Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam jaśnie państwa balowiczów

czytam temat już dwa lata odkąd kupiłem działkę z projektem domu z bali

wszystko fajnie tylko dlaczego bale drewniane to tylko warszawa i okolice, ew, lubelszczyzna

a gdzie zachodnia strona kraju

sudety , lubuskie . zachodniopomorskie to rejony gdzie tęż się buduje drewnianev domy

ale chyba ludzie mniej o tym chcą gadac a więcej robią

[/img]

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

LuiLin,

przyjrzałam sie lepiej Twoim zdjeciom: strasznie duzow pracy Was czeka; dziury uszczelniliscie pianką? (myslalam ze bedziecie ta chałupe rozbierac i czyscic po kolei) ale sufit juz gotowy? to bedzie chałupka na stałe czy tez na wakacje tylko?

co do kominka to przeciez masz piec do remontu: takiego nikt nie bedzie miał :D

Jadę szukać alternatywy :)

I tak i tak muszę czekać na 2008 rok :) więc nie zaszkodzi pooglądać inne budowy :)

Kwestia bardziej wizualna : prostokąt czy okrąglak no i fundamentalna: świeże czy sezonowane.

Mam mętlik w głowie ale to tylko na swoje własne życzenie.

A do tej pory nigdy z podejmowaniem decyzji nie miałem problemów. Chyba się starzeję :)

Okraglak tanszy, bo mnie zostaje materialu opalowego z niego :roll:

Sezonowane!!!!!!!

Ja mialam troche mokre i widze co sie dzieje. Tzn nic strasznego, ale drzwi musze regulowac co dwa tygodnie, okna tez. Siada jak pieron i troche peka.

A najlepiej to jakies stuletnie beleczki :wink:

djan: szczecin sie melduje :)

witam

i o to mi chodziło

ta strona wisły też nie buduje

oglądałem już kilka domów drewnianych w tym rejonie

okolice zielonej góry, piły

i widzę że jednak dominuje bal płaski z ociepleniem

ja też taki buduję w lubuskim

fundamenty już gotowe

umowa z firmą podpisana

termin realizacji ok. 20 września początek budowy

firma z pod wrocławia

lada dzień założę dziennik i zaproszę do czytania

pozdrawiam

Dziekuje LuiLin - napewno wasz wyjdzie rownie pieknie. trzeba tylko dobrego fachowca znalesc.Czekamy na fotki po ;-)

dzis u nas bylo tynkowanie komina w gore a za kilka dni bedzie kamien to tu to tam juz nie tak gesto jak przy samym wkladzie.

schodki do salonu tez z kamienia...beda za kilka dni :wink:

Witam!

zamierzam wybudować dom z bali nad morzem, czy nie bedzie problemem nadmierna wilgotnosc i wiatry? boje sie ze wewnatrz bedzie zapach stęchlizny

czytalam cos na temat impregnowania drewna co 5 lat czy to wystarczy? jakie impregnaty powinno sie stosoawc, czym najlepiej przykryc dom czy nie bedzie szczelin po wyschnieciu drewna miedzy balami?

pozdrawiam i prosze o odpowiedz! :D [/b]

Co do impregnacji to ostatnio slysze coraz wiecej opinii zeby w ogole nie impregnowac. Po impregnacji woda owszem wlezie w beleczke, ale z niej nie wylezie. Zaczelam sie do tego sklaniac, bo ostsnio bylam w Chocholowie - tam raz w roku goralki czyszcza chaty woda z szarym myslem, bez zadnej chemii i te domki naprawde wygladaja jak nowe, a troche latek juz maja.....

Dzisiaj miałem po południu telefon od p. Pilcha, że dwa samochody ciężarowe sa już zapakowane balami i czekają do jutra na wyjazd. Chata była już wykonana, rozebrali ją i teraz będą stawiali u nas na działeczce. W poniedziałek mają się rano zameldować na działce pod Koszalinem i w dwa tygodnie chatka ma stać. Zobaczymy jak to wyjdzie. Toi toi już zamówiony stoi i czeka :lol: W sumie to jej jeszcze nie widziałem w realu jak stworzyli ten domek :-? Z jednej strony to trochę nie chciało mi się jechać 800km, a po drugie to aktualnie mam złamany kręgosłup i byłoby to pewne utrudnienie.

Gość Piotr Wlezień
Ja ruszam od poniedziałku w trasę :) kierunek Istebna - Wisła- Szczyrk :)

Pojeżdżę pooglądać domki i może wpadnę na jakieś natchnienie.

Co wg. Was warto tam zobaczyć?

Może macie jakieś namiary na tamtejszych fachowców od bali?

pozdrawiam

Osobiście byłem w istebnej 2 tygodnie temu i sam odwiedziłem Stollux, parę domów Stolluxu i parę domów Wasco

Pozdrawiam

Gość Piotr Wlezień
witam

prosiłbym o wrażenia po obejrzeniu domów ze stolluxa i wasco

pozdrawiam

Osobiście jestem za domem z dociepleniem aby ukryć instalacje i tam gdzie będę chciał mam w środku drewno a gdzie indziej (u dzieci płyta G-K) i muszę przyznać, że postawiłem na Stollux grubość 160 mm, 65 mm z Wasco jednak mi nie pasuje. Aczkolwiek trzeba przyznać, że Stollux liczy sobie dość dużo za to co oferują

pozdrawiam

LuiLin,

przyjrzałam sie lepiej Twoim zdjeciom: strasznie duzow pracy Was czeka; dziury uszczelniliscie pianką? (myslalam ze bedziecie ta chałupe rozbierac i czyscic po kolei) ale sufit juz gotowy? to bedzie chałupka na stałe czy tez na wakacje tylko?

co do kominka to przeciez masz piec do remontu: takiego nikt nie bedzie miał :D

z tym piecem to kłopot trochę :) chcemy cześciowo zachowac a częściowo żeby było komfortowo ;) wiesz ;) chciaz marzy mi się garnek zupy na kuchni ciagle gorący :)

pracy bardzo dużo, to prawda. każdy weekend pracujemy ciężko. sufity nie gotowe. te stare są w większości dobre, nalezy wyczyścić, deski są jaśniutkie. tak samo podłogi - po czyszczeniu jest jasna sosna. sufity robimy w dwóch pomieszczeniach, podłogi też. wyczyścilismy już chałupę, pianka właściwie uszczelnione jest poddasze i ewentualne dziurki po myszach ;)

dom będzie wakacyjno zimowiskowy :) ale na stare lata...kto wie ;)

pozdrawiam wszystkich balowiczów ;)