Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Babeczka z Osady zadeklarowała się przesłać mi wycenę w poniedziałek i.... słowa dotrzymała, więc pierwszy plusik na ich konto :) Niestety nie była w stanie określić przybliżonego terminu realizacji domku, więc tu jednak minus.

Wychodzi na to, że nie ma sensu branie sobie do serca jednej negatywnej oceny (chyba) :o

turoazja - czy wycena mi podana wydaje się być rozsądna?? Dodam, że nie oczekuję za półdarmo, ale adekwatnie do wartości. Osada nigdy nie ukrywała, że jest młodszą siostrą Honki i wysoko się ceni :-?

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

1800PLN/m2 to w porownaniu z Honka bardzo malo ... ja otrzymalem info z Honki odnosnie przyblizonych kosztow realizacji miedzy 3500-4000 PLN/m2 w zaleznosci od zakresu prac za material i robocizne wiec roznica spooora.

Technologia domow z bali ma to w sobie ze rzadko firma wykonuje taki sam dom jaki juz kiedys zrobila. Pan Piotr z Istebnej powiedzial ze przy tego typu realizacjach przy kazdym projekcie jest inaczej. Podobnie pewnie jest z OSADA, jak nie sprobujesz ... nie dowiesz sie jaka jest prawda.

witajcie

a propos wykonawców i projektu, ja to połączyłam . Od dawna wiedziałam jak ma mniejwięcej wyglądac dom , jakie pomieszczenia gdzie chce miec , więc najpierw znalazłam wykonawców ,przedstawiłam im jakie będa wymiary domu , (bo to dla nich najważniejsze ) potem znalazłam architekta i umówiłam wszystkich razem, dogadali sie i architekt dopasował dom do technologii w jakiej budują cieśle. było troszkę problemów gdyż dom jest szeroki , ciut ponad 9 metrów i chcieli mi w salonie dać dwa słupy, ale udało sie z tego wybrną jakimiś łaczeniami i obyło sie z jednym ;-))

Wg mnie takie rozwiązanie przy budowaniu z bala (czy okraglaka czy prostokątnego) jest najrozsądniejsze gdyż po zrealizowaniu inwestycji bardzo trudno wprowadzac modyfikacje, szczególnie jesli włazimy w elementy kontrukcyjne (a własciweie to cały dom drewniany to jeden element konstrukcyjny.....)

Warto trochę się przemęczyc i przeczekać opracować projekt indywidualny wg własnych oczekiwań. Chyba że się nam w 100% podoba gotowieć....

W/w przemyślenia wyniknęły po rozmowach z kilkoma użytkownikami domów, którzy kupili gotowce.....

My czekaliśmy na projekt 2 miesiące ale zrobiony jest wg naszych rzutów i elekwacji (narysowalismy wspólnie z żoną), po protu nasz wymarzony domek...

A i tak pewnie po przemieszkaniu paru lat na pewno będziemy chcieli coś zmodyfikować :D bo zawsze tak jest....

Pozdrawki.

PawEla pochwal sie waszym projektem. Może masz jakieś ciekawe rozwiązania, które warto skopiować :) Jeśli oczywiście nie będziesz mieć nic przeciwko.

Ja już mam koncepcje i wiem jakie pomieszczenia chcę mieć w naszym domu. Ale coś mi nie pasuje w elewacji. Musze jeszcze nad tym posiedzieć. Pozdrawiam balowiczów z Dolnego śląska

sprawdzilam w projekcie...tam sa druty O/6 a nie 12 jak podawalam wczesniej (ale murarz odczytujac projekt kazal mi i 12 i 6kupic- to nie wiem gdzie te 12 idą)

a szerokosc ławy mamy 60cm a potem idą bloczki betonowe

A co mają inni????? pewnie podobnie bo w to co piszesz że słyszałeś to jakoś nie wierze!!!

PawEla pochwal sie waszym projektem. Może masz jakieś ciekawe rozwiązania, które warto skopiować :) Jeśli oczywiście nie będziesz mieć nic przeciwko.

Ja już mam koncepcje i wiem jakie pomieszczenia chcę mieć w naszym domu. Ale coś mi nie pasuje w elewacji. Musze jeszcze nad tym posiedzieć. Pozdrawiam balowiczów z Dolnego śląska

Proszę bardzo:

parter:

http://www.pajtoniki.webpark.pl/images/parter.JPG

poddasze:

http://www.pajtoniki.webpark.pl/images/poddasze.JPG

elewacje:

http://www.pajtoniki.webpark.pl/images/wschodnia.JPG

http://www.pajtoniki.webpark.pl/images/zachodnia.JPG

sprawdzilam w projekcie...tam sa druty O/6 a nie 12 jak podawalam wczesniej (ale murarz odczytujac projekt kazal mi i 12 i 6kupic- to nie wiem gdzie te 12 idą)

a szerokosc ławy mamy 60cm a potem idą bloczki betonowe

A co mają inni????? pewnie podobnie bo w to co piszesz że słyszałeś to jakoś nie wierze!!!

cytat ze stronki

http://www.szkielet.pl/artykuly.php?show=wywiad

"Czym różnią się fundamenty pod dom drewniany od fundamentów pod dom murowany?

Ponieważ dom drewniany jest kilkanaście razy lżejszy od domu murowanego, można go posadowić na fundamentach o mniejszych wymiarach, szczególnie w zakresie ławy fundamentowej.

Są firmy, które wykonują wykop na szerokość łopaty i zalewają go betonem. Przy dobrym gruncie taki fundament może wystarczyć."[/i][/code]

Pawela- projekt bardzo mi się podoba, posiada chyba wszystkie niezbędne pomieszczenia (przynajmniej z mojego punktu widzenia). Ciekawe jaka jest powierzchnia użytkowa no i w jakiej dokładnie technologii- bal okrągły czy prostokątny?

Czy macie już ustalonych wykonawców? Jestem zainteresowana bo sama przymierzam się do budowy w przyszłym roku. Wdzięczna będę za wszelkie namiary- może być na priv.

Pozdrawiam

kasia sloneczko,

A nie lepiej przekopac sie przez gotowe projekty i ten najbardziej odpowiadajacy ewentualnie przerobic nieco do swoich potrzeb? Mozna wtedy od razu wszystko zobaczyvc i latwoej sobie wyoberazic. Mozna nawet przerobic wersje murowana na bale. Z Twojego rysunku chyba wynika ze schody na gore beda sie konczyly w pokoju goscinnym.. tak mialo byc? Wazne jest usytuowanie zwgledem stron swiata.. z ktorej stony bedziesz miala wejscie do domu? od polnocy? z ktorej styrony chcesz miec taras. wreszcie czy demek zmiesci sie na dzialce i czy jest zgodny z planem zagospodarowania. Zastanow sie nad ukladem okien.. czy w kazdym pomieszczeniu bedzie wystarczajaco jasno (np dla mnie to bardzo wazne bo lubie slonce).

Hej dzięki za opinię, ale jeśli chodzi o projekt gotowy to już się przekopywałam i nic. Chcemy mieć sypialnię, garderobę i łazienkę dla nas na parterze, a nie znalazłam żadnego projektu który by to uwzględniał. Jeśli już jest jakiś do przerobienia to nijak nie pasują strony świata. Tak więc nie pozostało mi nic innego jak zabrać się za to samej. W kwestii stron świata-wejście od północy, kuchnia od północy, salon od południa i jadalnia od zachodu. Natomiast sypialnia na dole-od południowego wschodu. Rozmieszczenie pomieszczeń w moim projekcie mi odpowiada. Fakt nie przemyślałam kończenia się schodów, ale to dlatego że nie umiem ich sobie wyobrazić :) myślę, że architekt poradziłby sobie z tym problemem i przerobił odpowiednio poddasze :)

Jeśli chodzi o wygląd zewnętrzny to podoba mi się ten domek http://www.moj-dom.pl/56,bale,oferta_detail.html#projekt

i elewacja u mnie powinna wyglądać podobnie (przynajmniej tak mi się wydaje)