Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Djan, mogę zrobić hokus pokus i pokazać oba Twoje zdjęcia :)

I radzę Ci przenieść Album np. na http://www.fotosik.pl/, bo na Onecie zdjęcia nie mają w adresie rozszerzenia "jpg" i dlatego nie można ich wkleić na forum.

http://img138.imageshack.us/img138/1937/djan1wk1.jpg

http://img134.imageshack.us/img134/5906/djan2dk8.jpg

Bardzo ładny domek. Czy całoroczny?

Witam ! Zainteresowałem się tematem domów z bali i chciałbym zadać kilka pytań. Zaznaczam od razu że jestem zielony w tym temacie.

1. Czy jest możliwość instalacji piorunochronu ? jeżeli tak to w jaki sposób ?

2. Jak wygląda sprawa od strony przepisów ? Mam działkę i wtedy zgłaszam się do firmy, dostaję projekt i idę po pozwolenie na budowę ? czy może tylko zgłaszam się do firmy , oni mi projektują dom i to wszystko ? Najlepiej prosiłbym o opisanie po kolei co trzeba zrobić.

3. Czy istnieje możliwość położenia we wnętrzu np. kafelek w kuchni itp. ? Bo przecież podłoga jest drewniana a tak poprostu beton na drewno ?

4. Jak wygląda sprawa ocieplenia ? Czy da się położyć z zewnątrz w jakiś sposób baranka żeby zamaskować deski ?

5. W jaki sposób jest rozprowadzona elektryka ? Zwyczajnie kable do bali czy w jakichś "rurkach" ?

6. Jak wygląda sprawa ogrzewania w takim domu ? Jakie ogrzewanie wypada najlepiej ? Kominek czy CO ?

Witam.

Podczytuje wasz wątek, ponieważ też będziemy budować dom z bali. Jesteśmy na etapie wybory projektu. Bardzo podoba się nam Bartne Drewniane 67 - czy ktoś takie coś budował/ mieszka w takim domu?? Chciałbym zapytać o spostrzeżenia na temat tego projektu, jakie ma wady, a jakie zalety. Link do bartnego:

http://dom-projekt.pl/projekt-domu-195.html

Pozdrawiam wszystkich Balowiczów:)

Witam ! Zainteresowałem się tematem domów z bali i chciałbym zadać kilka pytań. Zaznaczam od razu że jestem zielony w tym temacie.

Tak na poczatek to zgodnie ztym co masz napisane pod swoim nickiem najpierw trochę poczytaj. W tym wątku wszystkie twoje pytania były juz przerabiane.

1. Czy jest możliwość instalacji piorunochronu ? jeżeli tak to w jaki sposób ?

Oczywiście jest możliwa. Wtaki sam spoób jak w murowańcach.

2. Jak wygląda sprawa od strony przepisów ? Mam działkę i wtedy zgłaszam się do firmy, dostaję projekt i idę po pozwolenie na budowę ? czy może tylko zgłaszam się do firmy , oni mi projektują dom i to wszystko ? Najlepiej prosiłbym o opisanie po kolei co trzeba zrobić.

Wybierasz technologię (jaki bal, sposób stawiania ścian itp) , znajdujesz firmę która buduje w tej technologii. Firmy często mają swoje projekty. Jeśli nie to mają "zaprzyjaźnionego" architekta który bądź zaprojektuje coś dla Ciebie , bądź zaadoptuje projekt gotowy. Potem składasz wniosek o pozwolenie na budowę .Budujesz ...

3. Czy istnieje możliwość położenia we wnętrzu np. kafelek w kuchni itp. ? Bo przecież podłoga jest drewniana a tak poprostu beton na drewno ?

Podłoga nie musi być drewniana.

4. Jak wygląda sprawa ocieplenia ? Czy da się położyć z zewnątrz w jakiś sposób baranka żeby zamaskować deski ?

No tu to pojechałeś po bandzie!!! Grubych bali (pow. 20 cm) nie trzeba ocieplać. Cieńsze się ociepla ale raczej od wewnątrz, wełną mineralną na stelażu .Od wewnątrz wykańcza się przeważnie drewnem lub płytą g-k. To tak technicznie ale powiedz mi :Po co chcesz budować w technologii z bala drewnianego a później go zasłaniać "barankiem". Nie kumam... .

5. W jaki sposób jest rozprowadzona elektryka ? Zwyczajnie kable do bali czy w jakichś "rurkach" ?

Raczej w peszlach . może być na balach lub wewnątrz.

6. Jak wygląda sprawa ogrzewania w takim domu ? Jakie ogrzewanie wypada najlepiej ? Kominek czy CO ?

Nie ma reguły. Prawie zawsze jest kominek + C.O.

Jeszcze raz polecam w trakcie długich jesiennych wieczorów poczytać wątek od samego początku :wink:

Witam

Po wizycie u architekta który ma zrobić adaptację domu mam mętlik w głowie.

Facet twierdzi że w ścianie z bala zwłaszcza zimą w miejscu spotkania się ciepłego powietrza z zimnym skrapla się woda. To jest logiczne, ale do czego zmierzam po skropleniu się wody bale bedą mokre od środka w związku z tym po kilkunastu latach dom będzie zbutwiały od środka i nie będzie się nadawał do dalszej eksploatacji.

Proszę o Wasze opinie

Pozdrawiam Tomek

wracając do mojej wypowiedzi to:

chcę zbudować dom z bali bo jego budowa jest o wiele krótsza niż standardowego domu , a druga sprawa to to że jest o wiele tańsza no i trzecia sprawa to baranek poprawia efekt wizualny z zewnątrz z daleka dom wygląda jak murowany, a dopiero po wejściu widać że jest z bali . Aha no i dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.

chcę zbudować dom z bali bo jego budowa jest o wiele krótsza niż standardowego domu , a druga sprawa to to że jest o wiele tańsza no i trzecia sprawa to baranek poprawia efekt wizualny z zewnątrz z daleka dom wygląda jak murowany, a dopiero po wejściu widać że jest z bali . Aha no i dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.

Szybsza,zgadzam się,ale tańsza....nie ma mowy.

A baranek na zewnątrz,na bala nie ma żadnego problemu....możesz sobie zrobić,tylko czy w takiej sytuacji jest sens budowania z bala?

Możesz szkielet załatwi sprawę?W/g mnie zdecydowanie tak,jeśli chcesz barana.

Djan, mogę zrobić hokus pokus i pokazać oba Twoje zdjęcia :)

I radzę Ci przenieść Album np. na http://www.fotosik.pl/, bo na Onecie zdjęcia nie mają w adresie rozszerzenia "jpg" i dlatego nie można ich wkleić na forum.

http://img138.imageshack.us/img138/1937/djan1wk1.jpg

http://img134.imageshack.us/img134/5906/djan2dk8.jpg

Bardzo ładny domek. Czy całoroczny?

oczywiście całoroczny

bal 70mm+2cm pustka powietrzna+12cm wełna od środka

Kiedy takie rolety są opuszczone, jest to znak, że nie ma nikogo w domu.

A z roletami "specjaliści" i tak sobie radzą.

Słyszałam, że najlepszym zabezpieczeniem są czujniki ruchu, nie wydające dźwięków w domu, lecz wzbudzające alarm w jednostce ochrony, z którą masz podpisaną umowę.

Wtedy takiego delikwenta jest łatwiej ująć.

Gdyby ktoś miał takie zabezpieczenia, niech się wypowie, proszę :)

Krótsza - niekoniecznie bo DOBRE firmy budujac z bala mają rezerwacje na długo do przodu.

Wiele tańsza - "wiele" zgadza się ,ale droższa a nie tańsza

Baranek wg mnie zdecydowanie pogarsza efekt wizualny

Tak jak pisze Red 72 : z tego co piszesz powinieneś pomyśleć nad budową w syst. szkieletowym. Będzie tańszy , szybszy , i będzie wyglądał jak murowany. :o

Powodzenia!!!

Witajcie,...

zgadzam się.... budowa z bala NIE JEST WCALE TAŃSZA JAK W BETONACH..-tzn. dom murowany!!!

nie wiem jak zamknie się całość inwestycji ale z tego co na dzień dzsiejszym mamy zrobione, i co nas w najbliszych wiosennych miesiącach czeka, - za stan surowy zamknięty- zdecydowanie będzie droższy niż domu murowanego..!!!!

na pocieszenie siebie samej i WAS mogę dodać że: odchodzi mi koszt ocieplenia -(dotyczy parteru a nie dachu), płyt gipsowych, wykończenia na zewnątrz- czyli tynki zewnętrzne i wewnętrzne,...ale za to dochodzi mase innych rzeczy- chociażby ciągnięcie całej elektryki która w murowanym domu jest zdecydowanie "krótsza, prostsza i tańsza"!!!!...