Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,zauwazylem cisze na forum,rozumiem ze wszyscy nasycaja sie,tymi kilkoma wolnymi dniami i ladna pogoda w kraju.Jesli chodzi o mnie,za miesiac bede w gorach,Szczawnica,Zakopane itp.Zamirzam odwiedzic kilka firm na podhalu budujacych z bali,ale juz po przejrzeniu ofert w internecie widze,zefirmy przescigaja sie w podnoszeniu cen za m2,prosze wiec goraco osoby ktore budowaly sie wspolpracujac z miejscowymi cieslami o namiary na priv.Kilka stron wstecz ktos pisal o niedrogim goralu z okolic Chocholowa,kolo Zakopca z ktorym sam kupil material na budowe,zjezdzajac okoliczne wioski,ludzie podzielcie sie takimi informacjami,Wy juz macie swoje wymarzone chatki,pomozcie innym,bo ceny w duzych firmach oszalaly,lub ludzie ktorzy je prowadza.Za wszelkie kontakty bede bardzo wdzieczny,jesli ktos nie chce podawac na forum,prosze o maila,lub na priv.Pozdrawiam wszystkich.

Danek 60, materiał kupowałem na chatę z bali w 2004 roku w Ochotnicy Grn, bezpośrednio w tartaku u p. Rusnaka. Ten materiał przeleżał do lata tego roku (trochę przesechł). Są to belki o wym; 26x32cm x 9-10m. około 40m^3. Niestety musiałem dokupić jeszcze 40m^3 bo się okazało że zbraknie. Buduje się koło Koszalina (czyli 800-900km od miejsca zakupu drewna. Drewno zakupione w górach jest o wiele lepsze niz to zakupione np. na Pomorzu. W górach są małe przyrosty roczne, drewno jest bardziej "zbite" no i cena konkurencyjna. Opłaca się kupić tam drewno i przewieźć w inny rejon Polski.

Ekipa wykonująca chatę to ta z Polecenia Madd :D . W tym tygodniu mają mi przywieźc chatkę. Ma ich być 9-ciu (znaczy się goroli). Trochę wczoraj się wkurzyłem bo poszedłem zmierzyć dokładnie funamenty i okazało się, że bolki od piwnic (inna firma) zrobili piwnice według projektu, tyle że zapomnieli uwzględnić ocieplenie + kamień na elewację i wyszło mi że piwnice "na gotowo sa szersze z każdej strony o 10cm od chaty z bali. Górale zrobili według projektu (tak jak była umowa). Wykonawca piwnic zrobił rybkę jak mu pokazałem miarą wymiary. Ale Kierownik budowy wymyślił, że pierwszą belkę da się szerszą i ona przykryje ocieplenie. Albo daszek z kamienia.

Mam kilka pytań do Madd;

1) jak było z rozprowadzeniem przewodów w ścianach? Czy robiłaś to na własna rękę, czy górale wkładali peszele w ponawiecane otwory?

2) Co poszło pod belki podwalinowe/ 1 x papa czy coś innego?

3) Tak jak pisałem w którymś z postów czy zrobili jakieś zdobienia?

4) jak było z noclegiem dla górali, czy załatwiali na własna rekę? Rozumiem że tutaj mogą mieć z tym problem, dlatego też rozglądam się wnkliwie za możliwościa rozwiązania tej sprawy. Coś wspominali o dwóch przyczepach campingowych, ale bez przesady, nie żyjemy w XVIII w., człowiek potrzebuje się wykąpać, odpocząć itp. Szukam jakiejś kwatery.

Pozdrawiam serdecznie

Wielkie dzieki Seba za dluga odpowiedz.Ja chce sie budowac w Szczawnicy,wiec z transportem i odleglosciami nie mam problemu,Tobie wspolczuje i podziwiam za wytrwalosc,czytalem Twoj dziennik.Ja po powrocie z zagranicy mam zamiar gzies zamieszkac na czas budowy w Szczawnicy,narazie papierki i szukanie wykonawcy,dzialke kupilem w lutym tego roku jest pieknie polozona choc na duzym spadku,no ale to gory.Mozesz mi napisac nr.telefonu do tej ekipy,lub adres?

Gratuluje i zycze wytrwalosci i szczescia w nowym domku z dusza. Wszystkiego dobrego. I fotki, fotki, fotki :p

Oto proszę, kamienie :)

http://inlinethumb22.webshots.com/10645/2511283540092957521S500x500Q85.jpg

http://inlinethumb56.webshots.com/10999/2401671470092957521S500x500Q85.jpg

Ankamienna - piękny ten kominek ;)

Jestem w trakcie konfliktu z wykonawca. Chodzi o policzenie powierzchni sciany. Dom jest budowany z bali. Zalozmy, ze jedna ze scian zewnetrznych ma powierzchnie X. Jesli na tej samej scianie jest tez okno o powierzchini Y, to jak powinna wygladac wycena wykonania sciany? Czy (X-Y) x cena/m2 ? Wykonawca uparl sie, ze on liczy cala powierzchnie i nie obchodza go okna. Zaznaczam, ze material przychodzi przyciety na wymiar i nie ma operacji wycinania otworow okiennych w postawionych scianach.

BARDZO PROSZE O POMOC. Moze jakis akt prawny na poparcie odpowiedzi? Bede wdzieczny.

powiem ci tak , wykonawca liczy jak chce , jest wolny rynek wiec moze ci powiedzieć , ze jeśli sie nie podoba to do widzenia. Wiem ze to straszne co pisze ale taka jest prawda, nie znaczy to ze nie należy wymagać od wykonawcy ale należy liczyć sie z tym ze zrezygruje z pracy u ciebie

Pozdrawiam

powiem ci tak , wykonawca liczy jak chce , jest wolny rynek wiec moze ci powiedzieć , ze jeśli sie nie podoba to do widzenia. Wiem ze to straszne co pisze ale taka jest prawda, nie znaczy to ze nie należy wymagać od wykonawcy ale należy liczyć sie z tym ze zrezygruje z pracy u ciebie

Pozdrawiam

Nie podoba mi sie i chyba sie pozegnam z wykonawca:-/ Coz, przynajmniej bede mial, to co chce (lub bedzie mi sie tak wydawac:-) ).

Seba

Mam kilka pytań do Madd;

1) jak było z rozprowadzeniem przewodów w ścianach? Czy robiłaś to na własna rękę, czy górale wkładali peszele w ponawiecane otwory?

Przyszedl elektryk, wiertla kupil u ruskich i wierc il i dawal kabelki i dawal az powiedzial, ze ku...wa niegdy wiecej domu z bali! Bez peszli

2) Co poszło pod belki podwalinowe/ 1 x papa czy coś i

Jasniej prosze

3) Tak jak pisałem w którymś z postów czy zrobili jakieś zdobieni?

Nie, tylko beleczki troche

Ja im nic nie zalatwialam do spania, bo nie bylo gdzie. Sami sobie gotowali, sami sobie picie kupowali itd. Nie zebym byla swinia, ale po prostu w czasie kiedy byla budowa mialam w cholere zajec dodatkowych, bo musialam pieniazki ciezkie zarabiac :roll:

Myli sie w rzece, ktora jest za droga :oops:

i mowili ze im to wcale nie przeszkadza :D [/img]http://images20.fotosik.pl/132/d001100b903a4868.jpg

A przepraszam, ze sie wtrace - ja tez mam kamieniek naturalny

Tak wygladal dawno temu

http://images22.fotosik.pl/51/2d334034631fa3a7.jpg

Też cudny i też go sobie już zapisałam :) Pokaż go w całej świetności, tak razem ze ścianą w tle, bo też mnie zachwycił :oops:

A w ogóle, co tak cykasz tymi fotkami? Proszę o więcej ;)

Dziekuje za pochwaly, to moj kamieniarz czarodziej, siedzimy i sobie ukladamy. moze sie na tyle naucze ze pozniej fundament sama sobie obloze na elewacji hihi ;-) na schodki tez bedzie polozony łupek a na bokach wapien. na komin pojdzie tynk tarty na staro rekawica i czasem wapien ale juz nie gesto.

polecam na ladowac duzo kamienia na gore, szczegolnie do nieduzych domkow, kamien polny tez strasznie ociezale wyglada.

od czwartki znow przychodzi moj czarodziej i bedziemy ciagnac nad wejsciem do piwniczki taki polokrag. ;-)

LuiLin, piekna ta chalupa! ile kosztowala i w jaki mjest rejonie kraju?

:) wielkie dzięki ;) chałupa jest w nadburzańskim parku krajobrazowym, nad rzeczką Cetynią, 4 km od Bugu. Okolica ładna, spokojna, bociany, czaple i inne łażą luzem po łąkach :) Bug sciąga deszcze i burze więc jest ciekawie ;) mamy w końcu nadzieję w ten weekend pomalowac tę chałupę ;)

marzeniem jest dla mnie kominek jak ma Ankamienna :) ale zabieramy się do kominka za jakiś miesiąc .. i myślę, że będzie duuużo skromniejszy :(

Jadę szukać alternatywy :)

I tak i tak muszę czekać na 2008 rok :) więc nie zaszkodzi pooglądać inne budowy :)

Kwestia bardziej wizualna : prostokąt czy okrąglak no i fundamentalna: świeże czy sezonowane.

Mam mętlik w głowie ale to tylko na swoje własne życzenie.

A do tej pory nigdy z podejmowaniem decyzji nie miałem problemów. Chyba się starzeję :)