Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki Słoneczko :) Zaraz na tej stronie znalazłam projekt podobny do stworzonego przeze mnie :) Tylko oczywiście bez sypialni na parterze :( Więc myślę, że jednak indywidualne projektowanie jest najlepsze bo najbardziej dopasowane do indywidualnych potrzeb. Ale ciągle czekam na krytykę zarówno mojego pomysłu jak i projektanta.

Budujemy dom z bloczków, ale wnętrza i być może elewacja, będą w większości drewniane :)

Dlatego zbieram fotki ładnych, drewnianych wnętrz (i tak wszystkie są piękne ;)) i Twój album już dałam do ulubionych :)

Tu też są drewniane aranżacje, zobacz: http://www.mazurskiedomy.com.pl/nasze-realizacje.html

http://www.domy-z-bali.info.pl/ (zdjęcia na tej stronie mogę oglądać tylko przez Firefoxa. W IE mam zdrapki :o )

http://www.juhas.com.pl/HTML/index.htm

http://www.wasco.pl/widoki/widok.htm :)

też już dodałam do ulubionych podane przez ciebie stronki. Uważam że domom murowanym elewacja z elementami drewna dodaje dużo klasy i odróżnia ją od reszty murowańców, pod warunkiem że nie jest to drewniany siding czy boazeria. W swoim domu będę mieć oczywiście ściany z bala, ale chcę mieć też ściany gładkie - bo przyznam, że trochę boję się skansenu. Zwłaszcza że mam do tego zapędy :) strasznie kocham wszystko co stare, drewniane, gliniane, wiklinowe, płócienne itp.

pewnie ze sie podoba!!!!

tak bardzo że zaczynamy intensywniej mysleć o swoich chałupkach na papierku....

ale mam 1pytanie-....co tak nisko masz to drewno nad ziemią?? czy tak wysoko usypałaś piachu...??- nie za wysoko?, jak będzie lał deszcz to tym piachem, blotkiem uchlapie ci bale??

tak ja bym rozumowała- jeśli jestem w błędzie to napiszcie...

eh... fajnie, fajnie, widze że na święta Bozego Narodzenia będziecie mieli juz swoje lokum.. ...... i pewnie juz zamieszkacie?!!!

powodzenia

ta ziemia przed duzym oknem salonowym bedzie zabrana i usypana z lewej strony ziemny taras l;-) takze nic nie bedzie chlapalo do salonu bez obaw ;-)fundament jest spory bo jest piwnica i garaz z drugiej strony, tylko wykorzystalismy naturalny spadek terenu i malo bylo kopania na fundament. teraz beda juz male niwelacje terenu zeby tylko ulozyc wsz.

Swieta napewno juz w domku. teraz jestem na etapie wykonczen w srodku.

buduje domek firma Wako z Koszalina.

:p

WItam!

z dużym zainteresowaniem przejrzałam to forum - sami jesteśmy na etapie wyboru grubości bala i wykonawcy.

ale nurtuje nas jeden problem: jak ma się dom drewniany do alergii na roztocza?

Czy nie okaże się np. za 10 lat, że nie możemy w nim mieszkać ze względu na objawy alergii?

Moze jest na forum ktoś, kto zgłebiał ten problem:-).

Aha, i jak lepiej budować: bal powyżej 20 cm bez ocieplenia czy np. 16 cm i ocieplenie? Oczywiście w kontekście alergii.

Dzięki!

DiGM

Witam.

Jestem początkującą balowiczką :D Kochani działka w Milówce zakupiona,pomysł jest tylko... nie mam ekipy do wykonania domu z bali :(

Odwiedziłam juz kilka firm które zajmują sie stawianiem domów z bali.

Niestety kasa nie mała za postawienie w stanie surowym otwartym :cry:

Czy ktoś zna ekipe górali którzy są fachowcami oraz specjalizują się w tego rodzaju stawianiem domów z bali z okolic Żywca,Milówki itp

Bedę bardzo wdzięczna :lol:

Pozdrawiam Gosia

Gosia30- zdaje się że na tym forum z pracy górali obecnie korzystają, albo korzystali Rencia i Jurand. Podawali też namiary kilka stron wstecz do górala z Istebnej. Nie wiem czy to blisko ciebie, ale zapewne bierze taniej niż firmy które można znaleźć na internecie choćby.

A tak w ogóle wszyscy którzy nowi - poczytajcie forum bo warto - mi to zajęło 2 dni, ale pomogło w podjęciu decyzji jaki wykonawca i z jakiego bala będę budować, a poza tym zdobyłam mnóstwo ciekawych informacji. Pozdrawiam