Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W tartaku gdzie kupowalem drewno cena jodly i sosny byla taka sama. Dzisiaj potwiedzil to szef ekipy budujacej moja jodlowa rozbudowe - cena tartaczna zalezy od klasy drewna, a nie od gatunku. Dom z jodly moze byc drozszy, bo jak twierdzil, jest trudniejsza w obrobce. A jodla pochodzi podobno tylko z wycinek "sanitarnych".

Puchatku już dokładnie nie pamiętam ale Firma wspominała coś o klasie k-22 lub k-18 i klasę określa się na podstawie ilości sęków na m2.Niestety K-22,K-18 nic mi nie mówi czy jest to dobra czy zła klasa??

Informacja z kosztorysu kolejnej firmy -tej TYPU BIURO-stan surowy otwarty 89104 zł i tylko 3 lata gwarancji

pozdrawiam Ewa

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: EDZIA dnia 2002-06-24 10:16 ]

Ach te ceny...

Ale chciałem wrzucić coś na tapetę

Co by się stało gdybym ścianę z bala o gr 70 mm ocieplił od środka wełną mineralną o gr 120 - 150 mm i przykrył od środka boazerią lub płytą g-k.

Bez stosowania folii paroszczelnej i wiatroszczelnej

Może jakiś fachowiec się wypowie?

Po części Wojciech nitka odpowiedział na moje pytanie w wątku o ociepleniu od wewnątrz.

Pytanie może z natury tych mniej mądrych ale wyjaśnie jaki miałem cel

otóż po co budować dom drewniany jeżeli będziemy to drewno przykrywać folią? Ta folia ma za zadanie chronić warstwę ocieplenia - to może jakieś inne zabezpieczenia, bardziej naturalne albo jakieś inne ocieplenie

No właśnie. Ja też się nie znam ale jak fachowcy mówią, że tzreba folie takie czy inne to trochę mi się to nie podoba ze względów ekologiczno-merytorycznych.

I tu jest mój dylemat bo jeśli mam dawać te folie i inne takie to znowu po co bale ? Wtedy wystarczy zrobić dom w technologii szkieletu i wujdzie na to samo (cieplnie). Czy jest jakaś inna zdrowa energia, której jeszcze nie znamy, która jest korzystniejsza w domach z bali ? Nie wiem ?

Na dom z bali 32cm mnie nei stać a taki nie potrzebuje żadnych dociepleń...

A co Wy będzie robić ?

No mialem ten dylemat, czy to jeszcze do z bali jak go tak pookladac tymi wszystkimi cudami. Wybrnalem z tego tak - bale od srodka - bo to dla mnie ma byc dom z bali, a nie dla sasiadow. Dodatkowa zaleta jest korzystniejszy rozklad temperatur w scianie (punkt zamarzania poza drewniana sciana). Na zewnatrz welna, folia wiatroizolacja i deski. Z zewnatrz wyglada to jak przedwojenny dom drewniany, a ja sie ciesze swoimi balami. Uniknalem poza tym folii paroszczelnej, ktora jakos mnie wyjatkowo brzydzi.

Jodlowe bale 12 cm. Kupione w bieszczadach, suszone i strugane pod Warszawa. Bedzie zaimpregnowane z zewnatrz, ale tylko poprzez malowanie. Narozniki na lacza ciesielskie, w scianach slupy w waznych miejscach (jak w konstrukcji sumikowej). Rozbudowa wlasnie siegnela koncowki sciany kolankowej, pewnie jutro beda sie brali za dach.

Ja chyba też się zdecyduje na ocieplenie z zewnątrz

Puchatek jak możesz to powiedz mi jak było z Twoim projektem, bo ja chce kupić gotowy i zmienić w nim technologie wykonania.

Zastanawiam się też czy jak będę miał projekt to przy pomocy dobrego cieśli i okolicznego tartaku jestem w stanie wykonać elementy domu

czy też porywam się troche z motyką na słońce

Projekt byl robiony specjalnie do ksztaltu dzialki, a bale maja rozne wysokosci, dlatego tez nie bylo wiekszych szans na jakies przygotowanie typowych skladnikow. Jezeli masz dobrego ciesle, talent i duzo czasu, to spoko, mysle,ze mozna probowac. Architekt, ktora szykowala projekt i tak stwierdzila na koniec, ze szczegolowych rozwiazan to ona i tak w projekcie nie podala, bo na drewnie to ona sie nie zna!!! Wszystkie wiec problemy sa na biezaco rozwizywane na budowie. W takiej sytuacji jak sie nie ma kogo spytac to giniesz...

Dobrych decyzji Babis.

W tamtym roku byłem w Gdańsku i po drodze widziałem właśnie takie nowiutkie słupy i z takimi ocynkowanymi okuciami. Dlatego myśle że robią. Choć masz rację w tartaku to najlepiej zapytać. Za 2 tygodnie mam mieć cennik bali na "dom tylko z bali" to podrzuce na forum. Myślę też czy na przykład nie opłacało by się sprowadzić np drewna z syberii. Pewnie że nie dla jednej osoby ale tak dla kilku to może byłoby to konkurencyjna cena, no i drewno lepsze bo wiadomo klimat surowszy (choć może by świeciło w nocy? :smile:).

Jeśli z Syberii (a nie z Ukrainy) to pewnie lepsze. Zawsze można zbadać licznikiem G-M na prominiotwórczość czy poddać analizie.

Obawiam się tylko, że gra może nie być warta świeczki.

Czy masz jakąś orientacje ile można zaoszczędzić ?

Bo jeśli dużo to myślę, że znajdą się chętni...