Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

my chcieliśmy budować ten domek i w związku z tym mój mąż zadał projektantowi pytanie o ilość drewna na ten domek. Wiem, że mąż dostał odpowiedź, ale ja nie pamiętam ilości (m3) oczywiście poproszę męża o przesłanie tego maila i podam ilości my poza tym chcieliśmy zrobić małe zmiany w tym projekcie, a mianowicie przenieść drzwi do łazienki na dole na "pod schodami" żeby można było zrobić jakąś szafę albo wieszak na kurtki w wiatołapie, połączyć te dwa okna na ścianie szczytowej w salonie w jedno duże i... więcej nie pamiętam...

no.. ale potem zakochaliśmy się w Ośku i narazie jesteśmy zdecydowani na niego

No była bym wdzięczna jak nic jak bym wiedziała dokładnie co i ile :wink:

Pozdrawiam jeszcze raz

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

o kurde coś namieszałam :evil: :oops:

Jak kochani kopiuje się wypowiedź czyjąś aby odpowiedzieć na zadane pytanie

pozdrawiam

Gosia, klikasz w "cytuj", po prostu :)

A co do wykonawcy: na stronie Twojego, prześlicznego projektu masz też wykonawców przecież http://www.moj-dom.pl/wykonawcy.html .

Nie lepiej skorzystać z któregoś z nich?

a kurde nie wychodzi mi cytowanie :evil: :evil: :oops:

W każdym razie jeżeli chodzi o wykonawstwo to myslałam nad tym i dzwoniłam do paru firm zajmujących się stawianiem domów ale z moich wyliczeń na dzień dzisiejszy oszczędzam ok 35-40 tysiaków :o jezeli kupie materiał i zlece wykonanie.To troche kaski jest :D jak dla mnie przynajmniej

Pozdrawiam

o kurde coś namieszałam :evil: :oops:

Jak kochani kopiuje się wypowiedź czyjąś aby odpowiedzieć na zadane pytanie

pozdrawiam

Gosia, klikasz w "cytuj", po prostu :)

A co do wykonawcy: na stronie Twojego, prześlicznego projektu masz też wykonawców przecież http://www.moj-dom.pl/wykonawcy.html .

Nie lepiej skorzystać z któregoś z nich?

terereeee już umię cytować :lol: :lol: :lol:

Witam!

Ja znów powracam do tematu wykonawców i grubości bala.

Czy ktoś jest w stanie powiedzieć jak wyglądają koszty budowy domu z bala z ociepleniem a bez ocieplenia np. bal 16 cm + wszystkie wełny, folie i ścianki, a bal 24 cm.

Według naszego wstępnego kosztorysu korzystniej jest dawać cieńszy bal i go docieplać. Ale :roll: rozmawiałam z firmami (stollux i malorzhome) i oni twierdzą,że gruby bal bez ocieplenia wychodzi cenowo porównywalnie lub jest nawet tańszy. Co Wy na to?

I jeszcze jedno pytanko. Czy 2200/m2 stanu surowego zamkniętego z pełnym dachem i transportem to cena do przełknięcia?

Pozdrawiam balowiczów i czekam na sugestie

Witam!

Ja znów powracam do tematu wykonawców i grubości bala.

Czy ktoś jest w stanie powiedzieć jak wyglądają koszty budowy domu z bala z ociepleniem a bez ocieplenia np. bal 16 cm + wszystkie wełny, folie i ścianki, a bal 24 cm.

Według naszego wstępnego kosztorysu korzystniej jest dawać cieńszy bal i go docieplać. Ale :roll: rozmawiałam z firmami (stollux i malorzhome) i oni twierdzą,że gruby bal bez ocieplenia wychodzi cenowo porównywalnie lub jest nawet tańszy. Co Wy na to?

I jeszcze jedno pytanko. Czy 2200/m2 stanu surowego zamkniętego z pełnym dachem i transportem to cena do przełknięcia?

Pozdrawiam balowiczów i czekam na sugestie

Ja również zasięgnełam języka w tych firmach i po zrobieniu kalkulacji wychodzi cena niebagatelna.Dlatego postanowiłam poszukać materiału na własną rękę oraz cieśli którzy mi zmątują mój wymarzony domek. 2200 zł za metr to jest sporo ale niestety tak liczą sobie firmy kótre to wykonują.Tym bardziej ze firmy stan surowy zamknięty nazywają tak naprawde stan surowy otwarty :o

Bez położenia dachówki bez ocieplenia bez schodów bez impregnacji itp itd.Dlatego postanowiłam wziąć sprawe w swoje łapki.Podzwoniłam po tartakach który podał mi koszt materiału elementów potrzebnych na dom oraz doiadywałam sie o koszta robocizny uwierzcie mi o połowe taniej wychodzi cena domu.Pozdrawiam Gosia

To prawda ale ja mam trochę wątpliwości, bo:

1.drewno z tartaku i co dalej, trzeba impregnować elem. konstrukcyjne, a całość powinna być sezonowana i to zdaje się przynajmniej dwa lata

2.cieśle postawią tylko stan otwarty, co ze stolatką okienną, jak i kiedy montować, bo to zależne od tego jakie drewno

3. no i kwestia czysto logistyczna, jak to wszystko zgrać, transport, instalacje itp.

Sorry za moje amatorskie wypowiedzi

pozdrawiam i trzymam kciuki za tych budujących z firmami i tych własnymi rękami :D

Po niekąd racja droga długa i trudna.Ale mam nadzieje ze mi sie uda.Drewno bedzie sezonowane,jeżeli chodzi o prace to można zawsze sie dogodać z górolami na jakim etapie roboty dziekujemy sobie nazwajem.Niekoniecznie stan surowy otwart...a nawet gdyby moja chłopina to złota rączka okna wstawi,chałupe ociepli i wykonczy łącznie z rozprowadzeniem wody :lol:

Elektryką niestety musi się zająć elektryk-wole nie ryzykować :o :D

Wiem ze nie jestem w stanie przewidzeć wszystkich wpadek ale mam taką determinacje i upór ze musi mi to wypalic :lol:

Gosia30 wiem, że każdy grosz sie liczy, ale ja bym się bał brać kogoś z "ulicy", a raczej z lasu;) do budowy domu. firma daje ileś tam lat gwarancji...

za duża inwestycja na eksperymenty!!!

_jarl_ po przeczytaniu Twojego posta poprawił mi się humor, że podpisałem szybko umowę i cene domku mam zagwarantowaną na 1 tys (tylko, że bal 16) :lol:

nie polecam budowy takiego domu na wlasna reke.. a nawet zadnego innego... nie w dobie walki i blagania o prace robotnikow.. rosnacych cen materialow.. braku rak do pracy... a co nie daj Boze z kredytem budowa systemem gospodarczym.... mozna przyplacic zawalem... :(

Święte słowa!

Niesprawdzony wykonawca , niesprawdzony materiał , nisprawdzone koszty "dodatków" typu impregnacja , suszenie , izolacje , fundamenty ...

Niestety skutek budowania systemem "jakoś to będzie" jest już sprawdzony wielokrotnie.

Życzę Ci szczerze powodzenia ale nie da się szukać oszczędności na wyrwanych z całości fragmentów budowy.W sumie wyjdzie prawdopodobnie nie taniej , na pewno gorzej , bez winnych bo wykonawca zwali na materiał a kolejne ekipy na siebie nawzajem.

Szczególnie przy takim nietypowym domu jak drewniak , gdzie fachowość i jakośc materiałów jest ważna jak chyba przy żadnej innej technologii.

Pozdrawiam.

Zgadzam sie z przedmowcami. Budowanie domu z bali metoda gospodarska to niezwykle duze ryzyko. Malo sprawdzone ekipy, bez pozadnego zaplecza (tartak, stolarnia, magazyny) czy nie sprawdzone drewno z tartaku, to spory stopien ryzyka i nerwowosci przy budowie.

Ja bede budowal z 16cm + ocieplenia itd. gdzie za stan surowy zamkniety (nie stan surowy otwarty, dach kryty papa ino bez dodatkowego pokrycia dachowego) po 1250PLN za metr.

Wykonawca stwierdzil ze o wiele lepiej/taniej budowac w ten sposob niz placic za bal 26cm, dodatkowo jesli ma sie dobrych/sprawdzonych podwykonawcow na miejscu (dekarzy, elektrykow, hydraulikow, wykonczeniowcow itd.)

Ale jak kto woli, zobaczymy jak tobie wyjdzie z ta budowa. Moze zmienie zdanie.

Pozdrawiam

Domin