://www.Przekopuję się w tej chwili przez cały ten wątek od początku i dotarłam do informacji, że Wojciech Nitka poleca Logpol oraz LOGS Trachanowscy. Muszę przyznać, że ta druga firma na mnie też zrobiła największe wrażenie, ale oni budują ze świeżego drewna i jeszcze nie wiem co na ten temat sądzić. Chciałabym dom z bali o średnicy 30 cm i ciężko znaleźć firmę, która je oferuje.Mam czas, bo mój domek dopiero się projektuje, a biorąc pod uwagę obłożenie mojego projektanta-poczekam do sierpnia na projekt. Aha, w naszym województwie nie ma wielu firm budujących z bali, więc chyba trzeba się nam pogodzić z tym, że będziemy pokrywać koszty dojazdu ekipy robotników.