Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzieki, tez mi sie podoba. Fundamenty od razu byly docieplone, chlop sam te kamienie ukladal. Wyszlo 30 zlotych za metr, a za robocizne chcial jeden facecik.......90 zlociszy!!!!! Wiec najpierw na sciany fundamentowe szla siatka i jakies kolki, a na to kamienie na duzej ilosci kleju. Jeszcze nie odpadly :wink:

A mnie i tak interesuja kwietuszki na ganeczku, chociaz moj chlop mowi, ze jestem wiesniara do kwadratu, bo jak sie na wsi mieszka to kwiatki sie do ziemi sadzi a nie do doniczek jak w bloku....

http://images27.fotosik.pl/57/ac7fefe3563e9ca4med.jpg

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Super ta chata Madd,czy mozesz zdradzic jaka firma ja stawiala,bo rozumiem ze zadowoleni z wykonania jestescie.Wczoraj rozmawialem z architektektem ze Szczawnicy,za projekt domu ok 170m2,budynek parterowy z uzytkowym poddaszem,bryla budynku prostokatna,nie podpiwniczony,bal 26cm srednica,krzyknal sobie 8000-10000zl.Jest to projekt indywidualny.Napiszcie prosze czy to normalna cena na dzien dzisiejszy,czy troche duzo.

DANEK-...cena za projekt jest jak na moj gust z deka wywalona w kosmos..

U nas mielismy 6tys. odrazu z pozwoleniami, szambo, prąd, woda- uzgodnienia....ale to było do murowanego!

a co do drewniaka to uwazam że każda firma ma swojego architekta (lub kilku) ktorym podsyłają klientow,i wyobrażam sobie że wtedy jest taniej, bo 8tys. to naprawde duzo!!!

my daliśmy coś koło 4,5tys.. (i to dziwilam się że mało nie jest)!!!!!!

ale 8 to chybabym zemdlała z wrażenia!!!-za sam projekt??? archtekci poszli za przykładem innych...koszą ile się da!!

Och Madd, śliczny masz domeczek, te kamienie i strzecha. No naprawdę cudowny. Też myślimy o kamieniach na podmurówce i mówisz, że to po prostu się klei? Co do strzechy, to i owszem podoba mi się, ale jakoś nie mam przekonania do funkcjonalności. Nie wiedzieć czemu na hasło strzecha wszyscy reagują jednakowo-"co ty myszy chcesz mieć?" Mi się też z myszami kojarzy niestety. Nie wiem, wydaje mi się że na innych drewnianych dachach to te gryzonie nie mają się gdzie zagnieździć. Nie mieliście takich obaw?

Danek, ten twój architekt to i tak cię oszczędza. W Jeleniej górze jest taki co bierze 14000 za podstawowy projekt bez wodotrysków. My będziemy płacić 3,500 ale bez przystosowania projektu do naszej działki. Za to z projektem instalacji energetycznej. Projektowanie ogrzewania architekt nam odradził, gdyż chcemy mieć piec na paliwo stałe, kominek z płaszczem wodnym i zastanawiamy się nad solarami. Architekt powiedział nam ze najlepiej jak projekt takiej instalacji zrobi nam jej wykonawca gdyż każda firma ma swoje produkty, których używa, a jest ich na rynku tak dużo, że on nie jest w stanie przewidzieć jakie materiały zostaną użyte.

Potem okazało się, że mamy w rodzinie kuzynkę z uprawnieniami do projektowania takiej instalacji.

Przypuszczam, że po adaptacji do działki w sumie wybuliimy za projekt ponad 4000 zł. Aha projekt mamy indywidualny i robi nam go pracownia projektowa z Cieszyna Łukasza Iwanka

http://www.moj-dom.pl/

Ale najpierw na nasz pomysł projektu swoje uwagi naniesie wykonawca dostosowując go do swojej technologii, dopiero potem architekt będzie go rozrysowywał.

Dziekuje za opinie na temat cen "mojego"architekta.ANNNJA masz racje ze firmy ktore buduja domy z bali maja swoich architektow,ale rozmawialem z jedna z firm i sami mi doradzili,ze lepiej jest zatrudnic architekta z okolic w ktorej sie buduje,gdyz taki zna juz teren i wszelkie urzedy oraz przepisy co przyspieszy i ulatwi zalatwianie np.wszelkich pozwolen na przylacza:prad,woda itp.oraz lokalne przepisy poszczegolnych gmin.Jest to wazne szczegolnie w moim przypadku,dlatego,ze teraz mieszkam za granica i nie moge byc na kazde zawolanie architekta i dowozenie mu roznych dokumentow,ten moze pod moja nieobecnosc poprowadzic cala inwestycje tj.On zalatwia wszelkie przylacza,pozwolenia,mapki,mowil mi ze tez musze miec opinie geologiczna,dgyz dzialka jest w gorach i teren jest ciezki i na spadku.Nie wiem czy,zaplacic wiecej i miec wszystko zalatwione przez mijscowa osobe czy zatrudnic tanszego architekta,ale sam zalatwiac wszystko na wlasna reke.Dodam ze ten architekt to architekt miejski przy urzedzie miejskim w Szczawnicy,wiec raczej osoba kompetentna.Co o tym myslicie?Pomocy

No to co piszesz ma sens. Ja będę koło wszystkiego biegać sama,ale siedzę w domku i mam dużo czasu. Jeśli twój architekt faktycznie zajmie się wszystkim a stać cię na niego, to może nie warto szukać kogoś tańszego. Mój znajomy bardzo dobrze zarabia jako elektryk na statku i zawsze powtarza, że on u siebie w domu palcem nie kiwnął bo jego czas jest droższy niż to co zapłacił wykonawcom. Przelicz czy twój czas nie jest czasem więcej wart niż praca architekta i będziesz miał odpowiedź. Weź pod uwagę, że w Polsce nie tak łatwo załatwić różne formalności i nieraz się trzeba nieźle nalatać

w takim razie ON wie że to co narysuje to jest JEDNO a dużo osób chce mieć szybko, i nie chce chodzić za papierkami..i stąd chyba ta cena!!

Wcale nie jest prawda że szybciej uzyskuje się pozwolenia na wode i prąd, szambo i co tam jeszcze....bo to robią CI inni -, chyba że on tak się zgodzi że wszystkie PROJEKTY dostarcza tobie.... (ale nie tak że wrysuje ci w projekcie gdzie idzie woda i grzejniki-bo to jest w standardzie.., tylko na to potrzebujesz normalnie PROJEKT WODOCIĄGOWY)>>.

sam architekt może CI tylko przyspieszyć uzyskanie pozwolenia na budowe!!! i tylko tyle....-

a nie prawdą jest że musi być to miejscowy projektant....- dobrze jak jest, to wtedy może np. przyjechać jak budujesz swoją chałupkę i ew. coś ci doradzic (ale pewnie to też za opłatą-bo od tego to jest kierownik a nie projektnt, on przecież swoja robote juz zrobił na papierku)!!!!

projektant- na oko też ci nie powie jaka działka, jaka ziemia- musisz robic badania gruntu....-jak sam podajesz...więc jeśli znajdziesz taniej i sprawdzonego to nie czepiaj sie tego ....-pozatym nawet w małym mieście nie wierzę że jest tylko JEDEN JEDYNY w swoim zawodzie..poszukaj jeszcze!!

NASZ projektant -.... mieszka 150km od nas....-ani razu nie byliśmy u niego ani ON u nas,..wszystkie uzgodnienia przez telefon, meil, scany!!!

ale głowne wytyczne były juz od wykonawcy,- potem to tylko projektant kosmetyka w porozumieniu z nami!

Zlote z Was dziewczyny,dzieki za szybkie odpowiedzi,swoja droga to od kilku dni wymienia sie doswiadczeniami waskie grono BALOWICZOW,gdzie reszta?Rozumiem ze wszyscy dysponuja rozna iloscia czasu.Macie racje,czasu nie mam za wiele na zalatwianie wszystkich formalnosci,i musze pogodzic sie ze zwiekszonymi kosztami za wygode.Tak ten architekt moze mi zalatwic juz projekt domu razem z projektami przylaczy elektrycznej i wodociagowej,geodeta tez bedzie z nim juz wspolpracowal,oraz opinie geologiczna sam odbierze.Zgeodeta ma pojsc szybko dlatego ze dla mojej dzialki jest juz plan zagospodarowania przestrzennego,On ma tylko wytyczyc granice dzialki i sporzadzic mapki.We wrzesniu bede w Polsce i mam uzgodnic wszystko szczegolowo z arcitektem a na wiosne,mam miec przygotowana cala dokumentacja wraz z zezwoleniem na budowe,chyba gra jest warta swieczki gdybym sam to zalatwiaj wydal bym sporo kasy chocby na bilety lotnicze.Napisze jak to poszlo po spotkaniu z architektem juz.Czeka mnie tez jeszcze wybor firmy,a to nie latwe,mam zamiar odwiedzic kilka we wrzesniu,no i tych gorali od "bacowki".

Jak zsumuje sie wszystkie wydatki, ktore sa potrzebne do uzyskania pozwolenia na budowe, do tego jeszcze rozne projekty, uzgodnienia dokumentacji, paliwo, bilety itp., to wcale nie wychodzi to malo. Ja bedac za granica, to dlugo bym sie nie zastanawial, tylko szukal osoby, ktora potrafi calosc roboty biurokratycznej poprowadzic.

Wykonawcy czesto maja wlasnych architektow, to fakt. Z tym, ze nie ma nic za darmo, wiec 'projekt wliczony w cene domu' oznacza: koszty projektu rozlozono w kosztorysie:-)

witam chciałbym się dowiedzieć czegoś na temat ogrzewania w domu z bala 30 zastanawiam się nad ogrzewaniem kominek z płaszczem wodnym lub kominek + bojler elektryczny na wodę i grzejniki elektryczne zastanawiam się co wybrać bardzo proszę o radę a może coś innego proszę o pomysły nadmieniam że nie mam gazu pozdrawiam

MD,

podam Ci namiary na mojego elektryka, robił mi instalację w drewnianym domu, jestem zadowolona, ale nie wiem jak u niego z terminami...no i tani nie jest...Mirosław Ruciński, 604 576 389, ja budowałam pod Warszawą, 50 km trasą E7 na północ, facet działa w tym rejonie...

ale sie uśmiałem, to też mój elektryk (domek z bali między Jońcem i Nowym Miastem). Generalnie mozna polecic. Niestety zapracowany ale i pracowity :)

pozdrowka

No to witam (prawie) Sąsiada ;), jeszcze w Nowym Mieście nie byłam, ale jak sie wybiore to bedziemy sie rozgladać za Twoim balem... :))))

PZD,

a.

cerber,przy balu 30 powinienes miec cieplutko jak w ulu bez wymyslnych i roznych systemow grzewczych.Proponuje kominek z plaszczem wodnym+solary na dachu,super sprawa.Obawiam sie ze bojler i jeszcze grzejniki na prad moga nadszarpnac twoj budzet rachunkami za prad. Zestaw solarow moze nie jest tani,ale polaczony wlasnie z kominkiem bardzo sie sprawdza masz ciepla wode+goraco w domu,a o rachunki za prad sie nie martwisz.Popatrz w internecie o solarach i skontaktuj sie z jakas firma.Dodaje ze czesc kosztow montazu solarow moze zwrocic Ci gmina ze srodkow unijnych gdyz sa to rozwiazania ekologiczne.

cerber,przy balu 30 powinienes miec cieplutko

Tak, średnia grubość bali 30 cm winna prawie spełnić wymagania normowe w zakresie izolacyjności cieplnej ścian zewnętrznych.

Wiecej na temat izolacyjności cieplnej ścian zewnętrznych domów z bali - http://www.szkielet.pl/bale/1.php i dalszych.

Hej Cerber-to mamy podobny problem z brakiem gazu. Ja wiem na pewno,że nie chcę mieć butli z gazem w ogródku bo się tego po prostu boję, a poza tym okropnie wygląda. Zresztą jest bardzo drogie w eksploatacji-równie dobrze można sobie zafundować ogrzewanie prądowe. Na pewno będziemy mieć kominek z płaszczem wodnym, ale przydałoby się drugie źródło ogrzewania bo ja bardzo lubię mieć ciepełko. Zastanawiamy się nad piecem na pelety i inne takie odpady ekologiczne.Tylko, ze to trzeba co kilka dni ładować. I mam dylemat-co będzie jak wyjedziemy na dłużej, kto nam będzie do pieca kładł?

Co do solarów to założymy je pod warunkiem, ze dostaniemy kredyt z BOś albo właśnie jakieś dopłaty unijne czy cóś. Nie interesowałam się tym jeszcze tak dogłębnie.

Nie wydaje mi się żeby do ogrzania naszej chaty starczył kominek + solary (jakieś 180 m2) z kolei prąd jest bardzo drogi i ciągle drożeje.

Ostatnio zastanawialiśmy się też nad pompą ciepła, ale czy ona wystarczy jako alternatywne źródło ciepła?

Ostatnio zastanawialiśmy się też nad pompą ciepła, ale czy ona wystarczy jako alternatywne źródło ciepła?

Pompa ciepla ma sens tylko jako podstawowe zrodlo ciepla. Jesli nie masz gazu ziemnego, to mysle, ze warto rozwazyc te opcje. Palenie w kominkach jest przyjemne, dopoki... sie nie znudzi:-) Najlepiej traktowac je jako ozdobe i wspomaganie glownego zrodla ciepla w bardzo zimne dni. To moje zdanie. Jest watek o pompach na forum - warto go przejrzec.

Dzięki Gasol, poszukam tego wątku. Właśnie o to mi chodziło, żeby mieć pompę ciepła jako główne źródło,a kominek dodatkowo- na jesienne i wiosenne wieczory. Czytałam trochę o solarach i opinie są bardzo sprzeczne. Natomiast o pompach jest pozytywny artykuł w obecnym muratorze tylko potraktowany bardzo pobieżnie. Czas się dokształcić :)