Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Z tego co widzialam to poprostu w tych grubszych balach nawierca sie otwory i tam wpuszczasz kabelki....w takich specjalnych rurkach...

Oczywiście musisz to robić bal po balu, ..bo inaczej jak położysz 10bali to nie dostaniesz sie zeby nawiercic te otwory na kable...(nie wiem czy te rurki nie nazywają się peszle.....ale mogłam z czymś innym pokręcic)...

mam takie 1 zdjecie jak to wyglada..... moze jutro dorzuce na forum..

ale to wszystko moje obserwacje z boku u kogos,...sami jeszcze tego nie robiliśmy.....

ew. daj mi meila to wrzuce na meila to zdjecie..bedzie szybciej, u mnie strasznie wolno wchodza zdjecia

A jak sie robi te kable w balu np. 10cm...to nie wiem..., ale wtedy trzeba ocieplać więc napewno poprostu pod płytami GK...

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z tego co widzialam to poprostu w tych grubszych balach nawierca sie otwory i tam wpuszczasz kabelki....w takich specjalnych rurkach...

Oczywiście musisz to robić bal po balu, ..bo inaczej jak położysz 10bali to nie dostaniesz sie zeby nawiercic te otwory na kable...(nie wiem czy te rurki nie nazywają się peszle.....ale mogłam z czymś innym pokręcic)...

mam takie 1 zdjecie jak to wyglada..... moze jutro dorzuce na forum..

ale to wszystko moje obserwacje z boku u kogos,...sami jeszcze tego nie robiliśmy.....

ew. daj mi meila to wrzuce na meila to zdjecie..bedzie szybciej, u mnie strasznie wolno wchodza zdjecia

A jak sie robi te kable w balu np. 10cm...to nie wiem..., ale wtedy trzeba ocieplać więc napewno poprostu pod płytami GK...

U nas też elektryk polecony przez firmę proponował wiercenie w balu, ale jakoś tak raz żal nam było "kaleczyć" bale a dwa trochę strach tak mimo iż kable w peszelu w drewnie puszczać.

Mąż z lokalnym elektrykiem rozwiązali to tak: kable do gniazdek idą w podłodze a gniazdka umieszczone są nad samą listwą przypodłogową, w listwie wycięty jest rowek na kabel, tam gdzie gniazda są wyżej tzn. w kuchni kabel zamaskowany jest listewką / narazie jest plastikowa ale docelowo będzie drewniana, choć za piecem i tak prawie ta listewka jest niewidoczna.

Do wyłączników zaś kable prowadzone są w futrynie i wyprowadzone przy opasce futryny, w opasce tak jak w listwie przypodłogowej jest otwór na wyprowadzenie kabla.

Na poddaszu ściany szkieletowe, już nie ma problemu bo tak jak napisała ANNNJA, kable idą w ociepleniu i wychodzą w tam gdzie są potrzebne.

No nareszcie nasze"kablowisko" zostało opanowane i w szystkie kable zamknięte w szafce :wink:

Tyle tego było

http://images22.fotosik.pl/193/f447c58988503857m.jpg

pozdrawiam

Edzia

WITAJ EDZIA>>....

jeju....ileż kabli,.....!! jestem w szoku że aż tyle tego potrzeba!!!!!!!!

Edzia-...dobry ten wasz pomysł, ale czy nawet tam gdzie macie terakote to te kable też idą podłogą,- czyli w betonie pod płytkami???

ANNNJU

Tyle tego trzeba, bo nie ma puszek, od każdego punktu wychodzi osobny kabel.

Myślę, że przy terakocie też da się zastosować "nasze" rozwiązanie, bo przecież nie będziesz kładła płytek do samej ściany, ale istotne czym będziesz wykańczać, cokolikiem z terakoty czy drewnianą listwą przypodłogową?

pozdrawiam

Edzia

WITAJ EDZIA>>....

jeju....ileż kabli,.....!! jestem w szoku że aż tyle tego potrzeba!!!!!!!!

Edzia-...dobry ten wasz pomysł, ale czy nawet tam gdzie macie terakote to te kable też idą podłogą,- czyli w betonie pod płytkami???

ANNNJU

Tyle tego trzeba, bo nie ma puszek, od każdego punktu wychodzi osobny kabel.

Myślę, że przy terakocie też da się zastosować "nasze" rozwiązanie, bo przecież nie będziesz kładła płytek do samej ściany, ale istotne czym będziesz wykańczać, cokolikiem z terakoty czy drewnianą listwą przypodłogową?

pozdrawiam

Edzia

A to miejsce , które jest na zdjęciu z taką masą kabli, to rozumiem ,że jest to punkt zborny czyli miejsce na szafkę z licznikiem i bezpiecznikami ?

A może lepiej byłoby rozwiązać "światło" przy pomocy pilota , czyli bez okablowania w takiej ilości ?

A jakiej grubości jest ten bal na fotce ? Ze Stolluxu ? Czy była określona klasa drewna ? Jaka ?

A to miejsce , które jest na zdjęciu z taką masą kabli, to rozumiem ,że jest to punkt zborny czyli miejsce na szafkę z licznikiem i bezpiecznikami ?

A może lepiej byłoby rozwiązać "światło" przy pomocy pilota , czyli bez okablowania w takiej ilości ?

A jakiej grubości jest ten bal na fotce ? Ze Stolluxu ? Czy była określona klasa drewna ? Jaka ?

Doraz

Tak to miejsce w którym obecnie umieszczona jest szafka z bezpiecznikami a licznik w skrzynce na zwenątrz

Przez jakiś czas tzn. ponad rok mieliśmy rozwiązanie światła na pilota. Ma to swoje plusy i minusy.

Plus to wygoda, bo z każdego miejsca praktycznie możesz zaplić, zgasić światło no i brak wyłączników w ścianach.

Minus to problem jak akurat gdzieś pilot się zadział :oops: , długo nie mogłam zapamiętać który guziczek co zapala, czasem zapaliłam światło w całym domu zanim trafiłam na właściwy, zdarzało się, ze zapomniało się wyłączyć omyłkowo włączone światło. No i goście zawsze mieli problem z zapaleniem i zgaszeniem światła w łazience.

A klasyczny wyłącznik w ścianie zawsze jest pod ręką, :D

Bal na fotce to grubość 22 cm firmy Stollux, klasa drewna nie była określona, ale mieliśmy taki niezapisany w umowie punkt, że ma to być drewno ze ścinki zimowej...

pozdrawiam

Edzia

Z obserwacji moich wynika że prawie wszyscy bedziecie mieć okna w kratki....-;) ze szprosikami oczywiście mam na myśli...

o kurcze, to my jakoś nie mieścimy się w te ramki i bedziemy mieć inaczej,.....

i mam nadzieję że powiem za ROK-.... JEST OK bez szprosów!!!

Skłaniamy się na Urzedowskiego.... , chociaż ma troche czerwone te okna, ale przy grafitowym dachu to bedzie OK,

wrzuce wieczorem zdjęcia tej czerwieni....., albo Marchewki....

może ktoś jeszcze bedzie zaraz kupował -bzw. zamawiał jego okna to może możnabyłoby celem wiekszych rabatów dać razem to zamówienie??

a może ktoś dorzuci zdjęcia jeśli ma swoje czeronawe, mahoniowe, meranti, teak etc..okienka???

Gość Piotr Wlezień
P.S.

Gdyby ktoś miał problem z bankami , kredytami, itp to piszcie na priva :o

Problem z bankami najczęściej polega na tym, że wg nich zarobki mamy za niskie.

Zabezpieczenie w postaci domu+działki to 500 tys zł, chcemy kredyt na 100 tys, a bank stwierdzam, że za mało zarabiamy. Zamiast się cieszyć, że w razie czego ma ekstra 400tys. zł. ;-)

Cześć z mojego doświadczenia to nie tylko zdolność kredytowa się liczy. Dzisiaj dostałem zgodę na kredyt w GE Money Bank, na który już nie liczyłem i załatwiłem w innym banku. Przyznali mi kredyt na 306 000 PLN z oprocentowaniem we frankach 6,6% :o :lol: :lol: :lol: . Motywując to tym, że działka jest rolna a to, że mam na siebie wydaną zgodę na zabudowę na 17 ar to ich nie obchodzi!

Słyszałeś o większym absurdzie. Dla mnie to bank porównywalny do Prowidenta

Gość Piotr Wlezień
A w Kredyt Banku próbowałeś?

Cześć

Właśnie tam trafiłem i to co zajeło GE Money Bank 7 tygodni, w KB załatwiłem w dokładnie 34 godziny z minutami.

A tak jakby ktoś chciał wiedzieć kto załatwia takie tanie kredyt 6,6% w CHF to jest to EXPANDER ci co się znają :lol: :lol: ale nie na kredytach

P.S.

Zabezpieczenie w postaci domu+działki to 500 tys zł, chcemy kredyt na 100 tys, a bank stwierdzam, że za mało zarabiamy. Zamiast się cieszyć, że w razie czego ma ekstra 400tys. zł. ;-)

Cześć z mojego doświadczenia to nie tylko zdolność kredytowa się liczy. Dzisiaj dostałem zgodę na kredyt w GE Money Bank, na który już nie liczyłem i załatwiłem w innym banku. Przyznali mi kredyt na 306 000 PLN z oprocentowaniem we frankach 6,6% :o :lol: :lol: :lol: . Motywując to tym, że działka jest rolna a to, że mam na siebie wydaną zgodę na zabudowę na 17 ar to ich nie obchodzi!

co za absurd.......ja mam oferte na 20 lat w multibanku na 200 000 a oprocentowanie jest........duzooooo duzo nizsze i to jest najlepsza oferta na rynku a jak ktos chce moge mailem podac oprocentowanie......super sprawa polecam

a teraz co do mojej budowy.....w piątek przywoża mi bale i bede koczował dzień i noc żeby mi nie znikneły z mojej ogrodzonej działki do poniedziałku....a w poniedziałek papa pod bal i ruszamy......acha i jeszcze jedno znacie metode ocieplania miedzy balami pianką silikonową ? podobna lepsza metoda niż wełna i folia......

a teraz co do mojej budowy.....w piątek przywoża mi bale i bede koczował dzień i noc żeby mi nie znikneły z mojej ogrodzonej działki do poniedziałku....a w poniedziałek papa pod bal i ruszamy......acha i jeszcze jedno znacie metode ocieplania miedzy balami pianką silikonową ? podobna lepsza metoda niż wełna i folia......

Najwieksza wada welny to jej 'fruwanie'. Dlatego wewnatrz nalezy welne zaslonic lub usunac spomiedzy bali - przy ocieplaniu tak czy inaczej bedzie zaslonieta, ale przy odkrytych balach bylby to duzy problem.

Druga wada welny to chloniecie wilgoci. Bale drewniane nie sa nigdy co do milimetra ze soba spasowane, wiec jesli do szczeliny dostanie sie wilgoc, to bedzie chlonieta przez welne, co obnizy jej wlasnosci izolacyjne. Z drugiej strony welna szybko wysycha, wiec az tak duzej tragedii nie powinno byc.

A co to za pianka silikonowa? Mozesz napisac wiecej?

Zbysiek4, więc jak już przyjadą te TWOJE bale to nie zapomnij o nas....!!!

a teraz do wszystkich: jakie dajecie kominy?? robicie standard z cegły czy systemowy i tak jak "Radek???

BANK-....,narazie odłożyłam bo biegam za oknami...

prym wiodą PKO i ew........ lukasBANK,i mBANK-ale z tymi 2-ma ostatnimi ofertami nie zaznajamiałam się za bardzo, więc to jeszcze przed nami....

P.S.

Słyszałeś o większym absurdzie. Dla mnie to bank porównywalny do Prowidenta

Dostałem własnie ofertę z PKO BP - w złotówkach 5,5%, a w CHF ok. 4,7%.I to jako stały klient.

W Sółdzielczym w Rumii jest bez łaski ok. 5,5% w złociszach.

Kombinuje jeszcze przez przyjaciółkę z zagranicznej f-y siedzącej ostro w doradztwie bankowym. Zobaczymy...

Zbysiek - daj znać co z tą pianką, bo za tydzioeń/dwa zaczynam swoja puzzlową układankę. Na razie mam plana na maty lniane ze Stilo.Ewentualnie własnie na wełnę.

Witam w gronie balowiczow!!!! bardzo sie ciesze, ze znalazlam to forum, przeszlam przez 40 stron i znalazlam wiele cennych informacji. Mam nadzieje, ze z Wasza pomoca i doswiadczeniem rozwieje sie wiele moich watpliwosci :)

Mam juz zakupiona piekna dzialke w Beskidzie Malym, wiem, ze chce wybudowac dom z bali conajmniej 24 z mszeniem bez ocieplenia i koniecznie dach z trzciny!!!!! plan domu w glowie i na papierze.... bedzie to na pewno projekt indywidualny. Jestem obecnie na etapie szukania wykonawcy i architekta......mam namiary na firme Moj dom w Cieszynie i pana Zenona Sitka z Istebnej firma Projekty Domow. Czy ktos moze mial stycznosc, badz slyszal cos o powyzszych pracowniach, ile mniej wiecej musze liczyc na projekt indywidualny?

Czy kros z Was slyszal opinie o firmach Ciesielstwo z Koniakowa pan Jan Michałka badz o firmie Markos z Istebnej?

Nie wiem czy pokazuje sie tu jeszcze Edzia- czy mozesz napisac ktory to Twoj domek na stronce Stolluxu?

pozdrawiam serdecznie

Po wizycie w Open Finance.

Kredyt 300.000zł

Wartość działki(zabezpieczenie) 150000zł.

Padło na polbank

oprocentowanie >3,75%

Na 40 lat

raty stałe

waluta franek

Odwiedzilam Open Finance i rowniez dowiadywalam sie o te sama kwote..wszystko to samo, tyle ze na 30 lat, rata miesieczna miala wynosic ok.1800zl. Jezeli mozesz to mi napisz,jaka przewiduja wysokosc raty przy 40 latach?

Pozdrawiam

Po wizycie w Open Finance.

Kredyt 300.000zł

Wartość działki(zabezpieczenie) 150000zł.

Padło na polbank

oprocentowanie >3,75%

Na 40 lat

raty stałe

waluta franek

Nie żebym się czepiał :lol: ale o Polbanku naczytałem się sporo....... niedobrych rzeczy. Na internetowym forum gazeta.pl jest osobny dział, radziłbym sprawdzić, bo opinie ludzi, którzy się z nimi zetknęli mogą być pomocne. Nie, żebym mącił, ale warto się upewnić, w końcu to 40 lat.....

http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=46441