Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam Was Drewniaki :D

Przebrnąłem przez ten szalenie długi wątek i wyobraźcie sobie, że jeszcze mam jakieś pytania :) :)

Jestem na etapie zakupu domu z bali 20x25cm (świerk) do przeniesienia (ładnie zachowana 84 letnia leśniczówka - wszystko wydaje się zdrowe i kolorowe - prawie jak nowe :wink: )

Mam pytanie do balowiczów, którzy mają już kilka zim w swoich drewnianych domkach za sobą:

Czy bal 20 cm bez ocieplenia się u was sprawdził??? Czy uważacie, że może to jednak zbyt mało i od razu należy myśleć o ociepleniu? (dla niecierpliwych i nerwowych - naprawdę przeczytałem cały ten wątek - zależy mi na opiniach użytkowników, a nie teorii, bo tej było tu dużo :lol: - może być na PW).

Rozbiórkę starego budynku zamierzam zacząć około 15 października i wtedy założę dziennik. Niestety z przyczyn ode mnie niezależnych dom będzie musiał przeleżeć zimę w stanie rozebranym.... i poczekać do wiosny na fundament.

Pozdrawiam miłośników drewna

Wiktor (vicu)

Witam Was Drewniaki :D

Przebrnąłem przez ten szalenie długi wątek i wyobraźcie sobie, że jeszcze mam jakieś pytania :) :)

Jestem na etapie zakupu domu z bali 20x25cm (świerk) do przeniesienia (ładnie zachowana 84 letnia leśniczówka - wszystko wydaje się zdrowe i kolorowe - prawie jak nowe :wink: )

Mam pytanie do balowiczów, którzy mają już kilka zim w swoich drewnianych domkach za sobą:

Czy bal 20 cm bez ocieplenia się u was sprawdził??? Czy uważacie, że może to jednak zbyt mało i od razu należy myśleć o ociepleniu? (dla niecierpliwych i nerwowych - naprawdę przeczytałem cały ten wątek - zależy mi na opiniach użytkowników, a nie teorii, bo tej było tu dużo :lol: - może być na PW).

Rozbiórkę starego budynku zamierzam zacząć około 15 października i wtedy założę dziennik. Niestety z przyczyn ode mnie niezależnych dom będzie musiał przeleżeć zimę w stanie rozebranym.... i poczekać do wiosny na fundament.

Pozdrawiam miłośników drewna

Wiktor (vicu)

Moja architekt ma ok. taka własnie grubość - twierdzi , że mieszka 4 lata bez ocieplenia bo okazało się, że nie potrzeba . Ma DGP + grzejniki elektryczne.

Sam jak postawię w końcu swoją chawirkę(może w końcu się uda) to na rok też zostawiam ją bez pełnego wykończenia wewnątrz. Żeby domek sobie spokojnie osiadł.

Witam serdecznie wszystkich balowiczów i bardzo się cieszę że w końcu na was trafiłam. Moja przygoda z balem zaczęła się parę miesięcy temu, a właściwie początek tej przygody. W chwil obecnej wraz z moim "wężem" który jest głównym pomysłodawcą i inicjatorem tego przedsięwzięcia posiadamy projekt ze studia architektury Decada z Gdańska, prawomocne pozwolene na budowę, i jutro będź pojutrze jedziemy podpisać umowę z wykonawcą na budowę domu. Wykonawca jest ze miejscowości Goszczanów koło Łodzi.Domek będzie z okrągłego ciosanego bala 32-42 cm , drewno świerkowe. :wink: Parę dni temu zaczęliśmy walkę z fundamentem i po tym mamy spokój do wiosny, bo dopiero wiosną będą nam stawiać to cudo (pozwolicie że to tak nazwę). Na pewno będę nie raz pytała o wiele spraw, dzieliła się smutkami i radościami oraz opowiem swoją historię, a na razie pozdrawiam Was wszystkich życząc wytrwałości w spełnianiu marzeń Magda

Witam,wygląda jakby było zaparzone.Drewno nigdy ie będzie wysuszone zawsze ma w sobie kilkanaście procęt wody,i przyjmuje wilgoc z otoczenia.Drewno jest ułożone jedno na drugie i nie ma możliwości równomiernego oddawania witgoci+brak dostępu powietrza.

http://img184.imageshack.us/img184/9422/obraz392lr4.jpg

Druga strona:

http://img522.imageshack.us/img522/1186/obraz393gw0.jpg

Lui, czym tak pięknie odczyściliście zewnętrzne ściany z bala?

Katja jakby to powiedziec .... tymi ręcami oczyścilismy :) najpierw w ruch poszła szczotka metalowa...tak na próbę..jak zobaczylismy jaki jest efekt trzeba było oczyścić całość i tutaj posłuzylismy się wiertarką z metalową szczotką na końcu .... da się! samemu, w goglach narciarskich, bo do oczu się sypie :)

dom pachnie żywicą, jak w kościele :lol: :lol: :lol: mysle, że po zaimpregnowaniu będzie piękny ;)

Lui, czym tak pięknie odczyściliście zewnętrzne ściany z bala?

Katja jakby to powiedziec .... tymi ręcami oczyścilismy :) najpierw w ruch poszła szczotka metalowa...tak na próbę..jak zobaczylismy jaki jest efekt trzeba było oczyścić całość i tutaj posłuzylismy się wiertarką z metalową szczotką na końcu .... da się! samemu, w goglach narciarskich, bo do oczu się sypie :)

dom pachnie żywicą, jak w kościele :lol: :lol: :lol: mysle, że po zaimpregnowaniu będzie piękny ;)

Gratuluję, na prawdę efekt super, tym bardziej, gdy się porówna ze ścianami np z pierwszego zdjęcia. A metalowa szczotka nie robiła większych żłobień?

To ciemne zabarwienie bali nie wygląda na brud tylko jakiś stary impregnat.

djan: szczecin sie melduje :)

witam

i o to mi chodziło

ta strona wisły też nie buduje

oglądałem już kilka domów drewnianych w tym rejonie

okolice zielonej góry, piły

i widzę że jednak dominuje bal płaski z ociepleniem

ja też taki buduję w lubuskim

fundamenty już gotowe

umowa z firmą podpisana

termin realizacji ok. 20 września początek budowy

firma z pod wrocławia

lada dzień założę dziennik i zaproszę do czytania

pozdrawiam

hejka ;))))))) a jaki to domek ?? wrzuć może projekt.....co to za firma Ci buduje ??? no,...jak spod wrocka to może też kiedyś skorzystam :lol: :lol: :lol: .........

vicu

Mam domek z bala 25 niesocieplony. Ta zime przyzylam tylko na ogrzewaniu kominkowym powietrzem + kaflowym piecem w kuchni. Piorunem sie taki dom nagrzewa. Ale zastrzegam - nie wiem co bedzie gdzy temperatura spadnie do minus 30 na przyklad.

Podobno sciana z bali 25 rowna sie scianie murowanej 50.

Dom z bali ma to do siebie, że jak się przestaje ogrzewać to szybko się wychładza. Jednak ściana murowana jest może pod tym względęm trochę lepsza (akumuluje ciepło). Z drugiej strony patrząc po rozpoczęciu palenia lub ogrzewania szybciej robi się ciepło w takim domku. Latem natomiast jest przyjemny chłodek. Teściowie mają chatę z bali (postawiona w latach 50) o grubości 16-18cm. Zimą ( a w tamtych rejonach dochodzi do -35C) jest cieplutko no i ten klimat w chacie z bali. :)