Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2f294b0a1e612470.html :D chyba mi si ę udało wkleić zdjęcie naszego domku z bali,który równo rok temu zaczęliśmy stawiać z firmą "Drzewiarz".Budowa trwała 3 tyg.Przemieszkaliśmy zimę ogrzewając tylko kozą,aneks kuchenny + 30-metrowy pokój dziennywys.5,5m/pozostałe pokoje były wyłączone z użytkowania,/ .Potwierdzam,że domek ogrzewa się stosunkowo szybko/ok.pół godz.do temp 18st/ w upalne dni tego lata był przyjemny chłodek,a zapach żywicy utrzymuje się w powietrzu do dzisiaj,my tego już nie czujemy ale goście sa zachwyceni!

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2f294b0a1e612470.html :D chyba mi się udało wkleić zdjęcie naszego domku z bali,który równo rok temu zaczęliśmy stawiać z firmą "Drzewiarz".Budowa trwała 3 tyg.Przemieszkaliśmy zimę ogrzewając tylko kozą,aneks kuchenny + 30-metrowy pokój dziennywys.5,5m/pozostałe pokoje były wyłączone z użytkowania,/ .Potwierdzam,że domek ogrzewa się stosunkowo szybko/ok.pół godz.do temp 18st/ w upalne dni tego lata był przyjemny chłodek,a zapach żywicy utrzymuje się w powietrzu do dzisiaj,my tego już nie czujemy ale goście sa zachwyceni!

Bardzo ładny domek. Lubie takie 'proste' kształty. Bal masz bodajże 18cm, czy robiłaś ocieplenie?

Witam Kochani :D :D :D :D :D

Piękne są Wasze domki :lol: :lol: :lol: :lol:

mam prośbę :) otóż przymierzamy się do budowy domu z bala :)

i czy możecie polecić solidną firmą lub osobę która nam taki domek pomoże postawić :wink: :wink: :wink:

kiedyś miałam tel do p.Wiesława Twaroga ale zginął mi gdzieś , a on nawet niedrogo przedstawił swoją ofertę :)

Dzięki i pozdrowionka :D :D :D

Karolka, to może być ta firma: http://www.domzbieszczad.5m.pl/index.php?q=o+firmie

tel. (013) 4915086

Przynajmniej tam mnie skierowały google :)

Dzięki Słoneczko :D :D :D też to znalazłam :)

ale nie ma jak Wy Balowicze na swojej skórze doświadczycie i podzielicie się z swoimi doświadczeniami :D :D :D i polecicie sprawdzonych i niedrogich :D :D :D :D

Dzięki Gasol,taki mały skromny domek ,ale może przez to robi wrażenie,czasami słyszę"ale cacuszko"/proszę nie zrozum mnie żle że się chwalę może/.Nasz domek ma już nazwę"Dom na polanie",tak go nazwali miejscowi,bo faktycznie stanął na polanie...co do ocieplenia-żeby dom spęłniał warunki domu całorocznego ściany muszą mieć iodpowiednie parametry przenikalnolności ciepła tak więc u nas wygląda to tak:bal 160mm-folia-wełna 100mm-folia i od środka półbal w pokoju dziennym i w kuchni /jakoś salon mi nie pasuje/a w pozostałych pokojach i na antresoli deska boazeryjna.Oprócz łazienki wszędzie drewno,tak więc jest to wnętrze,którego wyposażenie nie jest takie proste /ja mam z tym problem,niestety :roll: /

pow,126m2 + antresola nie wliczana w te metry.Samej pow.mieszkalnej to okok80+ taras 28+pozostałe to garaż w bryle budynku no i antresola ok.25m2 otwartej przestrzeni/są duże skosy więc tak niecęhtnie podaję te dodatkowe metry.Docelowo mieszkamy już tylko we dwoje,ale w przypadku najazdu gości antresola spełnia doskonale rolę zbiorowej sypialni/w przypadku gdy sypialnie na dole zostały już zajęte/tak szczerze mówiąc to jednak chętniej tam wszyscy uciekają,a ile jest przez to różnych śmiesznych zdarzeń!

Wiem,że stronę ma w tej chwili uaktualnianą,stąd nie możesz jej otworzyć.W ub.roku ok.chyba kwietnia,maja pisałam na forum o swoich wrażeniach po spotkaniu z wykonawcą .Po podpisaniu umowy-był to grudzień,na początku września roku następnego rozpoczęła się budowa,czyli mija równy rok od położenia pierwszej belki. Postaram się wkleić więcej zdjęć,może z innych ujęć.....

Po projekcie nie dojdziesz ponieważ był to projekt wykonawcy,a nasz architekt,który robił nam projekt zagospodarowania zmodyfikował ten jego projekt do naszych oczekiwań-'dorobił' wiatrołap,podniósł dach. co by małż miał antreso lMogę dać Ci komórkę do niego,mogłabyś pogadać,a jest komunikatywny,sympatyczny :D .

Nie, Linkad, na razie dziękuję :)

Budujemy murowańca, którego mam zamiar ozdobić drewnem gdzie się da i na ile mąż pozwoli ;)

Na razie doszliśmy do porozumienia, że cała ściana tarasowa będzie w drewnie i całe piętro. To i tak sukces ;)

Poszukuję ładnych, drewnianych wnętrz i przeglądam tysiące fotek, aby móc zrobić w domu przytulne, drewniane wnętrza. Dlatego bardzo chciałabym zobaczyć wnętrze Twojego pięknego domku :)

Nasz na razie jest taki:

http://www.mloda.ekrakow.pl/!ola/domek_rano.jpg

Aż trudno uwierzyć, ale zdjęcie robiłam dzisiaj ok. 8 rano. Taka była pogoda :o :)

Chętnie,ale poproszę krok po kroku jak mam zrzucić/może wkleić?/ zdjęcia tak jak Ty to zrobiłaś,komp.dla mnie to jeszcze zagadka :Zdjęcia mam na pulpicie . Tak szczerze powiedzieć to ja w środku mam jeszcze nie urządzony tak jakbym chciała,wszystko na razie tak od sasa do lasa-wszystko rozbija się wiadomo oco!Niedawno skończyliśmy budowę ogrodzenia 100m bieżących konstukcji metal.,murek na wysokość 20cm no i sztachety,solidne olchowe wys,140cm ale szt.740! :o Więc zanim wnętrza przybiorą jaki taki wygląd to minie jeszcze sporo czasu! :cry:

Pomóżcie!

To jest drewno modrzewiowe przeznaczone na legary:

Zauważyłam na nich nieładne przebarwienia. Podobno modrzewia nie łapie sinica, więc czy wszystko z tym drewnem w porządku?

poza obowiązkowymi przekładkami proponuję pomalowac fobosem (do kupienia w proszku i trzeba rozrobic). Testowałem na swoim domu i działa.

Linkad, najlepiej zapytać kogoś, kto taki album zakładał. Zresztą na każdej z tych stron jest instrukcja jak to zrobić, aby przesłać zdjęcia na ich serwer.

Wtedy każde z nich otrzymuje adres do wklejenia na stronę.

Ja nie mam albumu, tylko sieciowy ftp i tam posyłam swoje fotki.

kryzoo, impregnowane było drewno na więźbę dachową. Modrzewia się nie konserwuje. Można go tylko pomalować lazurem, by zachował swój kolor.

W poniedziałek wchodzą do nas dekarze, którzy będą też montować te modrzewiowe legary, po ich oszlifowaniu oczywiście. Zobaczymy, czy te przebarwienia da się usunąć... Ale dzięki za rady :)

Gratuluję, na prawdę efekt super, tym bardziej, gdy się porówna ze ścianami np z pierwszego zdjęcia. A metalowa szczotka nie robiła większych żłobień?

To ciemne zabarwienie bali nie wygląda na brud tylko jakiś stary impregnat.

bale są bardzo twarde, poza miejscami zjedzonymi przez kołatka i innych mieszkańców sosnowego drewna ;) generalnie są mocne więc druciak nie robił większych spustoszeń, przelatywał po powierzchni czyszcząc tylko co się dało. Ten ciemny kolor, to raczej nie impregnat, dom ma podmurówkę z 1943, a stanął pod koniec lat 40-tych, może na początku 50-tych. nie podejrzewam ich o impregnaty :) w okolicy Podlasia takich domów w jednej wsi jest po kilkanaście, wszystkie wyglądają podobnie - bardzo ciemne drewno, jak spalone słońcem :) impregnat najpierw dajemy na sinicę, grzyby, pleśnie i insekt, a kolejna warstwa to jakiś drewnochron zewnętrzny przed wilgocią, ew. niepalny, też bezbarwny. do tego nie mogę wymyślić kolorów okiennic i ram okien :)

Gość Piotr Wlezień

mam pytanie i prośbę jednocześnie. Czy ktoś posiada Murator z 12/2006. Jest tam artukuł o domach z bali i perypetie z firmą Stollux. A właśnie mam zamiar z nimi podpisać umowę na budowę domu. O artykule dowiedziałem się z innego forum na którym Pan W Nitka zamieścił odpowiedź na pytanie o firmę Stollux. Skierował właśnie do tego artykułu.

Może ktoś posiada ten artykuł i mógłby go zeskanować i puścić mailem

pwlezień