Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Narcyz,..

ciezka sprawa- duże i te mniejsze firmy: sprawdzone, profesjonalne i z polecenia są pozajmowana na minimum 1rok!!!

musisz szukać jakiś cieśli, lub innych mejstrów, takich ekip 2- 3 osobowych, może prawdziwych górali, wycieczka w góry jak większość tutaj na forum ma za sobą- wtedy może szybciej coś znajdziesz!!! nie znam żadnej firmy która jest wolna do lata 2008, takie są terminy tych firm co mają strony internetowe...

Co wnich góralskiego ?

A optykanie czy jak wolisz łacenie bali to nie góralskie? Dotychczas uważane było za unikatowy na skalę światową, nigdzie poza Podhalem, nie spotykany sposób uszczelniania bali.

A dziś co? I tu wkracza globalizacja?. Stosując optykanie bali na budynkach dookoła kraju obniżamy wartość tego cennego, dotychczas znanego tylko na Podhalu, rzemiosła.

Jak Ci "Dzioba" zazdroszcze, ze masz to juz za soba...

Od momentu podpisania umowy mam stresa jak to bedzie - nie znam sie na tym,bo to moj pierwszy dom :-? Wiec nawet niewiem na co zwracac uwage...? Czy budujac Ci dom zmiescili sie w ustalonym terminie?-dla mnie to nie do zawierzenia,ze 3 mezczyzn zlozy taki dom w 4 do 6 tygodni???

Napisała i uciekła :cry: Aga odezwij się co się z Tobą dzieje i dlaczego Cie tu nie ma ???????????? chyba nie zaczynasz przygotowywać się do budowy!!!!

[

ale teraz pomęcze WAS z innej beczki:

w jakim banku braliście kredyt- jak dużo zabezpieczeń i papierologi i w jakim Towarzystwie macie Ubezpieczenie???? Proszę o wypowiedzi KREDYTOBIORCOW>..-za co z góry bardzo dziekuje

Ja też chciałam dołączyć się do tego wątku, czy mieliście jakieś odmowy w związku z kredytem na dom drewniany i który bank okazal się tym najbardziej przychylnym i dostępnym i jakie warunki trzeba spełnić oprócz spraw zarobków aby ubiegać się o kredyt hipoteczny :roll:

Co wnich góralskiego ?

A optykanie czy jak wolisz łacenie bali to nie góralskie? Dotychczas uważane było za unikatowy na skalę światową, nigdzie poza Podhalem, nie spotykany sposób uszczelniania bali.

A dziś co? I tu wkracza globalizacja?. Stosując optykanie bali na budynkach dookoła kraju obniżamy wartość tego cennego, dotychczas znanego tylko na Podhalu, rzemiosła.

Dla mnie o "domu góralskim" bardziej decydują proporcje bryły , kąt dachu , charakterystyczne cechy architektury (lukarny daszki itp). Oczywiście sposób wykorzystania budulca (płazy) , sposób ocieplenia (mszenie) i inne detale dopełniają całości ale pojedyńczo nie przesądzają o góralszczyźnie.

Jeśli dajmy na to jakiś zespół muzyczny wykona kawałek z udziałem skrzypiec to nie znaczy przecież , że gra góralską muzykę. Nawet jeśli skrzypek założy kierpce .

Nawiązując do muzyki: jak zaczęło być głosno o Golcach to też podnosiły się głosy , że to profanacja ludowej muzyki góralskiej. Ja mam inne zdanie-dla mnie to jest propagowanie.

Nie sądzę żeby propagowanie czegokolwiek mogło obniżać tego czegoś wartość. Według mnie to dosyc pokrętne stwierdzenie.

:wink:

I tak dla jasności sytuacji : jestem zatwardziałym zwolennikiem "ładu architektonicznego". Uważam , że budowane nowe domy powinny zdecydowanie nawiązywać do istniejącej zabudowy. Formą , kształtem, wielkością. Co nie znaczy , że nie należy wykorzystywać nowoczesnych technologii jak również dostosowywać tradycyjnych. Byle z klasą ! :D

Myślę na przykład , że prosty dom z bali z dwuspadowym dachem i szerokimi okapami zdecydowanie bardziej pasuje do starych domów murowanych o podobnej bryle niż murowane gargamelki z wieżyczkami , bardzo wielospadowymi dachami , podniesionymi piwnicami i garażami na trzy samochody.

Gość Piotr Wlezień
[

ale teraz pomęcze WAS z innej beczki:

w jakim banku braliście kredyt- jak dużo zabezpieczeń i papierologi i w jakim Towarzystwie macie Ubezpieczenie???? Proszę o wypowiedzi KREDYTOBIORCOW>..-za co z góry bardzo dziekuje

Ja też chciałam dołączyć się do tego wątku, czy mieliście jakieś odmowy w związku z kredytem na dom drewniany i który bank okazal się tym najbardziej przychylnym i dostępnym i jakie warunki trzeba spełnić oprócz spraw zarobków aby ubiegać się o kredyt hipoteczny :roll:

Ostrzegam przed GE money bank. Wycenili wartość domu 110 m2 użytkowej, wykończonego z podłogami, dachem instalacjami itd na 180 tys i ewentualnie zaproponowali mi taki kredyt na budowę na 100% wartości a trwa to już 8 tygodni.

bez komentarza

GE money bank jest the best

Gość Piotr Wlezień
Zmień bank.

:(

Napisz na priv w czym jest problem może będę umiał pomóc :o .

Już właśnie zmieniłem Bank. A jedyny problem to totalna niekompetencja pracowników tego banku. Zdolność kredytową posiadam na co najmniej 400-500 tys. i ewentualnie można zastawić hipotekę na moim mieszkaniu.

GE money bank to najgorszy bank!!!!

Jak Ci "Dzioba" zazdroszcze, ze masz to juz za soba...

Od momentu podpisania umowy mam stresa jak to bedzie - nie znam sie na tym,bo to moj pierwszy dom :-? Wiec nawet niewiem na co zwracac uwage...? Czy budujac Ci dom zmiescili sie w ustalonym terminie?-dla mnie to nie do zawierzenia,ze 3 mezczyzn zlozy taki dom w 4 do 6 tygodni???

Napisała i uciekła :cry: Aga odezwij się co się z Tobą dzieje i dlaczego Cie tu nie ma ???????????? chyba nie zaczynasz przygotowywać się do budowy!!!!

Witaj!!!

Caly czas tu jestem,kazdego dnia! Szukalam Ciebie!Poslalam Ci 2 meile i 2 wiadomasci na priv i tak sie zastanawiam gdzie Ty sie podziewalas i dlaczego nie docieraja do Ciebie moje wiadomasci!?

Ciesze sie ze zdecydowalas sie na te sama firme co ja!

Teraz jest temat kredyty,ktory i mnie niezmiernie interesuje, mozesz mi cos poradzic? Kontaktowalam sie z kilkoma bankami,i posrednikami..ale wciaz niewiem. I w jakiej walucie??? W jednym banku Pani ostrzegala przed frankiem szwajcarskim,bo ponoc jest prognoza ze w przyszlym roku ma pojsc strasznie w gore!(a moze tylko chciala mnie przekonac do kredytu zlotowkowego). Niestety zupelnie sie nie znam na tym, ale roznica wysokosci raty pomiedzy jedna a druga- to jak teraz wezme we franku to rata miesieczna jest o 400 zl nizsza! Co robic?

A co z Twoja poczta? Przeslij mi meil...

Pozdrowionka dla wszystkich balowiczow!!! :D

Piotr NOWY-

super to ładnie i z wywodem wytlumaczyłes!!!!

JESTEM ZA TWOIMI myślami...

i myślę że temat trzeba skończyc bo tu nie ma co dyskutować co jak pasuje tylko głowić się na 1000 innych tematów, a jak ktoś chce polemizować nad trafnościa bala i jak pasuje to poprostu niech idzie na jakiś inny wątek,...,

(a najgorzej niecierpie jak na innych wątkach obrzucają się "błotkiem"..

mam nadzieję że NIGDY czegoś takiego nie przyjdzie mi przeczytać w tym linku tematycznym???)!!!!!

byłam w lukas BANK-...Pani z okienka powiedziała że nie ma znaczenia że to drewniany dom...(ale nie wiedziała jak jest z ubezpieczeniem)...

Witajcie :-)

Co do kredytu jeszcze się nie przygotowałam do tej batalii z bankami :

wiem, że dobry kredyt to dobry bank, fachowa obsłucha, dobry doradca, dobre oprocentowanie, kwota kredytu i czas na jaki ma być on rozłożony.

Czy to złotówki czy franki szwajcarskie wszystko zależy od kwoty kredytu i lat przez które ma być spłacany.Na dzień dzisiejszy nastawiam się na 30 lat i raczej w frankach szwajcarskich. Nawet jeśli stopa franka pójdzie w górę złotówka na pewno nie bedzie stała w miejscu.Widziałam wiel symulacji kredytów na kwotę 200 tyś w gazecie podatkowej i przykładowe kwoty spłat kredytu w frankach i złotówkach na przestrzenie 20 30 i 45 lat.

kwota którą cena spłacić bankowi pnie przeraziła bo niejednokrotnie to kwota odsetek to kwota przewyższająca kwotę zaciągnietego kredytu. Chyba, że źle doczytałam, ale nie wydaje mi się :roll:

Zastanawiałam się też nad kredytem preferenycjnym dla młodych małżeństw i samotnie wychowujących matek, ale wydaje mi się mimo wszystko mało korzystny, zobacze co na to specjak=liści od kredytów. Wiem , że kreyt ten dotyczy kredytów zaciągnietych pod mieszkania do 75m2 i domów jednorodzinnych o powierzchnie nie przekraczającej 140m2, oprócz tego zadne z małżonków czy tez osób starających się o ten kredytnie moze miec na siebie zadnej nieruchomosci, zaletą są dofinansowania przez panśtwo spłaty odsetek aha i kredyty preferencyjne mogą być brane tylko w złotówkach.

Jeśli ktoś posiada szesze info na temat tych kredytów prosze o wiadomosc.....

witam ja dzis jestem po rozmowie z doradca finansowym ...i najlepsze warunki na 200 000 sa w multibanku.....i najszybsza procedura oraz oprocentowanie w chf

a tak wogole budujemy sie od 20.10.2007 pod piasecznem bal 16 mysle ze calosc wyniesie nas pod klucz juz 300 000 :p zdjecia przesle pozniej . mamy

juz fundamenty.....kanalizacje...wode....studnie....pozwolenie na budowe!!!!

Gość Piotr Wlezień
Zastanawiałam się też nad kredytem preferenycjnym dla młodych małżeństw i samotnie wychowujących matek, ale wydaje mi się mimo wszystko mało korzystny, zobacze co na to specjak=liści od kredytów. Wiem , że kreyt ten dotyczy kredytów zaciągnietych pod mieszkania do 75m2 i domów jednorodzinnych o powierzchnie nie przekraczającej 140m2, oprócz tego zadne z małżonków czy tez osób starających się o ten kredytnie moze miec na siebie zadnej nieruchomosci, zaletą są dofinansowania przez panśtwo spłaty odsetek aha i kredyty preferencyjne mogą być brane tylko w złotówkach.

Jeśli ktoś posiada szesze info na temat tych kredytów prosze o wiadomosc.....

Cześć MODLISHKA

Ty pracujesz w banku czy to może twoje prywatne doświadczenia, że jesteś taka obcykana :lol: :lol: