Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

_jarl_ daj znać czy dostałeś maila :D

Pozdrawiam a w miedzy czasie zobaczyłem Twoją działkę - fajna miejscówka

Jak będziesz w Olsztynie zapraszam do obejrzenia domu.

Grus, Ty z Warmii?

Zapraszam do grupy olsztyńskiej :D http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=9429&start=7080

Ja przenosiłam dom z bali w okolice jeziora Narie k. Morąga i ciągle go wykańczam :roll:

Witam Szanownych Balowiczow,jestem tu nowy i mam nadzieje ze spotka mnie tu mila wymiana pogladow i doswiadczen na temat domow z bali.Mam zamiar budowac taki dom w Szczawnicy,gdyz od pol roku jestem szczesliwym posiadaczem dzialki w tej pieknej miejscowosci.Zamierzam budowac z firma ZAJDA z Makowa Podhalanskiego,wygladaja na profesjonalistow,ale pozory myla,licza sobie na dzien dzisiejszy 2500 za m2 liczony po podlodze za stan pod klucz,co Wy na to?Bardzo prosze o opinie na temat tej firmy,jesli ktos cos wie na ich temat,moze znacie inne dobre firmy z okolic Podhala.Pozdrawiam goraco.

Witam,

Ktos z Was ubezpieczal budowe domu z drewna? Jesli tak, to gdzie?

Pozdrawiam!

Ubezpieczyłem w PZU mimo, że jeszcze leży na paletach. Traktowany jest jako "materiał na postawienie domu".

Oczywiście nie od kradzieży, ale zdarzeń losowych.

Trzeba tylko trafic dobrego agenta, który wyłuszczy co i jak.

grus1 - buduje z bardzo zblizonego bala (śr. 17,5cm) i mam pytanie.

Jak izolowałeś przestrzeń między balami? Ze zdjęć wnioskuję, że wełną - tak to wygląda?

Nasz wykonawca mówił, że bale najlepiej uszczelniać wełną owczą, gdyż ta mineralna jak nasiąknie wodą to nie stanowi już izolacji. A ponoć nasiąka bardzo łatwo.

Ale nie jestem specjalistą tylko cytuję :)

Co do Zajdy to pamiętam z tego forum tylko jedną opinię o nich-złą. Tylko, że ten kto to pisał to nie budował z nimi, a jedynie próbował rozmawiać i był zniesmaczony brakiem profesjonalizmu i gburowatością właściciela chyba. Więc lepiej umów się z nimi, żeby ci pokazali co budują i budowali, tak żebyś mógł pogadać z właścicielem.

No własnie mam dom który stał w stanie surowym 3,5 roku i był uszczeklniany wełną mineralną.

Wiedząc, że wełna właśnie nasiąka nie chciałem takiej opcji.

Tyle, że po obejrzeniu wełny wyciąganej spomiędzy belek stwierdziłem, że jest ona suchutka jak wiór i koloru jak nowa z paczki (na zewnątrz była szara).

Nasz wykonawca mówił, że bale najlepiej uszczelniać wełną owczą, gdyż ta mineralna jak nasiąknie wodą to nie stanowi już izolacji. A ponoć nasiąka bardzo łatwo.

Ale nie jestem specjalistą tylko cytuję :)

Jesli material do uszczelniania nie zwiazuje na dluzej wody w sobie, to mysle, ze jest OK. Welna mineralna chlonie wilgoc, ale takze ja oddaje. Dodatkowo ma bardzo dobre parametry izolacyjne - oczywiscie jak jest sucha. Ale mokra owcza welna to tez zaden izolator wedlug mnie, a jej wysuszenie moze trwac dluzej niz welny mineralnej. Dodatkowo welna owcza jako material organiczny jest narazona na plesnie, grzyby itp, bo pewnie jest dla nich pozywka. Oczywiscie tak sobie analizuje wady i zalety. Ja spotkalem sie jeszcze z uszczelnianiem bali wloknina i lnem. Czy to lepsze rozwiazania? Nie wiem. Ja bede mial welne mineralna. Przynajmniej jak zauwaze, ze 'znikla', bo ja ptaki wydziobaly na gniazda, to szybko ja uzupelnie, bo jest ogolnie dostepna.

WITAM...mamy problem polegający na dociepleniu sensownie fundamentów: mamy świadomość juz teraz że powinniśmy docieplić, ALE:: ..tj.. jednak zdecydowaliśmy się ocieplić za Waszą namową ( a wbrew opini majstra budowlanego i kierownika- też uważa że nie potrzebne i szkoda kasy jeśli nie mamy piwnicy)

ale teraz mamy inny problem..

bo na bloczki poszedł lepik na zimno- podkładowy i masa lepikowa ISOLBET A i IZOLBET DP,- a jak właśnie wczytałam się na stronie producenta na to właśnie nie można dawać styropianu bezpośrednio bo będzie się utleniał...i co teraz??

mamy już obmalowane wszystkie boki tym czarnidłem, i dawać na to folię-tylko po to aby nie było bezpośredniej styczności styropianu z tym czarnidłem, więc na to czarnidło folię budowlaną 0,2 na to styropian i ponownie na styropian folię, aby oddzielić ziemię od styropianu!

ALE czy nie przedobrzymy z tym docieplaniem fundamentów- przecież zawsze gdzieś i tak wejdzie woda i bedzie długo długo w takiej kanapce obsychała...?

aha-= po lekturze podanych linkow dalej nie wiemy czy fundmenty obsypać piaskiem czy gliną ??? ile przeciwików tyle zwolenników piasku przy fundamentach! tak że sama nie wiem....

Jak macie WY przy swoich balach???

Moja glina jest prawdziwą gliną, czerwona, mocna, zwarta, po wyschnięciu trudno się kruszy takie bryły ale jak mokro to odrazu paćka....,

zwolennicy obsypania gliną twierdzą że wolno oddaje wodę ale i wolno przyjmuje do siebie i lepiej będzie aby przy fundamentach był ten sam grunt co dalej, a na piasek twierdzą że zrobimy sobie "wannę piaskową " wkoło tych fundamentów bo piasek szybciej przepuści wodę ale na boki już tak szybko nie odda-bo z 1strony będzie glina, z 2-giej strony będą zaizolowane lepikiem bloczki betonowe a na dole będzie część ławy betonowej !!!

Kto ma glinę i jak to zrobiliście- drenażu nie będziemy robić-

Wielkie dzieki za opinie na temat Zajdy,i musze przyznac ze cos w tym jest,bo jakies 2 tyg.temu rozmawialem telefonicznie z szefem tej firmy,i oczywiscie pytalem o mozliwosc zobaczenia czegos co teraz buduja,wiec Pan sie zgodzil,choc powiedzial ze adresu do ludzi ktorzy juz mieszkaja w domach przez nich zbudowanych mi nie da,gdyz ludzie ci maja pozniej do niego pretensje,ze przezywaja oblezenie przez ludzi chetnych do ogladania domu i majacych wiele pytan.Nie wiem wiec,czy Pan ten tak dba o prywatnosc swych bylych klientow,czy boi sie zlych wypowiedzi na temat jego firmy.Co do rozmowy,to rzeczywiscie Pan wydawal sie bardzo pewny siebie,odpowiadal na wszystkie pytania bardzo zdawkowo.Co o tym myslicie?Prosze o namiary na firmy z ktorymi juz ktos wspolpracowal,lub wlasnie wspolpracuje i jest z nich zadowolony.Moga byc to firmy oddalone od szczawnicy,jestem gotow zaplacic za transport,jezeli bedzie to firma profesjonalna i godna zaufania.Pozdrawiam.

mały - pakuły lniane sprasowane sprzedawane w rolkach jak papier toaletowy tylko trochę szersze i grubsze,pasujące akurat pod bal 26

i jak na razie nic się nie dzieje złego

Dzięki za info - gdybyś ewentualnie mógł rzucić namiary na sprzedawcę takich pakuł (sam też będę szukał).

Pozdrawiam

Myślę, że pakuły to tak samo jak wełna owcza-też materiał organiczny narażony na pleśń i grzyby. Nie wiadomo co lepsze. Ale pakuły mogą czasem być tańsze. Szkoda, że na tym forum nie działa żaden z wykonawców co trochę pobudował i wie co i jak działa.

Danek-poczytaj forum !! naprawdę warto. Po lekturze mam wrażenie, ze forumowicze budowali z:

Stolluxem, Trochanowskim, Góralami z Istebnej, Logpolem i Osadą,a wszyscy na pewnym etapie rozważali Honkę i stwierdzali że za droga.

Pytanie z czego ty chcesz stawiać,z jakiego bala. Kwadratowy, okrągły, toczony ciosany, suszony, sezonowany czy mokry.No i oczywiście jakiej grubości.

Możesz też pojeździć po okolicy w poszukiwaniu domków z drewna i pytać ich właścicieli z kim budowali.

Szkoda, że na tym forum nie działa żaden z wykonawców co trochę pobudował i wie co i jak działa.

....a wszyscy na pewnym etapie rozważali Honkę i stwierdzali że za droga.

Moim zdaniem najbezpieczniej budowac podobnie do Honki (jesli nie z Honka, bo niby drogo, ale za to jakosc wydaje mi sie pierwszorzedna). Honka pomiedzy bale wklada bodajze wloknine. Skoro u nich sie to sprawdza, to chyba jest to wystarczajaca gwarancja. W Finlandii pewnie owiec mniej niz w Polsce, ale to nie znaczy, ze Honka nie uzylaby jakiegos innego naturalnego materialu, gdyby on rzeczywiscie dawal az tak duze korzysci. W koncu za ekskluzywny dom sie placi, a koszt lnu, czy tez welny owczej w calosci inwestycji nie jest chyba wielki. Zwlaszcza jak buduje sie z sosny polarnej:-)))

aha-= po lekturze podanych linkow dalej nie wiemy czy fundmenty obsypać piaskiem czy gliną ??? ile przeciwików tyle zwolenników piasku przy fundamentach! tak że sama nie wiem....

U mnie fundament wyglada tak (patrzac od zewnatrz):

styropian 10, folia kubelkowa, abizol (bodajze), bloczki, abizol, styropian 2.

Ponadto czesc wystajaca nad ziemie ma polozona siatke i klej. Na to bedzie okladzina kamienna (prawdopodobnie).

Co do zasypania fundamentow, to u mnie uzyto nie zwyklego piasku, ale czegos o konsystencji iłu. Nie byla to glina, ktorej raczej bym nie polecal, bo wydaje mi sie, ze glina nie bedzie odprowadzac wilgoci i do konca chyba nie wiadomo, czy przypadkiem woda nie bedzie pozostawac miedzy fundamentem a gruntem. Juz chyba lepszy piasek, bo wtedy przy dobrym odprowadzeniu wody z dachu poza obszar fundamentu, mamy pewnosc, ze tylko woda gruntowa moze podejsc pod fundament. A jak moze podejsc, to moze i 'odejsc':-) Jak mamy izolacje pionowa (np. abizol), to mysle, ze nie musimy sie martwic.

Z tym, ze budowlancem nie jestem, wiec w roli autorytetu nie bardzo moge wystepowac:-) Moze rozwiazanie posrednie podobne do mojego jest najlepsze?

MD,

podam Ci namiary na mojego elektryka, robił mi instalację w drewnianym domu, jestem zadowolona, ale nie wiem jak u niego z terminami...no i tani nie jest...Mirosław Ruciński, 604 576 389, ja budowałam pod Warszawą, 50 km trasą E7 na północ, facet działa w tym rejonie...

ale sie uśmiałem, to też mój elektryk (domek z bali między Jońcem i Nowym Miastem). Generalnie mozna polecic. Niestety zapracowany ale i pracowity :)

pozdrowka

Gasol- czy ty masz drenaże?? bo podobno folie kubełkową daję się jak jest drenaż????

a co do obsypania to włąsnie wczoraj w nocy znaleźliśmy czym sie powinno- Murator 9 2006roku- strona 52,..i wychodzi że gruntem rodzimym więc gliną!!! - dzwine prawda??, na forum też są i takie rady i takie....., dzieki za info