Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy elementy konstrukcyjne przenoszonego, starego domu muszą mieć jakieś specjalne ekspertyzy, że nadają się jako materiał budowlany (stare bale ścian, elementy więźby)? Jak to przepchnęliście u siebie? Czy projekt był sporządzony na nowe, a faktycznie daliście stare?

Czy ktoś z Was brał kredyt na przenoszony dom? Jak tak to w jaki sposób to załatwił i czy mogą być z tym jakieś problemy?

Jestem aktualnie na etapie podpisywania umowy na rozbiórkę i przeniesienie domu z bali, ale zastanawiam się co będzie z kredytem na jego budowę... Jak pogoda dopisze to zaczynam rozbierać jeszcze w tym roku, a z budową chcę ruszyć od wiosny. Jak ktoś może pomóc, to poproszę na PW (chyba, że jest więcej takich wariatów...) :wink:

Kolega tez miał ze starym domem problem: liczył ze skoro ma projekt z 1932 roku to wystarczy tylko na pozowlenie i juz ALE:

1. projekt MUSI byc zrobiony na nowo ponieważ musi byc zrobiony wg nowych norm czyli architektura, instalacje na nowo na papier u uprawnionych projektantów

2. To z czego zbudujesz to w starostwie nie interesuje byleby bylo zgodne z normą. za to odpowiada KIEROWNIK BUDOWY zeby materiały wkorzystane do budowy spełniały normy

3. Ocenę przydatności elementów warto powierzyć doświadczonemu ciesli a jak trzeba to nawet warto przewiercić bal i zobaczyć jakie wióry leca z wiertła - zeby nie były trociny

4. Kredyt: jak będziesz miał projekt z pozwoleniem na budowe to kreche powinni dać. Nie wiem jak kredytodawca podchodzi do wykonywalności zamierzenia: czy chce rachunki za materiał czy tylko co jakiś czas przyjeźdza na plac budowy robi fote czy coś idzie do góry (np w ING). jak go nie obchdza rachunki to pełny luzik.

5. nie licz że 100% a nawet 90% materiału z rozbiórki bedzie zdatne. kolega sie przeliczył i po generalnym rozebraniu, sprawdzeniu w pełny odrzut poszło 25% a materiał ogólnie był na prawdę super i widac że wykonawstwo rzedwojenne tez (poza tym była to stara plebania więc nie mogli plebanowi byle chaty pobudować :D )

6. sporzadzanie nowego projektu ma tez swoje zalety: jest mozliwośc pokombinowania z elewacjami, wymiarami, oknami, dachem itp itd czyli dokoanie na etapie projektu zmian istotnych w bryle budynku tak by wam było wygodnie. wtkonawstwo - materiał po zamianach - patrz p.5 więc i tak kasy sie dokłada.....

Owocnych przenosin i bacz by to co kupujesz nie okazało sie trefne!!!!

pozdr

PP.

witam

my mamy 130 metrow powierzchni uzytkowej.....góra i dół

drewno 1 klasa naprawde super jakośc

dziś byłem na budowie juz mam 7 bali wraz z podwaliną fajnie

cały czas zastanawiamy się nad typem ogrzewania , napewno komiek czyli płaszcz wodny, a co dalej albo piec ekogroszek albo gas propan butan....bo ziemnego nie ma......juz sie nie moge doczekać naszego domku pod lasem

Cześć

Zbysiek4

Powiem Ci, że ta technologia budowania Twojego domu bardzo mi się podoba. 8) Szczególnie połączenie belek na "rybi ogon", który ma dużo zalet i nachodzenie belki ^ jedna na drugą za pomącą wycięcia na całej jej długości tworząc dwa równe spady. Wilgoć tam, między belkami nie dostanie się, bo woda nie będzie miała gdzie się zatrzymać i o to tutaj chodzi.

A teraz sprawa techniczna, która mnie ciekawi: widziałem na fotach, że owe belki na samym początku były niemal w stanie "surowym" to znaczy, że były tylko przetarte z dwóch boków a góra i dół były z korą. Te wycięcia -> ^ na belkach to robili ręcznie z pomocą piły spalinowej? :-?

Dawaj jak najęcej fotek. Proszę i Przepraszam

Cześć

Zbysiek4

Powiem Ci, że ta technologia budowania Twojego domu bardzo mi się podoba. 8) Szczególnie połączenie belek na "rybi ogon", który ma dużo zalet i nachodzenie belki ^ jedna na drugą za pomącą wycięcia na całej jej długości tworząc dwa równe spady. Wilgoć tam, między belkami nie dostanie się, bo woda nie będzie miała gdzie się zatrzymać i o to tutaj chodzi.

A teraz sprawa techniczna, która mnie ciekawi: widziałem na fotach, że owe belki na samym początku były niemal w stanie "surowym" to znaczy, że były tylko przetarte z dwóch boków a góra i dół były z korą. Te wycięcia -> ^ na belkach to robili ręcznie z pomocą piły spalinowej?

odp wszystko jest robione za pomocą pił spalinowych oraz okragłej tarczowej

dziekuje za pochlebne recenzje....tak jak pisalem ze ocieplenie miedzy balai pojdzie z pianki montazowej , ale dopiero w lutym marcu zeby nie zwinela sie pianka od mokrego drewna, wysyłam fotke w jakim stanie jest nasz domek....

było ciemno bo jak wracam z pracy to juz jest ciemno

http://img136.imageshack.us/img136/7070/zdjcie003bp9.th.jpg

Witam wszystkich budujacych domy z bala bardzo serdecznie i bardzo proszę o pomoc !!!

Usiłowałam przeczytać cały wątek ale kiepsko mi szło / dużo tego i bardzo dobrze /. Mieszkam w domu z bala klejonego / 16x18 / ( ocieplenie od wewnątrz ) od roku. Z domu jestem zadowolona ale ...jest jedno ale , bardzo istotne, mianowiecie STROP nad porterem. Niestety, strop przenosi dzwięki i słychać na dole jak się chodzi na górze. Rozumiem stare domy ale NOWY !!!!! coś jest żle . W/g zapewnień wykonawcy wszystko jest zgodnie z normami ale ...albo normy są złe albo mnie takie minimum nie zadawala. Bo co to jest norma : nie można jej przekroczyć na minus ale na plus zawsze.

Idąc od dołu mam takie warstwy:

• belki stropowe 112x188
  • podłoga 38x140mm
  • styropor 50mm
  • płyta podłogowa NIDA P 25mm
  • pianka polietylenowa /gąbka pod panel / 3mm
  • panel naturalny

Mogłabym zdjąć podłogę i coś dołożyć ale nie mogę bo mam balkony i gdyby były wyższe warstwy, poziom by był za wysoki a progi obniżające przy balkonach odpadają. Mogę się poruszać tylko w obrębie tych 7,5 cm warstwy ocieplająco-wygłuszjacej. Może coś zamiast? tylko co?

Można wygłuszyc od dołu ale co z pięknymi belkami - nie chcę ich zasłaniać ani rezygnować z ich wysokości. Mogę położyć wykładziny, dywany, chodniki i udawać że jest wszystko w porządku ...ale nie jest!!!

Mam kilka pytań : czy tak jest u Państwa?, czy tych warstw nie powinno być więcej? , innych?, jakich?

Na pewno podłoga była robiona jako pływajaca, podkładki filcowe też są. Rozpiętość stropu 6.10 m / nad salonem/, odległość między belkami 87cm .

Może takie stropy żeby się nie uginały i nie przenosiły dzwięków powinny być robione na kratownicy, może pownno się zastosować perlit, styrobeton lub lekką wylewkę? / czym masa stropu większa tym ciszej /.

Co prawda do suchego domu wprowadzać elementy mokre to trochę nie tak

ale może coś za coś.

Wiem , że panel stuka / jest głośniejszy niż parkiet / ale nie można go wskazać jako głównego winowajcę.

Bardzo proszę o pomoc !!!

Pozdrawiam serdecznie

[*]belki stropowe 112x188

[*]podłoga 38x140mm

[*]styropor 50mm

[*]płyta podłogowa NIDA P 25mm

[*]pianka polietylenowa /gąbka pod panel / 3mm

[*]panel naturalny

Przenoszenie hałasu może następować poprzez ściany. Czy wszystkie, oczywiście oprócz belek stropowych, warstwy podłogi są odizolowane od ścian? Czy podłoga jest odizolowana od belek stropowych? Czy panele są o zwiększonej izolacyjnosci akustycznej?

Dziękuję za odzew P. Krasnoludku

Na pewno podłoga jest odizolowana od ścian. Panele nie są o zwiększonej izolacyjności akustycznej / są firmy Baltic Floor/ale...nawet jak się chodzi boso / eliminuje się stukot panela / to słychać kroki i można dokładnie powiedzieć w którym miejscu pokoju na górze dana osoba przebywa.

Pozdrawiam

Witam wszystkich budujących i tych co już zbudowali domki z bali. Na razie nie włączam się czynnie w wasze inspirujące rozmowy, bo czekam na swój domek który postawią nam na wiosnę, więc cóż ja mogę pisać.Ciągle tylko bym wzdychała. Na razie skończyliśmy stan zero (wraz z piwnicą). Beton, coż nie jest jakoś szczególnie atrakcyjny, specjalnie mnie nie zainteresował. Jednak cały czas czytam co piszecie i uczę się, i tak na marginesie czytałam już inne fora (wcześniej) i stwierdzam że jesteśmy najmilszym i najbardziej kulturalnym forum. Aż miło tu zaglądać, pozdrawaim was serdecznie i życzę dalszych inspirujących rozmów i tematów, bo obok są tacy jak ja którzy zawsze chętnie skorzystają z waszych mądrych porad i doświadczeń :wink:

Witam wszystkich budujacych domy z bala bardzo serdecznie i bardzo proszę o pomoc !!!

• belki stropowe 112x188
  • podłoga 38x140mm
  • styropor 50mm
  • płyta podłogowa NIDA P 25mm
  • pianka polietylenowa /gąbka pod panel / 3mm
  • panel naturalny

Jesli styropor to po prostu styropian, to z tego co wiem, to jego izolacyjnosc akustyczna jest raczej niewielka. Chyba jest ona tez zalezna od twardosci styropianu, ale wydaje mi sie, ze welnie mineralnej i tak nie dorowna.

Slyszalem, ze dobry efekt tlumiacy daje polozenie miekkiej plyty pilsniowej na podloge nabita na belki stropowe.

Madd, czytałam Twoje zmagania z budową w gazecie! Mam to wszystko odłożone, zwłaszcza o piecu, czekające na swój czas. Dzięki Tobie nastąpiła w moim domu pełna mobilizacja. Chcę w przyszłym roku mieszkać już w domu. Serdecznie pozdrawiam.