Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

byłam w lukas BANK-...Pani z okienka powiedziała że nie ma znaczenia że to drewniany dom...(ale nie wiedziała jak jest z ubezpieczeniem)...

W bankach faktycznie raczej już nie ma problemu z tym , że do jest drewniany. Nauczyli się tej ultranowoczesnej technologii budowania !!! :wink:

Kłopoty pojawiają sie przy terminach płatności transz. Firmy budujące domy drewnine najczęściej chcą zaliczkę przy podpisaniu umowy , bo składają dom u siebie i chcą się zabezpieczyć , żeby klient im się nie wycofał w ostatniej chwili. To zrozumiałe.

Banki natomiast bardzo nie lubią wykładać kasy na coś czego nie ma na placu budowy , na działce gdzie mają hipotekę. To też zrozumiałe , bo to ich główne zabezpieczenie.

Jest to pewna "sprzecznośc interesów". Da się to załatwić różnymi sposobami. W ostateczności można zawsze iść do innego banku. :wink: A konkurencja na rynku kredytów jest spora. :D

P.S.

Gdyby ktoś miał problem z bankami , kredytami, itp to piszcie na priva :o

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam ja dzis jestem po rozmowie z doradca finansowym ...i najlepsze warunki na 200 000 sa w multibanku.....i najszybsza procedura oraz oprocentowanie w chf

a tak wogole budujemy sie od 20.10.2007 pod piasecznem bal 16 mysle ze calosc wyniesie nas pod klucz juz 300 000 :p zdjecia przesle pozniej . mamy

juz fundamenty.....kanalizacje...wode....studnie....pozwolenie na budowe!!!!

a czekamy, czekamy na WASZE zdjęcia..z ciekawościa......

i życzymy spokojnego rozkładania balików z szybkością wyprzedzającą tą brzydką, mokrą, deszczową jesień!!!!!!

Osoby biorące kredyty w CHF nie nastawiajcie się na terminy 30 letnie gdyż prędzej niż nam się wydaje Polska przyjmie Euro i problem ryzyka kursowego zostanie zmarginalizowany.

Tak to według mnie wygląda.

Prognozy dla PLN są cały czas dobre i nie zapowiada się aby szybko ten trend uległ zmianie.

WiTAJCIE SZANOWNE GRONO........

to ja szukająca WASZEJ pomocy i wiadomości

czy jest ktoś kto wstawiał do domu z bala okna plastikowe????

jeśli już jesteście po zakupach okien- to zdradźcie w jakich firmach kupowaliście i jak z ich użytkowaniem??? obsługą, terminowością- czasem oczekiwania,..... i montażem- czy montowała je ekipa od okien czy ten kto stawiał wam domek????

WiTAJCIE SZANOWNE GRONO........

to ja szukająca WASZEJ pomocy i wiadomości

czy jest ktoś kto wstawiał do domu z bala okna plastikowe????

jeśli już jesteście po zakupach okien- to zdradźcie w jakich firmach kupowaliście i jak z ich użytkowaniem??? obsługą, terminowością- czasem oczekiwania,..... i montażem- czy montowała je ekipa od okien czy ten kto stawiał wam domek????

Cześć

Mnie okna montowała ekipa, która budowała dom. Okna są drewniane i wykonał je stolaż który współpracuje z Cieślą

WItajcie. Do użytkowników-balowiczów którzy mają ogrzewanie podłogowe: jak wychodzi z praktyki czy podłoga zrobiona z desek (jodła/ świerk) nie rozsycha się? Bo sie zastanawiam nad podłogówka w całej chacie.....

Nie rob podłogówki pod deskami deski zawsze będą się rozsychać i paczyć. Choćby niewiem jak Cię zapewniali ze nic sie nie stanie to deski źle zniosą podłogówke

pozdr

WItajcie. Do użytkowników-balowiczów którzy mają ogrzewanie podłogowe: jak wychodzi z praktyki czy podłoga zrobiona z desek (jodła/ świerk) nie rozsycha się? Bo sie zastanawiam nad podłogówka w całej chacie.....

Nie rob podłogówki pod deskami deski zawsze będą się rozsychać i paczyć. Choćby niewiem jak Cię zapewniali ze nic sie nie stanie to deski źle zniosą podłogówke

pozdr

Nie robi się ogrzewania podłogowego pod deskami, bo nie ogrzejesz domu. Deski do tego sie nie nadają, bo są za dobrym izolatorem ciepła. Ale jak ktoś chce koniecznie ogrzewać przez deski to niech tak zrobi jak chce. W końcu to jego pieniądze i jego zdrowie. Ja nie polecam.

witam ja dzis jestem po rozmowie z doradca finansowym ...i najlepsze warunki na 200 000 sa w multibanku.....i najszybsza procedura oraz oprocentowanie w chf

a tak wogole budujemy sie od 20.10.2007 pod piasecznem bal 16 mysle ze calosc wyniesie nas pod klucz juz 300 000 :p zdjecia przesle pozniej . mamy

Bal 16 ? Czyżby kolejny budowniczy ze Stolluxem ? Bal 16, a więc przewidziane ocieplenie z wełny, a bal jest prostokątny ?

Ja taką wersję planuję, ale ostatnio zostały mi posiane w głowie wątpliwości.

Czy nie lepiej byłoby z bala 24 cm i nie bawić się w dodatkowe ocieplenia ?

ANNNJA wstawialiśmy okna drewniane, robiła to firma która budowała dom. Okna są z Jaworzna z firmy Igies&Igies. Ponoc dobre... my dopiero sie przekonamy. Po wstawieniu wszystko było ok ale po 2-3 miesiacach każde okno nadawało sie do regulacji. Panowie przyjechali w ramach gwarancji i poprawili co mieli poprawić.

Co do kredytu- braliśmy w Santanderze we frankach. Był to jeden z niewielu banków który chciał z nami rozmawiać- mąż ma własna działalnośc, jest na ryczałcie( mam nadzieję że nic nie pokręciłam :oops: ) i były kłopoty z naszą zdolnościa kredytową.

Co do kredytu- braliśmy w Santanderze we frankach. Był to jeden z niewielu banków który chciał z nami rozmawiać- mąż ma własna działalnośc, jest na ryczałcie( mam nadzieję że nic nie pokręciłam :oops: ) i były kłopoty z naszą zdolnościa kredytową.

I znowu coś nas łączy :D

Jesteśmy dokładnie w tej samej sytuacji... Santander jako drugi po Millenium (z banków, które odwiedziliśmy) daje jakikolwiek kredyt osobie bedącej na ryczałcie... W innych bankach kwoty ewentualnie udzielonego kredytu były poprostu śmieszne :x Dlatego jesteśmy poprostu zdani na Santandera...

Sami załatwialiście formalności czy z pomocą jakiegoś magika od kredytów? I jak one przebiegały, tzn. czy nie było większych problemów formalnych?

Pozdrawiam serdecznie

Witajcie :D

Troche mnie nie bylo i widzę, że temat się przyjoł apropos kredytów, dobrze zauważył Arekk, że niedługo i tak wejdziemy w strefe euro i wtedy co.......

wchodzi na to, że teraz brać tylko w CHF...??????

Piotr, czy mógłbyś się wypowiedzeic

Fajnie ze juz mam wyjasniona sprawe z ogrzewaniem podlogowym nad ktorym sie równiez zastanawialm,moze napisze ktos kto juz uzywa w praktyce takie ogrzewanie i opisze nam jak sie to sprawdza, czy podlogach drewnianych, płytkach :D

Bal 16 ? Czyżby kolejny budowniczy ze Stolluxem ? Bal 16, a więc przewidziane ocieplenie z wełny, a bal jest prostokątny ?

Pamiętaj że cieńszy bal też kosztuje...tzn. pieniądze i czas, bo potem taki cienki balik (np 10 czy 12, czy 14) trzeba wołać kolejną ekipę aby ociepliła, zaizolowała róznego typu foliami i wykończyła płytami G-K, lub drewienkiem..a kasiorka i czas leci...oj leci jak holercia...

PLUSEM-w takim wykończeniu jest to że możesz mieć pare ścian kolorowych- i pomalować na dowolny kolorek i poczuć się jak w murowanym... ;),- jeśli ktoś nie lubi za dużo drewna...... ,

MIUSEM-to tak jak pisałam kasa, czas, i pare kolejnych ekip od wykończeń!!

PLUSEM bala np. 24, -placisz więcej ale masz to odrazu jak tylko powstaje domek, jak postawią ci juz ściany to nie zajmujesz się więcej tymi ścianami (no może tylko jak robisz instalacje, i ew. malowanie lub olejowanie wewnątrz- ale to można zrobić i potem i samemu)

Witajcie :D

Troche mnie nie bylo i widzę, że temat się przyjoł apropos kredytów, dobrze zauważył Arekk, że niedługo i tak wejdziemy w strefe euro i wtedy co.......

wchodzi na to, że teraz brać tylko w CHF...??????

Piotr, czy mógłbyś się wypowiedzeic

Mógłbym. :wink:

JEśLI wejdziemy do euro , to faktycznie znika problem ryzyka kursowego CHF-PLN.

Tylko czy dzisiaj można mówić o ryzyku kursowym? Złotówka się umacnia i pewnie będzie się umacniać.Przez to realny dług wobec banku się zmniejsza. Oprocentowanie kredytów we frankach jest jakieś 2% niższe niż w złotówkach .Rata przy kredycie 200.000 na 20 lat jest niższa 0 ok.150 zł/m-c. Wniosek : płacę mniej i szybciej spłacam. Nic tylko brać kredyt w CHF. Ale jest kilka "ale".. :Złotówka może przestać się umacniać , Szwajcarzy mogą podnieść stopy procentowe bardziej niż my i wzrośnie oprocentowanie , no i jest jeszcze strata na różnicy kursów kupna i sprzedaży .

Wg mnie jest tak: jeśli kredyt na dłższy czas i jest możliwość bezpłatnego przewalutowania , kwota większa niż 200.000 to CHF ;

Jeśli kredt ma byc tylko na kilka lat , lub kwota jest niska to dla spokoju PLN.

A-ha : Zeby dostać kredyt we frankach trzeba mieć ok 20% większe dochody niż przy tej samej kwocie w PLN.

bal 16....widzialem u goscia ktory mial 16 ale ta 16 jest szeroka 40 cm

trudno wloze troszke w welne i folie....ale mam nadzieje ze 300 000 zrobie pod klucz poniewaz za drewno pierwszy gatunek i robocizna wydam ok 100 000 a potem???albo wezme ekipe albo sami cos z tesciem wymyslimy...bo musze sie pochwaic ze bloczki sami zesmy wymurowali a roznica w terenie bylo ze hoho nawet 40 cm .. ale sie udalo juz mam podloge a od poniedziałku 22.10 07 wchodzi ciesla...pozdr

P.S.

Gdyby ktoś miał problem z bankami , kredytami, itp to piszcie na priva :o

Problem z bankami najczęściej polega na tym, że wg nich zarobki mamy za niskie.

Zabezpieczenie w postaci domu+działki to 500 tys zł, chcemy kredyt na 100 tys, a bank stwierdzam, że za mało zarabiamy. Zamiast się cieszyć, że w razie czego ma ekstra 400tys. zł. ;-)