Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To bardzo sympatyczne i miłe,że wszyscy tak przjęli się moimi negocjacjami ale do nich niestety nie doszło.Po drodze /ok.1,5 godz./zmieniłam koncepcję domu.Naraz przeleciały mi przez głowę wszystkie wypowiedzi na Forum i nie tylko na temat wełny mineralnej,foli paroprzepuszczalnej,konieczności zastosowania specjalnych płyt gipsowych do domów drewnianych,bo wprzeciwnym wypadku pękają itp,itd i postanowiłam,że dom będzie z bali o grubości 20 cm, bez ocieplenia i bez płyt gipsowych i trzeba zrobić nową wycenę.Szalona jestem ale trudno-zobaczymy co z tego wyjdzie.Rozmowa była długa i owocna i bardzo dużo nas nauczyła.Naprawdę z tym drewnem trzeba bardzo uważać,żeby nie popełnić błędu i wszystko przewidzieć wcześniej.W drodze powrotnej zwiedziliśmy dom z bali w trakcie budowy robiony przez inną firmę i na dzień dobry zauważyliśmy ze dwa błędy.

Maćku mogą Ci zrobić z drewna struganego i suszonego ale to nie jest w standarcie więc to 410 zł/1m2 minimalnie by się zwiększyła gdzieś ok.50 zł/m2,ocieplenie wełną mineralną a dach w stanie surowym zamkniętym /w standarcie/pokryty jest papą wierzchniego krycia.Oni także ubezpieczją się na czas budowy we własnym zakresie.

Ale się rozpisałam ale tyle nowości się znów dziś dowiedziałam.

Acha przestrzegam jeszcze przed technologią łączenia bali na obce pióro.

pozdrawiam Ewa

Z tego co pamiętam, to wedug polskich norm żeby zachować prznikalność cieplną bale muszą mieć min.23 cm. Z tym, że te normy nie przewidują jakiejś innej cechy (o której była omwa ale ja za bardzo nie zrozumiałem o co chodzi), którą posiada drewno i powoduje, że nwet cieńszse bale zapewniają dobre ocieplenie wnętrz. To nawet wynika z niektórych wypowiedzi na forum, ludzi którzy mieszkali zimę w domku letnim (z cienkiego bala bez izolacji) i ogrzewali kominkiem i było OK.

Ja tez myslalem o domku z 20 cm bali, ale cena (od 1000 do 2500 zl za stan surowy zamkniety) , gwarancja (5 lat!) i niewykwalifikowane ekipy byly dla mnie kublem zimnej wody.

Obecnie jestem w Niemczech i sobie troche obserwuje.Ceny sa astronomiczne , ale na kanadyjczyka daja 30 lat gwarancjii!!!

Tam gdzie jestem buduja z gazobetonu (glownie na wynajem i dla uchodzcow).Reszta to kanadyjczyki,keramzyt i ceramika.

Plumin

A gdyby tak zrobić 25 centymetrowe bale z 5 warstw 5 centymetrowych bali? Można by do środka dać 3 warstwy "tańszego drewna" a na zewnątrz np modrzew, a od środka dąb! Co wy na to??? Jeszcze można by poprzesuwać te warstwy w pionie i uzyskalibyśmy bale z własnym podwójnym piórem!!!

Ale gdyby je skleił jakimś naturalnym klejem - tak jak robi się klejone krokwie, to chyba by ich nie powyginało? Przecież po to stosuje sie konstrukcje z drewna klejonego żeby były trwalsze. Oczywiście trzeba by tak podobierać układ słojów żeby poszczególne kierunki paczenia się się znosiły i przez to żeby się belka nie paczyła - nigdzie nie patrzyła :wink:

Ja nawet powiedziałbym że się nie da! Bo weź sobie 5 bali o przekroju 200x50mm i długości 8m i sciśnij to czymś rownomiernie!!! No chyba że masz sklep żelazny, a wnim 100 duzych scisków stolarskich :wink: Ale należałoby popróbować w jakichś zakładach gdzie właśnie kleją krokwie. Może z własnym drewnem wyszłoby taniej?

Albo jeszcze inaczej! Zrobić bal z 3 cieńszych w formie "U" i zasypać to np. kermazytem! Potem położyć na nim następny i znów zasypać kermazytem i tak do końca ściany. Chmm???

Normy normami a praktyka mówi,że bale 20 cm wystarczą.Ja należę raczej do klasyki i mam zaufanie do sprawdzonych metod.W Zakopanym wszystkie chałupy drewniane bale mają łączone na warkocz zatem u mnie też tak będzie.Uświadomiono mnie,że moja pierwsza koncepcja była mało oszczędna.Od szkieletowego różniła się tylko tym,że miała konstrucję z poziomo ułożonych bali i potrzbne było więcej drwena.Dla nas celem nadrzędnym w czasie budowy jest unikanie niepotrzebnych komplikacji.A same bale jest to uproszczenie tego procesu.Cenowo myślę,że specjalnie dużej różnicy nie będzie.Tamten kosztorys /92tys/nie obejmował ocieplenia.A goście z firmy wydają się naprawdę profesjonalni i rzeczowi.A co najważniejsze co też było gdzieś na Forum nie krytykują konkurencji tylko poglądowo wyjaśniają na czym polega metoda konkurencji a jak oni to robią.Jeszcze ze dwie wizyty i mogę zostać doradcą w Muratorze w tym temacie.

pozdrawiam Ewa

Maćku a mi się wydaje,że górale odchodzą od metody optykania dlatego,że jest to dość skomplikowana sprawa i nie wszyscy "nowi" górale się na tym znają chyba,że optyka się mchem.Ja ciągle się upieram przy tych starych chatach góralskich przecież Ci górale ogrzewali swoje chaty piecem a i zimy były sroższe niż teraz nie mówiąc o tym,że tam gdzie buduję to zimy są jeszcze łagodniejsze.A w praktyce niestety wraca się do tradycyjnego optykania, poneważ obce pióro się nie sprawdza

Gdyby nie to, że dookola mojej działki same murowane domy, tez bym się pewnie zdecydował na prawdziwą chatę z bali. Gratuluję odwagi i już troszke zazdroszczę.

Mnie właśnie dopadł problem czym obić po ociepleniu z zewnątrz moje bale. Może macie jakieś namiary na kogoś kto robi fikuśną boazerię (szalówkę?)

Ewa,

pewnie, że ogrzewali piecem i "wystarczało". Kiedyś nie znano innych sposobów ogrzewania a drwno było za darmo i pod dostakiem.

Dzisiaj jest troszkę inaczej.

Nie zrozum mnie źle, nie ma zupełnie zamiaru odwiedzenia Cię od decyzji. Wręcz przeciwnie, chciałbym zobaczyć kiedyś ten dom. Jednocześnie chciałbym żebyś naprawdę była w nim zadowolona zarówno z wyglądu jaki z tego, że się go dobrze utrzymuje! :smile:

Puchatku - widziałem w sieci coś takiego jak siding z bali!!! Szerokość jakieś 25cm grubość jakieś 4cm i nawet jest wersja z "ostatkami" czyli w węgłach możesz na zewnątrz wypuścić i będzie wyglądało jak caluteńkie bale. Robią to chyba z sosny. Jak bedziesz chciał to podeślę ci zdjęcie.