Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

HEJ...

cena 1200zl za 1m juz z transportem jest faktycznie cena DOBRĄ!!!!

do tego dochodzi dobra opinia o Stollux (W.Nitka-nie wypowiadał się negatywnie, tam był artykuł gdzie były opisane 2domki, budowanę 2rodzajami drewna: mokrym i suchym)..a wyraźnie negatywnego zdania na temat Stolluxa ja się nie doczytałam..!!

niedaleko mnie firma z dużo mniejszym doświadczeniem,(chociaż podobno robią dobrze, słyszałam 1duży pozytywny komentarz, oraz widziałam 1domek- ładny- na ile mogłam to ocenić z odległości 100m. ale nie rozmawiałam z właścicielami) - wstępnie podawała cene domku na ok. 1400zł- z transportem, z projektem, stan surowy zamknięty, bale 16cm. kwadratowe, suszone w suszarniach komorowych sterowanych komputerowo...(troche technologi XXIwieku ;) !!!

Nam w naszym domku wstępnie po doliczeniu transportu,projektu, okien, drzwi, + ściany działowe,, etc.. (do stanu zamkniętego) wychodzi wyższa cena niż obie wyżej podane...., bale 32cm. okrągłe, mokre...!

Hello !!!

Jakie piekne okolice tam mają, troche pobłądziliśmy ale w koncu udało się nam zawitać do firmy Stollux ;-) faktycznie ich siedziba mieści się koło granicy Czeskiej..hahahha,..... bo granica jest jakies 50 metrów dalej.

Pan Mariusz P. ze Stollluxa, z którym niejednokrotnie rozmawiałam przez telefon i który zawsze odpowiadal na moje nawet najbardziej dziwne pytania,przyjął nas bardzo miło, oprowadził po firmie, składach, potem dokładnie opowiedział co i jak z naszym domem ale umowy nie podpisalismu.

Ja jestem juz przekonana do tej firmy ale mój mąż jeszcze nie, stwierdził, że musi to jeszcze wszystko przemysleć i jesteśmy umówienie na piątek. Jeśli zdecydujemy się w piątek, to ruszamy z budową naszego domku w sierpniu .llalalallaallalalala jak ja już sie cieszę...... bo marzenia naprawde są piękne a ich realizacja przynajmnie mnie ;-) nosi jak na skrzydłach.

Hej!

Ja w firmie Stollux trafilam na pana Piotra N. i musze przyznac,ze rowniez perfekcyjnie i z cierpliwoscia odpowiadal na tysiace moich pytan- przez meile,telefony i potem na spotkaniu - widac maja tam dobry personel :wink:

Mozna wiedziec jaki wybraliscie projekt, jaka grubosc bala itp.?

Jestem na tym forum nowa, i niewiem czy "wypada" pytac o takie rzeczy :oops: ???

Pozdrawiam

Agnieszka

Wybraliśmy bal 24 ciosany, podobno jest to bal na tyle gruby, ze nie potrzeba go docieplać w póżniejszym czasie. Różne są teorie i wiele różnych zdań na ten temat. Ostatnio rozmawiałam z cieślą i który stwierdził, że bal 20 jest wystarczający i tez nie trzeba go ocieplań a budowa domu juz jest wtedy tansza ok 20 tysięcy, wiec warto sie zastanowic.

Uprzejmie proszę wszystkich o info a temat grubości i ocieplania bala ciosanego

Hahahahah

Ja też nie po prostu tak nazwałam bal nie okrągły tylko obciety w kwadrat i chyba tak się to nazywa, bo przecież drzewo jak zworza z lasu jest owalne czy okrągłe potem ustawiają maszyne na daną grubość bala czyli np 20, 24, 30 i obcinaja dlatego powiedziałam ciosany. Sa też domy budowane z płaza i one też inaczej wyglądają niż tez z ciosanego czy tez z okrągłego bala.

Przed nami tez jeszcze dluga droga...

Moge nawet rzec,ze poza jednym podpisem to jestesmy w tym samym polozeniu.Architekt obiecal "zalatwic" ostatnie pozwolenie jeszcze w tym miesiacu,ale juz powiadomil ze "nie da rady"..

O tym ogrzewaniu wiem narazie malo, ale to chyba to samo co pompy ciepla-jest takie forum o tym jak to o domach z bali,troche poczytalam ale nie wystarczajaco...-wiem napewno, ze drogie ale oplacalne na dluzej

witajcie Balowicze. widząc ile osób zamierza swój los powierzyć firmie Stollux to zobowiazany jestem pare słów dodać od siebie. W tamtym roku mój wymazony dom stawiała właśnie firma stolux. Po wielu komplikacjach których tu nie bede opisywał (ale dzięki nim nastąpiły zmiany personalne w firmie i teraz ta obsługa jest miła), udało mi się podpisać umowę na budowe domu. Sama budowa super, stawiaja dom człowiek jest zachwycony i niezauważa wielu spraw i drobiazgów które potem wychodza. Ale do czego zmierzam - jest to duza firma zatrudniająca wielu ludzi na budowach i czasmi sa to ludzie z przypadku, podwykonawcy itp. którym zalezy na szybkim wykonaniu roboty i przejściu na inna budowę, są też i fachowcy z najwyzszej półki, Są mili sympatyczni ale brakuje im tego czegoś co mają takie ekipy jak np ta która stawiała dom jurandowi ( odsyłam do jego dziennika budowy całkiem interesujący) Po kilku miesiacach dopiero zauwarzyłem ile rzeczy spieprzyli a to nie jest dom murowany gdzie mozna rozwalic postawic jeszcze raz i zatynkować i nie będzie znaku że cos by ło nie tak. także zwracajcie uwagę na tych którzy będą wam stawiąc dom i pamietajcie że płacicie duże pieniądze to i wymagać mozecie. Pozdrawiam i życzę powodzenia w realizacji planów budowlanych

Jak Ci "Dzioba" zazdroszcze, ze masz to juz za soba...

Od momentu podpisania umowy mam stresa jak to bedzie - nie znam sie na tym,bo to moj pierwszy dom :-? Wiec nawet niewiem na co zwracac uwage...? Czy budujac Ci dom zmiescili sie w ustalonym terminie?-dla mnie to nie do zawierzenia,ze 3 mezczyzn zlozy taki dom w 4 do 6 tygodni???

Cześć Balowicze :)

Postanowiłem wreszcie coś napisać.

Od marca jestem szczęśliwym posiadaczem drewnianego domku, zbudowanego z połówek świerkowych o grubości 30 cm. Dom budowali mi góralscy cieśle. teraz wykańczam się powoli. Jakby coś to chętnie podzielę sie doświadczeniem zdobytym przez ostatnie dwa lata.

Witamy Renderman,

nie pytaj sie jakby ktoś chciał...tutaj wszyscy są bardzo ciekawi doświadczeń osób z budową ktorą to już mają za soba..

napisz proszę co przysporzyło Ci najwiekszych problemów, zagwozdek, przez co straciłes dużo nerw, i na co należy zwracać szczególną uwagę..

i oczywiście podaj też co mile Was zaskoczyło,

może kilka fotek??

zakładam że podoba ci sie mieszkanie w takim domku?!! tylko to wykańczanie SIE (wzajemnie z domkiem) jest trudne- .....

pisz jak najwiecej, napewno Twoje informację beda cenne i pomogą innym , bo jakoś tak już jest że najwiecej i najcześciej pisze osób ktore bedą sie budować, które sie dopiero uczą,..a potem jak juz domek ma się ku wykończeniu i można wtedy dużo powiedzieć, podpowiedzieć i pokazać innym to niektórzy "znikają"= bo są zajęci właśnie domkiem i na forum ich nie widać, a ich wiedza mogłaby być dla nas WIELKĄ SKARBNICA WIEDZY...

więc zachęcam Ciebie do "retrospekcji na temat swojego domku"......

Witamy Renderman,

nie pytaj sie jakby ktoś chciał...tutaj wszyscy są bardzo ciekawi doświadczeń osób z budową ktorą to już mają za soba..

napisz proszę co przysporzyło Ci najwiekszych problemów, zagwozdek, przez co straciłes dużo nerw, i na co należy zwracać szczególną uwagę..

i oczywiście podaj też co mile Was zaskoczyło,

może kilka fotek??

zakładam że podoba ci sie mieszkanie w takim domku?!! tylko to wykańczanie SIE (wzajemnie z domkiem) jest trudne- .....

pisz jak najwiecej, napewno Twoje informację beda cenne i pomogą innym , bo jakoś tak już jest że najwiecej i najcześciej pisze osób ktore bedą sie budować, które sie dopiero uczą,..a potem jak juz domek ma się ku wykończeniu i można wtedy dużo powiedzieć, podpowiedzieć i pokazać innym to niektórzy "znikają"= bo są zajęci właśnie domkiem i na forum ich nie widać, a ich wiedza mogłaby być dla nas WIELKĄ SKARBNICA WIEDZY...

więc zachęcam Ciebie do "retrospekcji na temat swojego domku"......

Trudno pisać tak samemu od siebie bo temat rzeka. Jak chodzi o to co mi sprawiało największe problemy, to były wszelkiej maści prace murarskie: Fundamenty, kominy i teraz kończące się wylewki. Powiem Wam, że gdybym budował murowany dom to bym chyba oszalał. Niestety w domu jeszcze nie mieszkam :( dopiero robią się wylewki. później będę instalował kominek i rozprowadzenie ciepła na góre. Górale skończyli swoją robote i teraz muszę walczyć sam. Chydraulik zrobił mi instalacje, kilka dni temu z kumplem zrobiliśmy instalacje elektryczną. Ogólnie do końca już blisko. W tym roku nie będę robił ścian działowych na poddaszu bo dom jeszcze siada.

Randerman witaj

Ja jestem fanem stylu podhalańskiego. Napisz jaki ma wymiar Twój dom? ile metrów2? Może jeszcze jaki koszt górale zaśpiewali, bo z tym różnie bywa? Jak daleko górale mieszkali od Ciebie? Jest to firma, czy tylko cieśle? no i jak ich znalazłeś?

Pozdrawiam 8)

Dom jest 11,5 metra na 9 metrów. Górale wzięli niedużo, ale to może mailem wolałbym na ogólnym forum nie pisać o pieniądzach, zawsze można w ten sposób komuś zaszkodzić. Mieszkali jakieś 70 kilometrów ode mnie. Nie nie firma tylko cieśle. Nigdy bym sie nie zdecydował na firme. Znalazłem ich po poprzez rodzine, okazało się, że kuzyn kiedyś pracował u takiego jednego cieśli i tak go znalazłem