Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja zakupilam lakier tikirili do wnetrza i musze opracowac metode pisoletowa do malowania bo pedzel odpada.. dwa lata chyba bym malowala ;-)

na zewnatrz ...impregnat i pewnie tikurila ale na wiosne ;-)

dzis dokonalam ostatecznych wyborow co do malowania plyt karton gips w niektorych pomieszczeniach.. niezly wyczyn bo ciezko dobrac kolorki do drewna i jednoczesnie stworzyc dobry kontrast zeby nie bylo przesytu drewnianego.

Wentylacje proponuje zwykla a nie rekuperator. U mnie az 6 kominkow wentylacyjnych powstalo. :D

funia: a jakiego produktu tikkurili uzywalas z ktorego jestes niezadowolona ?

ankamienna: ja tez na zewn pierwsze malowanie mialem pistoletowe i niestety drugie juz zrobilem pedzlem bo jednak pistolet nie pokryje tak dokladnie jak pedzel. zwlaszcza ze mam okragle bale. jesli masz ciosane to moze bezdzie ok ale nie zdziw sie :)

Jakie szczeliny nad oknami????? Wyobrazam to sobie przy -30 :D

Nad okna laduje sie pianke i z glowy

Pianka sie nie nadaje, musi byc cos elastycznego i izolacyjnego cieplnie.

Ja, po wielu probach zastosowalem poprostu zwinieta pianke ktora sie uzywa pod panele podlogowe. Dodatkowo uszczelnia przed przenikaniem deszczu w czasie wietrznej pogody,

no i po kilku ładnych tygodniach śledzenia tego tematu, przychodzi mi sie przywitać :D

witam wszystkich balowiczów

ja również podjąłem się realizacji pomysłu budowania domu z bali.

na razie jestem na etapie kupowania działki, mam nadzieję, że wspólnymi :lol: siłami szczęśliwie zakończymy nasze realizacje.

Witam :)

My również zdecydowaliśmy się na dom z bali, ale jako opcję domu weekendowo-wypoczynkowego.

Kupiliśmy w Bieszczadach starą chatę, którą tamtejsi cieśle złożyli na Kaszubach, gdzie mamy działkę.

W październiku zaczynamy prace wykończeniowe.

Teraz też pojawia się najwięcej dylematów, ale też radości.

Przyznam, że największy kłopot sprawia mi znalezienie okiennic. Nie zależy mi na drogich, profesjonalnych firmach. Chciałabym zrobić to niższym kosztem, ale nie udało mi się niestety znaleźć żadnych lokalnych wytwórców.

Tutaj można zobaczyć zdjęcia z budowy:

http://picasaweb.google.pl/nasza.ostoja/BudujemySi

Agagaj-zastanawiałam się na rekuperacją i wydaje mi się, że stosowanie jej w domu z bali mija się z celem. Może się mylę, ale rekuperacja mam sens jeśli dom jest szczelny. A w domu z bali jest mnóstwo szczelin przez które dochodzi do wymiany powietrza. Poza tym przez kilka lat dom osiada, więc nad oknami i drzwiami muszą być pozostawione szczeliny nawet kilkucentymetrowe. Więc nie rozumiem po co tu sztuczna wymiana powietrza skoro ono i tak będzie samo wchodzić do domu? Czy czegoś nie wzięłam pod uwagę?

Witaj:)

Faktycznie - rekuperacja ma sens w domku szczelnym, nawet choć trochę zbliżonym do pasywnego.. Dom z bali taki nie jest i nigdy nie będzie. Osiadający dom (nawet z drewna suszonego) z pewnością rozszczelni się to tu, to tam....

U nas nad oknami będzie wełnianka, podobnie jak między balami. I choć firma chwali się , że w miarę osiadania domu wełnianka jest ściskana przez bale tworząc sczelną ścianę, jakoś w to nie wierzę. Nie da się przewidzieć zachowania naturalnego surowca użytego do budowy domku. A z rozmowy z właścicielem 4 letniego domku budowanego przez ta firmę wiem, że nawet jedna ze ścian jest całkiem krzywa. Wszystkie nieszczelności zostały naprawione (co i my uczynimy) i jest git :p

Nie będę się upierała przy rekuperacji... Powiem tylko, że jak na moje oko - odzyskanie części ciepła przepadające bezpowrotnie w kominach wentylacyjnych, nawet w nieszczelnym domu :wink: chyba się opłaci, nawet jak oszczędność będzie minimalna... Zwłaszcza, że prócz rekuperacji zyskujemy dobrą wentylację.

Nie rozpatruję (chyba) groszowych oszczędności, ale komfort, jaki zapewnia wet. mechaniczna. Nie wyliczam, po ilu (kilkunastu, kilkudziesięciu) latach zwrócą się wymiernie w rachunkach za ogrzewanie nakłady poniesione na instalację wentylacji z odzyskiem. Podobno nie zwracają sie prawie nigdy :wink:

Tak czy siak, sama nie jestem do końca przekonana...

Wilgoc - u mnie w domku, w lazience mam lustro 1,5 m na 1,2, czesto kapiemy sie jeden z drugim - 5 osob.Nie zdarzylo sie w moim domku aby to lustro zaparowalo, nawet na czesci.Wilgoc jest calkowicie absorbowna - jedna sciana jak i sufit wykonana jest z drewna.Po ponad dwoch latach nie widze ngdzie sladu wilogoci - grzyb itp.

to super :) Może dzieje się tak, a nie inaczej, bo masz poprostu dobrze zaprojektowaną i wykonaną wentylację grawitacyjna? :wink: A może nie masz kanałów wentylacyjnych?? :o eee... To raczej niemożliwe...

Jedno jest pewne - to nie tylko zasługa drewna. To nie gąbka, nie da rady w ciągu powiedzmy godzinki przyjąć do siebie takiej ilości wilgoci, po czym w ciągu następnej godzinki wilgoć oddac na zewnątrz..

Ech... tak sobie myślę, że macie rację z tą rekuperacja, ale jak pomyślę, że to niewiele droższe od kilku tradycyjnych kominów.. :roll:

Cieszę się, że w końcu udało mi się trafić na forum o domach z bali. Tak jak większość z Was zakochałam się w domach drewnianych i teraz już o niczym innym nie potrafie myśleć jak tylko o swoim maleńkim domku. Jestem na etapie szukania firmy, która byłaby w stanie wybudować mi domek.

Uprzejmie proszę o infrmacje dotyczące solidnych firm budyjących domy z bali, z którymi współpracowaliście i które pomogły Wam w realizacji waszych marzeń, czyli posiadanie własnego domku z bali.

Bede wdzięczna za wszelkie informacje i rady. A może ktoś z Was budował z firmą Stollux, jak na razie dość poważnie myśle o podpisaniu z nimi umowy.

WITAJ,

Stollux jest chyba jedną z bardziej znanych firm budujących "drewniane chaty".

Nie miałam z tą firmą żadnego kontaktu,... ale i nie słyszałam żadnej negatywnej opini o niej.... przeczytaj strony "balowe" od początku, zobaczysz że to kopalnia wiedzy która posłuży Ci napewno w podjęciu słusznej decyzji..

pozatym- jeśli zdecydujesz się na firmę blisko miejsca postawienia domku odpadają koszty transportu, firmy najczęsciej do 100km dowożą bezpłatnie bale....., ale oczywiście to nie koszty transportu/lub ich brak powinny zadecydować o wyborze firmy!!- TYLKO TO POWINIEN BYĆ ŚWIADOMY WASZ WYBÓR rozważając wszystkie za i przeciw.....

firmy o których słyszałam negatywy to: firma z WŁODAWY (1negatyw i 1pozytyw), firma z Janowa Podlaskiego- negatyw, nazwy firmy też nie pamiętam!!!