Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja też na początku byłem zwolennikiem bal-ekofiber-bal (myślałem o firmie z mazur), ale skutecznie się wyleczyłem cenami takiej ściany (pełny bal jest w porównywalnej cenie, a własności cieplne niewiele gorsze), dodatkowo regułą jest stosowanie cienkich bali 70mm, wykrzywiają sie niestety i wypaczają. Spotkałem się też w kilku miejscach z opinią że ściany domu z bali powinny być robione z bali grubości min 120mm ( 2x70mm to w sumie 140, ale jakoś straciłem do tej technologi zaufanie).

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Folklorystka...

jedz i obejrz koniecznie!!!!!!!!!!!

bedziesz miec porownanie....!!! pozatym pisalam ze 1budowa byla OK

pozatym napisz mi na priv. nazwe tej firmy- mi wyleciala z glowy ale jak mi podasz to pewnie sobie przypomne..ale w takim miasteczku to chyba nie ma kilku takich budowlanych firmy ???

Aby móc stwierdzic co jest dobre i WAM odpowiada musisz obejrzec i inne wykonawstwo czyli teoretycznie TO GORSZE- pogadac, podpatrzec, niech podadza wam kilka namiarow!

pozatym zaznaczam....ze 1byla SUPER zrobiona, a ci ostatni byli niezadowoleni i krytykowali..

przesle ci zdjecie tego domu z daleka-..ale na priv (nie bralam zgody na rozpowszechnianie zdjęc)!!!!

Mam kolejne pytanko. Jakie gwarancje dają wasi wykonawcy, i czy wogóle dają. Na stronach firm raczej temat tabu. Wczoraj byliśmy u jednego gościa, który robi "pod klucz" i on daje 2 lata gwarancji na wszystko. No... :-? jak dla nas zgroza. Czytałam tu gdzieś, że Niemcy na kanadyjczyki dają 30 lat!

Ciekawe jak tam sławetni górale w tej kwestii

Czekam na Wasze opinie i informacje

Mam kolejne pytanko. Jakie gwarancje dają wasi wykonawcy, i czy wogóle dają. Na stronach firm raczej temat tabu. Wczoraj byliśmy u jednego gościa, który robi "pod klucz" i on daje 2 lata gwarancji na wszystko. No... :-? jak dla nas zgroza. Czytałam tu gdzieś, że Niemcy na kanadyjczyki dają 30 lat!

Ciekawe jak tam sławetni górale w tej kwestii

Czekam na Wasze opinie i informacje

Mi pewna firma z Istebnej :wink: dała 10 lat, a missoni proponowało 3 wiec rozrzut duzy

NAM krzykneli (wołają się specami od budowy z dużą wiedzą)...

6tys. za prosty kwadracik 9x10 + garaż 3,5 x7m- przylega 1scianą do domu...

za: sama robocizna bez wylewania chudziaka, tylko z zasypaniem piaskiem, z polozeniem lepiku na zewnętrznych ścianach bloczków, dom bez podpiwniczenia, bez ocieplania styropianem (..chociaż się ciągle jeszcze zastanawiamy czy dawać ten styropian czy nie, i tylko ten lepik na zewnętrzne bloczki..)..

i jeszcze coś!!!

\CZY WY DAWALIŚCIE NA ZAKOŃCZENIE BLOCZKÓW TAKĄ MURŁATĘ?? CZY TEŻ ODRAZU PO BLOCZKACH BETONOWYCH BYŁY KŁADZIONE BALE?????

pilne...dzieki za info...

ANNNJA

Co do cen to się nie wypowiadam, bo mam piwnicę :D

Co do ocieplania ścian zewnętrznych fundamentów to też się nie wypowiadam, bo mam piwnicę(tam ociepliłem całość aż do ław).

Ta murłata to dla mnie podwalina(ale może różnie się ją nazywa) i zawsze daje się ją pod pierwszą rundę. Podwalina to po prostu deska grubości ok. 10 cm i szerokości ok 15-40. Układa się ją na foli bezpośrednio na fundamencie. No i trzeba ją oczywiście zakotwić.

hej

ja jestem własnie na etapie robienia fundamentów , po długich poszukiwaniach majstrów, znalazłam ekipe za 6 tys (oczywiście to koszt robocizny) , jest to cna bardzo niska , wcześniej miałam propozycje od 17 do 14 tys za tą sama usługę. Fundament 9 na 12, w miare prosty , ława betonowa zbrojona , bloczki i oczywiście wieniec z kotwami , wszystko ocieplone i gotowe do przyjścia następnej ekipy

HEJ..

właśnie o ten WIENIEC z KOTWAMI chodzi..

to jak to jest???

u jednych jest u innych nie ma tego!!!???

nie rozumiem....u mnie w rysunku technicznym na przekroju nie ma tego, ale juz w opisie konstrukcji coś takigo jest...

ale nie wiem nic np. o grubości takiego wieńca, ani tez o tych kotwach (szpilkach) ktore maja byc w tym wieńcu....

od czego to zależy- od grubossci bali..?

i kto to mocuje?- ekipa od drewna jak składają juz drewno czy ekipa ktora muruje ten wieniec to wkłada odrazu w beton zanim zastygnie????

MOZE ktos mnie oświeci!????

mam pytanie do balowiczów, którzy już wybudowali swoje domki, tak +/- jaki był koszt robocizny za fundament???

pilne, bo mam wybierać ofertę :x

Za robocizne zapłaciłem 7tyś,za ławy z wylewką,piwnica 10x10m , dwa kominy do płyty i płyta zbrojona.Chyba miałem najtańszych facherów:D

Szpilki montowała ekipa od fundamentów przed zalaniem płyty

Gość Piotr Wlezień
FOLKLORYSTKA>.

z jaką firmą budujesz??? z Twego opisu wynika że bedziesz miała podwójny bal - tak???

rozmawialismy niedawno z ludzmi ktorzy maja drewniany domek z 2 bali a wsrodku jakieś ocieplenia, firma z WŁODAWY, nie pamiętam nazwy-..

niestety nie są zadowoleni: bale sie wykrzywiły, są nieszczelności, długi czas budowy i jakoś rozwlekle,..ale przedewszystkim narzekali na jakośc: ALE z koleii ONI OGLĄDALI PRZED SWOJĄ BUDOWA DOMEK POBUDOWANY PRZEZ TĄ FIRMĘ- 3lata temu i tam było wszystko SUPER i bardzo dobrze, równiotko i prosto zrobione...

wniosek wg. mnie : nastąpiła wymiana kadry lub przestali sie przykładać i poszli w ilości (teraz zleceń jak sami wiecie maja wszyscy w budowlance dużo)!!!

Cześć jeśli chdzi o firmę z Włodawy to jest to Drewdom sam zamierzam się wybrać do nich w przyszłym tygodniu.

Jednak warto było spędzić 3 dni aby poczytać forum

Gość Piotr Wlezień
Mam pytanie czy ktoś budował z bali o grubości 65mm lub 80 mm. Z tego co przestudiowałem forum to spotykam tylko powyżej 140 mm. chyba, że coś przeoczyłem. Chciałbym już w najbliższych dniach zdecydować się na wykonawcę, a na razie mam na oku 3 firmy Stollux, Drewdom z Włodawy i Wasco. Może ktoś ma jakieś opinie o tych firmach