Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

dowiedzialam sie ze nie wolno stawiac domu blizej niz min 12 metrow od lasu, istnieje jednak ponoc cos takiego jak "odstepstwo" od tego przepisu i mozliwosc przesuniecia domu blizej lasu, sa jednak pewne wymogi.....Czy ktos moze mial taka sytuacje???

Ja mam ten sam problem gdyż mocno narzuca mi rozwiązanie układu domu na działce.

Przepisy p.poż. mówią ,że od ściany lasu dom musi być odsunięty na 12m. Ponadto jeśli dach jest z materiałów uważanych za rozprzestrzeniające ogień to odległość tę należy zwiększyć do 18m(o ile dobrze pamiętam)

Tak,to prawda,jest jeszcze wiecej..podobno (tak mi powiedzial moj architekt) jezeli dom ma stac blizej lasu musi od tej strony nie miec okien,albo jedynie okna nieotwierane ze specjalnym atestem p.poz....

Ja chcialabym wiedziec, czy komus udzielono odstepstwa i co trzeba zrobic? Gdzie pisac i skladac wnioski???

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A w Kredyt Banku próbowałeś?

Cześć

Właśnie tam trafiłem i to co zajeło GE Money Bank 7 tygodni, w KB załatwiłem w dokładnie 34 godziny z minutami.

A tak jakby ktoś chciał wiedzieć kto załatwia takie tanie kredyt 6,6% w CHF to jest to EXPANDER ci co się znają :lol: :lol: ale nie na kredytach

NIESTETY MAM PODOBNE DOŚWIADCZENIA TYLKO MNIE ZWODZONO 4 MSC!!! PRZEPADŁ MI TERMIN, NIESTETY NIE MIAŁEM CZASU SAM SIĘ TYM ZAJĄĆ :cry:

NASZCZEŚCIE STOLLUX ZNALAZŁ NOWY W LISTOPADZIE :lol:

W SANTANDERZE - WIELKIE DZIĘKI piotr.nowy :D

KREDYT NA 500 TYS W CHF DOSTAŁEM W CIAGU 5 DNI, Z PRZELANIEM NA KONTO

I NAPRAWDĘ RADZE WSZYSTKIM, KTÓRZY MYŚLĄ O KREDYCIE - OMIJAJCIE SZEROKIM ŁUKIEM GE I EXPANDERA(SĄ WŁASNOŚCIĄ TEGO BANKU)

SZKODA ZDROWIA

Ja sie wprowadzilam we wrzesniu zeszlego roku i do tej pory cos tam robimy. O jakie wykonczenie ci konkretnie chodzi?

Głownie chodzi mi o płyty gips-karton (kazdy mówi o pracujących stelażach, ale wole sie upewnić)

My mamy zamiar wprowadzic sie w maj-czerwiec na tip top. mam nadziję, że nie jestem niepoprwanym optymistą :D

No - moi Drodzy, przeczytałam WSZYSTKO. 3 dni. :o

Kopalnia wiedzy - jak to zwykle na tym forum :D

Macie przepiękne domy! I te skończone i te w trakcie..

Pierwszy dom (poniemiecki) remontowałam z tym forum, teraz gospodarstwo na wsi pod lasem - prawktycznie mozna nazwac to BUDOWĄ - znów z forum!

Ale domy z bali sa piękne! I gdzies kiedyś chodzi mi to po głowie.....

pozdrawiam Was serdecznie i trzymam kciuki! Będę tu zaglądać a i może może może .... się przyłączę..

Ja chcialabym wiedziec, czy komus udzielono odstepstwa i co trzeba zrobic? Gdzie pisac i skladac wnioski???

Najprościej to będzie pójść na wioskę i zapytać się tych co mieszkają przy lesie.

Poza tym wcześniej ta odległość to była 8m.

Była o tym mowa gdzieś kilka lub kilkanaście stron temu... Pan Wojciech Nitka podawał zdaje się odpowiednie akty prawne itd :roll:

Niestety pójście na wieś pod las i wypytanie mieszkańców nie będzie miarodajne bo:

1. domy budowane kilka lat temu były na innych zasadach, na innych odległościach i wymaganiach.

2. Las ktory widzimy że dziś jest blisko domu, dajmy na to 4- 5m. wcale nie musi być zaznaczony w planie jako las, mogą to być tzw. samosiejki albo posadzone a plan był dawno nie uaktualniany....( i w planie będzie to jako użytki zielone a tak naprawde to będzie prawdziwym wielgachnym lasem)

3. WIEM z własnego doświadczenia jak powyżej- że tak jest bo tak mieliśmy kiedys.....

4. zszokowały mnie wielkości krokwi nad moim użytkowym poddaszem....- 8x20 (toż to niektórzy z tego domy budują)........!!! co 83cm, to wszystko prawie jak pod dachówkę a mamy w planie blachę...-

jak wy macie te plany???

nawet nad garażem który nie ma żadnego użyytkowego poddasza mamy takie same wielkości krokwi...-????? byliśmy w szoku jak odkryliśmy jakie toto wielgachne klocki będa na naszym dachu.....

4. zszokowały mnie wielkości krokwi nad moim użytkowym poddaszem....- 8x20 (toż to niektórzy z tego domy budują)........!!! co 83cm, to wszystko prawie jak pod dachówkę a mamy w planie blachę...-

jak wy macie te plany???

nawet nad garażem który nie ma żadnego użyytkowego poddasza mamy takie same wielkości krokwi...-????? byliśmy w szoku jak odkryliśmy jakie toto wielgachne klocki będa na naszym dachu.....

Krokwie rzeczywiscie porzadne:-) Zwlaszcza, jesli macie zamiar pokryc dach blachodachowka. Z czegos to musi wynikac:

- naciagaja Was

- robia od razu konstrukcje pod ciezki dach z zalozeniem, ze moze Wam za jakis czas zmieni sie poglad co do materialu na pokrycie dachu

- z jakiegos powodu dach musi byc dodatkowo wzmocniony (z tym, ze wzmacnianie dachu garazu to chyba troche na wyrost, bo nie sadze, by bryla budynku i dach mialy jakis wymyslny ksztalt)

Radzilbym z projektem zwrocic sie do jakiegos niezaleznego konstruktora, ktory moglby ocenic jego poprawnosc. Moge cos Ci na ten temat podpowiedziec, bo korzystalem z takiej uslugi (priv).

jak wy macie te plany???

ANNNJU nie znam Twojego projektu ale myślę, że masz w nim przwidziane płatwie - takie bale równoległe do kalenicy mniej więcej na połowie połaci.

Ze względów estetycznych dobrze by było aby te płatwie (wykonawca nazywa je purlins) były wyeksponowane wewnątrz pomieszczeń na poddaszu.

Zapewne zamierzasz też ocieplić połacie - w zwiąku z tym ocieplenie powinno zmieścić się między płatwią a górną krawędzią krokwi - stąd krokiew 20cm.

Pozdrwiam :D

Witam, jeśli chodzi o uszczelnianie bali mogę opisac jak to wykonywali górale u nas w chatce. Bal 26cmszerokości (kantówka sfazowana) łączony na podwójny wpust i wypust. Pomiedzy bale dawali piankę, następnie ściagali je taśmami z bloczkiem (aby pianka ich nie podniosła), nawiercali otwory i w nie wbijali dyble tak co oko 80cm.

Poszło z 2-2,5 opakowania pianki (około 30 szt) na dom o pow 150 m^2.

U nas aktualnie ocieplanie, dekarz rozpoczął układanie kontrłat. (dach byłby juz dawno położony, tylko, że dekarz polecany przez forumowiczkę Beatka35 wystawił nas do wiatru). Forumowiczka tez nie odpisała na zadane pytania. Zwodził nas przez 1,5 miesiąca, a w koncu telefonów nie odbiera. Dobrze że udało się znaleźć innego.

Pozdrawiam

dotarliśmy do opisów...

i otóż okazało się że taka szeroka krokiew to ze względu na ocieplanie wełną poddasza, ale w opisie w projekcie mamy napisane że ocieplać wełną 15cm a już w rzucie przekroju wpisana w "ramkę" jest wełna 20cm..-

dziwnie.. i właśnie stąd te 20cm, ale zamiast 8 można było dać 6...

ale ponaddto jak rozmawiałam z tartakiem, to facet powiedział, iż po tej tragedi na Śląsku jak zawaliła się hala, wyraźnie obserwuje zwiększone projektowanie całej wieźby dachowej, a do tego jak kobieta projektowała to juz na BANK wszystko jest dużo szersze, większe, etc....

Standardowe krokwie które były dawane przed 2laty (a dziś też jeszcze często ) to 7 x 14 lub 7 x 16 !!!

P.S.

Gdyby ktoś miał problem z bankami , kredytami, itp to piszcie na priva :o

Problem z bankami najczęściej polega na tym, że wg nich zarobki mamy za niskie.

Zabezpieczenie w postaci domu+działki to 500 tys zł, chcemy kredyt na 100 tys, a bank stwierdzam, że za mało zarabiamy. Zamiast się cieszyć, że w razie czego ma ekstra 400tys. zł. ;-)

Cześć z mojego doświadczenia to nie tylko zdolność kredytowa się liczy. Dzisiaj dostałem zgodę na kredyt w GE Money Bank, na który już nie liczyłem i załatwiłem w innym banku. Przyznali mi kredyt na 306 000 PLN z oprocentowaniem we frankach 6,6% :o :lol: :lol: :lol: . Motywując to tym, że działka jest rolna a to, że mam na siebie wydaną zgodę na zabudowę na 17 ar to ich nie obchodzi!

Słyszałeś o większym absurdzie. Dla mnie to bank porównywalny do Prowidenta

Dostałem własnie ofertę z PKO BP - w złotówkach 5,5%, a w CHF ok. 4,7%.I to jako stały klient.

W Sółdzielczym w Rumii jest bez łaski ok. 5,5% w złociszach.

Kombinuje jeszcze przez przyjaciółkę z zagranicznej f-y siedzącej ostro w doradztwie bankowym. Zobaczymy...

Zbysiek - daj znać co z tą pianką, bo za tydzioeń/dwa zaczynam swoja puzzlową układankę. Na razie mam plana na maty lniane ze Stilo.Ewentualnie własnie na wełnę.

sluchaj juz wiem

najpierw stawiaja bale najlepiej jakby one osiadly, jakies 2 miesiace pozniej nawiercaja dziurki co 30 cm i jada z pianka.

gwarancja ze lepsze niz foila i welna....nie chlonie wilgoci a na pewno uszczelnia co do podnoszenia bali ???ciezar jaki da więżba i reszta bali raczej tego nie podniesie nawet jak pojdzie 50 pianek, to i tak sie oplaca.....

a ja musze sie pochwalic

juz mam podwaline i dwa bale , wyglada pieknie dzis bede wklejal zdjecia od pustego pola do dzis ,,,,\

mój cieśla stawia już 15 chałupę.......jest wielki

Zbysiek....-musisz studiować, tak na szybko też nie podpowiem bo też się męczyliśmy- ale wkońcu jakoś poszło,,,ale nie pamiętam dokładnie, dlatego nie pisze od siebie nic-tylko linki daje..,(ale dokładnie masz to opisane w tych linkach)... a ostatnio probowałam wstawić ponownie przypis do mojego podpisu z linkiem do dziennika...- próby trwały kilkadziesiąt minut......,ale poszło!!!!

oto linki:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=63615&postdays=0&postorder=asc&start=0

i porady MAKSIA_...najlesze!!! dziesiątki osób juz z tego skorzystąło, my też...

http://forum.muratordom.pl/opis-jak-zrobic-w-podpisie-linki-do-dziennika-i-komentarzy,t67202.htm