Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy elementy konstrukcyjne przenoszonego, starego domu muszą mieć jakieś specjalne ekspertyzy, że nadają się jako materiał budowlany (stare bale ścian, elementy więźby)? Jak to przepchnęliście u siebie? Czy projekt był sporządzony na nowe, a faktycznie daliście stare?

Czy ktoś z Was brał kredyt na przenoszony dom? Jak tak to w jaki sposób to załatwił i czy mogą być z tym jakieś problemy?

Jestem aktualnie na etapie podpisywania umowy na rozbiórkę i przeniesienie domu z bali, ale zastanawiam się co będzie z kredytem na jego budowę... Jak pogoda dopisze to zaczynam rozbierać jeszcze w tym roku, a z budową chcę ruszyć od wiosny. Jak ktoś może pomóc, to poproszę na PW (chyba, że jest więcej takich wariatów...) :wink:

Kolega tez miał ze starym domem problem: liczył ze skoro ma projekt z 1932 roku to wystarczy tylko na pozowlenie i juz ALE:

1. projekt MUSI byc zrobiony na nowo ponieważ musi byc zrobiony wg nowych norm czyli architektura, instalacje na nowo na papier u uprawnionych projektantów

2. To z czego zbudujesz to w starostwie nie interesuje byleby bylo zgodne z normą. za to odpowiada KIEROWNIK BUDOWY zeby materiały wkorzystane do budowy spełniały normy

3. Ocenę przydatności elementów warto powierzyć doświadczonemu ciesli a jak trzeba to nawet warto przewiercić bal i zobaczyć jakie wióry leca z wiertła - zeby nie były trociny

4. Kredyt: jak będziesz miał projekt z pozwoleniem na budowe to kreche powinni dać. Nie wiem jak kredytodawca podchodzi do wykonywalności zamierzenia: czy chce rachunki za materiał czy tylko co jakiś czas przyjeźdza na plac budowy robi fote czy coś idzie do góry (np w ING). jak go nie obchdza rachunki to pełny luzik.

5. nie licz że 100% a nawet 90% materiału z rozbiórki bedzie zdatne. kolega sie przeliczył i po generalnym rozebraniu, sprawdzeniu w pełny odrzut poszło 25% a materiał ogólnie był na prawdę super i widac że wykonawstwo rzedwojenne tez (poza tym była to stara plebania więc nie mogli plebanowi byle chaty pobudować :D )

6. sporzadzanie nowego projektu ma tez swoje zalety: jest mozliwośc pokombinowania z elewacjami, wymiarami, oknami, dachem itp itd czyli dokoanie na etapie projektu zmian istotnych w bryle budynku tak by wam było wygodnie. wtkonawstwo - materiał po zamianach - patrz p.5 więc i tak kasy sie dokłada.....

Owocnych przenosin i bacz by to co kupujesz nie okazało sie trefne!!!!

pozdr

PP.

https://forum.murator.pl/topic/240-domy-z-bali/page/160/#findComment-2090930

witam

my mamy 130 metrow powierzchni uzytkowej.....góra i dół

drewno 1 klasa naprawde super jakośc

dziś byłem na budowie juz mam 7 bali wraz z podwaliną fajnie

cały czas zastanawiamy się nad typem ogrzewania , napewno komiek czyli płaszcz wodny, a co dalej albo piec ekogroszek albo gas propan butan....bo ziemnego nie ma......juz sie nie moge doczekać naszego domku pod lasem

https://forum.murator.pl/topic/240-domy-z-bali/page/160/#findComment-2091351

Cześć

Zbysiek4

Powiem Ci, że ta technologia budowania Twojego domu bardzo mi się podoba. 8) Szczególnie połączenie belek na "rybi ogon", który ma dużo zalet i nachodzenie belki ^ jedna na drugą za pomącą wycięcia na całej jej długości tworząc dwa równe spady. Wilgoć tam, między belkami nie dostanie się, bo woda nie będzie miała gdzie się zatrzymać i o to tutaj chodzi.

A teraz sprawa techniczna, która mnie ciekawi: widziałem na fotach, że owe belki na samym początku były niemal w stanie "surowym" to znaczy, że były tylko przetarte z dwóch boków a góra i dół były z korą. Te wycięcia -> ^ na belkach to robili ręcznie z pomocą piły spalinowej? :-?

Dawaj jak najęcej fotek. Proszę i Przepraszam

https://forum.murator.pl/topic/240-domy-z-bali/page/160/#findComment-2092840

Cześć

Zbysiek4

Powiem Ci, że ta technologia budowania Twojego domu bardzo mi się podoba. 8) Szczególnie połączenie belek na "rybi ogon", który ma dużo zalet i nachodzenie belki ^ jedna na drugą za pomącą wycięcia na całej jej długości tworząc dwa równe spady. Wilgoć tam, między belkami nie dostanie się, bo woda nie będzie miała gdzie się zatrzymać i o to tutaj chodzi.

A teraz sprawa techniczna, która mnie ciekawi: widziałem na fotach, że owe belki na samym początku były niemal w stanie "surowym" to znaczy, że były tylko przetarte z dwóch boków a góra i dół były z korą. Te wycięcia -> ^ na belkach to robili ręcznie z pomocą piły spalinowej?

odp wszystko jest robione za pomocą pił spalinowych oraz okragłej tarczowej

dziekuje za pochlebne recenzje....tak jak pisalem ze ocieplenie miedzy balai pojdzie z pianki montazowej , ale dopiero w lutym marcu zeby nie zwinela sie pianka od mokrego drewna, wysyłam fotke w jakim stanie jest nasz domek....

było ciemno bo jak wracam z pracy to juz jest ciemno

http://img136.imageshack.us/img136/7070/zdjcie003bp9.th.jpg

https://forum.murator.pl/topic/240-domy-z-bali/page/160/#findComment-2094630

Witam wszystkich budujacych domy z bala bardzo serdecznie i bardzo proszę o pomoc !!!

Usiłowałam przeczytać cały wątek ale kiepsko mi szło / dużo tego i bardzo dobrze /. Mieszkam w domu z bala klejonego / 16x18 / ( ocieplenie od wewnątrz ) od roku. Z domu jestem zadowolona ale ...jest jedno ale , bardzo istotne, mianowiecie STROP nad porterem. Niestety, strop przenosi dzwięki i słychać na dole jak się chodzi na górze. Rozumiem stare domy ale NOWY !!!!! coś jest żle . W/g zapewnień wykonawcy wszystko jest zgodnie z normami ale ...albo normy są złe albo mnie takie minimum nie zadawala. Bo co to jest norma : nie można jej przekroczyć na minus ale na plus zawsze.

Idąc od dołu mam takie warstwy:

• belki stropowe 112x188
  • podłoga 38x140mm
  • styropor 50mm
  • płyta podłogowa NIDA P 25mm
  • pianka polietylenowa /gąbka pod panel / 3mm
  • panel naturalny

Mogłabym zdjąć podłogę i coś dołożyć ale nie mogę bo mam balkony i gdyby były wyższe warstwy, poziom by był za wysoki a progi obniżające przy balkonach odpadają. Mogę się poruszać tylko w obrębie tych 7,5 cm warstwy ocieplająco-wygłuszjacej. Może coś zamiast? tylko co?

Można wygłuszyc od dołu ale co z pięknymi belkami - nie chcę ich zasłaniać ani rezygnować z ich wysokości. Mogę położyć wykładziny, dywany, chodniki i udawać że jest wszystko w porządku ...ale nie jest!!!

Mam kilka pytań : czy tak jest u Państwa?, czy tych warstw nie powinno być więcej? , innych?, jakich?

Na pewno podłoga była robiona jako pływajaca, podkładki filcowe też są. Rozpiętość stropu 6.10 m / nad salonem/, odległość między belkami 87cm .

Może takie stropy żeby się nie uginały i nie przenosiły dzwięków powinny być robione na kratownicy, może pownno się zastosować perlit, styrobeton lub lekką wylewkę? / czym masa stropu większa tym ciszej /.

Co prawda do suchego domu wprowadzać elementy mokre to trochę nie tak

ale może coś za coś.

Wiem , że panel stuka / jest głośniejszy niż parkiet / ale nie można go wskazać jako głównego winowajcę.

Bardzo proszę o pomoc !!!

Pozdrawiam serdecznie

https://forum.murator.pl/topic/240-domy-z-bali/page/160/#findComment-2100282

[*]belki stropowe 112x188

[*]podłoga 38x140mm

[*]styropor 50mm

[*]płyta podłogowa NIDA P 25mm

[*]pianka polietylenowa /gąbka pod panel / 3mm

[*]panel naturalny

Przenoszenie hałasu może następować poprzez ściany. Czy wszystkie, oczywiście oprócz belek stropowych, warstwy podłogi są odizolowane od ścian? Czy podłoga jest odizolowana od belek stropowych? Czy panele są o zwiększonej izolacyjnosci akustycznej?

https://forum.murator.pl/topic/240-domy-z-bali/page/160/#findComment-2100295

Dziękuję za odzew P. Krasnoludku

Na pewno podłoga jest odizolowana od ścian. Panele nie są o zwiększonej izolacyjności akustycznej / są firmy Baltic Floor/ale...nawet jak się chodzi boso / eliminuje się stukot panela / to słychać kroki i można dokładnie powiedzieć w którym miejscu pokoju na górze dana osoba przebywa.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/240-domy-z-bali/page/160/#findComment-2100349

Witam wszystkich budujących i tych co już zbudowali domki z bali. Na razie nie włączam się czynnie w wasze inspirujące rozmowy, bo czekam na swój domek który postawią nam na wiosnę, więc cóż ja mogę pisać.Ciągle tylko bym wzdychała. Na razie skończyliśmy stan zero (wraz z piwnicą). Beton, coż nie jest jakoś szczególnie atrakcyjny, specjalnie mnie nie zainteresował. Jednak cały czas czytam co piszecie i uczę się, i tak na marginesie czytałam już inne fora (wcześniej) i stwierdzam że jesteśmy najmilszym i najbardziej kulturalnym forum. Aż miło tu zaglądać, pozdrawaim was serdecznie i życzę dalszych inspirujących rozmów i tematów, bo obok są tacy jak ja którzy zawsze chętnie skorzystają z waszych mądrych porad i doświadczeń :wink:
https://forum.murator.pl/topic/240-domy-z-bali/page/160/#findComment-2100593

Witam wszystkich budujacych domy z bala bardzo serdecznie i bardzo proszę o pomoc !!!

• belki stropowe 112x188
  • podłoga 38x140mm
  • styropor 50mm
  • płyta podłogowa NIDA P 25mm
  • pianka polietylenowa /gąbka pod panel / 3mm
  • panel naturalny

Jesli styropor to po prostu styropian, to z tego co wiem, to jego izolacyjnosc akustyczna jest raczej niewielka. Chyba jest ona tez zalezna od twardosci styropianu, ale wydaje mi sie, ze welnie mineralnej i tak nie dorowna.

Slyszalem, ze dobry efekt tlumiacy daje polozenie miekkiej plyty pilsniowej na podloge nabita na belki stropowe.

https://forum.murator.pl/topic/240-domy-z-bali/page/160/#findComment-2101612

Madd, czytałam Twoje zmagania z budową w gazecie! Mam to wszystko odłożone, zwłaszcza o piecu, czekające na swój czas. Dzięki Tobie nastąpiła w moim domu pełna mobilizacja. Chcę w przyszłym roku mieszkać już w domu. Serdecznie pozdrawiam.
https://forum.murator.pl/topic/240-domy-z-bali/page/160/#findComment-2101944